De ce ar trebui să mănânci zilnic cereale integrale
De ce ar trebui să mănânci zilnic cereale integrale
De ce ar trebui să mănânci zilnic cereale integrale
Cerealele, indiferent de forma de prezentare, au un renume greșit fiindcă le asociem cu îngrășarea, cu excesul de carbohidrați și cu multe afecțiuni ale lumii moderne. Însă greșeala pe care o facem este că ne referim la cereale în general, pe când tipul acestora face toată diferența.
Cerealele integrale sunt cele pe care ar trebui să le consumăm, și chiar foarte des. Fie că alegem pâinea, cerealele pentru micul dejun, pastele sau orezul, ele trebuie să fie brune, din cereale integrale și să nu conțină zahăr sau adaosuri.
Singurele persoane care nu pot consuma cereale sunt cele care suferă de intoleranță la gluten sau boala celiacă. În acest caz, sunt permise doar alimente specifice, recomandate de un nutriționist.
De ce sunt cerealele integrale sănătoase
În primul rând, știi care este diferența dintre cerealele integrale și cele rafinate? Cerealele integrale păstrează toate părțile originale ale nucleului - tărâțe, germeni, și endospermă în proporțiile originale. În cereale rafinate, tărâțele și germenii sunt eliminate.
Cerealele integrale conțin calciu, vitamina C, vitamine din complexul B, fier, magneziu, seleniu, zinc. Cantitățile pot să difere în funcție de tipul de cereală, însă beneficiile nutriționale nu pot fi contestate.
Cerealele integrale îți mențin și sistemul cardiovascular mai sănătos, fiindcă împiedică organismul să absoarbă colesterolul rău și scad nivelul trigliceridelor. Au efecte și asupra hipertensiunii, fiindcă păstrează presiunea sângelui în limite normale.
Un alt beneficiu este că reduc riscul de diabet de tip 2, fiindcă reglează nivelul zahărului din sânge.
Nu în ultimul rând, un beneficiu pentru silueta ta. Cerealele integrale de ajută să slăbești, fiindcă se digeră mai greu, iar tu te vei simți sătulă pentru o perioadă mai lungă.
Cerealele integrale sunt principala sursă de fibre
Iar fibrele ne asigură o digestie corectă. Scăpăm de balonare, diaree, constipație, scad riscul de apariție sau agravare a hemoroizilor și a cancerului de colon sau rectal. În funcție de vârstă și greutate, un adult are nevoie între 25 și 35 de grame de fibre pe zi, iar cerealele integrale îți oferă de până la 4 ori mai multe fibre decât cele rafinate.
Pentru a îmbunătăți și mai mult digestia, o combinație ideală este între cereale integrale și iaurt, datorită aportului acestuia de bacterii sănătoase pentru tractul digestiv. Câteva linguri de iaurt combinate cu un pumn de cereale integrale (cum este ovăzul) pot constitui un mci dejun ideal, o cină ușoară sau o gustare sănătoasă între mese.
Multe persoane se plâng uneori că deși sunt sănătoase, cerealele integrale nu au un gust foarte plăcut. O idee ar fi să le combinăm cu fructele noastre preferate, cu diferite tipuri de nuci sau semințe, sau puțină miere.