Abcesul dentar - cauze, simptome, tratament și complicații

Abcesul dentar este un proces inflamator acut, fiind cauzat de infecții bacteriene. Considerat urgență stomatologică, un abces dentar este o problemă frecvent întâlnită. Ce simptome provoacă un abces, cum se tratează și ce complicații poate provoca? 

Un abces dentar este o infecție purulentă localizată în sau în jurul unui dinte. Acesta se dezvoltă atunci când bacteriile pătrund în pulpa dentară (partea interioară a dintelui) prin carii dentare netratate sau prin leziuni ale dinților și ale țesuturilor orale. Abcesele dentare sunt dureroase și pot cauza disconfort semnificativ. 

RECOMANDĂRILE XPERȚILOR DOC

Tipuri de abces dentar

Abcesul dentar este de două feluri: abces gingival (periodontal) și periapical.

Abces gingival 

Acest tip de abces este cauzat de o infecție dezvoltată în spațiul dintre gingie și dinte, având drept cauză bacteriile din placa dentară de la nivelul marginii gingivale, precum și resturile alimentare rămase între gingie și dinte.

Abces periapical

Cel de-al doilea tip de abces dentar, cel periapical este cauzat de o infecție din interiorul dintelui, cauza fiind caria netratată, care avansează, afectează pulpă dentară (nervul), microorganismele difuzând în țesuturile înconjurătoare, producând infecții ale acestora. Abcesul periapical se formează la vârful rădăcinii dintelui afectat, dar poate apărea și la dinții cu obturații sau lucrări dentare vechi.

Cauze abces dentar

Cauzele abceselor dentare includ:

Carii dentare netratate

Atunci când cariile nu sunt tratate, bacteriile se pot răspândi în interiorul dintelui, ducând la formarea unui abces periapical.

Traumatisme dentare

Loviturile sau leziunile dinților pot duce la deteriorarea pulpei dentare, favorizând dezvoltarea unui abces.

Infecții ale spațiului parodontal

Infecțiile gingiilor sau ale țesuturilor din jurul dinților, cum ar fi gingivita sau parodontita, pot progresa și pot forma un abces gingival sau parodontal.

Imunitate scăzută

Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau cu alte afecțiuni medicale pot fi mai predispuse la abcese dentare.

Care sunt simptomele unui abces dentar?

Pacientul simte un disconfort, la început ca o presiune, disconfort care evoluează extrem de rapid, și care duce la dureri intense, care pot difuza și în zonele învecinate (cap, gât, urechi, obraji). Nu toate abcesele au manifestări dureroase, pacientul observând doar colecția de puroi.

Tabloul clinic al abcesului

  • Pacientul sesizează durerea, care crește în intensitate în timpul masticației, la atingerea dintelui, la contactul cu alimentele calde, și chiar când stă în poziția culcat.
  • Pacientul acuză respirație urât mirositoare sau are un gust neplăcut în gură.
  • Apariția unei colecții de puroi în dreptul dintelui afectat. Gingia la acest nivel este roșie și tumefiată.
  • Dintele își poate schimba culoarea și poate deveni mobil.
  • Abcesul poate fi de dimensiuni reduse sau poate avea o dimensiune mai mare, ducând la tumefierea obrazului sau feței în partea corespunzătoare acestuia.
  • Dacă pacientul tratează cu superficialitate aceste manifestări, starea de sănătate a acestuia se poate altera, ajungându-se la stări febrile, frisoane, dureri de cap.

Abcesul dentar nu trece de la sine

Abcesele dentare nu se rezolvă de la sine sau cu ajutorul tratamentelor medicamentoase (de exemplu, cu un antibiotic sau cu un antiinflamator). În cazul abceselor dentare, este important ca pacientul să meargă cât mai repede la un medic stomatolog pentru a primi un tratament potrivit.

Din momentul în care apare disconfortul și până la prezentarea la medicul stomatolog, persoana afectată poate încerca să calmeze durerea administrând un antialgic sau un antiinflamator, cu mențiunea de a nu depăși doza maximă recomandată, și ar trebui să evite consumul alimentelor prea calde sau prea reci, care intensifică durerea.

În această perioadă, igiena orală trebuie făcută corect și constant, cu pastă de dinți, periuță, apă de gură și ață dentară pentru a împiedica dezvoltarea execsivă a florei bacteriene a cavității orale.

Ce tratament este indicat în abcesul dentar?

În urma consultației, se pune diagnosticul, iar medicul stomatolog stabilește care este planul de tratament, care poate consta în tratamentul medicamentos și, în paralel, să se trateze pe canal dintele. Tratamentul abcesului dentar implică, de obicei, drenajul abcesului, eliminarea infecției, curățarea și tratarea dinților afectați și administrarea de antibiotice, dacă este necesar.

Este posibil ca persoanele cu un abces periapical și cu o infecție recurentă să aibă nevoie de eliminarea chirurgicală a țesutului bolnav. Acest lucru va fi făcut de un chirurg. Dacă un abces dentar revine, chiar și după operație, dintele trebuie scos. 

De obicei, tratamentul necesită o succesiune de intervenții, chiar dacă după prima prezentare durerea cedează. Pacientul trebuie să respecte cu rigurozitate indicațiile medicului și programările la cabinetul stomatologic.

