Diareea: Cauze, Tratament & Preventie | Informatii Complete

 

Diareea – informații generale

Diareea este o boală comună pe care majoritatea oamenilor o experimentează din când în când. Se caracterizează prin eliminarea scaunelor moi, apoase și este adesea însoțită de dureri abdominale și crampe. Diareea presupune eliminarea a trei sau mai multe scaune moi sau lichide pe zi.

Diareea este de obicei un simptom al unei infecții la nivelul tractului intestinal, care poate fi cauzată de o varietate de organisme bacteriene, virale și parazitare. Infecția se răspândește prin alimente contaminate sau prin ap de băut, sau de la o persoană la alta, ca urmare a igienei deficitare.

Diareea poate fi acută sau cronică. În cele mai multe cazuri însă, diareea nu trădează o afecțiune foarte gravă și se vindecă în câteva zile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este diareea

Diareea este afecțiunea carecterizată de scaunele apoase frecvente și nevoia urgentă de defecare. De obicei, diareea persistă câteva zile și se tratează prin regim alimentar. Exista însă și situații mai grave, în care diareea necesită tratament medicamentos și se vindecă mai greu.

Tipuri de diaree

În funcție de perioada în care persistă diareea, aceasta este de două feluri: acută sau cronică.

Diareea acută

[{ads-colita-first}]

Diareea acută persistă câteva zile și poate fi tratată cu medicamente antidiareice, dar și cu regim alimentar.

Diareea cronică

Diareea cronică este diareea care persistă mai bine de 4 săptămâni. Acest tip de diaree poate avea cauze serioase, precum o boală inflamatorie intestinală.

Cauzele diareei

Diareea poate avea mai multe cauze, de aceea trebuie consultat medicul dacă această problemă persistă mai mult de câteva zile.

Infecții bacteriene

Infecțiile bacteriene pot fi o cauză a diareei. Printre bacteriile care cauzează diaree se numără: salmonella, E. Coli, campylobacter. Alimentele și apa contaminată pot transmite asemenea bacterii.

Infecții virale

Și virusurile pot cauza diaree. Rotavirusul, de pildă, este virusul care declanșează diaree cel mai adesea în rândul copiilor. Virusurile hepatice și virusul Norwak (n.r. norovirusul) sunt, de asemenea, virusuri care adesea cauzează episoade diareice.

Infecții parazitare

Paraziții precum Giardia sau Cryptosporidium pot cauza, de asemenea, diaree, precum și alte simptome gastrointestinale.

Intoleranța alimentară

Intoleranțele alimentare reprezintă o altă cauză frecventă a diareei. Un exemplu ar fi intoleranța la lactoză, care se manifestă prin balonare, diaree și crampe abdominale. Lactoza este o formă de zahăr care se regăsește în lapte și în celelalte produse lactate. Și intoleranța la fructoză poate cauza episoade diareice, la fel ca alte intoleranțe.

Reacții adverse la medicamente

Multe medicamente pot avea ca efect secundar diareea. De pildă, antibioticele cauzează adesea diaree pentru că distrug flora intestinală, deci echilibrul bacterian de la nivelul intestinelor. Și medicamentele folosite în chimioterapie, pentru tratarea cancerului, au ca efect advers diareea.

Afecțiuni intestinale inflamatorii

Diareea, mai ales cea cronică, poate fi cauzată de afecțiuni intestinale inflamatorii precum: boala Crohn, boala celiacă, colita ulcerativă sau sindromul de colon iritabil.

Intervenții chirurgicale

Unii pacienți au de-a face cu diareea în urma unei intervenții chirurgicale la nivel abdominal ori după eliminarea vezicii biliare.

Radioterapia și chimioterapia

Diareea apare, adesea, la pacienții care sunt supuși unor tratamente pentru cancer precum radioterapia sau chimioterapia.

Călătoriile, schimbarea bruscă a mediului și climei

Cei care călătoresc des pot avea de-a face cu episoade diareice frecvente. În timpul acomodării la un mediu și o climă nouă, organismul poate reacționa prin diaree. Apa și mâncarea contaminate cauzează adesea „diareea călătorului”.

