Depresia în sarcină: de ce apare și cum se tratează

Statisticile arată că 1 femeie însărcinată din 5 este afectată de depresie. Ceea ce este îngrijorător e că, în general, femeile însărcinate nu sunt diagnosticate și tratate pentru depresie, ceea ce înseamnă că se luptă cu afecțiunea mintală de unele singure, fără niciun ajutor.

Sarcina este adesea o perioadă fericită pentru viitoarele mămici, de aceea nimeni nu se așteaptă ca o femeie gravidă să fie în depresie. Ei bine, presiunea și stresul la care e supusă femeia în timpul sarcinii o pot face să intre în depresie.

Crezi ca suferi de depresie?

La fel ca depresia postpartum (n.r. postnatală), și depresia antenatală este caracterizată de un dezechilibru în compoziția chimică a creierului, ceea ce înseamnă că viitoarea mămică are nevoie de ajutor pentru a-și reveni. În timpul sarcinii, modificările hormonale din organism pot afecta și chimia creierului, favorizând astfel episoadele de depresie. Dacă gravida se află și în situații dificile (are probleme cu banii, cu partenerul de viață, pierde o persoană apropiată), riscul de depresie este și mai mare.

Ce este depresia?

Depresia este o afecțiune care afectează starea emoțională. Aceasta poate provoca sentimente de tristețe și deconectare. O stare de depresie este o reacție normală la pierderi, schimbări, greutăți ale vieții sau probleme de stimă de sine. Cu toate acestea, depresia poate deveni uneori intensă, poate dura perioade lungi de timp și vă poate împiedica să duceți o viață normală.

Este important să te adresezi unui psihoterapeut dacă te confrunți cu depresia. Aceasta poate fi tratată, ajutându-te să te simți mai bine.

Cât de frecventă este depresia în timpul sarcinii?

Sarcina poate fi o perioadă de bucurie și de stres. Cercetările sugerează că aproximativ 7% dintre femeile însărcinate se confruntă cu depresia în timpul sarcinii. Ratele ar putea fi mai mari în țările cu venituri mici și medii.

Depresia, o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului, este cea mai frecventă tulburare a dispoziției în rândul populației generale. Această afecțiune apare de două ori mai des la femei decât la bărbați, iar debutul inițial al depresiei atinge un vârf în timpul anilor de reproducere ai femeii.

Simptomele depresiei în sarcină sunt următoarele:

  • Tristețe persistentă
  • Probleme de concentrare
  • Insomnii sau, dimpotrivă, prea multe ore dormite
  • Pierderea interesului pentru activități care obișnuiau să îi facă plăcere femeii înainte de sarcină
  • Gânduri recurente despre moarte, suicid
  • Pierderea speranței
  • Anxietate
  • Sentimente de vină
  • Modificarea obiceiurilor alimentare.

Dacă aceste simptome persistă mai mult de 2 săptămâni, femeia însărcinată poate fi suspectată de depresie antenatală.

Factori de risc depresie în sarcină

Situațiile dificile pentru viitoarea mămică pot crește riscul acesteia de a intra în depresie – iată câteva exemple de asemenea situații:

Impactul depresiei asupra mamei și fătului

Sănătatea fătului nu este pusă în pericol de depresia mamei, decât dacă aceasta adoptă obiceiuri nesănătoase pe fondul depresiei – consumul de alcool, de droguri, tentativele de suicid sau malnutriția.

Comportamentul riscant adoptat de mama depresivă în timpul sarcinii este principalul motiv pentru care femeile însărcinate trebuie tratate corespunzător pentru depresie.
Experiența depresiei în timpul sarcinii poate avea un impact asupra sănătății mamei în mai multe moduri:

Interferența cu capacitatea de a se îngriji.

Este important ca mama să aibă grijă de propria sănătate în timpul sarcinii. Depresia o poate face pe mamă să dea la o parte aceste nevoi personale, să fie mai puțin capabilă să urmeze recomandările medicale, precum și să doarmă și să se hrănească corespunzător.

Plasându-se la un risc mai mare de a folosi substanțe nocive.

Aceste substanțe pot include tutunul, alcoolul și drogurile ilegale. Depresia o poate determina pe mamă să apeleze la aceste substanțe, toate acestea putând avea un impact negativ asupra sarcinii.

Interferând cu capacitatea mamei de a crea o legătură de copilul în creștere.

În timp ce fătul se află în uterul mamei, acesta poate auzi de fapt mama vorbind și poate simți emoțiile prin tonul, ritmul și stresul din vocea mamei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se tratează depresia în timpul sarcinii

Femeia însărcinată care prezintă simptome specifice depresiei ar trebui, în primul rând, să caute ajutor. Aceasta poate merge la psiholog, care o va ajuta prin terapia cognitiv comportamentală. Dacă, însă, psihologul e de părere că are de-a face cu un caz grav, va recomanda pacientei și un consult psihiatric, în vederea administrării unui tratament medicamentos.

În general, medicamentele sunt contraindicate în timpul sarcinii, acestea crescând riscurile la care e expus fătul. Însă, dacă o femeie cu depresie ușoară sau moderată se poate simți mai bine cu ajutorul psihoterapiei, în cazul depresiei severe tratamentul medicamentos poate fi vital.

Medicul psihiatru este singurul în măsură să recomande un asemenea tratament pacientei care suferă de depresie în timpul sarcinii. Acesta trebuie să informeze mama cu privire la faptul că substanțele medicamentoase vor trece prin placentă și vor ajunge la făt. Dacă, însă, riscul de suicid al mamei este major, medicul va risca și va recomanda tratamentul.

Alte metode care pot fi folosite în combaterea depresiei (și) în timpul sarcinii sunt:

  • Adoptarea unui stil de viață activ, din care sportul, fie el de intensitate moderată, să facă parte. Se recomandă plimbările în ritm alert, înotul, yoga și pilates.
  • Odihna joacă, de asemenea, un rol important în menținerea stării de bine pe timpul sarcinii, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic.
  • Dieta adoptată trebuie să fie una sănătoasă, bazată pe fructe, legume, semințe, nuci, carne slabă, pește și cereale integrale, astfel încât să ofere nutrienții necesari dezvoltării fătului.
  • Acupunctura poate fi folosită pentru relaxare și detensionare în timpul sarcinii.

De ce depresia în timpul sarcinii rămâne adesea nerecunoscută?

Unele simptome ale depresiei, inclusiv modificările somnului, ale nivelului de energie, ale apetitului și ale libidoului, sunt similare cu simptomele sarcinii. Ca urmare, femeia însărcinată sau medicul ar putea atribui aceste simptome sarcinii, mai degrabă decât depresiei.

De asemenea, femeile ar putea fi reticente să vorbească cu medicul specialist despre schimbările de dispoziție în timpul sarcinii, din cauza stigmatului asociat cu depresia. Există, de asemenea, o tendință de a se concentra mai mult pe sănătatea fizică a femeilor în timpul sarcinii, mai degrabă decât pe sănătatea mintală.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Studiul “Risks of untreated depression in pregnancy”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Justin Chan, Aniket Natekar, Adrienne Einarson si Gideon Koren - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3952758/
Depression During Pregnancy – Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9310-depression-during-pregnancy
Depression in pregnancy – NHS - https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/depression/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0