Acupunctura și secretele medicinei tradiționale chineze

Frica de ace nu ar trebui să te îndepărteze de acupunctură, fiindcă acele folosite sunt atât de fine încât abia se simt. Îți dezvăluim cum acționează această terapie alternativă și când ar trebui să recurgi la ea.

Principii chineze aplicate în medicină

Acupunctura este o terapie alternativă dezvoltată ca ramură a medicinei tradiționale chineze. Majoritatea chinezilor recurg la tratamente prin acupunctură, în special pentru prevenția afecțiunilor, dar și pentru tratarea acestora. Însă de la apariția ei acum peste 5000 de ani, acupunctura s-a extins în țări din întreaga lume.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Energia „qi” sau „ki” stă la baza medicinei chineze, ca element considerat esența vieții și sănătății. Bolile sunt de fapt dezechilibre ale acestei energii, iar rolul terapiilor, printre care și acupunctura, este de a le readuce la echilibrul natural.

Pe suprafața corpului există 361 de puncte energetice, de-a lungul a 12 meridiane, prin atingerea cărora energia ki poate fi influențată. Practic, fiecare dintre aceste 12 meridiane corespunde unui organ sau sistem de organe. Terapeutul va introduce câteva ace foarte fine în punctele corespunzătoare zonei corpului care necesită vindecare. Astfel energia va fi eliberată sau concentrată.

Ce înseamnă un tratament prin acupunctură

Primul pas al tratamentului este diagnosticarea, realizată de specialist. La prima ședință de acupunctură, se analizează semnele exterioare și simptomele: dureri sau disconfort, umflături, pete sau roșeață, vânătăi, capilare sparte. O altă analiză specifică acupuncturii este privirea în detaliu a limbii pacientului, pentru modificări de culoare, de textură și de simț al gustului.

Terapeutul va atinge și punctele energetice de pe corp, pentru a-și da seama dacă unele sunt dureroase sau încărcate de energie negativă. Spune-i despre orice simptom pe care îl resimți, chiar dacă pentru tine poate părea neimportant, cum ar fi cele legate de calitatea somnului și pofta de mâncare.

După analiza amănunțită inițială, se va realiza un plan al dezechilibrelor energetice. Astfel, terapeutul va ști în ce puncte să introducă acele. Cum îți menționam și mai sus, aceste ace sunt foarte fine și se introduc în piele doar puțin, 2-3 milimetri. Nu le vei simți deloc, decât dacă zona respectivă este foarte inflamată sau contractată. Acele sunt fabricate din aur, argint, cupru sau oțel inoxidabil.

O ședință de acupunctură durează în general o oră, și include pe lângă aplicarea acelor, și o discuție cu terapeutul, pentru echilibrarea energiilor și la nivel psihic. Calmul și relaxarea sunt și ele esențiale pe parcursul tratamentului. Durata acestuia depinde de gravitatea afecțiunii și de starea pe care o depistează specialistul.

Rezultatele se observă după câteva zile și depind de la persoană la persoană. Până în prezent nu s-au menționat rezultate notabile ale acupuncturii în cazul afecțiunilor grave, însă poate ține sub control boli cronice, poate calma inflamația, durerea moderată și poate preveni afecțiuni prin întărirea sistemului imunitar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acupunctura are efecte vizibile împotriva stresului, oboselii cronice, durerilor de spate, durerilor musculare și articulare, afecțiunilor ginecologice, afecțiunilor psihice și neurologice.

Când se recomandă acupunctura și când nu

Ca și alte tehnici de medicină alternativă, acupunctura susține forța organismului de a se vindeca singur. Fiindcă nu presupune substanțe care pot afecta într-un fel sau altul echilibrul chimic din organism, dar nici tehnici invazive sau bruscarea corpului, acupunctura este indicată indiferent de vârstă, sex sau moștenirea genetică.

Este important de știut faptul că acupunctura poate fi combinată cu succes cu medicina clasică, alopată și cu tratamentele medicamentoase, dacă afecțiunea presupune acest lucru. De aceea, acupunctura poate fi folosită pentru tratarea multor afecțiuni, indiferent de gravitatea lor, ca formă singulară de tratament sau ca terapie adjuvantă.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0