Afecțiunile gingivale și riscul de infarct - De ce e important să avem dinți sănătoși

Mulți oameni nu își dau seama că o igienă precară a cavității orale le poate crea probleme grave de sănătate, întrucât există o legătură strânsă, dovedită, între afecțiunile gingivale de tipul parodontitei și bolile aparatului cardiovascular.

Când igiena orală este precară, cantitatea de bacterii colonizate crește de 8 până la 10 ori, depășind capacitatea de apărare locală a organismului. Puțini știu că din această cauză pot să apară boli cardiovasculare. 

Afecțiunile gingivale și riscul de infarct

În ceea ce privește afecțiunile gingivale, pericolul s-ar traduce prin răspândirea infecțiilor gingivale în alte zone ale organismului. Bacteriile dezvoltate necontrolat în plăcile gingivale și subgingivale se grupează în mici trombi care migrează în fluxul sangvin, aderând la plăcile ateromatoase, care la rândul lor, prin desprindere, pot bloca vasele mici de sânge, cauzând evenimente cardiovasculare majore, cu potențail fatal, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

De ce e important să avem dinți sănătoși?

Sănătatea dentară contează foarte mult nu numai pentru a putea mesteca alimentele pe care le consumăm și pentru a avea un zâmbet frumos, ci și pentru starea generală de sănătate. De ce e important să avem dinți sănătoși? Iată câteva motive:

Boala parodontală sau boala gingiilor, cum mai este cunoscută, debutează atunci când bacteriile care se găsesc în placa dentară inflamează ţesutul gingival, iar infecţia bacteriană rezultată favorizează distrugerea ţesutului gingival şi a osului care stă la baza acestuia şi, în final, la pierderea dintelui. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Semnele bolii sunt gingiile umflate sau roșii, care sângerează, abcesul dentar, respirația urât mirositoare, acumularea de tartru de-a lungul liniei gingivale și, în cele din urmă, căderea dinților.

Un alt tip de placă - formată din grăsimi, colesterol, calciu și alte substanțe care se găsesc în sânge - se poate acumula în interiorul arterelor. Cunoscută sub numele de ateroscleroză, aceasta este semnul distinctiv al bolii coronariene.

Persoanele cu boala parodontală prezintă un risc de două până la trei ori mai mare de a suferi un atac de cord, accident vascular cerebral sau un alt eveniment cardiovascular grav, mai ales dacă fumează sau au un regim alimentar nesănătos, susțin specialiștii. Dar bacteriile din cavitatea bucală nu au refecte negative doar asupra inimii. 

Cavitatea bucală devine locul dezvoltării unor microorganisme patogene care pot ajunge și la plămâni sau în sistemul vascular capilar, mai ales în cazul pacienților cronici cu diabet, poliartrită reumatoidă, diverse afecțiuni autoimune, cancer, boli infecțioase, hepatite, de exemplu, pacienți cu tulburări metabolice sau cei aflați în terapie cu cortizon.

Bacteriile din gură ajung în fluxul sangvin și produc daune

La nivelul leziunilor subgingivale poate exista o mare încărcătură bacteriană, care alcătuiește placa dentară, formată din sute de specii de bacterii anaerobe. Întrucât gingia este puternic vascularizată, această microfloră ajunge în fluxul sangvin urmând apoi răspândirea sistemică a componentelor bacteriene și a toxinelor corelate cu acestea, dar și a complexelor imune pe care le generează.

Problemele dentare, factor de risc pentru AVC și infarct

În urma unui studiu¹ amplu efectuat pe 60.000 de pacienți cu probleme stomatologice, cercetătorii de la cea mai mare școală dentară din Olanda, Centrul Academic pentru Stomatologie Amsterdam, au descoperit că peste 50% dintre participanți aveau cu 50% mai multe riscuri să sufere de un accident vascular cerebral sau atac de cord.  

Chiar și atunci când au fost luați în considerare alți factori de risc, precum colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială și fumatul, grupul cu parodontită încă avea o probabilitate mai mare de 59% să fi suferit de probleme cardiace.

