Potential tratament nou pentru bolile inflamatorii intestinale

Un opioid artificial testat într-un studiu pe șoareci a demonstrat o reducere a severității bolilor inflamatorii intestinale. Ar putea fi util și pentru oameni în viitor?

Boala inflamatorie intestinală este un termen utilizat pentru a denumi două afecțiuni și anume boala Crohn și colita ulcerativă, care se caracterizează prin inflamația cronică a tractului gastrointestinal. Inflamația prelungită duce la deteriorarea tractului gastrointestinal. Persoanele care suferă de o boală inflamatorie intestinală se confruntă cu diaree persistentă, durere abdominală, sângerări rectale sau scaune cu sânge, pierdere în greutate și oboseală.

Opioidele artificiale, un posibil tratament pentru boala inflamatorie intestinală?

Opioidele reprezintă o clasă de substanțe care controlează senzații precum durerea și emoțiile. Deși cele derivate din plante, cum ar fi morfina, sunt mai bine cunoscute, alte molecule opioide precum endorfinele pot fi, de asemenea, sintetizate de organism sau dezvoltate artificial în laboratoare. 

Opioidele își exercită acțiunea prin legarea de receptorii opioizi prezenți la suprafața celulelor. Deși receptorii opioizi erau considerați anterior a fi limitați la sistemul nervos central (SNC), descoperirea lor recentă în alte părți ale corpului a stârnit întrebări cu privire la efectele în alte părți ale corpului, inclusiv în sistemul imunitar.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Într-un studiu¹ publicat în Frontiers in Immunology, o echipă de cercetare din Japonia a încercat să înțeleagă efectele opioidelor asupra sistemului imunitar. Savanții au testat în acest scop efectele KNT-127, un opioid sintetizat artificial, care activează receptorii opioizi delta asupra răspunsurilor imune în experimente cu animale vii și culturi celulare.

Opioidul KNT-127 a redus gravitatea colitei la șoareci

Când șoarecii cu boală inflamatorie intestinală au fost tratați cu KNT-127, acestora li s-a redus gravitatea colitei – o formă de inflamație a colonului – indicată de o scădere mai mică în greutate și atrofie a colonului și de scoruri îmbunătățite ale activității bolii. Rezultate similare au fost obținute și într-un model de recuperare, confirmând efectele benefice ale KNT-127 împotriva inflamației colonului.

Potrivit autorilor studiului, deși aceste rezultate erau promițătoare, încă nu putea lansa o concluzie finală. Înainte de a continua cu experimente suplimentare, oamenii de știință au fost nevoiți să excludă rolul receptorilor opioizi ai SNC în efectele antiinflamatorii ale KNT-127.

Astfel, cercetătorii au efectuat experimente similare cu YNT-2715, un KNT-127 periferic care nu poate trece de la sânge la creier. Rezultatele au fost similare cu cele observate cu KNT-127, confirmând că efectele sale antiinflamatorii au fost într-adevăr independente de SNC.

Medicamentul a redus nivelurile factorului inflamator IL-6

Încurajat de acest lucru, grupul de cercetare a examinat alte efecte legate de imunitate ale tratamentului cu KNT-127 în modelul de șoareci cu colită. Investigatorii au descoperit că în timpul progresiei bolii, opioidul a redus nivelurile serice de IL-6, un factor proinflamator, scăzând în același timp și numărul de macrofage din ganglionii limfatici mezenterici.

De asemenea, au observat o creștere a numărului de celule T de reglementare în acei ganglioni. Împreună, rezultatele au arătat că KNT-127 suprimă inflamația cauzată de macrofage în timpul progresiei bolii și îmbunătățește răspunsul antiinflamator asociat cu celulele T de reglementare în timpul recuperării.

Și experimentele in vitro cu KNT-127 au avut rezultate bune

În cele din urmă, pentru a înțelege efectele directe ale KNT-127 asupra celulelor imune, cercetătorii au efectuat experimente in vitro în care au tratat macrofagele derivate din măduva osoasă sau celule T din splină cu acest medicament. Rezultatele au fost în concordanță cu cele din experimentele pe animale, dezvăluind o secreție crescută a semnalelor proinflamatorii, precum și o dezvoltare îmbunătățită a celulelor T reglatoare ca răspuns la tratamentul cu KNT-127.

