

4 semne ale depresiei postnatale
4 semne ale depresiei postnatale
4 semne ale depresiei postnatale
Nasterea unui copil declanseaza o serie de reactii chimice, de natura hormonala si psihologica in corpul si mintea unei femei. De multe ori, aceste reactii provoaca stari de tristete sau chiar depresie. Daca tristetea de dupa nastere trece de la sine, cu putin ajutor din partea celor apropiati si cateva ore bune de somn, depresia postnatala nu este atat de usor de depasit si ar fi ideal ca proaspata mamica sa apeleze la un specialist.
Starile de tristete de dupa nastere apar in primele zile dupa venirea copilului pe lume si pot dura pana la 3 saptamani. Acestea se manifesta prin oboseala acuta, instabilitate emotionala, pierderea apetitului, insomnii, anxietate si tristete. Peste 80% dintre proaspetele mamici experimenteaza asemenea stari de tristete in urma nasterii. Cu ajutorul familiei, o dieta sanatoasa si un somn odihnitor, tristetea de dupa nastere poate fi combatuta.
Semne ale depresiei postnatale
Lucrurile se complica insa atunci cand nu este vorba despre tristete, ci despre o depresie in toata regula. Iata care sunt semnele unei depresii postnatale:
Incapacitatea sau refuzul de a lua decizii
Anxietatea este cea care le rapeste proaspetelor mamici capacitatea de a lua decizii cu privire la copil. Gandurile negre, frica si instabilitatea emotionala le determina pe acestea sa nu isi asume nicio responsailitate pentru ca sunt sigure ca vor da gres. Acestea cauta in permanenta confirmarea celor din jur, indiferent de activitatea pe care o desfasoara. Uneori, proaspata mamica se tema sa ramana singura cu nou nascutul.
Episoade de plans si reactii pe fond emotional
Depresia afecteaza modul in care creierul functioneaza in mod normal, suprimand secretia de serotonina – hormonul responsabil cu stablizarea emotiilor si cu buna dispozitie. Acest dezechilibru la nivelul creierului, combinat cu stresul pe care il implica un copil nou-nascut, fac imposibila tratarea depresiei postnatale fara ajutor de specialitate.
Incapacitatea de a dormi, in ciuda epuizarii fizice
Proaspetele mamici nu au un program de somn bine stabilit. Alaptatul si ingrijitul copilului care se trezeste in repetate randuri peste noapte fac ca somnul sa devina optional, nu prioritar. De aceea este foarte important ca atunci cand copilul adoarme, si mamica sa se odihneasca, profitand de cateva momente de liniste.
O mama care sufera de depresie postpartum nu va putea insa sa adoarma, in ciuda epuizarii fizice vizibile, ci va fi macinata de griji si ganduri irationale. Lipsa somnului favorizeaza depresia si mamica se trezeste in mijlocul unui cerc vicios, pe care nu il poate rupe pe cont propriu.
Ganduri negre, care pun in pericol siguranta sa ori pe a copilului
Gandurile negre, care ar putea pune in pericol siguranta mamei, ori pe cea a nou-nascutului, sunt rezultatul unei activitati anormale a creierului. Intr-o asemenea situatie, este esential sa se apeleze la ajutorul unui specialist. Din pacate, foarte multe mame se tem ori sa rusineaza sa spuna aceste lucruri cuiva, considerand ca aceste fapte ii pun la indoiala calitatile de mama.
Depresia nu are nicio legatura cu calitatile de mama ale unei femei, este o boala care trebuie tratata ca atare. Asadar, femeile care sufera de depresie postnatala trebuie sa apeleze la ajutorul unui psiholog, care le va ajuta sa invinga depresia.
Partenerul de viata, dar si rudele si prietenii apropiati, ar trebui sa observe semne ale depresiei la proaspetele mamici si sa ia atitudine, astfel incat sa le ajute pe acestea sa depaseasca mai usor momentele grele. Un consult psiholog va ajuta mamica sa combata depresia postnatala mai rapid decat ar reusi aceasta pe cont propriu.
Sursa foto: Shutterstock