5 semne care arată că aveți nevoie de terapie de cuplu

Fiecare relație are suișurile și coborâșurile ei, momente în care ești extrem de încântat de ce se întâmplă și de apropierea de partener, însă și momente în care te simți frustrat ori îl simți pe partener mai distant decât de obicei.

Terapeuții de cuplu te sfătuiesc să ai o astfel de strategie: cel mai bun moment în care să apelați la terapia de cuplu ar putea fi atunci când te simți fericit în relație. Dacă aștepți prea mult pentru a cere ajutorul unui terapeut, vei descoperi că au apărut prea multe provocări în relația ta și că obiceiurile nocive au luat locul obiceiurilor bune, împreună cu resentimentele și furia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cuplurile ar putea încerca terapia de cuplu în următoarele cazuri:

•    probleme de încredere
•    infidelitate
•    comunicare slabă
•    incapacitatea de a rezolva conflictele
•    infertilitate
•    probleme sexuale
•    dependențe
•    probleme individuale care pot dăuna relației

Iată câteva semne la care trebuie să fii atent, pentru a ști când este momentul să mergeți la psihoterapie de cuplu:

1. Certurile sunt tot mai frecvente

Ai observat că ritmul viețîi voastre de zi cu zi s-a schimbat în ultima perioada, că sunteți mai degrabă orientați pe conflict și discuții care se transformă în certuri? Poate că ai fi tentat/a să crezi că acestea sunt certuri "minore" sau poate că vă dați "lovituri" sub centură uriașe, care strică multe aspecte în urmă lor.

Indiferent de motivul certurilor, tiparul și frecvența acestora sunt importante. Cel mai important este să mergeți la un terapeut de cuplu, care ar putea să afle ce anume a dus la această traiectorie riscantă, care va determină să va certați constant. Mai mult, el ar putea să va ajute să va dați seama de problemele semnificative care se află la baza acestor certuri aparent "minore".

2. Simți că vorbiți în limbi diferite

Ceartă nu este singurul semn care indică faptul că ceva nu funcționează cum trebuie la capitolul comunicare între parteneri. Uneori, poate ți se pare că tu și partenerul tău nu vorbiți aceeași limbă: ceea ce tu îi spui este foarte departe de ceea ce partenerul tău crede că a auzit sau invers.

Un terapeut de cuplu vă poate ajută să înțelegeți diferențele ce există în stilurile voastre de comunicare și va poate învăța pe fiecare dintre voi să va adaptați stilul, pentru a comunica mai bine și pentru a funcționa mai bine în relație.

3. Aceleași probleme ies la suprafață când vă certați

Iată un exemplu simplu: poate simți că întotdeauna trebuie să îl sâcâi pe partener să ducă gunoiul sau că trebuie să ajungă la timp atunci când ieșiți în oraș, însă aici este vorba de probleme mult mai importante, cum ar fi dacă veți avea sau nu copii sau dacă va veți căsători vreodată sau nu.

Dacă simți că nu va puteți rezolva niciodată problemele sau dacă ai senzația că va învârtiți în același cerc, când va certați pe teme importante (copii, mariaj), terapia de cuplu v-ar putea ajută să descoperiți sursa problemei și să va dați seama dacă sunteți sau nu compatibili.

4. Încrederea a fost încălcată

Unul dintre cele mai comune motive pentru care oamenii apelează la terapia de cuplu este nevoia de a primi ajutor pentru a depăși un impas major: încrederea unuia dintre parteneri a fost zdruncinată. Poate că a fost infidelitate sub formă de sex, poate că a fost o aventură doar la nivel emoțional, poate că unul dintre voi a avut o serie de minciuni în legătură cu banii și tot ce ține de finanțe.

În orice caz, reconstruirea temeliei care stă la baza încrederii în cuplu poate fi un proces ajutat de un mediu precum cabinetul unui psihoterapeut, un loc în care ambii parteneri își pot exprimă părerile și vulnerabilitatea.

5. Te prefaci că totul este bine, deși știi că nu este așa

Unele cupluri se ciondănesc sau se ceartă la exterior, însă alte cupluri încearcă să "ascundă" lucrurile sub covor, cât mai departe de ochii celorlalți. Dacă ai descoperit în cazul vostru că și tu ignori probleme importante sau că încerci să pretinzi că totul este în regulă în relația cu partenerul de cuplu, poate că ar trebui să te gândești să apelați la terapia de cuplu.

Când ții totul ascuns în tine, acest lucru pare să funcționeze pentru o vreme, însă reține: faptul că te prefaci că totul este bine între voi doi nu este niciodată o strategie eficientă pe termen lung. Un terapeut de cuplu vă poate ajuta cum să învățați să abordați problemele supărătoare în moduri care să funcționeze pentru ambii parteneri.

Care sunt beneficiile terapiei de cuplu?

Indiferent de situația voastră, fiecare cuplu poate beneficia de participarea la terapia de cuplu și de dobândirea unui set de instrumente pentru a-și aprofunda legătura cu persoana iubită.

„Beneficiile terapiei de cuplu sunt infinite. Simplul act de a solicita  terapie de cuplu poate fi o demonstrație a semnificației și importanței pe care o acorzi relației tale”, spune psihologul Nikki Young.

„Scopul meu în terapia de cuplu este să învăț cuplurile cum să călătorească prin viață împreună ca o echipă”, adaugă ea.

Avantajele terapiei de cuplu pot include:

•    Ai la dispoziție un mediator terț care să ajute la facilitarea conversațiilor constructive 
•    Poți găsi noi modalități de a comunica cu partenerul tău
•    Vei elimina suferința și conflictele din relație
•    Vei conștientiza valoarea timpului petrecut împreună cu partenerul tău
•    Aveți un interval de timp dedicat strict îmbunătățirii relației voastre
•    Mergeți într-un spațiu sigur și calm, pentru a discuta subiecte dificile
•    Veți exersa tehnici pentru a spori intimitatea emoțională și fizică
•    Vă veți forma planuri de acțiune pentru a face din relația voastră o prioritate
•    Veți identifica tiparele dăunătoare în relația voastră
•    Terapia va contribui la refacerea încrederii reciproce
•    Veți stabili limite sănătoase în relație
•    Veți avea la dispoziție un terapeut care poate identifica problemele de bază și emoțiile de care s-ar putea să nu știți că există
•    Veți descoperi și dezvolta abilități valoroase de gestionare a conflictelor
•    Veți găsi un teren comun și veți învăța să relaționați unul cu celălalt într-un mod constructiv
•    Te vei simți sprijinit și ascultat în relația ta
•    Vă veți construi abilități pentru a vă identifica nevoile și dorințele într-o relație

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0