Manifestari extraintestinale in colita ulcerativa

Pe lângă simptomele de natură intestinală, colita ulcerativă poate avea și manifestări extraintestinale.

Bolile inflamatorii intestinale (IBD) sunt boli sistemice care se manifestă nu numai în intestin și tractul gastrointestinal, ci și în organele extraintestinale la mulți pacienți. Calitatea vieții pacienților cu colită ulcerativă poate fi afectată substanțial de aceste manifestări extraintestinale.

Manifestările extraintestinale afectează cel mai frecvent articulațiile, pielea sau ochii, dar pot afecta și alte organe, cum ar fi ficatul, plămânul și pancreasul. În general, artrita periferică, ulcerele aftoase bucale, episclerita sau eritemul nodos pot fi asociate cu inflamația intestinală activă și pot îmbunătăți tratamentul standard al inflamației intestinale. Cu toate acestea, uveita anterioară, spondilita anchilozantă și colangita sclerozantă primară apar de obicei independent de apariția bolii.

Colita ulcerativă afectează întreg organismul, cauzând așadar și simptome de natură extraintestinală. În general, bolile inflamatorii intestinale pot cauza afecțiuni oculare, ale sistemului osos, articulare sau cutanate. Printre organele care sunt afectate de o asemenea boală se numără inima, plămânii, ficatul, rinichii și pancreasul. Boala se manifestă în mod diferit la fiecare pacient, iar manifestările extraintestinale pot să difere, așadar, de la un bolnav la altul.

Manifestările extraintestinale apar, la pacienții cu colită ulcerativă, din cauza inflamării colonului. 

Iată care sunt acestea!

Anemia sau deficiența de fier

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Anemia este întâlnită la 21% dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune inflamatorie intestinala. Cele mai frecvente forme de anemie din colita ulcerativă sunt anemia prin deficit de fier, anemia bolilor cronice sau o combinație a celor două. Deficitul de vitamina B12 sau folat, anemia hemolitică și anemia indusă de medicamente sunt forme mai puțin întâlnite. Pierderile de sânge de la nivelul colonului, cauzate de colită, precum și incapacitatea pacientului de a absorbi nutrienții din alimente declanșează anemia la aceștia.

Criteriile de diagnosticare a deficienței de fier depind de nivelul inflamației. La pacienții fără dovezi clinice, endoscopice sau biochimice ale bolii active, feritina serică <30 μg / l este un criteriu adecvat. În prezența inflamației, o feritină serică de până la 100 μg / l poate fi compatibilă cu deficitul de fier.

Manifestări articulare

Afectând până la 30% dintre pacienții cu colită, artrita sau inflamația articulațiilor sunt cele mai frecvente complicații extraintestinale ale acestei afecțiuni. Deși artrita este asociată în mod obișnuit cu vârsta înaintată, în colită se dezvoltă adesea și la pacienții mai tineri. Pe lângă durerile articulare, artrita provoacă și umflarea articulațiilor și o reducere a flexibilității. De obicei, artrita în colită se îmbunătățește pe măsură ce simptomele bolii intestinale se îmbunătățesc.

Manifestările articulare (artropatiile) la pacienți diagnosticați cu colită se clasifică în manifestări periferice și axiale. Artropatia periferică de tip I afectează în mod tipic mai puțin de cinci articulații mari într-un mod asimetric. Această artrită este acută și auto-limitantă și este asociată cu activitatea bolii intestinale. Artropatia periferică de tip II este o artrită simetrică și poliarticulară, care afectează în mod obișnuit mai mult de cinci articulații mici, este independentă de activitatea colitei ulcerative și poate persista de la câteva luni, până la ani.

Artrita axială include sacroilita și spondilita. Rezonanța magnetică nucleară este standardul actual de aur, deoarece poate evidenția inflamația înainte ca leziunile osoase să apară și să devină vizibile pe radiografia simplă.

Manifestări cutanate 

Manifestările cutanate ale colitei ulcerative apar la până la 15% dintre pacienți. Cele mai frecvente afecțiuni includ eritemul nodos, pioderma gangrenoasă, sindromul Sweet și leziunile aftoase bucale. 
Eritemul nodos apare frecvent sub forma unor noduli subcutanați sensibili la nivelul extremităților inferioare. Acești noduli sunt roșii/violet, măsoară între 1 și 5 cm în diametru și apar mai frecvent la femei decât la bărbați. 

Eritemul nodos este o afecțiune autolimitată care se îmbunătățește cu tratamentul recomandat de medic pentru colită. Opțiunile specifice de tratament pentru eritemul nodos includ purtarea de ciorapi compresivi, administrarea de analgezice și de medicamente antiinflamatorii.

Pyoderma gangrenosum este o manifestare relativ rară observată la 0,4% până la 2% dintre pacienții cu colită ulcerativă. Aceasta apare la locurile traumatismului, un fenomen numit patergie și urmează un curs imprevizibil și sever. Poate apărea oriunde. Cu toate acestea, locurile cele mai frecvent implicate sunt suprafețele extensoare ale membrelor inferioare. Pot exista una sau mai multe leziuni cuprinzând pustule sau noduli eritematoși care se pot răspândi rapid, ducând la ulcere purulente profunde. Deoarece majoritatea pacienților cu pioderma gangrenoasă au boli inflamatorii subiacente,

tratamentul are ca rezultat rezolvarea simptomelor. 

Sindromul Sweet, cunoscut și sub denumirea de dermatoză neutrofilă febrilă acută este o manifestare cutanată rară a colitei care se prezintă ca exantem sensibil, noduli care implică membrele, trunchiul sau fața. De asemenea, poate prezenta semne și simptome sistemice precum febră, artrită, leucocitoză și conjunctivită. Afecțiunea răspunde eficient la tratamentul cu corticosteroizi topici sau sistemici. 

