Cum pastram alimentele proaspete si pline de nutrienti pentru mai mult timp - legumele si fructele

Știai că numeroase alimente se păstrează cel mai bine în frigider, în timp ce unele - precum cartofii, ceapa și usturoiul -  rezistă vreme îndelungată dacă sunt depozitate într-o cameră răcoroasă?

Ar mai fi de menționat și faptul că etilena, hormon vegetal sub formă de gaz, care se găsește în unele fructe, cum ar fi merele și bananele grăbește maturarea (și eventuala degradare) a anumitor tipuri de produse care sunt sensibile la etilenă, cum ar fi varza, salata verde și broccoli.

Indiferent dacă le depozitezi la frigider sau nu, ar trebui să păstrezi fructele și legumele sensibile la etilenă separate de cele care emit acest hormon vegetal.

Produsele care se păstrează cel mai bine la temperatura camerei au nevoie de o bună circulație a aerului. Pungile de plastic echivalează cu deteriorarea prematură. Chiar dacă bananele, cartofii sau ceapa pe care le-ai cumpărat vin într-o pungă de plastic perforată, vor rezista mai mult dacă le depozitezi într-o lădiță.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Cele mai multe produse refrigerate rămân proaspete mai mult timp atunci când sunt sigilate, fie în pungi de plastic cu zip, pungi reutilizabile din silicon sau recipiente închise etanș. Aceste recipiente rețin umiditatea, prevenind deshidratarea produselor și ajută la protejarea produselor sensibile la etilenă.  

Factorii care afectează prospețimea produselor (temperatura, umiditatea) pot varia foarte mult. Mulți dintre noi speră ca respectând regulile de depozitare ale alimentelor să limiteze risipa de alimente – fie din motive economice sau de mediu.

Un alt aspect important este să speli fructele și legumele doar înainte de a le consuma sau prepara, dar nu înainte de a le depozita! Spală legumele și fructele doar în momentul în care dorești să le consumi, altfel se vor strica foarte repede!

Cum trebuie depozitate legumele

Majoritatea legumelor se păstrează cel mai bine în condiții răcoroase și umede, adică în lada specială a frigiderului. Aici poți ține castraveții, morcovii, țelină, salata verde, ardeii, spanacul, ciupercile. 

Legumele ce conțin apa multă (cum sunt prazul și castraveții) și fructele se țin separat în lada frigiderului, în pungi de hârtie. 

Există însă și legume care nu trebuie ținute la frigider, deși o facem cu toții frecvent. Este vorba de dovlecei și roșiile, care își pierd textura și aroma dacă sunt ținute la frigider.  De asemenea, usturoiul, ceapa și cartofii au nevoie de un spațiu întunecos și răcoros pentru depozitare în condiții optime, nu se țin la frigider! 

Cartofii se păstrează cel mai bine dacă sunt depozitați în cămară, în ambalaje care îi lasă să respire (hârtie, pânză etc.). Nu ține în același loc ceapa și cartofii, aceștia din urma se vor strica mai repede!

Dacă nu ai consumat toate legumele pe care le-ai tăiat, poți să le păstrezi până cel târziu a doua zi în frigider ambalate în pungi de plastic, altfel își pierd cea mai mare parte din vitamine și minerale. Rădăcinoasele pot fi ținute în saci din materiale textile într-o cameră răcoroasă, ferită de lumină. Morcovii se pot păstra cel mai bine într-o lădiță cu nisip.

Pentru a păstra legumele mai multe luni, acestea se pot congela imediat după culegere sau după ce le cumperi. Avantajul major al congelării este că tinde să păstreze mai multe substanţe hrănitoare decât toate celelalte procedee de conservare. Păstrează legumele în congelator în pungi de plastic etichetate corespunzător.

Cartofii se păstrează câteva săptămâni atunci când sunt depozitați într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o cămară cu aer condiționat sau o pivniță, departe de aparatele mari, care generează căldură. La temperatura camerei, cartofii vor încolți și se vor descompune. Dacă sunt ținuți la frigider, amidonul se transformă în zahăr și se pot rumeni prea repede când sunt prăjiți. Cartofii sunt, de asemenea, sensibili la etilenă și nu ar trebui să stea lângă ceapă sau banane.

