Sensibilitatea dentara - cauze, simptome, tratament
Sensibilitatea dentara - cauze, simptome, tratament
Cele mai frecvente probleme dentare Sensibilitatea dentara - cauze, simptome, tratament Sensibilitatea dintilor sau hipersensibilitatea dentinara se manifesta prin...
Citește mai mult
Abcesul dentar - cauze, simptome, tratament și complicații
Abcesul dentar - cauze, simptome, tratament și complicații
Cele mai frecvente probleme dentare Abcesul dentar - cauze, simptome, tratament și complicații  Ce tratament exista pentru un abces dentar gingival sau periapical?
Citește mai mult
Curatarea protezei dentare: cum, cu ce si cand?
Curatarea protezei dentare: cum, cu ce si cand?
Despre sănătatea dentară Curatarea protezei dentare: cum, cu ce si cand? Igiena protezei dentare este putin mai complicata fata de o igiena orala normala.  
Citește mai mult
Osteita alveolară, cauza durerii după extracția molarilor de minte
Osteita alveolară, cauza durerii după extracția molarilor de minte
Cele mai frecvente probleme dentare Osteita alveolară, cauza durerii după extracția molarilor de minte Ce este osteita alveolara, de ce apare si ce simptome provoaca?
Citește mai mult
Totul despre aparatul dentar la copii și adulți
Totul despre aparatul dentar la copii și adulți
Proceduri dentare Totul despre aparatul dentar la copii și adulți Cand se recomanda purtarea unui aparat dentar si ce tipuri exista?
Citește mai mult
Tratamentul actual al leziunilor periapicale
Tratamentul actual al leziunilor periapicale
Noutăți în sănătatea dentară Tratamentul actual al leziunilor periapicale Ce sunt leziunile periapicale si ce tratament endodontic se aplica?
Citește mai mult
Gust metalic in gura? Iata de ce poate aparea
Gust metalic in gura? Iata de ce poate aparea
Cele mai frecvente probleme dentare Gust metalic in gura? Iata de ce poate aparea Un gust metalic in gura poate indica boli grave, precum diabet sau cancer.
Citește mai mult
Remedii pentru durerile cauzate de aparatul dentar
Remedii pentru durerile cauzate de aparatul dentar
Cele mai frecvente probleme dentare Remedii pentru durerile cauzate de aparatul dentar De ce apar dureri cand porti un aparat dentar si cum le combati?
Citește mai mult
Fatetarea dintilor prin metoda directa - cand se recomanda
Fatetarea dintilor prin metoda directa - cand se recomanda
Proceduri dentare Fatetarea dintilor prin metoda directa - cand se recomanda Fatetele compozite se folosesc in cazul unor schimbari in structura dintilor.
Citește mai mult
Gust amar in gura: ce boli semnaleaza si ce tratamente naturiste functioneaza?
Gust amar in gura: ce boli semnaleaza si ce tratamente naturiste functioneaza?
Cele mai frecvente probleme dentare Gust amar in gura: ce boli semnaleaza si ce tratamente naturiste functioneaza? Gustul amar in gura poate trada o serie de afecțiuni. Iata care sunt acestea!
Citește mai mult
Infecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi
Infecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi
Cele mai frecvente probleme dentare Infecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi Cum iti dai seama ca ai o masea de minte infectata si cum se trateaza?
Citește mai mult
Remedii naturale pentru durerile de dinți
Remedii naturale pentru durerile de dinți
Cele mai frecvente probleme dentare Remedii naturale pentru durerile de dinți Durerile de dinți și de măsele sunt unele dintre cele mai neplăcute și greu...
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional. De ce sunt importante

Autor: Dr. Carmen Trufaș, Medic stomatolog, Expert DOC

Despre detartraj

Detartrajul este o procedură stomatologică prin care sunt eliminate tartrul şi placa bacteriană de pe suprafaţa dinţilor. Deoarece acumulăm tartru și placă bacteriană în cavitatea bucală de fiecare dată când consumăm lichide și alimente, este important să efectuăm în mod regulat detartrajul dentar și să ne asigurăm că tartrul deja existent nu ne-a afectat dinții și gingiile.

RECOMAMDARILE EXPERTILOR DOC
 

Detartrajul este folosit și pentru a trata bolile gingivale, precum gingivita. Aceasta este etapa inițială în care apare inflamația gingiilor, determinând gingiile să pară roșiatice și să sângereze ușor. Fără tratament, gingivita poate duce la o boală mai severă a gingiilor numită parodontită.

