Vitamina D ar putea avea un rol protector impotriva cancerului colerectal (studiu)

Consumul de cantități mai mari de vitamina D, în principal din surse alimentare, poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării cancerului colorectal sau a polipilor de colon precanceroși.

Vitamina D ajută la reglarea cantităților de calciu și fosfat din organism, nutrienți necesari pentru a menține oasele, dinții și mușchii sănătoși. Lipsa vitaminei D poate duce la deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii, și dureri osoase cauzate de o afecțiune numită osteomalacie la adulți.

Având în vedere că vitamina D are activitate cunoscută împotriva cancerului colorectal în studiile de laborator, iar deficitul de vitamina D a crescut constant în ultimii ani, potrivit oamenilor de știință, o echipă de cercetare americană a încercat să afle dacă acest lucru ar putea contribui la creșterea ratelor de cancer colorectal la persoanele tinere.

Cercetătorii au descoperit că aportul total de vitamina D de 300 UI pe zi sau mai mult a fost asociat cu un risc cu aproximativ 50% mai mic de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce. Studiul, apărut în jurnalul Gastroenterology, ar putea conduce la recomandări pentru un aport mai mare de vitamina D ca o completare ieftină a testelor de screening efectuate ca parte a strategiei de prevenire a cancerului colorectal pentru adulții sub 50 de ani.

Ratele de cancer colorectal au crescut la populația sub 50 de ani

Deși incidența generală a cancerului colorectal a scăzut, cazurile au crescut la adulții mai tineri, o tendință îngrijorătoare care încă nu a fost explicată. Autorii studiului au remarcat că aportul de vitamina D din surse alimentare, cum ar fi peștele, ciupercile, ouăle și laptele au scăzut în ultimele decenii și există tot mai multe dovezi ale unei asocieri între vitamina D și riscul de mortalitate prin cancer colorectal. Cu toate acestea, înainte de studiul actual, nicio cercetare nu a examinat dacă aportul total de vitamina D este asociat cu riscul de cancer colorectal cu debut precoce.

Rezultatele studiului au fost obținute prin calcularea aportului total de vitamina D, atât din surse alimentare, cât și din suplimente, la 94.205 femei care au participat la Nurses' Health Study II (NHS II). Acesta este un studiu de cohortă prospectiv, început în 1989, în care au fost înscrise asistente cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani. 

Participantele au fost urmărite la fiecare doi ani cu ajutorul unor chestionare privind demografia, dieta și stilul de viață, precum și informații medicale și alte informații legate de sănătate. De data aceasta, cercetătorii s-au concentrat pe un obiectiv primar: cancerul colorectal cu debut tânăr, diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani. Ei au întrebat, de asemenea, participantele într-un chestionar de urmărire dacă au avut o colonoscopie sau sigmoidoscopie în care au fost găsiți polipi colorectali (care pot fi precursori ai cancerului colorectal).

Un aport mai mare de vitamina D poate scădea riscul de cancer colorectal cu debut precoce

În perioada 1991-2015, cercetătorii au documentat 111 cazuri de cancer colorectal cu debut precoce și 3.317 polipi colorectali. Analiza a arătat că aportul total mai mare de vitamina D a fost asociat cu un risc semnificativ redus de cancer colorectal cu debut precoce. Aceeași legătură a fost găsită între aportul mai mare de vitamina D și riscul de polipi de colon detectați înainte de vârsta de 50 de ani. 

Asocierea a fost mai puternică pentru vitamina D provenită din alimentație, în principal din produse lactate, decât din suplimentele de vitamina D. Autorii studiului au declarat că descoperirea s-ar putea datora întâmplării sau unor factori necunoscuți care nu sunt încă înțeleși.

Interesant este că cercetătorii nu au găsit o asociere semnificativă între aportul total de vitamina D și riscul de cancer colorectal diagnosticat după vârsta de 50 de ani. Descoperirile nu au putut explica această inconsecvență, iar oamenii de știință au spus că sunt necesare cercetări suplimentare într-un eșantion mai mare pentru a afla dacă efectul protector al vitaminei D este de fapt mai puternic în cancerul colorectal cu debut tânăr.

În orice caz, anchetatorii au concluzionat că aportul total mai mare de vitamina D este asociat cu riscuri scăzute de cancer colorectal cu debut precoce și precursori (polipi). Rezultatele susțin în continuare că vitamina D poate fi deosebit de importantă pentru sănătate la adulții mai tineri și, eventual, pentru prevenirea cancerului colorectal.

Este esențial, mai spun aceștia, ca lumea științifică să înțeleagă factorii de risc care sunt asociați cu cancerul colorectal cu debut precoce, astfel încât să poată face recomandări informate cu privire la dietă și stilul de viață, precum și pentru a identifica persoanele cu risc ridicat care să fie vizate pentru un screening mai timpuriu.

Cum se poate obține vitamina D?

Majoritatea oamenilor ar trebui să poată produce toată vitamina D de care au nevoie din lumina soarelui, în perioada aprilie-septembrie, cu condiția să petreacă 15-20 minute pe zi la soare. Corpul creează vitamina D din lumina directă a soarelui pe piele în aer liber. 
Atenție, pentru obținerea de vitamina D, expunerea trebuie făcută fără protecție solară. Pentru a evita riscurile pentru piele (uscare, ridare, cancer etc.), se va prefera expunerea de 15 minute ori dimineața, cât soarele nu este prea puternic, ori spre sfârșitul după-amiezii. În rest, se va sta în soare doar după aplicarea unei creme de protecție solară, evitându-se pe cât posibil cu totul expunerea la razele UV la orele prânzului.

Între lunile octombrie și martie, când nu producem suficientă vitamina D din lumina soarelui, e important ca aceasta să fie luată din alimente precum peștele (sardinele, heringul, macroul, somonul), două-trei porții pe săptămână, a câte 100 g, carnea roșie (100 g de cel mult două ori pe lună), gălbenușurile de ou (cel mult patru pe săptămână) sau alimentele fortificate cu vitamina D (unele tipuri de cereale pentru micul dejun, unele tipuri de pâine etc.). Cu acordul medicului se pot lua și suplimente de vitamina D 

Bebelușii au nevoie de 8,5 până la 10 micrograme (μg) de vitamina D pe zi. Copiii de la vârsta de un an și adulții au nevoie de 10 micrograme de vitamina D pe zi. Uneori, cantitatea de vitamina D este exprimată ca unități internaționale (UI). 1 microgram de vitamina D este egal cu 40 UI, deci 10 micrograme de vitamina D este egal cu 400 UI.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Gastroenterology - Total Vitamin D Intake and Risks of Early-Onset Colorectal Cancer and Precursors
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(21)03235-2/fulltext
1. Studiul „Total Vitamin D Intake and Risks of Early-Onset Colorectal Cancer and Precursors”, apărut în Gastroenterology (2021). DOI: 10.1053/j.gastro.2021.07.002, autori: Hanseul Kim et al. 
NHS - Vitamin D
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1