Ce uleiuri esențiale sunt benefice pentru concentrare și memorie?

Știai că, dacă te confrunți cu probleme de concentrare și memorie, poți încerca aromaterapia sau inhalarea parfumului unor uleiuri esențiale?

Uleiurile esențiale sunt compuși extrași din plante, care captează mirosul și aroma plantei respective - ori „esența” acesteia. Compușii aromatici unici conferă fiecărui ulei esențial în parte caracteristicile sale. Aceste uleiuri sunt obținute prin distilare (prin abur și / sau apă ) sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece. Atenție, aceste uleiuri nu trebuie utilizate intern, deci nu trebuie înghițite, decât dacă un medic fitoterapeut a recomandat acest lucru în mod specific și a dat instrucțiuni precise de siguranță.

Uleiurile esențiale pot fi utilizate în mai multe moduri, inclusiv pentru masaje terapeutice sau de relaxare, în amestecuri cu uleiuri de tip bază sau uleiuri purtătoare (deoarece altfel pot provoca iritații și alte probleme ale pielii), ori în lampa de aromaterapie, diluate în apă. Compușii aromatici din aceste uleiuri pot avea un impact benefic asupra organismului, de la sistemul imunitar și sănătatea pielii la căile neuronale și hormoni.

Inhalarea aromelor din uleiurile esențiale poate stimula zone ale sistemului limbic, o parte a creierului care joacă un rol în emoții, comportamente, simțul mirosului și memoria pe termen lung. Interesant este faptul că sistemul limbic este puternic implicat în formarea amintirilor, ceea ce poate explica parțial de ce mirosurile familiare pot declanșa amintiri sau emoții.

Dacă uleiurile esențiale sunt utilizate într-un mod corect și sigur, acestea pot fi remedii naturale pentru o serie de probleme obișnuite, inclusiv pentru a combate lipsa de concentrare și pentru a stimula memoria, printre altele. De-a lungul timpului, au fost identificate multe uleiuri esențiale cu efecte benefice în caz de probleme de concentrare, atenție și memorie, printre care uleiul esențial de lămâie, portocală, grepfruit, rozmarin, lavandă, chiparos, mentă și lemn de cedru.

Uleiul de rozmarin contribuie la stimularea memoriei

Dacă ai o perioadă mai stresantă și obositoare și simți că te confrunți cu probleme de memorie, unul dintre cele mai bune uleiuri pe care le poți folosi este cel de rozmarin. Potrivit unui studiu¹ din 2012, expunerea la aroma de ulei esențial de rozmarin cu ajutorul aromaterapiei poate îmbunătăți performanțele cognitive.

Uleiul de lămâie sporește atenția

Natura revigorantă a uleiului esențial de lămâie poate crește vigilența și îmbunătățește funcția cognitivă a persoanelor cu boala Alzheimer. Un mic experiment la care au participat elevi de clasa a patra arătat că, atunci când copiii au luat lecții de engleză într-o sală de clasă în care a fost difuzat ulei de lămâie, s-au comportat mult mai bine în timpul examenelor. Alte cercetări indică faptul că acest ulei este benefic pentru reducerea anxietății persoanelor care trec prin intervenții chirurgicale și pentru atenuarea simptomelor de depresie.

Uleiul de portocală combate problemele de concentrare

Multe uleiuri esențiale de citrice tind să stimuleze creierul și să îi mărească puterea de a se concentra pe un subiect anume. Persoanele care au nevoie să fie extrem de concentrate pe o sarcină de serviciu sau pe a învăța ceva nou pot pune în birou sau în cameră o lampă sau un difuzor de aromaterapie cu ulei esențial de portocală diluat în apă.

Uleiul din lemn de cedru poate crește energia

Cunoscut pentru calitățile sale calmante, uleiul de cedru poate îmbunătăți somnul și poate conferi mai multă energie dimineața la trezire. Seara, înainte de culcare, se poate inspira deasupra unei sticluțe cu ulei din lemn de cedru ori se pot pune câteva picături din acest ulei pe un șervețel și se inspiră profund de câte ori.

Și uleiul de mentă sporește concentrarea și buna dispoziție

Se pare că și uleiul esențial de mentă poate crește vigilența, buna dispoziție și concentrarea, în special atunci când este adăugat în apă fierbinte și se inhalează aburii timp de 5 minute.

Uleiul de lavandă susține relaxarea

Dacă inspiri dintr-o sticluță aroma de ulei esențial de lavandă înainte de culcare, acest obicei te poate ajuta să te relaxezi după o zi obositoare, să îți calmezi mintea și să te echilibrezi psihic, ceea ce, a doua zi, te va ajuta să te concentrezi mai bine la sarcinile pe care le ai de îndeplinit.

Uleiul de chiparos ajută, de asemenea, la o mai bună concentrare

Uleiul de chiparos are un parfum subtil care, odată inspirat, care poate crește rapid concentrarea înainte de o sarcină mentală dificilă. Poți mirosi o sticluță cu ulei esențial de chiparos sau poți pune câteva picături pe un șervețel și inspiri aroma.

Amestecurile de uleiuri esențiale pot stimula memoria și concentrarea

Pe lângă uleiurile folosite individual, există multe combinații de uleiuri esențiale despre care s-a observat că stimulează concentrarea, atenția și memoria, în funcție de ce ai nevoie.

Pentru a reuși să rămâi concentrat mai multă vreme (de exemplu, în timpul unei conferințe sau al unui training), amestecă ulei esențial de grepfrut (8 picături), de busuioc (5 picături), de bergamotă (5 picături) și de lavandă (2 picături). Apoi, pune pune 2-3 picături din acest amestec la încheietură sau în scobitura gâtului.

Pentru a depăși eventualele probleme de concentrare și pentru a rămâne calm (așa cum ai nevoie, de exemplu, în timpul unei ședințe la serviciu) amestecă ulei esențial de lavandă (1 linguriță), bergamotă (1/2 linguriță), mușcată (1/2 linguriță), lemn de cedru (5 picături) și mușețel (10 picături). Apoi, pune 5 picături din acest amestec într-un difuzor sau într-o lampă de aromoterapie timp de 30 de minute.

Pentru a-ți stimula vigilența, amestecă uleiurile esențiale de ienupăr (15 picături), pin (8 picături) și rozmarin (8 picături). Pune apoi 2-3 picături din acest amestec într-o linguriță de cremă de corp sau într-o linguriță de ulei de tip bază (cocos, jojoba etc.) și masează-ți brațele, trunchiul și picioarele.

Un amestec potrivit pentru elevi și studenți în timpul învățării, care îi poate ajuta să fie mai puțin anxioși și mai focusați pe ce au de făcut și care le poate spori, astfel, performanțele școlare este următorul: ulei esențial de cardamom (10 picături), lămâie (10 picături) și Litsea cubeba (10 picături). 5 picături din acest amestec se pun într-o lampă de aromaterapie, diluate în apă și se lasă lampa aprinsă în cameră 30 de minute.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oragnic Facts - 7 Best Essential Oils For Focus & Concentration
https://www.organicfacts.net/essential-oils-focus.html
SAGE Journals - Plasma 1,8-cineole correlates with cognitive performance following exposure to rosemary essential oil aroma
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2045125312436573
1. Studiul „Plasma 1,8-cineole correlates with cognitive performance following exposure to rosemary essential oil aroma”, apărut în Therapeutic Advances in Psychopharmacology, 2012, https://doi.org/10.1177/2045125312436573, autori: Mark Moss, Lorraine Oliver
ERC - The Effects of Olfactory Stimuli on scholastic performance
http://www.erc.ie/documents/vol36chp5.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0