Durerea Abdominala: Cauzele aparitiei, Tratament & Regim

1. Durerile abdominale – informații generale
   a. Anatomia zonei abdominale
   b. Cauzele frecvente ale durerilor abdominale
   c. Tipuri de dureri abdominale
   d. Simptome care pot însoți durerea abdominală și semnificația acestora
   e. Metode de diagnostic pentru durerea abdominală
   f. Complicații ale durerilor abdominale
2. Tratarea durerilor abdominale
   a. Tratament medicamentos pentru durerea abdominală
   b. Tratament naturist pentru durerea abdominală
   c. Tratament chirurgical pentru durerea abdominală
3. Prevenirea durerilor abdominale
   a. Regim alimentar corect pentru durerea abdominală
   b. Elemente ale stilului de viață care pot cauza dureri abdominale

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Durerile abdominale – informații generale

Durerile abdominale pot fi acute sau cronice, pot apărea sub formă de crampe ori pot fi constante, la fel cum pot apărea într-o anumită zonă, izolate, sau generalizate la nivelul întregii cavități abdominale. Acestea pot fi cauzate atât de afecțiuni gastrointestinale, cât și de afecțiuni urinare, ginecologice sau de boli sistemice.

Anatomia zonei abdominale

Durerile abdominale sunt cele resimțite în zona dintre torace și zona pelvină. Cavitatea abdominală găzduiește o mare parte din sistemul digestiv, însă și alte organe vitale precum ficatul, rinichii, pancreasul sau splina. De aceea, durerile abdominale pot avea mai multe cauze.

Cauzele frecvente ale durerilor abdominale

Durerile abdominale pot apărea din cauza unor afecțiuni ale organelor din cavitatea abdominală.

Boli ale sistemului genital și urinar

Bolile sistemului genital și urinar pot cauza dureri abdominale. De pildă, crampele abdominale asociate cu urinări frecvente și dureroase pot indica o infecție urinară. Și pietrele la rinichi pot cauza dureri care iradiază în zona abdominală, atunci când sunt eliminate.

Prostatita (inflamarea prostatei) poate, de asemenea, să cauzeze dureri la nivelul abdomenului, asociate cu dureri la nivelul organelor genitale. Bolile cu transmitere sexuală precum infecția cu Chlamydia, herpesul genital sau gonoreea pot, de asemenea, să cauzeze dureri abdominale joase.

Boli gastrointestinale

O altă cauză foarte comună a durerilor abdominale o reprezintă bolile gastrointestinale. Boala de reflux gastroesofagian poate cauza dureri în partea superioară a abdomenului, acompaniate de arsuri, senzație de greață sau de preaplin după masă. Calculii biliari, adică litiaza biliară, pot cauza, printre altele, și dureri ascuțite în partea dreaptă a abdomenului, mai exact în partea de sus a acestuia.

Boală celiacă provoacă, printre altele, dureri abdominale, constipație, diaree, vărsături și balonare. Boala Crohn face, de asemenea, parte din categoria bolilor gastrointestinale care provoacă dureri abdominale, alături de diaree, sângerări rectale, scădere în greutate și febră.

Durerile abdominale pot fi și un simptom al colitei ulcerative. Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală care se manifestă și prin diaree, ulcere la nivelul intestinului gros, crampe abdominale și sânge în scaun. Sindromul de colon iritabil are cauze necunoscute, însă adesea se manifestă prin crampe abdominale, balonare, scaune apoase și constipație.

Boli sistemice

Bolile sistemice sunt acele boli care afectează mai multe țesuturi și organe, uneori chiar întregul organism. Bolile sistemice produc inflamație la nivelul sistemului conjunctiv. Printre bolile sistemice care cauzează dureri abdominale se numără: alergiile și intoleranțele alimentare, epilepsia abdominală, febra mediteraneană familială ori porfiria.

Tipuri de dureri abdominale

În funcție de manifestările durerilor abdominale, acestea pot fi clasificate în mai multe categorii.

Dureri abdominale cronice

Durerile de burtă sunt considerate cronice dacă persistă mai mult de 3 luni. Acestea pot fi prezente în permanență, ori se pot manifesta episodic. În general, durerile abdominale cronice apar la copiii de peste 5 ani. Durerile abdominale cronice pot avea diverse cauze, începând de la intoleranță la lactoză, constipație și reflux gastrointestinal și până la infecții parazitare ori sindrom de colon iritabil sau boală Crohn.