Simptome ce însoțesc diareea

Diareea nu apare însă singură aproape niciodată, aceasta fiind de cele mai multe ori însoțită de o serie de simptome precum crampele, deshidratarea sau vărsăturile.

Deshidratare

Deshidratarea apare adesea ca o consecință a diareei. Din cauza scaunelor moi repetate, pacientul poate suferi de deshidratare. Aceasta se manifestă prin sete, urinare mai puțin frecventă, urină de culoare închisă, gură uscată, senzație de oboseală, ochi sau obraji scufundați, amețeli sau leșin. Sărurile de rehidratare orală pot combate această problemă.

Crampe abdominale

Și crampele abdominale pot însoți scaunele moi. Acestea apar odată cu nevoia urgentă de defecare.

Febră

Febra însoțește diareea atunci când cauza acesteia este o infecție în organism.

Greață, amețeală și vărsături

Greața, amețeala și vărsăturile pot apărea odată cu diareea. În general, acest lucru se petrece atunci când pacientul are de-a face cu o infecție bacteriană sau cu virus pe care organismul își dorește să le elimine cât mai curând.

Sânge în materiile fecale

Sângele în materiile fecale indică o hemoragie la nivelul tranzitului intestinal. Acesta indică, de regulă, o boală inflamatorie intestinală.

Metode de diagnostic pentru diaree

Pentru depistarea cauzei diareei, medicul va examina pacientul, dar va face totodată și anamneza. Analizele de sânge, precum și coprocultura, pot fi necesare pentru stabilirea cauzei diareei.

Examen fizic și clinic

Medicul va discuta cu pacientul despre problemele sale medicale, despre simptomatologie și totodată îl va examina, palpând zona abdominală pentru a descoperi indicii.

Investigații parazitologice

Investigațiile parazitologice se fac atunci când medicul suspectează o infecție parazitară. Coprocultura este analiza care poate depista paraziți în materiile fecale.

Analize de sânge

Analizele de sânge sunt și ele recomandate pentru depistarea afecțiunii care poate cauza diaree.

Teste imagistice

Testele imagistice sunt folosite pentru observarea tractului intestinal, astfel încât să se descopere afecțiuni care ar putea cauza diareea. De pildă, în cazul bolilor intestinale inflamatorii, asemenea teste sunt de mare ajutor.

Complicații ale diareei netratate

Netratată, diareea poate avea o serie de consecințe nedorite asupra organismului – iată despre ce este vorba!

Complicații digestive

Netratată, diareea care persistă mai multe zile la rând poate cauza complicații precum malnutriția. Organismul nu va primi, din cauza diareei continue, nutrienții de care are nevoie.

Complicații infecțioase

În cazul în care diareea este de cauză infecțioasă și este lăsată netratată, simptomele se vor agrava pe zi ce trece. Vărsăturile și deshidratarea vor apărea, iar pacientul se va confrunta cu o stare generală de rău.

Complicații renale

Dacă diareea se cronicizează și provoacă deshidratare severă, și rinchii vor fi afectați.

Complicații neurologice

În cazuri extrem de severe de diaree, pacientul poate avea de-a face cu hemoragii intracerebrale sau cu tromboze.

Complicații metabolice

Diareea severă poate cauza complicații metabolice precum dezechilibre hidroelectrolitice.

Complicații imunologice

Anemia hemolitică este o complicație imunologică. Aceasta poate apărea în caz de diaree severă.

 

Cum se tratează diareea

 
 

În cele mai multe cazuri, diareea se vindecă de la sine în câteva zile, fără să fie necesar tratamentul medicamentos. Însă dacă simptomele sunt foarte agresive, ori problema nu se ameliorează în câteva zile, e necesar să apelezi la ajutorul unui medic.

Tratamente medicamentoase

Tratamentul medicamentos pentru diaree este ales în funcție de simptomele și severitatea acesteia.