Gingivita este cauzată de o peliculă lipicioasă de bacterii numită placă. Placa se formează mereu pe dinții tăi, dar dacă nu este îndepărtată, bacteriile din placă pot provoca inflamarea gingiilor. Când se întâmplă acest lucru, gingiile tale se vor îndepărta de dinți și vor forma anumite spații numite buzunare. Apoi, placa rămâne prinsă în aceste buzunare și nu poate fi îndepărtată în urma periajului dentar. Dacă nu este tratată, gingivita poate duce la pierderea oaselor și a dinților.

Dacă gingivita este depistată devreme și nu a deteriorat structurile de sub linia gingiilor, ar trebui să apelezi la un detartraj. Un studiu mai vechi a constatat că detartrajul este benefic și recomandat pacienților cu parodontită cronică.

Depunerile de tartru

Tartrul apare în urma depunerii bacteriilor preluate din alimentele și băuturile consumate. În primă fază se formează placa bacteriană, care poate fi îndepărtată, în cea mai mare parte, cu ajutorul periajului regulat, dimineața și seara. Placa bacteriană neîndepărtată se transformă, în timp, în tartru, care nu poate fi eliminat decât prin detartrajul efectuat la stomatolog. 

Cauzele formării tartrului  

Există mai multe cauze pentru formarea depunerilor de tartru, alimentația și igiena fiind principalii factori declanșatori. Astfel, dulciurile și băuturile carbogazoase joacă un rol deosebit de important în formarea tartrului. „Săritul” peste periajul de seară contribuie, de asemenea, la formarea plăcii bacteriene și, în cele din urmă, a tartrului. 

Pe lângă acestea, există o serie de cauze mai puțin cunoscute pentru formarea tartrului, și anume felul în care mestecăm mâncarea (mâncarea mai puțin bine mestecată rămâne în spațiile interdentare și duce la formarea plăcii bacteriene), precum și poziția dinților în cavitatea bucală.

Astfel, zona interioară a dinților frontali este, de obicei, mai afectată de tartru decât restul dinților, deoarece periuța de dinți nu reușește să pătrundă suficient de bine în acel spațiu. De asemenea, persoanele cu dinții mai strânși, cu spații interdentare extrem de înguste, pot întâmpina mai des probleme cu depunerile de tartru decât cei cu spații interdentare mai mari, iar asta tot datorită lipsei de acces a periuței de dinți în aceste spații. 

Este necesar detartrajul dentar?

Detartrajul elimină toată murdăria de pe dinți, dar periajul profesional este procedura care ajută la prevenirea și întârzierea acumulării de bacterii. 

Pentru a elimina placa bacteriană sau tartrul din zonele unde o periuță de dinți nu poate ajunge, este necesar detartrajul dentar. 

Întreținerea parodontală regulată este foarte eficientă, iar detartrajul și periajul profesional sunt opțiuni indicate și pentru persoanele cu risc crescut de boli gingivale și alte probleme dentare. Dacă ai leziuni semnificative ale dinților, ești fumător sau ai diabet, atunci acest lucru ar putea afecta eficacitatea tratamentului, despre care va trebui să discuți cu un stomatolog în prealabil.

Detartrajul dentar poate reduce, de asemenea, riscul de a avea nevoie de un tratament suplimentar, care poate include tratamente mai intensive, incomode și costisitoare ca alternativă, cum ar fi un canal radicular, extracția dentară și necesitatea de a monta coroane sau fațete.

Efectele tartrului asupra dinților și al gingiilor

Există două tipuri de tartru - supragingival și subgingival. Tartrul supragingival sau tartrul salivar este un depozit organic-mineral de culoare alb-gălbuie, care, după depunere, devine moale, deci mai ușor de eliminat. Tartrul subgingival, sau tartrul seric, este de culoare maroniu închis și are o consistență mai densă, fiind mai greu de dislocat. 

Depunerile de tartru duc la apariția cariilor, dar este important de reținut faptul că acestea afectează și gingiile, dar și țesutul de susținere a dinților. Odată cu mărirea depozitelor de tartru, gingia tinde să se retragă, dezgolind rădăcina dintelui. Afecțiunea asociată cu acest proces se numește parodontoză, iar, netratată, aceasta poate duce la pierderea definitivă a dinților afectați. 

Alte consecințe ale depunerilor de tartru sunt respirația urât mirositoare, sângerarea gingiilor la periaj și culoarea maroniu-gălbuie a dinților. 

Detartrajul cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete presupune înlăturarea tartrului și al plăcii bacteriene cu ajutorul unei anse metalice, ale cărei vibrații declanșează dislocarea tartrului de pe suprafețele afectate. În funcție de tipul de tartru (menționate mai sus), există două proceduri diferite de detartraj, și anume supragingival și subgingival. 

