Principalele efecte adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS)

Antiinflamatoarele nesteroidiene (cunoscute și după abrevierea AINS) reprezintă o clasă de medicamente cu efect analgezic (împotriva durerii), antipiretic (reduc febra) și antiinflamator (reduc inflamația). Aceste medicamente sunt utilizate în mod frecvent în cazul pacienților cu gonartroză.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Care sunt cele mai comune antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Acetaminofenul nu este un AINS. Este un calmant al durerii și reduce febra, dar nu are proprietățile antiinflamatorii ale AINS.  

Pentru ce se folosesc antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt utilizate pentru a trata:

 • Durerea provocată de artrita reumatoidă (AR), osteoartrita (gonartroza) și tendinită
 • Dureri musculare
 • Dureri de spate
 • Dureri dentare
 • Durerea cauzată de gută
 • Bursita
 • Crampe menstruale

Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a reduce febra sau pentru a calma durerile minore cauzate de răceală.

Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) pentru răceală și gripă

Mulți pacienți iau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a trata simptomele răcelii și gripei. Cu toate acestea, deși aceste medicamente ameliorează unele dintre simptome, cum ar fi febra și durerea, ele nici nu ucid virusul și nici nu îmbunătățesc cursul bolii.

Un studiu mai vechi arată că AINS tind să ajute mai mult cu durerea corporală și iritația gâtului și mai puțin cu simptomele respiratorii, cum ar fi tusea și strănutul2.

Cum acționează antiinflamatoarele nesteroidiene

Prostaglandinele sunt substanțe chimice asemănătoare hormonilor din organism care contribuie la inflamație, durere și febră prin creșterea temperaturii și dilatarea vaselor de sânge, ceea ce provoacă roșeață și umflare în locul în care sunt eliberate.

AINS blochează o enzimă specifică numită ciclooxigenază (sau COX) utilizată de organism pentru a produce prostaglandine. Prin reducerea producției de prostaglandine, AINS ajută la ameliorarea disconfortului cauzat de febră și la reducerea inflamației și a durerii asociate.

Ciclooxigenaza este prezentă sub două forme:

 • COX1 se găsește în mod normal în organism și care intervine în buna funcționare a acestuia:

- Asigură integritatea mucoasei digestive 
- Intervine în reglarea circulației sângelui la nivelul rinichiului în sensul creșterii fluxului sangvin.  
- Modulează agregarea plachetară (a trombocitelor).

 • COX 2 apare doar în anumite condiții, este activată sub acțiunea unor anumiți stimuli și este responsabilă de apariția inflamației, durerii și a febrei.

Majoritatea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sunt neselective, adică inhibă atât COX1, cât și COX2. Inhibarea COX1 duce la apariția efectelor adverse ale acestor medicamente.
Medicamentele COX2 selective (coxibi) au mai puține reacții adverse digestive, dar nu au efecte antiagregante plachetare, ceea ce duce la apariția unui status procoagulant cu apariția trombozelor.

În cât timp acționează antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

Asta depinde de AINS și de afecțiunea tratată. Unele AINS își fac efectul în câteva ore, în timp ce altele pot acționa într-o săptămână sau două. În general, pentru leziunile musculare acute (durere bruscă ascuțită), sunt recomandate antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) care acționează rapid. Cu toate acestea, acestea trebuie luate la fiecare patru până la șase ore din cauza timpului lor scurt de acțiune.

Pentru osteoartrită și artrita reumatoidă, care necesită tratament pe termen lung, medicii recomandă de obicei AINS care se iau doar o dată sau de două ori pe zi. 