Dureri abdominale recurente

Durerile abdominale recurente sunt durerile care apar de cel puțin 3 ori în decursul a 3 luni. Acestea sunt suficient de severe încât să împiedice desfășurarea activităților zilnice. Durerile de burtă recurente pot avea mai multe cauze, atât de natură fizică, precum și de natură psihică. Cele mai comune cauze ale acestora sunt: intoleranța la lactoză, arsurile, anxietatea, depresia, constipația sau infecțiile de tract urinar, boala inflamatorie intestinală, o infecție parazitară, ulcer stomacal.

Dureri abdominale generalizate

Durerea abdominală generalizată este cea care se simte la nivelul întregii cavități abdominale, nu este localizată într-un anumit punct. Aceasta poate avea mai multe cauze, printre care și colita ulcerativă, sensibilitatea la gluten, hepatita și endometrioza.

Dureri abdominale localizate

Durerile abdominale pot fi diagnosticate și în funcție de localizarea acestora. Unele dureri pot fi resimțite în partea superioară a abdomenului, altele în partea inferioară a acestuia. Durerile localizate în partea de sus a abdomenului pot indica afecțiuni precum pneumonia, hepatita, dar și atacul de cord. Pe de altă parte, durerile din partea inferioară a abdomenului pot semnala apendicită, obstrucție intestinală sau chiar sarcină extrauterină (ectopică).

Simptome care pot însoți durerea abdominală și semnificația acestora

Durearea abdominală apare adesea însoțită de alte simptome, care pot ajuta medicul să stabilească diagnosticul corect.

Febră

Atunci când durerea abdominală este însoțită de febră, pacientul poate avea de-a face cu o infecție, fie bacteriană, fie de natură virală. Printre afecțiunile care se manifestă prin dureri abdominale și febră se numără și: apendicita, gastroenterita virală sau bacteriană, diverticulita, infecția cu Salmonella, pancreatita acută, peritonita sau inflamația vezicii biliare.

Greață și vărsături

Crampele abdominale însoțite de greață și vărsături pot trăda o gastroenterită. Gastrita, intoleranțele alimentare, boala de reflux gastroesofagian, boala Crohn și multe alte afecțiuni digestive pot cauza greață și vărsături în paralel cu durerile de stomac.

Constipație sau diaree

Durerile de burtă însoțite de constipație sau diaree pot indica, la rândul lor, o boală de natură gastrointestinală. Poate fi vorba despre o boală inflamatorie sau de o infecție cu un virus (în cazul diareei) – medicul este cel care va stabili diagnosticul.

Scaune sau urină cu sânge

Prezența sângelui în scaun sau în urină, însoțită de dureri abdominale, poate indica atât o afecțiune minoră, cât și una cât se poate de serioasă. Printre afecțiunile care se pot manifesta astfel se numără și: constipația, gastroenterita, pietrele la rinichi, insuficiența renală ori o boală inflamatorie intestinală.

Anorexie

Anorexia este o tulburare alimentară care determină pacientul să stea nemâncat ore în șir. Pacientul anorexic nu numai că slăbește în mod exagerat, însă va avea de-a face și cu dureri abdominale severe din cauză că își menține stomacul gol pentru perioade îndelungate. Durerile apar atât în timpul înfometării, cât și după masă.

Edeme

Dacă alături de durerile abdominale apar edemele, poate chiar și greața și vărsăturile, e necesar să se apeleze la ajutor medical de urgență întrucât poate fi vorba despre o infecție la nivelul cavității abdominale.

Metode de diagnostic pentru durerea abdominală

Medicul va purta, în primă fază, o discuție cu pacientul. Acesta va afla obiceiurile alimentare ale pacientului, simptomatologia, precum și istoricul medical. După ce va face anamneza, medicul va trece la pașii următori pentru stabilirea diagnosticului corect. Durerile abdominale sunt diagnosticate – în funcție de gravitate - de medicul de familie, gastroenterolog, internist prin anamneză, analize de sânge, coprocultură și teste imagistice.