Chiar și în condiții ideale, cartofii înmuguresc în cele din urmă sau devin verzi. 

Cartofii dulci se descurcă bine în condiții similare de depozitare, dar ar putea avea o perioadă de valabilitate mai scurtă (aproximativ una până la două săptămâni) decât cartofii albi. 

Cartofii dulci refrigerați se gătesc mai greu, așa că depozitează-i împreună cu ceilalți cartofi într-un loc răcoros și întunecat. Cartofii dulci încolțiți sunt siguri de consum; doar îndepărtează mugurii înainte de gătire. Dar ar trebui să arunci cartofi dulci zbârciți, mucegăiți sau putreziți.

Nu depozita roșiile în frigider. Le vei distruge aroma, iar textura lor suculentă nu supraviețuiește atât de bine nici la frig. Pentru a profita la maximum de roșii, păstrează-le pe blat pentru a le permite să se coacă la potențialul maxim. 

În ambalajul de plastic pe care îl iei de la supermarket, țelina va rezista cel mult o săptămână sau două. Schimbă ambalajul original cu o folie de aluminiu -  astfel încât țelina să rămână suficient de mult timp proaspătă.

Păstrarea ierburilor proaspete într-o pungă este un obicei care poate duce repede la mucegăirea și uscarea lor. În schimb, folosește ceea ce ai nevoie în ziua respectivă. 

Verdețurile proaspete se țin în afara frigiderului, precum florile într-o vază. În frigider se strică repede și prind mirosurile altor alimente.  

Căptușirea lăzii din frigider cu câteva șervețele de bucătărie absoarbe condensul pe care legumele îl generează pe măsură ce se răcesc. Umiditatea în exces poate face ca alimentele proaspete să se ofilească mult mai repede, astfel încât șervețelele absorbante le mențin mai proaspete pentru mai mult timp.

Cum trebuie depozitate fructele 

Cât despre fructe, păstrarea lor la frigider oprește coacerea. Dacă ai cumpărat fructe care nu sunt complet coapte, în niciun caz nu le depozita la frigider. Lasă-le la temperatura camerei! 

Dacă ai fructe coapte și dorești să le menții proaspete, poți pune merele, perele, piersicile, căpșunile, zmeura, murele și rodiile la frigider, dar fructele exotice (tropicale) - banane, avocado, ananas, mango, papaya - trebuie păstrate la temperatura camerei sau consumate cât de repede.

Citricele sunt de asemenea o categorie aparte de fructe care nu trebuie păstrate la frigider, deoarece absorb foarte rapid mirosurile neplăcute. Ele se depozitează cel mai bine în locuri uscate și răcoroase (în cămară sau în beci). Portocalele și grepfruturile nu sunt sensibile la etilenă, așa că le poți păstra împreună cu mere și pere, dar asigură-te că păstrezi lămâile și limele separate de fructele care produc etilenă. 
 
Când cumperi mango, ai grijă ca fructul să nu aibă pete.  Poți lăsa mango să se coacă pe o tavă cu șervețele absorbante, departe de alte fructe (funcționează și un bol sau o pungă de hârtie). Uneori este gata de consum în câteva zile.

Ține merele departe de alte fructe și legume. Păstrează merele într-o pungă de plastic în frigider. 

Fructele care își continuă coacerea, precum bananele, kiwi, avocado se țin în punga cu mere sau banane. Acestea din urma pot fi ținute și într-o camera răcoroasă.

Ține avocado pe blat până când este copt, apoi depozitează-l la frigider pentru a opri procesul de coacere și a se păstra o perioadă lungă de timp.  

Dacă vrei ca bananele să-și păstreze prospețimea, trucul de a le împiedica să se coacă foarte repede este să le păstrezi împreună cât mai mult posibil. Înfășoară tulpinile bananelor în folie alimentară atunci când le cumperi. În felul acesta, îți mențin prospețimea mai mult timp. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://ucsdcommunityhealth.org


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0