Menstruație sau pierderea unei sarcini timpurii? Cum le deosebești

Poate fi dificil să facem diferența dintre o menstruație obișnuită și o pierdere precoce a sarcinii. Pierderea sarcinii poate apărea înainte ca o femeie să își dea seama că este însărcinată.

Aproximativ 85% dintre pierderile de sarcină apar în primul trimestru. Medicii numesc aceste pierderi timpurii sarcini chimice. Acestea nu diferă de alte avorturi spontane decât prin faptul că se întâmplă înainte ca un medic să detecteze sarcina.

Cum sunt asemănătoare menstruația și pierderea sarcinii?

O pierdere precoce a sarcinii poate provoca simptome similare cu cele ale menstruației. Acestea includ:

  • sângerare vaginală
  • eliminarea unor cheaguri de sânge sau a unor bucăți de țesut
  • durere abdominală.

În ce fel sunt diferite menstruația și pierderea sarcinii?

Tiparele de sângerare ale ciclului menstrual și ale unui avort precoce pot fi similare. Semnele că o femeie poate suferi un avort spontan includ:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • Crampe în abdomenul inferior. Acestea pot varia în severitate și se pot simți precum cele menstruale sau ca o contracție puternică similară cu cea din timpul travaliului. Femeia poate avea, de asemenea, dureri în zona lombară și a pelvisului.
  • Eliminarea unui lichid: Acest lucru nu apare de obicei la menstruație.
  • Eliminarea de țesut de sarcină sau de cheaguri de sânge: Femeia poate elimina, de asemenea, cheaguri gri sau albe.
  • Sângerare: sângerarea asociată cu avortul poate începe brusc. Ar trebui să se stabilizeze în câteva zile, dar poate dura până la 2 săptămâni. De asemenea, poate fi mai abundentă decât în cazul ciclului menstrual.

Cu toate acestea, fiecare menstruație este diferită. Chiar dacă o femeie are sângerări foarte abundente sau îi vine ciclul mai târziu decât de obicei, s-ar putea ca acest lucru să nu însemne că a rămas însărcinată. Dacă nu este însărcinată, dar menstruația este atipică, s-ar putea ca femeia să se confrunte cu endometrioza. Simptomele endometriozei pot fi similare cu cele de mai sus.

În cazul endometriozei, crampele menstruale pot fi dureroase, durerea înrăutățindu-se în timp. La fel ca în cazul pierderii precoce a sarcinii, durerea poate apărea în zona lombară și a bazinului. De asemenea, endometrioza poate provoca sângerări intermenstruale.

Cum se recunoaște o sarcină chimică

Conform unei cercetări¹ din 2013, o sarcină chimică sau o pierdere precoce a sarcinii apare atunci când doar un mijloc chimic, cum ar fi un test de sarcină, poate diagnostica starea respectivă.

Printre strategiile care pot contribui la identificarea unei sarcini chimice se numără:

  • Efectuarea unui test de sarcină: Sângerarea după un test ieșit pozitiv poate însemna o pierdere de sarcină, deși sângerarea în timpul sarcinii timpurii nu este neobișnuită și poate apărea la 1-2 săptămâni după fertilizare. Dacă un test ulterior este negativ sau prezintă o linie mult mai slabă, poate indica o sarcină chimică.
  • Măsurarea duratei ciclului: Dacă menstruația vine cu întârziere, acest lucru poate însemna că femeia era însărcinată, mai ales dacă a avut un test de sarcină pozitiv înainte de sângerare.
  • Testul de sânge: Dacă un test de sânge confirmă că o persoană este însărcinată, atunci un alt test de sânge ar putea arăta că se confruntă cu o sarcină chimică. Dacă există un nivel scăzut de gonadotropină corionică umană (hCG) în sânge, acest lucru poate indica o pierdere precoce a sarcinii.

Poate fi dificil pentru un medic să dea un diagnostic definitiv de pierdere precoce a sarcinii. Acesta poate să apeleze la analize de sânge, vizualizare și patologie. În general, femeile nu au nevoie de tratament medical pentru pierderea sarcinii. Cu toate acestea, ar trebui să meargă la medic dacă se confruntă cu vreo sângerare în urma unui test de sarcină pozitiv. În mod similar, dacă au sângerare abundentă sau dureroasă, care nu se oprește de la sine.

De asemenea, este recomandabilă adresarea unui medic sau specialist în fertilitate dacă au avut loc multiple sarcini chimice sau pierderi de sarcină sau dacă un cuplu încearcă, fără succes, de mai mult de 12 luni, să obțină o sarcină.

Cum se tratează pierderea unei sarcini timpurii

Sarcinile chimice nu necesită în mod obișnuit tratament. După o pierdere de sarcină, unele țesuturi pot rămâne în uter, dar se elimină după aproximativ 2 săptămâni. Dacă țesutul nu se elimină de la sine, există opțiuni de tratament, precum medicamentele sau intervenția chirurgicală. După o pierdere precoce a sarcinii, se recomandă evitarea activității sexuale timp de 1-2 săptămâni. Se va solicita asistență medicală dacă apar dureri severe, febră, frisoane, sângerare abundentă.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Pregnancy loss or period? How to tell
https://www.medicalnewstoday.com/articles/pregnancy-loss-or-period
NCBI - Biochemical Pregnancy During Assisted Conception: A Little Bit Pregnant
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712881/
1. Studiul „Biochemical Pregnancy During Assisted Conception: A Little Bit Pregnant”, apărut în J Clin Med Res. 2013 Aug; 5(4): 269–274. Published online 2013 Jun 21. doi: 10.4021/jocmr1008w, autori John Jude Kweku, Annan Anil, Gudi Priya Bhide, Amit Shah și Roy Homburg

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3