Yoga, o posibilă soluție pentru anxietate?[studiu]

Yoga are multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv ameliorarea simptomelor tulburării anxioase, o afecțiune care se manifestă prin stare cronică de agitație și îngrijorare, motiv pentru care a devenit obiect de studiu pentru oamenii de știință, interesați să afle în ce măsură yoga poate ajuta în tratamentul anxietății cronice la anumiți pacienți. 

Așadar, un studiu recent demarat de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine aduce o serie de concluzii interesante, potrivit cărora yoga poate îmbunătăți semnificativ simptomele de tulburare anxioasă generalizată, mai mult ca practicile tradiționale de management al stresului, dar nu la fel de eficient ca terapia cognitiv comportamentală, care este, în continuare, standardul de aur al terapiei convorbirii structurate și care ajută pacienții să identifice tiparele de gândire negativă, pentru a le putea face față mai bine. 

Potrivit autoarei studiului, dr. Naomi M. Simon, profesor în cadrul departamentului de psihiatrie a NYU Langone Health, tulburarea anxioasă generalizată este o afecțiune foarte des întâlnită, dar, cu toate acestea, multe persoane nu sunt dispuse sau nu au acces la tratamente dovedite atât științific, cât și clinic. Descoperirile cercetătorilor demonstrează faptul că yoga, o practică fără riscuri și accesibilă oricui, oriunde în lume, poate îmbunătăți simptomele anumitor persoane care suferă de această tulburare și se poate dovedi a fi o pârghie utilă în cadrul unui plan de tratament. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru studiul prezent, publicat în 21 august în revista de specialitate JAMA Psychiatry, 226 de femei și bărbați, cu simptome de tulburare anxioasă generalizată, au fost repartizați, în mod aleatoriu, în 3 grupe diferite, acestea fiind: o grupă de terapie cognitiv comportamentală, o grupă de yoga Kundalini și una de educație în management al stresului, cea din urmă fiind, de fapt, grupa de control. 

După 3 luni, atât grupa de terapie cognitiv comportamentală, cât și cea de yoga, au manifestat un management a anxietății mult mai eficient față de grupa de management a stresului. Mai precis 54% dintre cei care au practicat yoga au împlinit criteriile de îmbunătățire a răspunsului în fața stimulilor de anxietate de zi cu zi, comparativ cu 33% din cei din grupa de control. În ceea ce îi privește pe cei din grupa de terapie cognitiv comportamentală, aici procentul a fost cel mai ridicat, și anume de 71%. 

Cu toate acestea, la 6 luni distanță de la încheierea studiului, răspunsul manifestat de cei din grupa de terapie a rămas la standardul considerabil mai ridicat față de cei din grupa de management a stresului, în timp ce grupa de yoga nu a manifestat nicio creștere din acest punct de vedere, fapt care sugerează că terapia cognitiv comportamentală este cea mai robustă și de lungă durată soluție pentru reducerea simptomelor anxietății. 

Detaliile studiului

Studiul a presupus un protocol, bazat pe dovezi clinice, pentru tehnicile de terapie cognitiv comportamentală practicate pe subiecți, pentru ameliorarea simptomelor de anxietate generalizată. Printre tehnicile din protocol s-au numărat educația psihologică, intervențiile cognitive (focalizate pe identificarea și adaptarea gândurilor maladaptive și ale îngrijorării), precum și tehnici de relaxare musculară. 

În ceea ce privește grupa de yoga Kundalini, tacticile abordate au constat în tehnici de corectare a posturii, de respirație, exerciții de relaxare, teoria yoga, meditație și exerciții de mindfulness.  
Grupa de control, cea de educație în managementul stresului, a primit cursuri despre efectele psihice, fizice și medicale ale stresului, precum și despre efectele anti-anxietate ale anumitor tipuri de comportament și de stiluri de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool și de tutun, importanța exercițiului fizic regulat și menținerea unei diete echilibrate și sănătoase. Grupa de control a avut și teme pentru acasă, care au constat în ascultarea unor materiale educative, în format audio, despre stres, nutriție și stil de viață sănătos.  

Fiecare tratament a fost administrat în grupe de câte 3 sau 6 participanți, timp de 21 de sesiuni, în decursul a 12 săptămâni, cu 20 minute de teme pentru acasă asignate separate.

Poate yoga ameliora simptomele anxietății sau, chiar, vindeca tulburarea anxioasă?

Potrivit oamenilor de știință, tulburarea anxioasă generalizată este o afecțiune des întâlnită, dificilă și foarte puțin tratată de către pacienți. În prezent, se estimează, numai în Statele Unite ale Americii, o populație de 6.8 milioane de persoane cu anxietate generalizată. În timp ce majoritatea oamenilor se simt, din când în când, ușor anxioși sau îngrijorați (la baza sa, anxietatea este un instinct sănătos, care ne ajută să ne ferim de pericole), aceasta poate deveni o afecțiune în momentul în care îngrijorarea devine excesivă și intervine în viața de zi cu zi. 

Terapia cognitiv comportamentală este considerată cea mai eficientă modalitate de ameliorare a simptomelor anxietății generalizate, din punct de vedere clinic. Medicamentele, inclusiv cele antidepresive și anxiolitice, pot fi de ajutor, însă, de multe ori, se face apel la remedii mai puțin invazive, precum suplimentele pe bază de magneziu și complex de vitamina B sau pe extractul de valeriană. 

Cu toate acestea, nu toată lumea este dispusă să ia tratament psihiatric, care poate avea reacții adverse, iar terapia cognitiv comportamentală poate fi, pe termen lung, un tratament scump, deoarece presupune ședințe psihologice frecvente 

Multe persoane caută, deja, alternative la terapie sau la tratamentul psihiatric, iar yoga pare să fie cea mai bună opțiune, în acest sens. Cercetătorii susțin că studiul pune în lumină faptul că, pe termen scurt, cel puțin, yoga poate fi deosebit de utilă în managementul simptomelor de anxietate generalizată și, în plus, este extrem de accesibilă. Potrivit specialiștilor, este nevoie de studii mai ample, în viitor, pentru a putea înțelege care categorii de populație sunt mai predispuse în a beneficia din plin de practicile yoga, în ceea ce privește ameliorarea și controlul simptomelor de anxietate. 

Cert este că, în prezent, este nevoie de mai multe opțiuni de tratament și control a anxietății, deoarece este vorba despre o afecțiune cu răspândire largă, dar cu mijloace de tratament prea puțin accesibile maselor. 

 

Citește și:

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul Efficacy of Yoga vs Cognitive Behavioral Therapy vs Stress Education for the Treatment of Generalized Anxiety DisorderA Randomized Clinical Trial, publicat în JAMA Psychiatry, în august 2020, autori: Naomi M. Simon, MD, Stefan G. Hofmann, PhD; David Rosenfield, PhD et al
https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2769486 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0