Reacțiile adverse ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene

Campanie DOC-Time RMN
 1. Epigastralgia (durere în epigastru/în capul pieptului), gastrită, ulcer gastric, hemoragie digestivă superioară. Simptomele sunt mai accentuate dacă antiinflamatoarele nesteroidiene se administrează pe nemâncate. Pentru prevenirea acestor reacții adverse se recomandă administrarea unui protector gastric.
 2. La nivelul rinichiului, scăderea fluxului sangvin renal duce la scăderea ratei de filtrare glomerulară, retenție hidrosalină (cu apariția edemelor și creșterea valorilor tensionale). Un studiu amplu din 2019, efectuat pe soldații armatei americane care folosesc AINS, a constatat creșteri mici, dar semnificative, ale riscului de probleme renale. S-a constatat că efectele asupra rinichilor depind de doza administrată1 .
 3. La nivel respirator, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene determină bronhoconstricție, inducerea sau agravarea astmului bronșic.
 4. Reacții alergice.
 5. Afectarea funcției ficatului și creșterea transaminazelor.

Pentru reducerea riscului apariției efectelor adverse se recomandă optimizarea indicațiilor, reducerea dozelor până la doza minimă eficace și asocierea de medicație gastroprotectoare.

Cele mai comune efecte secundare ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene

Cele mai frecvent raportate efecte adverse ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene sunt simptomele gastrointestinale, cum ar fi:

 • gazele intestinale
 • senzația de balonare
 • arsuri la stomac
 • durere de stomac
 • greață
 • vărsături
 • diaree și/sau constipație.

Aceste efecte secundare pot fi, în general, ameliorate prin administrarea medicamentului din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene împreună cu cantități adecvate de alimente. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi luate cu lapte sau cu medicamente antiacide, pentru a preveni apariția simptomelor gastrointestinale.

Nu combina antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) cu alcoolul!

Orice utilizare greșită a acetaminofenului sau a AINS poate fi dăunătoare. De exemplu, AINS sunt deja asociate cu un anumit risc de sângerare internă în stomac. Consumul excesiv de alcool poate provoca iritații intestinale suplimentare și poate crește acest risc. Potențialul de apariție a ulcerelor asociate cu acidul acetilsalicilic este, de asemenea, crescut atunci când se consumă alcool. 

În plus, deoarece antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt legate de funcția renală afectată, persoanele cu boală renală ar trebui să nu consume alcool atunci când iau un AINS, deoarece acest lucru poate exacerba acest risc. 

Alcoolul crește, de asemenea, riscul de afectare a ficatului de la acetaminofen. Chiar și consumul de doar trei băuturi alcoolice în timpul zilei în timp ce iei acetaminofen poate duce la leziuni hepatice severe.

Când iei acetaminofen sau un AINS în combinație cu alte medicamente apar alte riscuri pentru sănătate. De exemplu, acetaminofenul și anumite AINS sunt adesea combinate cu opioide în analgezicele prescrise. Dacă bei alcool în timp ce iei opioide, riști să te confrunți cu respirația îngreunată, comă și chiar deces.

Când trebuie să contactezi de urgență medicul

Spune-i medicului tău imediat dacă ai următoarele efecte adverse:

 • umflarea gurii, feței, buzelor sau limbii, umflarea gleznelor, labelor picioarelor, mâinilor și umflarea ochilor
 • țiuit în urechi
 • erupție severă pe piele sau urticarie ori piele roșie care se exfoliază
 • mâncărimi
 • sângerări inexplicabile sau echimoze inexplicabile
 • creștere în greutate neobișnuită
 • scaun de culoare neagra, cu sânge sau de culoare foarte închisă
 • urină "tulbure" sau prezența sângelui în urină
 • durere severă de stomac
 • vedere încețoșată
 • respirație șuierătoare sau dificultăți în respirație, tuse neobișnuită
 • durere în piept, bătăi rapide ale inimii, palpitații
 • oboseală acută, simptome care seamănă cu cele ale gripei
 • icter
 • o sensibilitate mai mare la lumină
 • incapacitatea de a urina sau modificări în modul de urinare
 • durere foarte mare de spate
 • durere foarte intensă de cap
 • senzația de oboseală și de slăbiciune.