Antidiareice

Medicamentele antidiareice reduc numărul de scaune zilnice și reglează tranzitul intestinal.

Antispastice

Medicamentele antispasmodice combat crampele abdominale care vin odată cu diareea.

Antibiotice

Antibioticele sunt folosite în caz de diaree de cauza infecțioasă. Acestea au rolul de a elimina bacteria care a provocat probleme.

Tratamente naturiste

Și tratamentele naturiste pot fi folosite atât pentru ameliorarea simptomelor, cât și pentru accelerarea vindecării sistemului gastrointestinal.

Fitoterapia

Fitoterapia este, de asemenea, folosită în tratarea diareei și a afecțiunilor asociate. Plantele medicinale precum mușețelul, menta, feniculul, cimbrul sau frunzele de anghinare sunt doar câteva dintre remediile naturiste folosite pentru tratarea diareei. Acestea pot fi consumate sub formă de ceai.

Homeoterapia

Tratamentele homeopate sunt adesea folosite in tratarea diareei. Cu toate ca oamenii de stiinta nu confirma efectele homeopatiei, la unii pacienti aceasta terapie functioneaza precum efectul placebo.

Acupunctura

Acupunctura are capacitatea de a trata diareea, indiferent de cauza acesteia. Un studiu realizat de către cercetătorii din cadrul Universității Nanjing a confirmat eficiența acupuncturii în tratarea diareei și a simptomelor asociate.

Tratamente complementare

O serie de tratamente pot fi folosite în paralel cu tratamentul medicamentos, dar și pe cont propriu, în tratarea diareei.

Igiena alimentară

Pentru combaterea, dar și pentru prevenirea diareei, e indicat să se respecte câteva reguli stricte de igienă alimentară. Înainte de a consuma alimente, dar și înainte de a le pregăti, trebuie să îți speli mâinile cu apă și săpun. Alimentele trebuie spălate și ele înainte de consum, la fel și suprafețele și vasele pe care le folosești în timpul gătirii. Asigură-te, înainte să consumi un aliment, că acesta nu este expirat.

Dieta alimentară

Dacă suferi de diaree, regimul alimentar este extrem de important. Unele alimente îți vor oferi alinare, în timp ce altele vor agrava situația ta și vor accentua simptomele resimțite. Mănâncă, dacă suferi de diaree, alimente precum orezul fiert, pâinea prăjită, brânză, ovăzul, bananele. Medicul îți va face recomandările cele mai potrivite cu privire la dieta pe care trebuie să o adopți.

Este indicat să eviți complet consumul alimentelor care pot agrava diareea, printre care se numără:
• Preparatele prăjite
• Alimentele bogate în zaharuri
• Alimentele reci
• Laptele sau alte produse lactate (excepție fac produsele bogate în probiotice precum iaurtul și chefirul)
• Alimentele bogate în fructoză precum: strugurii, smochinele, curmalele sau prunele

Se recomandă mese mici și dese, nu mesele copioase. E indicat să se mănânce lent, astfel încât procesul de digestie să fie favorizat.

Probiotice

Probioticele sunt bacteriile bune, care pot echilibra microbiota intestinală, ajutând la tratarea diareei. Acestea pot fi consumate fie sub formă de suplimente alimentare, fie prin consumul de alimente precum chefirul, iaurtul sau murăturile.

Rehidratarea

Hidratarea este mai importantă decât oricând în timpul episoadelor de diaree. Asta pentru că diareea crește riscul de deshidratare și pacientul trebuie să prevină această complicație. În cazul în care deshidratarea își face simțită prezența prin simptome precum amețeli, senzație de confuzie, dureri de cap, senzația de gură uscată și deshidratarea pielii, este indicat să se apeleze la ajutorul unui medic. De asemenea, se pot folosi săruri pentru rehidratare orală.

Pe durata diareei, este important să completezi electroliții pierduți (minerale precum sodiul și potasiul) consumând apă cu adaos de electroliți, suc de fructe și bulion. Acordă atenție cantității de zahăr din aceste băuturi, deoarece o cantitate prea mare de zahăr poate agrava simptomele diareei.

