Fisurile anale in colita ulcerativa - cum se trateaza

Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie intestinala de natura autoimuna, a carei cauza nu este cunoscuta. Aceasta se manifesta prin ulcere la nivelul intestinului gros, sangerari si alte simptome intestinale. Fisurile anale pot aparea si ele pe fondul colitei ulcerative – iata cum se manifesta acestea, dar si cum se pot trata!

Fisurile anale sunt mici crapaturi formate la nivelul pielii din jurul anusului si pot aparea chiar si la persoanele sanatoase – 1 persoana din 10 este afectata, cel putin o data in decursul vietii, de astfel de leziuni.

[{ads-colita-first}]

Pacientii care sufera de boli inflamatorii intestinale au, insa, un risc crescut de fisuri anale. Acestea pot fi acute (persista maximum 6 saptamani) sau cronice (nu se vindeca dupa 6 saptamani).

Cauze fisuri anale in colita ulcerativa

Din cauza episoadelor repetate de diaree specifice colitei ulcerative, pot aparea fisurile anale. Fortarea zonei anale in timpul scaunelor repetate poate duce la craparea pielii din aceasta zona sensibila.

Simptome fisuri anale in colita ulcerativa

Durerea este principalul simptom al fisurilor anale. Aceasta poate fi ascutita, dar se poate resimti si precum o arsura puternica. Durerea este acuta in momentul defecarii, insa poate persista si cateva ore dupa defecare.

Si sangerarea anala ori prezenta sangelui rosu intens in scaun tradeaza fisuri anale.

Diagnosticare fisuri anale la pacientul cu colita ulcerativa

Pacientul cu colita ulcerativa ar trebui sa apeleze la medicul gastroenterolog imediat ce observa sangerarile si durerile rectale severe.

Examinarea fizica este necesara pentru stabilirea diagnosticului de fisuri anale. Anoscopia, sigmoidoscopia si colonoscopia sunt folosite, de asemenea, in diagnosticarea fisurilor anale.

Tratament fisuri anale la pacientul cu colita ulcerativa

Medicul gastroenterolog va prescrie un tratament pe baza de unguente si creme care vor ameliora simptomele si totodata vor accelera procesul de vindecare a pielii.

Rareori, pacientul cu colita ulcerativa va avea nevoie de tratament chirurgical pentru fisurile anale.

Din fericire insa, 80% dintre fisurile anale se vor vindeca de la sine. In timpul puseurilor de activitate a colitei ulcerative, atunci cand episoadele de diaree sunt dese si agresive, pacientul va folosi tratament simptomatic pentru ameliorarea simptomelor, dar si baile de sezut cu apa calda.

Se pot recomanda si relaxantele musculare, pentru detensionarea zonei anale, mai ales daca durerile sunt greu de suportat.

Tratarea colitei ulcerative asa cum a recomandat medicul, precum si adoptarea unei diete extrem de echilibrate, vor ajuta pacientul sa combata fisurile anale, dar si sa previna reaparitia acestora.

Colita ulcerativa nu este o afectiune vindecabila, ceea ce inseamna ca fisurile anale pot reveni ori de cate ori colita are un puseu de activitate. Daca fisurile anale apar o data, riscul pacientului de a face din nou este mai mare.

Recomandari dietetice pentru pacientul cu fisuri anale in colita ulcerativa

Se recomanda adoptarea unei diete echilibrate, pe baza de alimente sanatoase, fara potential inflamator.

Trebuie evitate alimentele si a bauturile care irita sistemul digestiv, rectul si anusul. Printre acestea se numara:

  • Alimentele picante
  • Alcoolul
  • Cofeina


Produsele lactate ar trebui evitate, intrucat favorizeaza diareea la pacientii cu aceasta afectiune.

Alte recomandari in caz de fisuri anale:

  • Nu se va amana defecarea – atunci cand pacientul are nevoie la toaleta, nu va amana momentul, intrucat presiunea crescuta pusa pe zona anala va agrava durerile si va accentua fisurile.
  • Pacientul nu se va forta in timpul defecarii, astfel incat sa nu sporeasca presiunea pusa pe zona anala.
  • Se vor folosi servetele umede pentru curatarea anusului dupa defecare, astfel incat zona sa nu fie iritata si mai tare.
  • Se recomanda hidratarea zonei cu creme si unguente, astfel incat sa nu se adanceasca fisurile. Cu cat pielea este mai uscata, cu atat mai dureroasa va fi zona anala.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0