Esti mereu foarte obosit dimineata? Ai putea suferi de depresie

Depresia se manifestă și prin oboseală, însă cum îți dai seama că oboseala, mai ales cea resimțită dimineața, este o cauza a depresiei?

Variația diurnă a simptomelor depresiei apare la unii pacienți și constă în acutizarea simptomelor depresiei în prima parte a zilei, imediat după trezire. Pacienții care suferă de această variație acuză în mod deosebit oboseală accentuată, dar și probleme de concentrare, lentoare în mișcări, ceață mintală, apatie și alte simptome ale depresiei, însă resimțite mult mai intens decât în alte momente ale zilei.

Chestionar-depresie-somn

Oboseala matinală și depresia

Cum îți dai seama dacă oboseala de dimineață este, de fapt, un simptom al depresiei? Multe persoane pun oboseala pe seama faptului că muncesc foarte mult. Însă dacă oboseală de dimineață devine o regulă și afectează calitatea vieții și performanțele individului, atunci ne putem gândi la depresie. Diagnosticul poate fi, însă, pus dacă sunt prezente și celelalte simptome specifice acestei tulburări psihice:

  • Tristețe extremă
  • Indispoziție
  • Insomnii
  • Sentiment de vinovăție sau de inutilitate
  • Probleme de concentrare
  • Pierderea speranței
  • Incapacitatea de a lua decizii
  • Gânduri negre
  • Gânduri suicidale
  • Irascibilitate
  • Izolare

Pacientul care suferă de depresie poate avea și simptome fizice, precum pierderea apetitului, scăderea sau creșterea în greutate, probleme gastrointestinale ori dureri de cap.

Dacă ai aceste simptome și ți se întâmplă adesea dimineața să simți că nu te poți ridica din pat, e posibil să suferi de depresie. Într-o asemenea situație, este esențial să mergi la medicul de familie care să îți recomande un psiholog ori să-ți dea o trimitere la medicul psihiatru, pentru a găsi soluții pentru problema ta.

Cum să combați oboseala matinală care apare pe fondul depresiei?

Pe lângă tratamentul pentru depresie recomandat de specialișți, poți folosi o serie de metode prin care să reduci oboseala matinală care apare pe fond depresiv:

Adoptă un program strict de somn

Culcă-te și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, asigurându-te totodată că dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte. Adoptând un orar de somn regulat, îți vei obișnui organismul să se odihnească fix în acel interval orar.

Mănâncă mai sănătos

Consumul alimentelor nesănătoase poate contribui la accentuarea stării de oboseală, așa că e indicat să adopți o dietă bogată în vitamine și nutrienți necesari organismului (legume și fructe proaspete, proteine slabe, pâine integrală), astfel încât să te simți plin de energie de dimineața până seară. Este foarte important, de asemenea, să nu ratezi nicio masă, dar și să te hidratezi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu consuma cofeină sau alcool seara

Atât cafeaua, cât și băuturile alcoolice pot crea falsa impresie de energizare, care este însă adesea urmată de o senzație intensă de oboseală. Oboseala de dimineață poate fi agravată de consumul de alcool sau de cafea în seară precedentă. Dacă obișnuiești să bei cafea sau să mai bei câte un pahar cu alcool, nu face acest lucru în apropiere de ora de culcare. Consumul de cofeină ar trebui oprit înainte de ora 18.00 dacă te culci la 22.00-23.00, iar cel de alcool înainte de ora 19.00.

Spală-te pe față cu apă rece imediat ce te trezești din somn

Rezistă tentației de a amâna alarma telefonului și ridică-te din pat imediat ce o auzi sunând. Mergi la baie și spală-te pe față cu apă rece. În acest fel, temperatura corpului se schimbă instantaneu, iar tu vei deveni mai alert și vei resimți mai puțin oboseala.

Apelează la stretching sau la yoga

Întinde-ți corpul cu câteva mișcări de yoga sau exerciții de gimnastică pentru o doză de energie la prima ora a dimineții.  Fă câteva întinderi ale grupelor musculare, practicând asane din yoga sau chiar exerciții de gimnastică, rotiri și îndoiri de trunchi.

Ieși din casă sau măcar deschide geamul

Mai ales dacă este soarele pe cer, ieșitul în balcon sau în curte îți va îmbunătăți starea imediat și te va face să te simți mai energic. 

Dacă faci toate aceste lucruri și tot nu reușești să combați oboseala de dimineață, e cazul să mergi la medic pentru că poți suferi fie de depresie majoră, fie de o altă afecțiune care necesită un diagnostic și un tratament adecvat.

Motive pentru care te trezești obosit dimineața

Nu doar depresia te poate face să te simți obosit dimineața. Iată ce alte motive ar putea exista pentru această problemă:

Ai băut alcool cu o seară înainte

Nu trebuie neapărat să bei exces sau să stai până târziu la o petrecere pentru ca alcoolul să interfereze cu somnul. Chiar dacă ai avut o cină liniștită la care ai băut și vin, acesta ți-ar putea afecta calitatea somnului. Deși alcoolul te poate ajuta să adormi mai repede, procesul de digerare a acestuia îți poate fragmenta somnul sau îți poate reduce calitatea somnului pe parcursul nopții. Așa că s-ar putea să te și trezești noaptea să mergi la baie sau pentru că îți simți stomacul ciudat, ori să te simți amețit când te trezești dimineața.