Per total, descoperirile au demonstrat că opioidul KNT-127 poate acționa direct asupra celulelor imune și poate reduce severitatea inflamației, ceea ce îl face un candidat demn de luat în seamă pentru tratamentul bolii inflamatorii intestinale. Până în prezent, lipsesc strategiile de tratament optime pentru acest tip de afecțiune. 

Sunt necesare studii aprofundate până ca medicamentul să fie aprobat pentru oameni

Descoperirile din acest studiu arată că atât KNT-127, cât și alți activatori ai receptorilor opioizi ar putea fi opțiuni terapeutice promițătoare pentru astfel de boli, spun oamenii de știință. Însă, înainte ca aceste medicamente să fie utilizate clinic, vor fi necesare experimente suplimentare pentru a elucida modul în care își exercită funcțiile imunomodulatoare și care sunt efectele lor asupra altor boli ale sistemului imunitar.

Totuși, cercetătorii sunt încrezători că studiul reprezintă o piatră de hotar importantă, nu numai pentru tratamentul bolii inflamatorii intestinale, ci și pentru înțelegerea mai bună a axei creier-intestin, adică relația dintre creier și funcția intestinală, despre care se fac cercetări sporite în ultimii ani.

Se știe că sănătatea mintală precară are manifestări fizice. De exemplu, stresul agravează inflamația din intestin, care, la rândul său, afectează sănătatea creierului. Concluzia cercetătorilor este că rezultatele studiului asupra efectelor opioidelor legate de sistemul imunitar, care acționează în mod obișnuit asupra creierului, reprezintă un pas către dezlegarea mecanismelor biologice care guvernează relația reciprocă dintre sănătatea intestinului și sistemul imunitar cu SNC.

Cum se tratează în prezent boala inflamatorie intestinală?

Scopul tratamentului bolii inflamatorii intestinale este de a reduce inflamația care declanșează simptomele. În cele mai bune cazuri, tratarea poate duce nu numai la ușurarea simptomelor, ci și la remisie pe termen lung și la reducerea riscurilor de complicații.

Medicamente antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare (corticosteroizii și aminosalicilații) sunt adesea primul pas în tratamentul bolii inflamatorii intestinale. Ce medicamente se recomandă fiecărui pacient depinde de zona de colon care este afectată.

Supresori ai sistemului imunitar

Aceste medicamente suprimă răspunsul imunitar care eliberează substanțe chimice care induc inflamația în organism. Câteva exemple de medicamente imunosupresoare includ azatioprina, mercaptopurina și metotrexatul.

Medicamente biologice

Produsele biologice (infliximab, vedolizumab) reprezintă un tip mai recent de tratament pentru boala inflamatorie intestinală, în care terapia este direcționată către neutralizarea proteinelor din organism care provoacă inflamație. 

Antibiotice

Antibioticele (ciprofloxacina, metronidazolul) pot fi utilizate în boala inflamatorie intestinală pe lângă alte medicamente sau atunci când infecția este o problemă – în cazurile de boală Crohn perianală, de exemplu.

Intervenție chirurgicală

Dacă terapia medicamentoasă nu reduce simptomele, se poate recomanda o intervenție chirurgicală urmată de terapie medicamentoasă pentru a ține boala sub control.

În afară de acestea, medicul mai poate recomanda, după caz, alte medicamente și suplimente, cum ar fi analgezice, suplimente antidiareice și vitamine.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Frontiers in Immunology - Delta Opioid Receptor Agonists Ameliorate Colonic Inflammation by Modulating Immune Responses
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.730706/full
1. Studiul „Delta Opioid Receptor Agonists Ameliorate Colonic Inflammation by Modulating Immune Responses”, apărut în Frontiers in Immunology (2021). DOI: 10.3389/fimmu.2021.730706, autori: Kazuki Nagata et al.
CDC - What is inflammatory bowel disease (IBD)?
https://www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0