Examinare fizică

Examinarea fizică în caz de durere abdominală presupune palparea zonei abdominale. Astfel, medicul verifică dacă există zone inflamate, sensibile sau dureroase.

Analize de sânge și urină

Analizele de sânge și sumarul de urină sunt făcute pentru depistarea infecțiilor ori a altor probleme care ar putea cauza dureri de burtă.

Coprocultura

Coprocultura este făcută în scopul identificării unei infecții parazitare care ar putea cauza dureri abdominale.

Investigații imagistice

Ecografia, tomografia computerizată, RMN-ul și poate chiar și endoscopia ori colonoscopia pot fi folosite de medic în vederea stabilirii diagnosticului corect.

Complicații ale durerilor abdominale

Durerile abdominale pot avea complicații precum:

  • Modificarea tranzitului intestinal
  • Sângerări la nivelul colonului
  • Balonare
  • Oboseală
  • Pierderea apetitului
  • Dureri la urinare
  • Scădere în greutate
  • Vărsături

Este indicat să se apeleze la un medic pentru diagnosticarea și tratarea durerilor abdominale, astfel încât acestea să nu aibă consecințe grave.

Tratarea durerilor abdominale

Tratamentul pentru durerile abdominale este stabilit în funcție de cauza acestora.

Tratament medicamentos pentru durerea abdominală

Tratamentul medicamentos pentru durerile abdominale poate fi extrem de diferit, în funcție de cauza durerii. De pildă, antiinflamatoarele pot fi recomandate pentru bolile intestinale inflamatorii, în timp ce pentru tratarea infecțiilor se folosesc antibiotice.

Medicamente pentru ameliorarea durerii abdominale

Pentru ameliorarea durerilor abdominale se vor folosi, în funcție de cauza acestei dureri, medicamente antiinflamatoare, antibiotice, medicamente antiacide sau relaxante musculare. Nu se recomandă luarea unui tratament „după ureche” pentru durerile abdominale, întrucât acesta poate avea efecte nedorite, agravând simptomatologia pacientului.

Tratamente personalizate pentru durerea abdominală

Tratamentele personalizate sunt prescrise de medic în funcție de particularitățile fiecărui pacient. E posibil ca unii pacienți să se vindece prin modificarea stilului de viață, în timp ce alții cu aceeași problemă să aibă nevoie de tratament medicamentos sau chiar de consiliere psihologică pentru rezolvarea problemei.

Tratament naturist pentru durerea abdominală

Durerile de burtă pot fi combătute uneori și cu ajutorul unor tratamente naturiste, la îndemâna oricui.

Ghimbirul, de pildă, are proprietăți antiinflamatoare și totodată este un antivomitiv natural. Așadar, acesta poate fi consumat fie ca atare, fie sub formă de ceai, pentru combaterea durerilor abdominale cauzate de indigestii sau de gastroenterite.

Ceaiul de mușețel este un alt remediu eficient pentru crampele abdominale, acesta având proprietăți antiinflamatoare care pot reduce crampele și spasmele musculare. Tot la capitolul ceaiuri trebuie menționat și ceaiul de mentă, care poate să calmeze rapid diareea și crampele care vin la pachet cu această problemă.

Și compresele calde pot ușura durerile de burtă, indiferent de cauza lor. Căldura va relaxa musculatura abdominală și pe cea a stomacului și va combate totodată și senzația de greață.

În caz de dureri abdominale, se recomandă evitarea meselor copioase și a consumului de alimente grase, greu de digerat. E bine să se mănânce alimente sănătoase, în cantități reduse, chiar dacă asta înseamnă că pacientul va mânca mai des decât de obicei.

Tratament chirurgical pentru durerea abdominală

În cazuri extreme, atunci când cauza durerii abdominale este una severă, este necesară intervenția chirurgicală. De pildă, dacă este vorba despre blocaje intestinale, hernie sau infecții serioase la nivelul cavitatii abdominale, operația este absolut necesară.

Prevenirea durerilor abdominale

Durerile abdominale pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care să nu pună în pericol sănătatea gastrointestinală.

Regim alimentar corect pentru durerea abdominală

În caz de durere abdominală, se recomandă un regim alimentar care să favorizeze calmarea durerilor, reducând totodată riscul de constipație, diaree, balonare sau flatulență. Alimentele recomandate sunt cele ușor de digerat, care să reducă echilibrul la nivel gastrointestinal.

