Terapia biologică în colita ulcerativă: anticorpi anti-TNF sau anti-integrine

Pentru tratarea colitei ulcerative, medicii folosesc în unele cazuri și medicamente biologice. Acestea sunt de mai multe tipuri, și fiecare tip funcționează după un anumit mecanism în bolile inflamatorii intestinale.

Infliximab, adalimumab, golimumab și vedolizumab sunt exemple de medicamente prescrise pentru a reduce inflamația din intestin, din cauză că țintesc proteinele pe care sistemul imunitar le folosește pentru a stimula inflamația.

Medicamentele biologice pot fi folosite pentru a trata adulții cu o formă moderată spre severă de colită ulcerativă, dacă alte opțiuni de tratament nu sunt indicate la acei pacienți ori dacă nu funcționează în cazul lor.

Ce sunt medicamentele biologice și cum funcționează

[{ads-colita-first}]

Tratamentul pentru colită ulcerativă, spun specialiștii, are două obiective principale: obținerea remisiunii și apoi menținerea perioadei de remisiune. În ultimii ani, oamenii de știință au creat noi tratamente, numite terapii biologice, pentru a trata bolile inflamatorii intestinale, așa cum este și colita ulcerativă.

Medicamentele biologice sunt anticorpi creați în laborator pentru a împiedica anumite proteine din corpul pacientului să cauzeze inflamație. Terapiile biologice au un avantaj important în tratamentul colitei ulcerative, deoarece mecanismele lor de acțiune sunt țintite cu mai multă precizie, pentru a contracara, deci, factorii responsabili pentru această boală.

Așadar, medicamentele biologice sunt create din anticorpi care sunt dezvoltați într-un laborator. Proprietățile naturale ale agenților biologici sunt capabile să stopeze anumite proteine cu probleme din corp, împiedicându-le să declanșeze inflamația.

Atunci când sunt injectați în organism, acești anticorpi luptă contra inflamației care provoacă disconfort și multe neplăceri pacienților diagnosticați cu colită ulcerativă.

Există două tipuri populare de medicamente biologice, iar acestea sunt:

1. agenții anti-TNF, adică acele medicamente care țintesc selectiv factorul de necroză tumorală (TNF);

2. agenții anti-integrine sau acele medicamente care funcționează că antagoniști pentru receptorii de integrine (integrinele sunt acei receptori care facilitează anumite procese biologice).

Anticorpii anti-TNF

Aceste medicamente anti-TNF (împotriva factorului de necroză tumorală) se fixează și blochează proteina numită factorul de necroză tumorală (TNF-alfa). Această proteină determină inflamația în intestine, organe și în țesuturile pacienților cu probleme declanșate de colita ulcerativă. Blocarea dezvoltării acestui factor (TNF-alfa) este importantă pentru remisiunea colitei ulcerative.

Specialiștii mai spun că anticorpii anti-TNF nu doar că ajută pacienții, menținând perioada de remisiune a bolii, însă unele medicamente biologice din această clasă pot chiar să vindece zonele intestinale inflamate.

Poate dura până la 8 săptămâni de la începerea tratamentului cu anticorpi anti-TNF până când se vor vedea ameliorări ale simptomelor, deși unii pacienți cu colită ulcerativă pot să observe o îmbunătățire imediată a stării de sănătate.

Exemple de anticorpi anti-TNF sunt:

Adalimumab - un medicament prescris pentru a induce și pentru a menține remisiunea clinică la pacienții cu colită ulcerativă (la adulți); este administrat sub formă de injecție subcutanată, sub pielea de pe abdomen sau coapsă.

Adalimumab-atto - este similar din punct de vedere biologic cu adalimumab și este prescris pentru a induce și menține remisiunea clinică la pacienții adulți cu colită ulcerativă.

Adalimumab-adbm - este și el similar cu adalimumab și a fost aprobat pentru tratamentul pacienților adulți cu colită ulcerativă care au avut un răspuns neadecvat la terapia convențională pentru această boală.

Certolizumab pegol - este un alt medicament anti-TNF pe care pacientul și-l injectează singur (și pe cele de mai sus le poate injecta, după ce învață procedura), folosit cu succes în a ajuta pacienții cu colită ulcerativă să mențină remisiunea bolii.

Golimumab - este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu colită ulcerativă moderată spre severă, care au avut un răspuns slab sau o intoleranță la alte medicamente prescrise pentru colită ulcerativă.

Infliximab - a fost aprobat pentru tratamentul și pentru menținerea remisiunii colitei ulcerative (în cazul adulților și al copiilor).

Infliximab-abda, Infliximab-dyyb, Infliximab-qbtx - au fost aprobate pentru tratamentul și menținerea perioadei de remisiune a colitei ulcerative la adulți.

Potrivit specialiștilor*, Infliximab poate fi folosit și pentru a trata copiii sau tinerii începând de la vârsta de 6 până la 17 ani, cu o formă severă de colită ulcerativă. Tratamentul se administrează pe o perioadă de 12 luni.

Anticorpii anti-integrine

Aceste medicamente biologice, care sunt antagoniști pentru receptorii numiți integrine, împiedică celulele care cauzează inflamația să se deplaseze din vasele de sânge și în țesuturi, blocând o proteină care se află pe suprafața acelor celule.

Cu alte cuvinte, aceste medicamente blochează proteina de pe suprafața celulelor care cauzează inflamație la pacienții cu colită ulcerativă, împiedicând acele celule să circule libere prin țesuturi. Iată câteva exemple de anticorpi anti-integrine:

Natalizumab - este un medicament care poate fi injectat doar de un profestionist din domeniul medical, folosit la pacienții la care alte tratamente pentru colită ulcerativă nu au avut succes.

Vedolizumab - este folosit pentru inducerea și menținerea răspunsului clinic și remisiunii în cazul pacienților adulți cu colită ulcerativă care fie au avut un răspuns nesatisfăcător la tratament, fie și-au pierdut răspunsul la tratament, fie au avut intoleranță la medicamentele anti-TNF sau la medicamentele imunomodulatoare.

Acest medicament intravenos este folosit, așadar, pentru a trata pacienții care nu au răspuns la niciun alt tratament pentru colită ulcerativă și în cazul celor care încearcă să nu apeleze la corticosteroizi.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

The Crohn's & Colitis Foundation - crohnscolitisfoundation.org/sites/default/files/legacy/assets/pdfs/biologic-therapy.pdf

*NHS Choices - nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/treatment/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0