Apa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii

Apa de mare are multe beneficii pentru organism, printre care descongestionarea și curățarea blândă a căilor nazale și tratarea unor probleme ale pielii, precum eczema și dermatita.

Apa de mare de la adâncime se referă frecvent la un corp de apă de mare care este pompat de la o adâncime de peste 200 m. De obicei, este asociat cu următoarele caracteristici: are o temperatură scăzută, o puritate ridicată și este bogat în nutrienți, elemente benefice printre care se numără magneziul, calciul, potasiul, cromul, seleniul, zincul și vanadiul. Nutrienții au rămas prezenți în această apă de mare de la adâncime deoarece la acele niveluri fotosinteza a fost mult mai redusă, la fel consumul de nutrienți și descompunerea organică. 

Datorită acestor aspecte, apa de mare de la adâncime are potențialul de a deveni o sursă bună pentru prevenirea sau tratarea unor probleme de sănătate. Cercetările au dovedit că această apă poate contribui la rezolvarea sau la controlul unor probleme de sănătate asociate în special cu bolile provocate de stilul de viață defectuos, precum bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, dar și cu o serie de afecțiuni ale pielii.

Apa de mare: utilă în igiena nazală zilnică, dar și în caz de răceli

Apa de mare este folosită cu succes în soluțiile saline pentru curățarea, descongestionarea și hidratarea căilor nazale. Atunci când nasul este curățat cu această apă sărată, se îndepărtează mucusul uscat și eventualele cheaguri de sânge din cavitatea nazală, fluidul din țesuturile inflamate este eliminat, sinusurile se deschid și se permite o respirație mai ușoară. De asemenea, apa de mare protejează împotriva infecțiilor bacteriene.

Spray-urile cu apă de mare sunt recomandate pentru igiena adulților (în general, pot fi folosite în siguranță de până la 4 ori pe zi), dar și pentru igiena nazală a copiilor. Acestea sunt recomandate mai ales pentru igiena nazală a fumătorilor și a persoanelor care lucrează în spații închise în prezența prafului sau a unor pulberi toxice, precum și pentru persoanele care se confruntă cu sforăitul și au nevoie să-și desfunde des nasul.

De asemenea, soluțiile izotonice cu apă de mare sunt utile și în caz de congestie nazală puternică asociată cu răceala, tusea și sinuzita. Aceste sprayuri le pot fi de folos și suferinzilor de astm, precum și persoanelor care se confruntă des cu alergiile. În general, se pulverizează de 1-2 ori în fiecare nară, din poziție verticală (deci fără să se lase capul pe spate) și apoi se suflă bine nasul.

Alte beneficii ale apei de mare au legătură cu scăderea colesterolului, reducerea tensiunii arterale și tratarea problemelor pielii.

Apa de mare, efecte promițătoare în reglarea colesterolului

Cele mai promițătoare beneficii care pot fi obținute prin aportul de apă de mare de la adâncime (transformată în apă potabilă) sunt legate de faptul că are capacitatea de a îmbunătăți profilele de colesterol din sânge și, respectiv, din ficat. Utilizarea apei de mare de la adâncime în anumite studii pe animale le-a redus acestora nivelul de trigliceride, precum și cel de colesterol total. Apa potabilă produsă din apă de mare de la adâncime, bogată în magneziu, a reușit să scadă nivelul colesterolului cu peste 15% la modelele animale.

Apa de mare ar putea împiedica aterogeneza

Aterogeneza reprezintă formarea plăcii (constituirea depozitelor de grăsime) în mucoasa interioară a unei artere. Pe pereții arterelor se depun substanțe grase, colesterol, produse reziduale celulare, calciu și alte elemente, ducând la apariția aterosclerozei, afecțiune care contribuie la dezvoltarea bolii coronariene, a bolii renale cronice și a anevrismelor. Unele cercetări arată că tratamentul cu apă de mare de la adâncime poate să prevină începerea procesului de aterogeneză.

Apa de mare ar putea scădea tensiunea arterială

Apa de mare de la adâncime ar putea îmbunătăți hemodinamica sistemului cardiovascular și ar putea reduce tensiunea arterială, arată unele lucrări științifice. Într-un studiu, șobolanii hipertensivi care au fost tratați cu apă de mare timp de opt săptămâni au avut în final tensiunea arterială mai mică decât grupul martor. Deși apa de mare utilizată în studiul respectiv conținea destul de multă sare, tensiunea arterială nu a crescut, dimpotrivă.

Apa de mare, adjuvant în tratarea diabetului

 
 

Apa de mare de la adâncime a reușit, de asemenea, să îmbunătățească intoleranța la glucoză și să suprime hiperglicemia. Astfel, apa de mare ar putea avea capacitatea de a trata diabetul. Într-un studiu, nivelurile de glucoză plasmatică la șoarecii alimentați cu apă de mare au fost reduse substanțial cu 35%, comparativ cu cei din grupul de control. Proprietățile antidiabetice ale apei de mare au fost asociate cu existența ionilor minerali precum cei de magneziu și calciu.

Apa de mare, remediu pentru obezitate?

Se pare că apa de mare are și proprietăți de antiobezitate, unele cercetări dovedind că poate reduce grăsimea și greutatea corporală, ceea ce ar face posibilă o terapie antiobezitate cu elemente din natură. Cercetările au raportat că apa de mare de la adâncime a redus semnificativ acumularea de lipide în studiile in vitro și in vivo. Un studiu efectuat pe șoareci obezi arătat că apa de mare cu o duritate de 1000 a redus greutatea corporală a animalelor cu 7%. De asemenea, a crescut nivelul proteinelor plasmatice de adiponectină și a scăzut nivelul proteinelor plasmatice de rezistină și al celor de legare a acizilor grași. Oamenii de știință afirmă, însă, că scăderea este prea mică pentru a fi relevantă în tratamentul obezității.

Și problemele pielii pot fi tratate cu apă de mare

Apa de mare de la adâncime poate să trateze și problemele pielii. Într-un studiu care a implicat pacienți cu sindrom atopic de eczemă (dermatită), tratați cu această apă, s-a observat îmbunătățirea simptomelor cum ar fi inflamația și fisurarea pielii. Pacienții cu eczeme prezintă de obicei un dezechilibru al diferitelor minerale esențiale din păr, iar unii au minerale toxice prezente în organism. 

Un studiu in vivo a relevat că apa de mare de la adâncime poate fi utilă în tratarea leziunii atopice a pielii prin îmbunătățirea mai multor simptome cum ar fi edemul, eritemul, uscăciunea, mâncărimea, pierderea de apă transepidermică, scăderea grosimii epidermice și infiltrarea celulelor inflamatorii.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Potential Health Benefits of Deep Sea Water: A Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5221345/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0