Abcesul dentar - cauze, simptome, tratament și complicații

Abcesul dentar este un proces inflamator acut, fiind cauzat de infecții bacteriene. Este considerat urgență stomatologică și este destul de frecvent întâlnit.

Abces dentar - cauze, simptome, tratament

Abcesul dentar este un proces inflamator acut, fiind cauzat de infecții bacteriene. Este considerat urgență stomatologică și este destul de frecvent întâlnit. Pacientul observă prezența unei colecții de puroi la vârful sau în partea laterală a unui dinte.

Este de două feluri

Abcesul dentar este de două feluri: gingival (periodontal) și periapical.

  • Primul (cel gingival) este cauzat de o infecție dezvoltată în spațiul dintre gingie și dinte, având ca și cauză bacteriile din placa dentară de la nivelul marginii gingivale, precum și resturile alimentare rămase între gingie și dinte.
  • Cel de-al doilea tip de abces (periapical) este cauzat de o infecție din interiorul dintelui, cauza fiind caria netratată, care avansează, afectează pulpă dentară (nervul), microorganismele difuzând în țesuturile înconjurătoare, producând infecții ale acestora.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Abcesul periapical se formează la vârful rădăcinii dintelui afectat, dar poate apărea și la dinții cu obturații sau lucrări dentare vechi.

Care sunt simptomele abcesului dentar

Pacientul simte un disconfort, la început ca o presiune, disconfort care evoluează extrem de rapid, și care duce la dureri intense, care pot difuza și în zonele învecinate (cap, gât, urechi, obraji). Nu toate abcesele au manifestări dureroase, pacientul observând doar colecția de puroi.

Tabloul clinic al abcesului:

  • Pacientul sesizează durerea, care crește în intensitate în timpul masticației, la atingerea dintelui, la contactul cu alimentele calde, și chiar când stă în poziția culcat.
  • Pacientul acuză respirația urât mirositoare sau are un gust neplăcut în gură.
  • Apariția unei colecții de puroi în dreptul dintelui afectat. Gingia la acest nivel este roșie și tumefiată.
  • Dintele își poate schimba culoarea și poate deveni mobil.

Abcesul poate fi de dimensiuni reduse sau poate avea o dimensiune mai mare, ducând la tumefierea obrazului sau feței în partea corespunzătoare acestuia.

Dacă pacientul tratează cu superficialitate aceste manifestări, starea de sănătate a acestuia se poate altera, prezentând stări febrile, frison, dureri de cap.

Abcesul dentar nu trece de la sine

Abcesele dentare nu se rezolvă de la sine sau cu ajutorul tratamentelor medicamentoase (de exemplu, cu un antibiotic sau cu un antiinflamator). În cazul abceselor dentare, este important că pacientul să consulte de urgență un medic stomatolog.

Din momentul în care apare disconfortul și până la prezentarea la medicul stomatolog, persoana în cauza poate încerca să amelioreze durere administrând un antialgic sau un antiinflamator, cu mențiunea de a nu depăși doză maximă recomandată, și ar trebui să evite consumul alimentelor calde – reci, care intensifică durerea.

În această perioadă, igiena orală trebuie făcută corect și constant, cu pastă de dinți, periuță, apă de gură și ață dentară pentru a împiedica dezvoltarea florei bacteriene a cavității orale.

Ce tratament este indicat în abcesul dentar

În urma consultației, se pune diagnosticul, iar medicul stomatolog stabilește care este planul de tratament, care poate consta în tratamentul medicamentos și, în paralel, să se trateze pe canal dintele. 

Este posibil ca persoanele cu un abces periapical și cu o infecție recurentă să aibă nevoie de eliminarea chirurgicală a țesutului bolnav. Acest lucru va fi făcut de un chirurg.
Dacă un abces dentar revine, chiar și după operație, dintele trebuie scos. 

De obicei, tratamentul necesită o succesiune de intervenții, chiar dacă după prima prezentare durerea cedează. Pacientul trebuie să respecte cu rigurozitate indicațiile medicului și programările la cabinetul stomatologic.

Complicații abces dentar

În cele mai multe din cazuri, complicațiile apar numai dacă abcesul dentar este lăsat netratat. Cu toate acestea, pot apărea complicații, chiar și după un tratament aparent eficient. Printre complicațiile posibile se numără: 

Chisturile dentare: în partea inferioară a rădăcinii dintelui se poate dezvolta o cavitate plină de lichid dacă abcesul nu este tratat. Aceasta se numește chist dentar. Există un risc semnificativ ca chistul să se infecteze. Dacă se întâmplă acest lucru, pacientul va avea nevoie de antibiotice și, eventual, de o intervenție chirurgicală.

Osteomielita: bacteriile din abcesul dentar pătrund în fluxul sangvin și infectează osul. În acest caz, pacientul se confruntă cu: febră, dureri severe în osul afectat și greață. De obicei, osul afectat va fi aproape de locul abcesului. Cu toate acestea, deoarece s-ar fi putut răspândi în fluxul sanguin, orice os din corp poate fi afectat. Tratamentul implică antibiotice orale sau intravenoase.

Tromboza de sinus cavernos: Răspândirea bacteriilor determină formarea unui cheag de sânge la nivelul sinusului cavernos, o venă de la baza creierului. Tromboza de sinus cavernos se tratează cu antibiotice și, uneori, prin chirurgie dacă e nevoie de drenarea sinusului. În unele cazuri, tromboza de sinus cavernos poate fi fatală.

Angina Ludwig, denumită și infecția spațiului submandibular sau sublingual: Aceasta este o infecție care apare atunci când bacteriile abcesului dentar se răspândesc. Se manifestă prin dureri intense și umflarea limbii și gâtului. În cazuri grave, pacientului îi poate fi greu să respire. Angina lui Ludwig este o afecțiune potențial fatală. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sinuzita maxilară: bacteriile se răspândesc în spații mici din spatele pomeților, numite sinusuri maxilare. Aceasta nu pune viața în pericol, dar poate fi dureroasă. 
 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0