Hormonii tăi sunt de vină

Schimbările hormonale lunare din viașa femeilor pot afecta somnul și trezirea de dimineață. S-ar putea să descoperi că în a doua jumătate a ciclului menstrual, când nivelul de estrogen atinge vârful și scade rapid, te simți amețită și obosită dimineața. Un deficit de fier asociat cu o pierdere de sânge în timpul ciclului menstrual poate duce, de asemenea, la oboseală. Și glanda tiroidă subactivă sau hiperactivă îți poate afecta somnul. Dacă ai hipotiroidism (când tiroida nu produce suficienți hormoni), s-ar putea să te simți obosit des, nu doar dimineața. Dacă ai hipertiroidism (când glanda tiroidă produce prea mult hormon), ți-ar putea fi greu să adormi seara.

Ai o dependență de cofeină

Cu cât bei mai multă cofeină, cu atât toleranța ta la această substanță va deveni mai mare. Cu alte cuvinte, dacă o ceașcă de cafea reușea să te trezească imediat și complet, la un moment dat s-ar putea să constați că, deși bei tot mai multă cadea, tot obosit te simți. Cofeina reprimă receptorii noștri de adenozină, iar adenozina te face să te simți somnoros; în timp ce bei cafea, te trezelti, dar după ce cofeina dispare, toată adenozina acumulată îți dă iar o stare de oboseală. Cere sfatul medicului dacă simți că te confrunți cu dependența de cofeină.

Nu dormi destul sau nu dormi bine

În timpul somnului, corpul realizează o serie de procese critice, inclusiv eliberarea de hormoni de creștere importanți și repararea și regenerarea celulelor. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor se trezesc simțindu-se revigorați, alerți și plini de energie după o noapte de somn de înaltă calitate. Dacă, însă, nu dormi suficient sau nu ai un somn odihnitor, dimineața te simți mai obosit decât te-ai așezat în pat.

Așa funcționezi tu

Motivul pentru care ești obosit dimineața ar putea, de asemenea, să facă parte din procesul tău normal de trezire. Perioada dintre deschiderea ochilor și senzația efectivă de energie se numește inerție de somn. Poate dura de la 15 minute la o oră pentru ca o persoană să simtă că s-a trezit cum trebuie și să nu se mai simtă somnoroasă.

Alte motive ale oboselii

Oboseala poate avea unele cauze fizice, cum sunt anumite carențe sau anumite boli:

Anemie cu deficit de fier

Anemia este o tulburare care îngreunează circulația oxigenului prin corp, un tip des întâlnit fiind anemia cu deficit de fier. Fără suficient fier, corpul nu poate produce suficientă substanță în globulele roșii din sânge care să le permită să transporte oxigen (hemoglobina). Ca urmare, o persoană cu anemie cu deficit de fier se simte obosită și are probleme cu repsirația normală.

Diabet

Oboseala este unul dintre cele mai comune simptome ale diabetului, alături de senzația sporită de sete și nevoia de a urina des. Nu se știe exact de ce diabetul provoacă oboseală, dar un motiv probabil ar putea fi acela că organismul folosește multă energie pentru a face față schimbărilor frecvente ale nivelului de zahăr din sânge.

Malnutriție

Când nu obții suficiente calorii și nutrienți, cum ar fi proteinele, începe să descompună grăsimile și mușchii pentru a-și satisface cerințele energetice. Acest lucru duce la o pierdere a grăsimii corporale, dar și a masei musculare, ceea ce poate declanșa oboseala. Adulții în vârstă sunt în special expuși riscului de malnutriție și deficiențe de nutrienți din cauza unor factori precum modificările apetitului legate de vârstă și reducerea activității fizice. Și o dietă bogată în zahăr adăugat poate dăuna somnului, crescând glicemia și ducând la oboseală.

Obezitate

Obezitatea nu numai că este asociată în mod semnificativ cu un risc mai mare de apariție a multor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer, dar poate crește și riscul de oboseală cronică. Obezitatea crește foarte mult riscul de apnee obstructivă în somn, care este o cauză comună a oboselii în timpul zilei. Este, de asemenea, legată de creșterea somnolenței în timpul zilei, indiferent de apneea în somn.

Dacă te confrunți mai mult timp cu oboseala dimineața sau în timpul zilei, recomandarea noastră este să ceri sfatul medicului de familie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Symptoms - Clinical depression
https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/clinical-depression/symptoms/
NCBI - Fatigue, Sleep, and Autoimmune and Related Disorders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6691096/
Studiul „Fatigue, Sleep, and Autoimmune and Related Disorders”, apărut în Front Immunol. 2019; 10: 1827. Published online 2019 Aug 6. doi: 10.3389/fimmu.2019.01827, autori: Mark R. Zielinski et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0