Pot antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) să provoace reacții alergice?

Rareori, un AINS poate provoca o reacție alergică generalizată cunoscută sub numele de șoc anafilactic. Dacă se întâmplă acest lucru, de obicei apare imediat după ce pacientul începe să ia AINS.

Simptomele acestei reacții includ:

 • Ochi, buze sau limbă umflate
 • Dificultate la înghițire
 • Dificultăți de respirație
 • Ritmul cardiac accelerat
 • Durere în piept

Dacă apare oricare dintre aceste simptome, sună la Salvare. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cei care suferă de hipertensiune arterială trebuie să fie foarte atenți!

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot crește tensiunea arterială la unele persoane. Unii pacienți care au hipertensiune arterială s-ar putea să fie nevoiți să oprească tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene, dacă observă că tensiunea arterială crește, chiar dacă își iau tratamentul/medicamentele pentru stabilizarea tensiunii arteriale și chiar dacă urmează o dietă antihipertensivă. Dacă ai o medicație specială pentru tratarea tensiunii arteriale mari, discută cu medicul tău înainte de a lua antiinflamatoare nesteroidiene.

Alte riscuri ale tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene

Este bine să reținem că riscul de complicații ale tractului gastrointestinal superior variază în funcție de prezența unuia sau mai multor factori de risc la pacienții care iau antiinflamatoare nesteroidiene. 
Potrivit cercetătorilor, antiinflamatoarele nesteroidiene cresc riscul de complicații la nivel gastrointestinal și cardiovascular. Tot cercetătorii ne amintesc de riscurile pe care le are folosirea cronică (pe termen lung) a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.

Cercetările au scos la iveala că adulții vârstnici prezintă un risc crescut de a avea reacții adverse la medicamentele acestea, din cauza mai multor factori asociați și din cauza vârstei înaintate. Drept rezultat, folosirea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene duce la reacții adverse la aceste medicamente (mai ales dacă sunt administrate pe termen lung), cum ar fi efectele adverse de la nivel gastrointestinal, renal, cardiovascular, cerebrovascular și la de la nivelul sistemului nervos central.

Cât timp ar trebui să folosești un AINS fără prescripție medicală

Nu utiliza un AINS fără prescripție medicală mai mult de trei zile, în caz de febră, și 10 zile în caz de durere, cu excepția cazului în care medicul recomandă altceva. AINS care se eliberează fără prescripție medicală funcționează bine în ameliorarea durerii, dar sunt destinate utilizării pe termen scurt. Dacă medicul recomandă să iei un AINS pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să urmărești dacă apar efecte secundare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Association of Nonsteroidal Anti-inflammatory Drug Prescriptions With Kidney Disease Among Active Young and Middle-aged Adults”, Nephrology, 2019, D. Alan Nelson, MPAS, PhD; Eric S. Marks, MD; Patricia A. Deuster, PhD, MPH; et al
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2724772
2 Studiul „Non‐steroidal anti‐inflammatory drugs for the common cold”, Cochrane Database of Systematic Reviews, 2015, autori: Soo Young KimYoon‐Jung ChangHye Min ChoYe‐Won HwangYoo Sun Moon
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006362.pub4/full
Food and Drug Administration -  Non-aspirin nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs): Drug safety communication — FDA strengthens warning of increased chance of heart attack or stroke
https://www.asahq.org/advocacy-and-asapac/fda-and-washington-alerts/fda-alerts/2015/07/nsaids-fda-strengthens-warning-of-increased-chance-of-heart-attack-or-stroke
American Addiction Centers Alcohol - Is it Safe to Mix NSAIDs with Alcohol?
https://alcohol.org/mixing-with/nonsteroidal-anti-inflammatory/
Arthritis Research & Therapy - Nonsteroidal anti-inflammatory drugs and upper and lower gastrointestinal mucosal damage
https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/ar4175#
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0