Un studiu² apărut în 2019 în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că bacteriile întâlnite frecvent în gură au fost găsite în creierul persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. Cercetătorii a căutat semne de bacterii în cheagurile de sânge îndepărtate de la 75 de pacienți care au fost tratați pentru un accident vascular cerebral ischemic la Spitalul Universitar Tampere din Finlanda între anii 2013 și 2017.

Studiul a constatat că 63 dintre participanți aveau ADN bacterian în cheagul de sânge. Dintre aceștia, 59 aveau o tulpină de streptococi întâlnită în mod obișnuit în gură, care poate provoca infecții dacă ajung în sânge. Se crede că bacteriile implicate, numite Streptococcus viridans, cauzează endocardită, o infecție a mucoasei, valvelor sau mușchilor inimii. 

Igiena orală trebuie efectuată corect

În cazul unei igiene dentare corecte, doar o cantitate foarte mică de bacterii ajunge în circulația generală, pentru că la nivelul gingiei există sisteme eficiente de neutralizare a lor, prin activitatea barierei imunologice și a sistemului reticuloendotelial.

Periajul de două ori pe zi este crucial

Când igiena bucală este precară, cantitatea de bacterii colonizate crește de 8 până la 10 ori, depășind capacitatea de apărare locală a organismului. Ca să evităm acest lucru trebuie să folosim o periuță de dinți eficientă, preferabil electrică, întrucât aceasta are o mai mare putere de curățare, dar al cărui cap trebuie schimbat la câteva luni. 

Executarea periajului eficient este de minimum două-trei minute, urmată de folosirea aței dentare și clătirea cu multă apă curată și, la final, cu apă de gură. Pentru cei care folosesc periuțe manuale, trebuie urmați pașii corecți de periere, perii trebuie să fie adaptați sensibilității gingiei și înlocuirea periuței cu una nouă să se facă o dată la trei luni. 

Periajul dinților, folosirea aței dentare și clătirea cu apă de gură se fac dimineața și seara. În restul zilei, e bine ca după mese sau gustări să se clătească gura cu apă.

Detartrajul ajută la prevenirea parodontozei

Și detartrajul contează pentru a preveni afecțiunile gingivale precum parodontoza. Se recomandă detartraj și igienizare profesională la cabinetul medicului stomatolog o dată la șase luni pentru persoanele sănătoase și o dată la trei luni pentru persoanele cu afecțiune parodontală.

Controalele regulate la medicul stomatolog sunt indicate nu doar pentru persoanele care au de rezolvat diverse probleme dentare, ci și pentru persoanele sănătoase, pentru ca dentistul să descopere din timp orice posibilă afecțiune dentară și să o trateze. Să avem dinți sănătoși este important nu doar pentru a putea mânca normal și pentru a contribui la stima de sine, ci și pentru a contribui la menținerea sănătății cardiovasculare și a scădea riscul de infarct.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Will taking care of my teeth help prevent heart disease?
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/heart-disease-prevention/faq-20057986
Pub Med - Periodontitis is an independent risk indicator for atherosclerotic cardiovascular diseases among 60 174 participants in a large dental school in the Netherlands
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27502782/
1. Studiul „Periodontitis is an independent risk indicator for atherosclerotic cardiovascular diseases”, publicat în Journal of Epidemiology and Community Health, 2017 Jan;71(1):37-42. doi: 10.1136/jech-2015-206745, autori Nicky G.F.M. Beukers et al.
JAHA - Oral Bacterial Signatures in Cerebral Thrombi of Patients With Acute Ischemic Stroke Treated With Thrombectomy 
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.119.012330
2. Studiul „Oral Bacterial Signatures in Cerebral Thrombi of Patients With Acute Ischemic Stroke Treated With Thrombectomy”, apărut în Journal of the American Heart Association, 2019, https://doi.org/10.1161/JAHA.119.012330, autori: Olli Patrakka et al.

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

CELE MAI CITITE

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0