Diagnosticul rectocolitei ulcerohemoragice

Rectocolita ulcerohemoragica este o boala inflamatorie, cronica, a tractului gastrointestinal (colonului, in general, a colonului sigmoid) cu evolutie variabila, alternand intre perioade de boala activa si perioade de acalmie.

Rectocolita ulcerohemoragica este o afectiune de natura autoimuna, ale carei cauze nu se cunosc inca. Din pacate, nu exista tratament care sa vindece aceasta boala, insa tratamentul medicamentos poate mentine simptomele sub control.

Singurul tratament care poate vindeca, totusi, colita ulcerativa este tratamentul chirurgical, insa acesta este rareori folosit pentru ca implica indepartarea unei portiuni din colon sau poate chiar a intregului intestin gros.

 

Cu cat rectocolita ulcerohemoragica este diagnosticata mai devreme, cu atat calitatea vietii pacientului va fi mai rapid imbunatatita de tratamentul medicamentos administrat de medic.

Nu este indicat sa se amane consultul medicului specialist in cazul in care exista simptome de colita ulcerativa. Intarzierea diagnosticului si a tratamentului colitei poate produce inrautatiri ale bolii si creste riscul de aparitie a complicatiilor.

Chiar si cand boala este in remisiune, medicul poate indica consultul periodic pentru a verifica dezvoltarea complicatiilor, unele dintre acestea pot fi detectate precoce.

Diagnosticul de colita ulcerativa poate fi pus de:

  • medicul de familie
  • medicul internist
  • medicul gastroenterolog
  • medicul de chirurgie generala.

 

 

Medicul va va ghida spre a efectua mai multe proceduri pentru diagnosticare, insa anamneza si examenul fizic reprezinta pasi esentiali spre un diagnostic corect:

  • Analize de laborator din sange - efectuate pentru a decela o eventuala anemie (secundar sangerarilor prin scaun) sau a leucocitozei (cresterea numarului de globule albe din sange), care poate indica prezenta unei infectii. 
  • Coprocultura permite identificarea agentilor patogeni din materiile fecale (bacterii, paraziti, fungi) sau prezenta sangelui (leucocitelor) in scaun.
  • Teste de anticorpi din sange – in general, testul de anticorpi este folosit pentru identificarea anticorpilor produsi de corp in caz de colita ulcerativa sau boala Crohn. Oricum, aceste teste de anticorpi nu sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului de colita – e posibil ca rezultatul sa fie pozitiv si pacientul sa nu sufere de colita, la fel cum se poate intampla ca rezultatul sa fie negativ, cu toate ca pacientul sufera de rectocolita ulcerohemoragica.
  • Colonoscopia - consta in introducerea unui tub subtire si flexibil prin rect, pentru a vizuliza intestinul gros; se poate efectua uneori sub anestezie, in functie de recomandarea medicului. Este o investigatie menita sa evidentieze prezenta hemoragiei, ulceratiilor, inflamatiei la nivelul tesutului colonului sau rectului; in timpul colonoscopiei se poate efectua biopsie, adica prelevarea de tesut local pentru a fi analizat miscroscopic (examen histologic).

 

Citeste si Colita Ulcerativa: Ce este, Simptome & Tratament

 

  • Sigmoidoscopia – investigatie similara colonoscopiei, dar care vizulizeaza doar colonul sigmoid, adica partea terminala a colonului.
  • Tomografia computerizata – se face la indicatia medicului gastroenterolog, cu sau fara substanta de contrast. Aceasta scaneaza intestinul gros din unghiuri diferite, generand imagini ale colonului pe care nicio alta metoda de diagnosticare imagistica nu le poate oferi.
  • Rezonanta magnetica nucleara – RMN-ul este adesea folosit in diagnosticarea si monitorizarea colitei ulcerative.
  • Radiografia abdominala – aceasta poate scoate la iveala o ingustare a colonului sau un blocaj la nivelul acestuia.


Simptomele de debut ale colitei ulcerative sunt, in general, nespecifice, astfel incat timpul scurs pana la prezentarea pacientului la medic este destul de lung. Este necesara o buna colaborare interdisciplinara, dar si o colaborare medic-pacient pentru instituirea unui diagnostic prompt.

Daca mergi la medic din cauza unor simptome intestinale, asigura-te ca te pregatesti inainte astfel:

  • Intocmeste o lista a medicamentelor pe care le-ai luat in ultimul timp, mentionand chiar si cele mai banale medicamente, precum un paracetamol luat pentru tratarea unei raceli.
  • Fa-ti o lista cu toate simptomele pe care le resimti sau le-ai resimtit in ultima perioada – in cabinetul medicului e posibil sa uiti unele informatii ce pot fi de mare ajutor in stabilirea diagnosticului corect.
  • Noteaza-ti problemele de sanatate ale membrilor familiei tale, mai ales daca sunt de natura autoimuna, si mentioneaza-le in timpul discutiei pe care o porti cu medicul in timpul examinarii.
  • Pregateste-ti un set de intrebari pe care le poti pune medicului, daca se confirma diagnosticul de colita sau de o alta afectiune intestinala inflamatorie. In mod deosebit, este indicat sa pui intrebari cu privire la dieta si la modificarile pe care trebuie sa le faci la capitolul stil de viata. 
 
 

 

Este indicat consultul de specialitate si in cazul in care o persoana dignosticata cu colita ulcerativa acuza:

- febra peste 38 de grade Celsius sau frisoane

- lipotimii, ametala sau tahicardie

- scaune moi, cu sange

- deshidratare severa

- durere abdominala severa cu sau fara balonare

- colectie purulenta ce se scurge de la nivelul anusului sau durere si inflamatie in zona anala

- episoade de voma repetate

- tranzit intestinal absent (pacientul nu are scaune sau gaze).

In cazul in care apar aceste manifestari la un pacient diagnosticat cu colita ulcerativa, acestea pot fi un semn de inrautatire a bolii. Unele dintre aceste simptome pot fi semne de megacolon toxic. Megacolonul toxic netratat poate produce rupturi sau fisuri ce pot fi fatale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0