Există și remedii naturiste pentru abcesul dentar?

Cu toate că remediile naturiste pot oferi unele ameliorări temporare ale simptomelor unui abces dentar, este important de înțeles că tratamentul adecvat și eficient necesită un consult stomatologic. Abcesele dentare sunt infecții serioase și pot duce la complicații grave dacă nu sunt tratate corespunzător. Cu toate acestea, înainte de a ajunge la dentist, se pot încerca unele remedii naturiste care au menirea de a atenua disconfortul, dar nu vor trata infecția în sine. 

  • Clătirea cu apă sărată poate ajuta la reducerea inflamației și oferă un ușor efect antibacterian. Amestecă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar de apă calduță și clătește gura de mai multe ori pe zi.
  • Aplicarea unor comprese reci în exteriorul zonei afectate poate ajuta la reducerea umflăturii și a durerii. Folosește un prosop curat sau o pungă cu gheață învelită într-un șervet și aplică compresa pe obrazul din zona afectată.
  • Uleiul de cuișoare are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. Poți aplica o picătură sau două de ulei de cuișoare pe o bucată de vată și să o aplici ușor pe abces pentru a mai calma durerea.
  • Ceaiul de mușețel este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și de relaxare. Poți clăti gura cu ceai de mușețel la temperatura camerei sau să bei o cană de ceai pentru a ajuta la reducerea inflamației.

Complicații abces dentar

În cele mai multe din cazuri, complicațiile apar numai dacă abcesul dentar este lăsat netratat. Cu toate acestea, pot apărea complicații chiar și după un tratament aparent eficient. Printre complicațiile posibile se numără: 

Chisturile dentare

În partea inferioară a rădăcinii dintelui se poate dezvolta o cavitate plină de lichid dacă abcesul nu este tratat. Aceasta se numește chist dentar. Există un risc semnificativ ca acest chist să se infecteze. Dacă se întâmplă acest lucru, pacientul va avea nevoie de antibiotice și, eventual, de o intervenție chirurgicală.

Osteomielita

Bacteriile din abcesul dentar pătrund în fluxul sangvin și infectează osul. În acest caz, pacientul se confruntă cu: febră, dureri severe în osul afectat și greață. De obicei, osul afectat va fi aproape de locul abcesului. Cu toate acestea, deoarece s-ar fi putut răspândi în fluxul sangvin, orice os din corp poate fi afectat. Tratamentul implică antibiotice orale sau intravenoase.

Tromboza de sinus cavernos

Răspândirea bacteriilor determină formarea unui cheag de sânge la nivelul sinusului cavernos, o venă de la baza creierului. Tromboza de sinus cavernos se tratează cu antibiotice și, uneori, prin intervenție chirurgicală dacă e nevoie de drenarea sinusului. În unele cazuri, tromboza de sinus cavernos poate fi fatală.

Angina Ludwig sau infecția spațiului submandibular sau sublingual

Aceasta este o infecție care apare atunci când bacteriile abcesului dentar se răspândesc. Se manifestă prin dureri intense și umflarea limbii și gâtului. În cazuri grave, pacientului îi poate fi greu să respire. Angina Ludwig este o afecțiune potențial fatală. 

Sinuzita maxilară

În această situație, bacteriile se răspândesc în spații mici din spatele pomeților, numite sinusuri maxilare. Sinuzita maxilară nu pune viața în pericol, dar poate fi dureroasă. 

Care este prognosticul pacientului cu un abces dentar?

Cu cât mergi mai repede la dentist din momentul în care apar simptomele, cu atât mai simplu este de tratat un abces dentar gingival sau periapical și ai șanse mai mari să nu dezvolți complicații.

Cum se poate preveni un abces dentar?

  • Prevenirea abceselor dentare implică menținerea unei igiene orale riguroase și adoptarea unui stil de viață sănătos. 
  • Perie-ți dinții de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți care conține fluor, dar și gingiile, limba și interiorul obrajilor.
  • Utilizează ața dentară zilnic pentru a curăța și spațiile dintre dinți.
  • Folosește o apă de gură pentru a ajuta la reducerea bacteriilor din cavitatea orală.
  • Mergi la medicul dentist pentru controale periodice - de două ori pe an sau mai des, dacă acesta te cheamă. Astfel, medicul va putea identifica și trata problemele dentare în stadii incipiente, fie că e vorba de carii sau infecții ale gingiilor, înainte ca acestea să se agraveze și să ducă la abcese.
  • Nu amâna tratamentul pentru carii sau alte probleme dentare. Cu cât tratezi aceste probleme mai devreme, cu atât sunt mai puțin susceptibile să evolueze în abcese.
  • O dietă echilibrată și sănătoasă joacă un rol important în menținerea sănătății orale. Evită consumul excesiv de zahăr și alimente și băuturi acide care pot eroda smalțul dentar.
  • Renunță la fumat și nu consuma alcool în exces, deoarece aceste obiceiuri nocive pot afecta sănătatea dinților și gingiilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS inform - Dental abscess
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/dental-abscess/
Cleveland Clinic - Abscessed Tooth
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10943-abscessed-tooth


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0