Cum se previne diareea

Diareea poate fi prevenită prin respectarea unor reguli de igienă, prin adoptarea unei alimentații sănătoase, dar și a unui stil de viață sănătos, în general.

Recomandări generale

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin respectarea unor norme de igienă, se poate menține sănătatea sistemului gastrointestinal și se pot preveni problemele precum diareea.

Igiena mâinilor și alimentelor

Spălarea mâinilor înainte de masă, dar și înainte de a pregăti alimentele, are un rol extrem de important în prevenirea infecțiilor virale sau bacteriene. Și alimentele preparate trebuie spălate cu atenție înainte de a fi gătite/ consumate. Astfel, bacteriile sunt îndepărtate și riscul de infecții bacteriene sau virale este redus.

Dacă nu sunt disponibile săpunul și apa curată, utilizează un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool, recomandă Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). 

Calitatea apei potabile

 Apa consumată sau folosită pentru prepararea alimentelor este, de asemenea, importantă, calitatea acesteia fiind esențială. Dacă apa consumată este contaminată, atunci infecțiile gastrointestinale pot apărea, iar odată cu ele și diareea, alături de alte simptome de natură gastrointestinală. Asigură-te că apa pe care o consumi este de calitate superioară. Atunci când mergi în țări slab dezvoltate, nu consuma decât apă îmbuteliată, pentru a evita diareea călătorului.

Suplimente naturale pentru prevenirea diareei

 Suplimentele naturale pot ajuta la echilibrarea florei gastrointestinale, prevenind astfel diareea. De pildă, suplimentele pe bază de probiotice pot preveni apariția diareei.

Regim alimentar echilibrat

 Adoptarea unui regim alimentar echilibrat reduce șansele de apariție a diareei. Alimentele precum prăjelile, preparatele de tip fast-food și alimentele foarte picante cresc riscul de diaree. De aceea, e indicat să adoptăm o dietă sănătoasă, echilibrată, pe bază de alimente sănătoase și de proveniență organică. Se recomandă evitarea sau limitarea consumului de băuturi alcoolice sau de cofeină, care pot irita tractul gastrointestinal, declanșând diaree.

Prevenirea diareei la bebeluși

La bebeluși, diareea este mult mai riscantă decât în cazul adulților, riscul acestora de deshidratare fiind crescut. Deshidratarea se poate instala la bebeluși după 1-2 zile de diaree, iar la nou-născuți poate fi extrem de periculoasă. Daca bebelușul tău suferă de diaree și suspectezi chiar și deshidratarea, e necesar să apelezi la ajutorul unui medic de urgență. Întrucât bebelușii sunt atât de sensibili, e necesar ca părinții să acorde o atenție deosebita regulilor de igienă. De pildă, părinții trebuie să își spele cu regularitate mâinile înainte de de a îl hrăni pe cel mic, dar și după ce îi schimbă acestuia scutecele.

Alăptarea cel puțin șase luni

 Alăptarea are un rol esențial atât în formarea sistemului digestiv al copilului, cât și în menținerea imunității. De aceea, este important că bebelușul să fie alăptat de mamă cel puțin în primele 6 luni de viață.

Vaccinarea contra virusurilor ce pot cauza diaree

Vaccinarea contra virusurilor ce pot cauza diaree pot reduce, de asemenea, riscurile în ceea ce privește diareea la copiii foarte mici. De pildă, vaccinarea împotriva rotavirusului este recomandată de medici. Rotavirusul provoacă atât diaree, cât și vărsături și deshidratare, iar internarea este necesară în caz de infecție cu rotavirus la bebeluși.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - When and How to Wash Your Hands
https://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.html?CDC_AA_refVal=https%253A%252F%252Fwww.cdc.gov%252Ffeatures%252Fhandwashing%252Findex.html
World Health Organization - Diarrhoeal disease
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Symptoms & Causes of Diarrhea
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/symptoms-causes
National Library of Medicine - Pediatric Dehydration
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436022/
 

 
 

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0