Sinuzita: 4 remedii eficiente și la îndemână

Schimbarea de sezon îți poate da mari bătăi de cap dacă ai probleme cu sinusurile. Sinuzita este o infecție a membranei care învelește interiorul cavității nazale, precum și sinusurile.

În funcție de durata sa, sinuzita este acută (durează mai puțin de 4 săptămâni) sau cronică (durează mai mult de 4 săptămâni). Această boală este tratată, de regulă, cu antihistaminice, cu calmante, cu medicamente antipiretice însă medicul îți poate prescrie și o serie de antibiotice în funcție de cauză, gravitate și manifestări, precum și existența unui proces infecțios în vecinătate- cum ar fi abcesele sau infecțiile orale.

Recomandările experților DOC.ro

Antibioticele generice, cum ar fi amoxicilina sau cefdinirul, pot fi utilizate pentru a opri creșterea sau distrugerea bacteriilor pentru a rezolva o infecție sinusală. Alte antibiotice populare prescrise pentru infecțiile sinusale includ azitromicină) sau amoxicilină plus acid clavulanic. Însă nu este recomandat să iei din proprie inițiativă antibiotice.

Chiar și fără antibiotice, majoritatea oamenilor pot combate o infecție bacteriană, mai ales dacă simptomele sunt ușoare. La aproximativ 70% din timp, simptomele infecțiilor sinusurilor bacteriene acute dispar în termen de două săptămâni fără antibiotice.

Infecția sinusurilor 

Sinusurile sunt buzunarele pline de aer din oasele feței care formează partea superioară a tractului respirator. Aceste buzunare se întind de la nas până în gât. O infecție a sinusurilor apare atunci când țesutul din sinusuri se umflă. Acest lucru duce la o acumulare de mucus, durere și disconfort.

O infecție a sinusurilor poate fi cauzată de orice lucru care împiedică sinusurile să se dreneze, cum ar fi:

Problemele de sinusuri pot fi cauzate de o serie de lucruri, inclusiv sinuzită și rinită. Sinuzita este o infecție care provoacă inflamarea și umflarea sinusurilor.

Ghidul de practică clinică din 2015 al Academiei Americane de Otorinolaringologie-Chirurgie a capului și gâtului (AAO-HNS) afirmă că o infecție virală sau bacteriană poate provoca rinosinuzita acută. Infecțiile virale nu pot fi tratate cu antibiotice, dar cele bacteriene pot fi tratate. Sinuzita cronică este o afecțiune inflamatorie care durează în mod normal mai mult de trei luni. Polipii nazali, care sunt excrescențe necanceroase, pot însoți sinuzita cronică. Dacă ai rinită alergică, sistemul tău imunitar declanșează eliberarea de histamine care îți irită membranele nazale. Acest lucru duce la congestie și strănut. De asemenea, rinita alergică poate duce la sinuzită.

Simptomele comune ale sinuzitei includ:

  • congestie nazală
  • pierderea simțului olfactiv
  • mucus care se scurge pe gât dinspre nas
  • secreție nazală de culoare verde
  • sensibilitate sub ochi sau pe podul nasului
  • durere ușoară până la severă în frunte sau în tâmple
  • tuse
  • oboseală
  • febră
  • respirație urât mirositoare sau gust neplăcut în gură.

Măsurile generale de tratare a sinuzitei includ următoarele:

  • Folosește un umidificator sau vaporizator.
  • Spală-te des pe mâini, mai ales după ce ai fost în locuri aglomerate, cum ar fi mijloacele de transport în comun.
  • Fă dușuri lungi sau inhalează abur dintr-o oală cu apă caldă (dar nu prea fierbinte).
  • Bea multe lichide, precum apa, ceaiuri călduțe, supe.
  • Folosește un spray nazal cu soluție salină.
  • Pune un prosop cald și umed pe față.
  • Noaptea, întinde-te pe câteva perne. Menținerea capului ridicat poate face respirația mai confortabilă.
  • Evită bazinele clorurate.
  • Evită fumatul și expunerea la fumatul pasiv.
  • Odihnește-te suficient dacă ești răcit pentru a reduce riscul de complicații, cum ar fi sinuzita.

Remedii naturale sinuzită

Există o serie de remedii naturale, pe care le ai la îndemână, pentru tratarea sinuzitei. Acestea sunt de preferat întrucât tratamentele medicamentoase vin la pachet cu o serie de reacții alergice.

Masaj cu uleiuri esențiale

Ai nevoie de:

Amestecă toate ingredientele și masează-ți tâmplele, gâtul și ceafa cu acest amestec. Lasă uleiurile să pătrundă în piele și inhalează vaporii acestor uleiuri. Ideal ar fi să masezi aceste zone cu uleiuri esențiale seara, după ce îți faci o baie fierbinte.

Toate aceste trei uleiuri esențiale reduc durerea de cap și acționează precum un decongestionant nazal. Uleiul de eucalipt are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene, în timp ce uleiul de lămâie are proprietăți antifungice și este și un analgezic eficient.

Gargara cu oțet de mere

Ai nevoie de:

Amestecă aceste ingrediente și fă gargară sau bea acest amestec. Repetă operațiune de două ori pe zi.

Vitaminele și mineralele din oțetul de mere minimalizează simptomele alergiei. Totodată, aciditatea oțetului de mere echilibrează pH-ul de la nivelul căilor nazale, în timp ce proprietățile sale antifungice și antibacteriane tratează infecția care a cauzat sinuzita.

Ceai de ghimbir

Ai nevoie de:

  • 1-2 lingurițe de ghimbir dat pe răzătoare
  • 1 cană de apă fierbinte

Pune ghimbirul ras în apa fierbinte și lasă-l să stea 10 minute. Strecoară-l apoi și bea-l cu gurițe mici. Consumă 3 căni de ceai de ghimbir pe zi dacă ai probleme cu sinusurile.

Nivelul ridicat de antioxidanți din ghimbir ajută la tratarea infecției sinusurilor, iar studiile făcute în domeniu au confirmat acest fapt. Proprietățile sale antiinflamatoare reduc inflamația și iritațiile din cavitățile nazale. Totodată, proprietățile antimicrobiene tratează infecția, dar previn și recidiva acesteia.

Baie detoxifiantă cu sare Epsom

Ai nevoie de:

Umple cada cu apă fierbinte, apoi adaugă toate ingredientele menționate mai sus. Fă o baie relaxantă de cel puțin 20 de minute în apă cu sare Epsom. Sarea Epsom elimină toxinele din organism, în timp ce bicarbonatul de sodiu tratează infecția datorită proprietăților sale antibacteriene. Uleiul de arbore de ceai este și el un ingredient antibacterian eficient, deci va ajuta la tratarea infecției sinusurilor.

Când este recomandat să îți consulți medicul

Este timpul să te adresezi medicului tău dacă ai întâmpinat:

  • simptome care durează mai mult de 10 zile
  • febră de 38,9°C sau mai mare
  • simptome care se înrăutățesc, inclusiv o creștere a febrei sau o secreție nazală verzuie, abundentă
  • modificări ale vederii

De asemenea, trebuie să consulți un medic specialist dacă ai astm sau emfizem sau dacă iei medicamente care îți suprimă sistemul imunitar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Acute Sinusitis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15285-acute-sinusitis


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0