Terapia cognitiv-comportamentală, remediu pentru insomnii
Terapia cognitiv-comportamentală, remediu pentru insomnii
Terapia cognitiv-comportamentală, remediu pentru insomnii
Dacă nu ai un somn odihnitor noaptea, cercetătorii de la Universitatea australiană Flinders recomandă câteva ședințe intensive de terapie cognitiv-comportamentală ca remediu pentru insomnii.
Insomnia este o tulburare frecvent întâlnită și care deteriorează calitatea vieții, fiind de multe ori asociată cu consecințe importante pentru sănătate și starea de bine, atât fizice, cât și mentale. Insomnia apare uneori împreună cu o altă tulburare de somn obișnuită, apneea obstructivă în somn.
Insomnia cronică se caracterizează prin dificultăți de a dormi, a rămâne adormit și / sau treziri din somn dimineața devreme, care au ca rezultat productivitate redusă a muncii, oboseală și dificultăți de concentrare. Insomnia poate persista mulți ani dacă nu este tratată, în mod ideal cu intervenții non-farmaceutice.
Împreună cu somnolența și oboseala din timpul zilei, aceste tulburări de somn pot favoriza problemele de sănătate pe termen lung, inclusiv diabet, boli de inimă, anxietate și depresie. Majoritatea pacienților cu insomnie care merg la medic primesc medicamente sedative-hipnotice care au potențialul de a da dependență (cum sunt benzodiazepinele).
Insomniile ar putea fi tratate prin terapie cognitiv-comportamentală
Se pare, însă, că insomniile ar putea fi gestionate și printr-un remediu diferit și anume terapia cognitiv-comportamentală. Acest tip de tratament ajută în caz de insomnii, îmbunătățește sănătatea mentală și calitatea vieții și poate avea mai mult succes decât medicamentele, spun experții de la Institutului Adelaide pentru Sănătatea Somnului de la universitatea australiană Flinders.
Într-o revizuire¹ clinică publicată în Australian Journal of General Practice, oamenii de știință le oferă medicilor de familie o descriere a unui program de tratament pentru insomnie în patru sesiuni, adaptat la limitările de timp, cunoștințele și capacitatea personalului de medicină generală.
Savanții spun că o perioadă scurtă de terapie cognitiv-comportamentală pentru insomnie duce la îmbunătățirea pe termen lung a sănătății mintale și a calității generale a vieții și poate ajuta pacienții să reducă utilizarea medicamentelor sedative-hipnotice.
Experții în somn de la Institutului Adelaide au extins, de asemenea, investigațiile asupra unor tratamente mai bune pentru cazurile complexe de insomnie combinată și apnee în somn. Un studiu efectuat pe 2044 de australieni adulți a constatat că această combinație este frecventă și este corelată cu o starea de sănătate precară în general, ceea ce semnalează nevoia de îmbunătățire a abordărilor terapeutice.
Terapia cognitiv-comportamentală, utilă în diverse probleme emoționale
Terapia cognitiv-comportamentală este utilizată pentru a trata o gamă largă de probleme, deoarece poate ajuta rapid persoana afectată să identifice cauzele acestora și să facă față provocărilor specifice. În general, necesită mai puține ședințe decât alte tipuri de terapie și se face într-un mod structurat.
Terapia cognitv-comportamentală este un instrument util pentru abordarea provocărilor emoționale, având succes în gestionarea simptomelor unor boli mentale, prin prevenirea recidivei acestor simptome și în tratarea unor afecțiuni mentale atunci când medicamentele nu sunt o opțiune bună.
Acest tip de terapie ajută pacientul să învețe tehnici prin care să facă față situațiilor de viață stresante, să identifice modalități de a-și gestiona emoțiile, să învețe modalități mai bune de comunicare, să facă față durerii sau pierderii și să depășească traumele emoționale legată de abuzuri sau violențe din trecut.