Detartrajul dentar poate fi inconfortabil, mai ales dacă ai gingii sensibile. Stomatologul poate injecta un anestezic local pentru a amorți țesutul gingiilor și pentru a face procedura mai confortabilă. Discută cu medicul tău despre opțiunile de desensibilizare a zonei dacă ești îngrijorat de durerea sau de disconfortul în timpul procedeului. 

Tipurile de detartraj

Pe lângă detartrajul cu ultrasunete, există și detartrajul manual, care se realizează cu ajutorul unei sonde sau chiurete pentru detartraj, și detartrajul ultrasonic, care este metoda mai avansată a detartrajului cu ultrasunete. Detartrajul cu ultrasunete și cel ultrasonic sunt adecvate detartrajului supragingival, în timp ce detartrajul manual se pretează, mai ales, detartrajului subgingival, dar poate fi aplicat și în cazul celui supragingival.

Gura s-ar putea simți dureroasă și sensibilă după detartraj. Unii pacienți se confruntă cu umflare sau sângerare timp de câteva zile după procedură. Medicul stomatolog îți poate sugera o pastă de dinți desensibilizantă pentru a ajuta la ameliorarea acestui discomfort. Este posibil să îți recomande chiar și o apă de gură pentru a ajuta la menținerea curată a gingiilor.

Este esențial să te speli corect pe dinți și să folosești și ață dentară după detartraj, pentru a opri formarea plăcii din nou în aceleași zone.

Beneficiile detartrajului cu ultrasunete

Pe lângă evitarea consecințelor mai puțin grave, precum respirația urât mirositoare și sângerarea gingivală, detartrajul regulat elimină riscul apariției unor afecțiuni asociate în mod direct cu prezența tartrului, precum gingivita și parodontoza, dar și a altor posibile afecțiuni ale organismului, datorate prezenței depozitelor de bacterii și toxine. 

De asemenea, depunerile de tartru pot masca, uneori, prezența cariilor. Detartrajul cu ultrasunete curăță cu precizie zonele afectate de tartru, nelăsând loc formării cariilor în profunzime și eliminând riscul infecțiilor bucale. 

Ai grijă de sănătatea întregului tău corp. Bacteriile care sunt prezente în tartru și care stau la baza bolii parodontale au fost identificate în probe prelevate din inimă, creier și tractul respirator. Aceste studii indică o posibilă asociere între boala parodontală și numeroase boli sistemice.

Pe lângă acestea, există și beneficiul estetic al unui zâmbet mai curat și mai strălucitor pe care îl aduce detartrajul regulat.  

Detartrajul dentar poate deteriora dinții?

Nu. Micul disconfort al procedurii nu este nimic în comparație cu durerea și disconfortul agravării problemelor dentare și gingivale, care vor fi, de asemenea, mult mai costisitoare de tratat.

Atâta timp cât ești sănătos, fără afecțiuni medicale subiacente, toate efectele secundare potențiale ar trebui să fie ușoare.  

Am gingii care sângerează, ce ar trebui sa fac?

Sângerarea gingiilor este un semn al inflamației gingiilor (gingivită sau chiar parodontoză)! O concepție greșită comună este oprirea sau evitarea periajului zonei care sângerează, pentru că acest lucru nu va face decât să agraveze problema. Când există sângerare, periezi bine dinții pentru a preveni acumularea în continuare a bacteriilor în acea regiune.

Utilizarea apei de gură poate ajuta la ameliorarea afecțiunii pe termen scurt, dar pentru a evita evoluția într-o afecțiune mai severă, mergi regulat la medicul stomatolog. 

Ce se întâmplă în timpul detartrajului?

Este firesc să fii nervos înainte de o procedură dentară, dar a ști la ce să te aștepți te poate ajuta să te relaxezi. Ceea ce urmează este o privire scurtă asupra a ceea ce se întâmplă în timpul detartrajului. 

La începutul procedurii, medicul poate aplica anestezic local pe zonele tratate. Aceasta înseamnă că vei fi treaz pentru procedură și este posibil să simți o presiune și un ușor disconfort, dar nu vei simți durere.

Detartrajul presupune două etape. În primul rând, medicul dentist va curăța dinții folosind fie un instrument manual, fie un instrument cu ultrasunete. Această detartrare îndepărtează placa și tartrul de deasupra și de sub linia gingiei.  

Contraindicațiile detartrajului cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete nu este recomandat persoanelor cu boli infecțioase și/sau contagioase, precum și persoanelor cu reflex de vomă accentuat, persoanelor cu hiperestezie dentinară (sensibilitate dentară acută) și cardiacilor. Persoanelor purtătoare de pacemaker nu li se poate efectua detartrajul cu ultrasunete cu un aparat magnetostrictiv.  