Aproximativ una din 25 de persoane cu colită ulcerativă se confruntă cu răni dureroase în gură, de obicei atunci când afecțiunea este mai activă. Aceste răni pot fi minore și pot dispărea în câteva săptămâni, dar ocazional pot dura mai multe săptămâni și pot necesita tratament cu steroizi.

Manifestări oculare

Aproximativ 2% până la 5% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale prezintă manifestări oculare, ceea ce face ca ochii să fie al treilea cel mai afectat țesut extraintestinal, în afară de articulațiile și pielea.

Cele mai frecvente manifestări oculare includ episclerita, sclerita și uveita. Episclerita se prezintă sub forma unor senzații de arsură oculară, iritație, durere și roșeață. Episclerita trebuie diferențiată de sclerită din punct de vedere clinic, deoarece aceasta din urmă este o afecțiune gravă care se manifestă prin dureri oculare severe și sensibilitate. 

În cazurile severe, sclerita se poate prezenta sub formă de deficiență de vedere care necesită consult oftalmologic de urgență pentru a evita pierderea permanentă a vederii. Cazurile mai puțin severe beneficiază de terapia topică cu steroizi.

În comparație, uveita se manifestă ca durere oculară, fotofobie, vedere încețoșată și dureri de cap. La fel ca sclerita, uveita necesită tratament prompt cu corticosteroizi topici sau sistemici pentru a preveni complicațiile, precum pierderea vederii și evaluarea vederii de către un medic oftalmolog.

Manifestări hepatobiliare

Manifestările hepatobiliare - colangita sclerozantă primară reprezintă cea mai importantă afecțiune hepato-biliară în rândul pacienților cu diagnosticați cu colită ulcerativă. Cu toate acestea, peri-colangita, steatoza, hepatita cronică, ciroza și formarea pietrelor biliare sunt, de asemenea, întâlnite la acești pacienți.

Cele mai multe leziuni hepatice sunt reversibile, dar bolile hepatice grave pot afecta aproximativ 5% dintre persoanele cu boli inflamatorii intestinale. Unele manifestări hepatice ale colitei includ:

  • Boala ficatului gras (cunoscută și sub denumirea de steatoză hepatică, apare atunci când grăsimea suplimentară se depune în ficat);
  • Hepatită (inflamația ficatului)
  • Litiază biliară
  • Colangita sclerozantă primară ( este o inflamație specifică căilor biliare care provoacă cicatrici și eventual ciroză hepatică)

Alte manifestări

Manifestările urologice ale colitei ulcerative includ nefrolitiaza cu posibilă obstrucție a fluxului urinar. Nefrolitiaza este cel mai frecvent întâlnită la pacienții diagnosticați din cauza malabsorbției ileale/rezecției ileale. Malabsorbția de grăsime rezultată în intestin predispune la formarea de calculi renali cu oxalat de calciu. Deshidratarea care apare din cauza episoadelor diareice la pacienții cu boli intestinale inflamatorii exacerbează și mai mult formarea de calculi renali. 

De altfel, pacienții cu boli intestinale inflamatorii prezintă un risc crescut de a dezvolta tulburări tromboembolice. Aceste tulburări apar independent de activitatea bolii intestinale și rezultă din inflamația sistemică cronică legată de bolile intestinale inflamatorii care duc la ateroscleroză.

Cele mai frecvente tulburări includ boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral, tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară. Prezența oricăruia dintre semnele și simptomele acestor afecțiuni necesită un management prompt pentru a preveni mortalitatea. 

Colita ulcerativă predispune, de asemenea, la tulburări metabolice osoase care au ca rezultat o masă osoasă scăzută la până la 14 până la 42% dintre pacienții afectați. Boala a fost, de asemenea, asociată cu pneumonia interstițială și nefrita interstițială. Cu toate acestea, prevalența exactă a acestor manifestări extraintestinale rămâne necunoscută.

Tratarea manifestărilor extraintestinale în colita ulcerativă

Din păcate, colita ulcerativă nu este o afecțiune care poate fi vindecată prin tratament. Însă aceasta poate fi ameliorată, iar perioada de remisiune poate fi prelungită cu ajutorul tratamentului medicamentos.

Medicul îți va prescrie tratamentul cel mai potrivit, în funcție de severitatea afecțiunii tale. Medicamentele antiinflamatoare, cele care suprimă activitatea sistemului imunitar, precum și medicamentele antidiareice, calmantele sau antibioticele pot fi folosite pentru tratarea pacienților care suferă de colită ulcerativă. 

De asemenea, și simptomele extraintestinale pot fi combătute cu ajutorul tratamentului medicamentos. De pildă, suplimentele pe bază de fier pot fi folosite pentru combaterea anemiei.
În cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicala pentru tratarea colitei ulcerative. Această intervenție presupune îndepărtarea unei porțiuni din colon.

Pentru reducerea riscului de manifestări extraintestinale, dar și pentru ameliorarea simptomelor intestinale ale colitei ulcerative, pacientul ar trebui să facă o serie de modificări și la capitolul stil de viață. Astfel, acesta ar trebui să limiteze consumul de produse lactate (lactoza poate accentua simptomele intestinale ale colitei), să evite alimentele condimentate, alcoolul și cofeina, dar și să se hidrateze corespunzător.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Articolul „Extraintestinal Manifestations of Inflammatory Bowel Disease: Current Concepts, Treatment, and Implications for Disease Management”, Gastroenterology, 2021, Gerhard Rogler, Abha Singh, Arthur Kavanaugh, David T. Rubin
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(21)03337-0/fulltext
National Library of Medicine - Extraintestinal Manifestations of Inflammatory Bowel Disease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33760556/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0