Tulburările de sănătate mentală care se pot îmbunătăți prin câteva sesiuni de terapie cognitiv-comportamentală sunt depresia, anxietatea, diverse fobii, sindromul de șoc post-traumatic, tulburarile de somn, cele de alimentație și cele de utilizare a substanțelor nocive, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), tulburările sexuale, schizofrenia. În unele cazuri, terapia cognitiv-comportamentală este mai eficientă atunci când este combinată cu alte tratamente, cum ar fi antidepresivele sau alte medicamente.
Ce riscuri are terapia cognitiv-comportamentală?
În general, riscurile sunt mici pentru o persoană care face terapie cognitiv-comportamentală. Este posibil ca persoana să se simtă uneori inconfortabil din punct de vedere emoțional, din cauza faptului că această terapie îndeamnă la explorarea unor sentimente, emoții și experiențe dureroase. Astfel, în timpul terapiei, persoana poate avea accese de plâns, de tristețe sau de furie și se poate simți epuizată fizic.
Unele forme de terapie pot cere persoanei să se confrunte cu situații pe care preferă să le evite - cum ar fi avioanele, dacă îi este teamă să zboare. Acest lucru poate duce la stres temporar sau anxietate, însă scopul este de a elimina sau cel puțin de a gestiona mai bine acea teamă.
Cum poți contribui la succesul sesiunilor de terapie cognitiv-comportamentală?
Acest tip de terapie poate să nu fie eficient pentru toată lumea, dar poți lua măsuri pentru a profita la maximum de sesiunile de terapie și pentru a contribui la succesul acesteia și anume:
- Abordează terapia ca pe un parteneriat. Terapia este cea mai eficientă dacă ești un participant activ și ajungi la un acord cu terapeutul cu privire la problemele majore și cum să le abordați. Împreună, puteți stabili obiective și puteți evalua progresul în timp.
- Fii deschis și sincer. Succesul terapiei cognitiv-comportamentale depinde de disponibilitatea ta de a-ți împărtăși gândurile, sentimentele și experiențele și de a fi deschis la noi perspective și moduri de a face lucrurile. Dacă ești reticent să vorbești despre anumite lucruri din cauza emoțiilor dureroase, jenă sau frici cu privire la reacția terapeutului, spune-i acestuia despre rezervele pe care le ai.
- Respectă planul de tratament. Dacă te simți demoralizat, poți fi tentat să ignori ședințele de terapie, însă în acest mod poți perturba progresul obținut, așa că e indicat să participi la toate sesiunile, chiar dacă în unele zile îți este greu.
- Nu te aștepta la rezultate instantanee. Lucrul cu problemele emoționale poate fi dureros și adesea necesită o muncă grea. Nu este neobișnuit să te simți mai rău în timpul părții inițiale a terapiei, pe măsură ce începi să te confrunți cu conflictele trecute și actuale. Unele persoane au nevoie de puține ședințe, dar este posibil să ai nevoie de mai multe sesiuni înainte de a începe să observi îmbunătățiri.
- Respectă indicațiile terapeutului între sesiuni. Dacă terapeutul îți cere să citești anumite texte, să ții un jurnal sau să faci diverse alte activități între sesiunile regulate de terapie, urmează-i sfaturile. Aceste teme pentru acasă te ajută să aplici ceea ce ai învățat în sesiunile de terapie.
- Dacă terapia nu ajută, discută cu terapeutul. Dacă, după mai multe ședințe, simți că nu începi să observi beneficii, anunță-ți terapeutul despre acest lucru pentru a opera unele modificări sau pentru a încerca o abordare diferită.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AJGP - A step-by-step model for a brief behavioural treatment for insomnia in Australian general practice
https://www1.racgp.org.au/ajgp/2021/may/behavioural-treatment-for-insomnia-in-australian-g
1. Studiul „A step-by-step model for a brief behavioural treatment for insomnia in Australian general practice”, apărut în Australian Journal of General Practice, mai 2021, doi: 10.31128/AJGP-04-20-5391, autori: Alexander Sweetman et al.
Mayo Clinic - Cognitive behavioral therapy
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cognitive-behavioral-therapy/about/pac-20384610
Te-ar mai putea interesa și...