Alimentele recomandate în cazul durerilor abdominale sunt următoarele:

Bananele – ușor de digerat și hrănitoare, bananele sunt recomandate spre consum în caz de afecțiuni gastrointestinale.
Orezul – orezul fiert poate calma iriațiile de la nivelul stomacului, combătând totodată diareea.
Merele – substanțele din măr au capacitatea de a distruge bacteriile dăunătoare de la nivelul tractului intestinal. Se recomandă însă să se consume în cantități moderate pentru a se evita formarea gazelor.
Pâinea prăjită – aceasta combate aciditatea de la nivelul stomacului, reducând durerile și arsurile.
Morcovii – sunt în mod deosebit recomandați în caz de dureri abdominale asociate cu constipația, fiind un laxativ natural foarte eficient.
Iaurtul – acesta conține probiotice, adică bacterii benefice pentru sănătatea intestinală.

Unele alimente pot fermenta, accentuând astfel durerile de burtă, de aceea este recomandat să fie evitate:

Laptele de vacă
Drojdia
Citricele și legumele acide
Cofeina
Grâul, porumbul

De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor care pot irita tractul digestiv:

Carnea grasă sau procesată
Fructele de mare
Produsele din soia
Zahărul, fructoza, îndulcitorii artificiali
Băuturile alcoolice
Fructele deshidratate
Condimentele, alimentele picante

Elemente ale stilului de viață care pot cauza dureri abdominale

O serie de obiceiuri pot declanșa sau favoriza durerile abdominale:

Fumatul

Oamenii de știință au dovedit faptul că fumatul atacă mucoasa stomacului, cauzând chiar și ulcere la nivelul acesteia. La pacienții care au deja mucoasa stomacului iritată, fumul de țigară poate avea efecte devastatoare. De pildă, dacă pacientul a luat medicamente antiinflamatoare ori a băut câteva pahare de alcool și mucoasa stomacului îi este deja iritată, fumul de țigară nu face altceva decât să crească aciditatea stomacului și să îngreuneze vascularizarea tractului gastrointestinal.

Înfometarea

Înfometarea, fie din cauza unei cure de slăbire, fie din cauza programului încărcat, poate cauza, la rândul ei, dureri de stomac severe. Privarea stomacului de alimente pentru perioade îndelungate cauzează dureri abdominale din cauza acidității crescute de la nivelul stomacului. Perioadele regulate de înfometare adesea cauzează gastrită.

Mesele neregulate

Și mesele neregulate contribuie la apariția durerilor abdominale, deoarece procesul digestiv este afectat de inconsecvență. Și mesele neregulate au ca urmare, de multe ori, gastrita.

Stresul

Stresul și durerile de stomac au mai multe în comun decât ai crede. Anxietatea produsă de expunerea la stres are un impact direct asupra sistemului nervos al organismului, afectând sistemul gastrointestinal. Atunci când stresul declanșează reacții de tipul „luptă sau fugi”, procesul digestiv este încetinit sau chiar oprit complet. Astfel, pot apărea afecțiunile gastrointestinale și durerile abdominale. Persoanele expuse la stres pentru perioade îndelungate au tendința de a dezvolta afecțiuni precum gastrită, boală de reflux gastroesofagian ori sindromul de colon iritabil.

Terapia cognitiv-comportamentală poate fi utilă în combaterea tulburărilor psihice precum anxietatea și depresia, care au ca urmare și durerile abdominale. Și tratamentul psihiatric, pe bază de anxiolitice și antidepresive, poate fi folosit în acest sens. Medicul este cel în măsură să facă recomandările necesare, în funcție de cazul fiecărui pacient. Tehnicile de relaxare precum meditația, yoga, masajul sau reflexoterapia pot fi folosite în scopul combaterii stresului zilnic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Acute Abdominal Pain
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/acute-abdomen-and-surgical-gastroenterology/acute-abdominal-pain
Merck Manual - Chronic Abdominal Pain and Recurrent Abdominal Pain
https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/symptoms-of-gastrointestinal-disorders/chronic-abdominal-pain-and-recurrent-abdominal-pain
MedlinePlus - Abdominal pain 
https://medlineplus.gov/ency/article/003120.htm

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0