Periajul profesional

Periajul profesional este următoarea procedură după detartraj, care presupune periajul dinților cu o pastă dentară menită să înlăture reziduurile de placă bacteriană și de tartru moale/fixat superficial. Periajul se realizează după detartraj pentru lustruirea suprafețelor dentare și este, la rândul lui, urmat de airflow – pulverizarea unui microjet de apă cu bicarbonat de sodiu pe fiecare dinte în parte, pentru igienizarea și albirea parțială a acestora.

Airflow-ul nu este obligatoriu, însă majoritatea pachetelor de detartraj și periaj includ și această procedură. 

Beneficiile periajului profesional

Periajul profesional aduce beneficii multiple, printre care prevenirea apariției tartrului și a cariilor, îndepărtarea plăcii bacteriene și igienizarea cavității bucale. De asemenea, periajul poate albi parțial dinții, prin eliminarea petelor cauzate de consumul de băuturi colorate și tutun. 

Contraindicațiile periajului profesional

Nu există contraindicații pentru această procedură, dar este indicat să discutați cu stomatologul înainte de a efectua un periaj profesional, în cazul în care suferiți de hiperestezie dentinară. 

Informații utile despre detartrajul cu ultrasunete

De la preț la frecvența necesară pentru această procedură, iată câteva dintre lucrurile bine de știut despre detartrajul cu ultrasunete. 

Cât costă?

Un pachet complet compus din detartraj, periaj și airflow costă între 150 și 250 lei, în funcție de clinica pentru care optați. Detartrajul cu ultrasunete luat separat va costa, astfel, între 50 și 100 lei. Periajul costă, în medie, 50 lei, în timp ce procedura airflow începe de la prețul de 70 lei. 

Cât de des trebuie efectuat?

Pentru o igienă orală adecvată, specialiștii recomandă detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional de 2 ori pe an (o dată la 6 luni), dar durata depinde de predispoziția individuală pentru formațiunile de tartru. Astfel, este recomandat să vă consultați cu medicul stomatolog pentru stabilirea unei rutine potrivite. 

Recomandări după procedură

Ca orice procedură dentară, este posibil să simțiți o oarecare sensibilitate dentară și chiar puțină durere timp de câteva zile după tratament. Chiar și gingiile se pot simți dureroase. De asemenea, nu este neobișnuit ca gingiile să sângereze puțin. 

În funcție de circumstanțe, medicul poate recomanda fie o clătire cu apă sărată pentru a calma gingiile dureroase și pentru a ține la distanță infecția, fie o apă de gură antibacteriană. 

Pe lângă acestea, pentru întreținerea igienei orale, se recomandă o serie de indicații post detartraj.

Alimentație

După detartraj este preferabil să evitați alimentele fierbinți și foarte reci, deoarece acestea sporesc sensibilitatea dentară. De asemenea, este recomandată evitarea dulciurilor, a alimentelor și băuturilor cu pigment roșu, a nucilor, chipsurilor și semințelor (tot ce poate rămâne în spațiile interdentare). De reținut faptul că citricele, murăturile și vinul roșu pot afecta gingiile imediat după detartraj, deci e preferabil să fie evitate.  

Igienă Dentară

După primele zile de detartraj, este recomandat spălatul pe dinți  cu o pastă de dinți cu fluor după fiecare masă. Pentru fumători, renunțatul la fumat cel puțin pentru prima săptămână după detartraj este indicat. 

Așteptări după procedură

Sensibilitatea temporară și sângeratul la periat sunt două consecințe de așteptat după detartraj. Dacă acestea nu dispar după primele două săptămâni, este important să mergeți la medicul stomatolog. 

Detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional nu sunt proceduri de albire profesională, însă o albire parțială și un aspect strălucitor al dinților sunt de așteptat. 

Detartrajul cu ultrasunete la copii

Depunerile de tartru încep să apară la copii de la vârsta de 9 ani, dar detartrajul propriu-zis nu este recomandat minorilor până la vârsta de 12-14 ani, deoarece mineralizarea dinților nu este completă. O metodă indicată de menținere a igienei orale a copiilor până la detartraj este periajul profesional. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
UT Health - Deep Cleaning
https://www.uthscsa.edu/patient-care/dental/services/deep-cleaning
National Institute of Dental and Craniofacial Research - Periodontal (Gum) Disease
https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease#
Centers for Disease Control and Prevention - Periodontal Disease
https://www.cdc.gov/oralhealth/conditions/periodontal-disease.html


Te-ar mai putea interesa și...