De cat timp e nevoie sa ramai insarcinata: cand ar trebui sa te ingrijorezi?

Este practic imposibil de spus cat de mult dureaza pentru ca o femeie sa ramana insarcinata, deoarece instalarea sarcinii depinde de foarte multi factori, diferiti de la o femeie la alta si de la un cuplu la altul.

sarcina infertilitate

Potrivit specialistilor in infertilitate, multi factori pot afecta sansele ca un cuplu sa conceapa un bebelus, iar printre acesti factori se afla:

  • varsta
  • starea ta generala de sanatate
  • sanatatea sistemului tau reproducator
  • frecventa raporturilor sexuale
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Retine ca unele femei pot ramane insarcinate rapid, pe cand altele au nevoie de mai mult timp pentru a reusi sa conceapa un bebelus. 

Fertilitatea scade odata cu varsta

Expertii spun ca femeile au cele mai mari sanse de a ramane gravide in a doua decada a vietii, dupa 20 de ani. Acesta este intervalul in care femeia are cel mai mare numar de ovule considerate "sanatoase". In mod normal, fertilitatea scade odata cu varsta si, cu cat ai o varsta mai mare, cu atat va dura mai mult timp ca sa concepi un copil.

Scade si rezerva de ovule

Fiecare femeie se naste cu un numar finit de ovule - adica cu toate ovulele pe care le va produce vreodata organismul ei. Pe masura ce inaintezi in varsta, rezerva ovariana (de ovule) se diminueaza, iar ovulele care raman nu mai sunt la fel de sanatoase precum cele de la 20 de ani.

Pana la implinirea varstei de 35 de ani, vei avea doar o sansa de 12% de a ramane insarcinata intr-o perioada oarecare de trei luni, potrivit unui studiu publicat in PLOS One, iar pana la varsta de 40 de ani, acest procent scade pana la 7%.

Cand ar trebui sa te ingrijorezi daca nu reusesti sa ramai insarcinata?

Chiar daca nu ramai insarcinata "imediat", trebuie sa intelegi ca este normal ca acest lucru sa nu se intample atat de repede. Insa la fel de important este sa intelegi ce este normal si ce nu este normal, pentru a sti cand nu trebuie sa te ingrijorezi.

Potrivit expertilor americani, 90% dintre cupluri vor reusi sa conceapa un copil intr-un interval de 12 luni pana la 18 luni de incercari.

Ce este infertilitatea? Medicii definesc infertilitatea ca fiind situatia cand femeia nu reuseste sa ramana insarcinata (sa conceapa) dupa 12 luni de raporturi sexuale frecvente, neprotejate, daca aceasta are mai putin de 35 de ani.

Daca ai implinit 35 de ani sau ai peste aceasta varsta, medicii vor incepe sa iti evalueze fertilitatea dupa 6 luni de incercari nereusite de a ramane insarcinata.

Societatea Americana de Medicina Reproductiva defineste astfel infertilitatea: ea este rezultatul unei afectiuni (o intrerupere, o incetare sau o tulburare a functiilor corpului, a sistemelor sau a organelor) a aparatului reproducator feminin sau masculin, care impiedica astfel conceperea unui copil sau capacitatea de a duce sarcina la termen.

Durata in care cuplul face sex neprotejat si nu reuseste sa conceapa un bebelus ar trebui sa fie de aproape 12 luni, inainte de a se efectua evaluarea infertiltiatii - exceptie sunt cazurile in care istoricul medical, varsta sau anumite concluzii ale medicului dicteaza evaluarea si mai timpurie a fertilitatii pacientei.

Ce trebuie sa ai in vedere despre acest proces

Daca ai menstruatii regulate, atunci este posibil si ca ovulatia ta sa fie regulata. Este important, deci, sa stii care sunt cele mai fertile zile ale tale, de la mijlocul ciclului menstrual, intre doua menstruatii. Acesta este momentul in care ovarul elibereaza un ovul. Tu si partenerul tau ar trebui sa faceti sex frecvent, in anumite zile de la jumatatea ciclului tau menstrual. Poti folosi, daca doresti, un test de ovulatie pe care il poti gasi in farmacie, pentru a afla cand esti la ovulatie. Nu trebuie sa folositi lubrifiant, spun specialistii.

Aproximativ 25% dintre cupluri vor reusi sa obtina o sarcina la finalul primei luni de incercari, iar aproximativ 50% dintre cupluri vor reusi sa conceapa un copil intr-un interval de 6 luni de incercari. De asemenea, expertii americani mai spun ca intre 85% si 90% dintre cupluri vor concepe un copil la finalul unui an de incercari. Dintre cei care nu au reusit sa obtina o sarcina, unii vor reusi sa aiba un copil, cu sau fara un tratament de specialitate.

Asadar, daca tu si partenerul tau sunteti sanatosi, nu aveti probleme majore de sanatate si faceti sex regulat atunci cand te afli la ovulatie si nu ai peste 35 de ani, ar trebui sa fii increzatoare si sa aloci incercarilor voastre un numar suficient de luni inainte de a incepe sa te ingrijorezi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-long-does-it-usually-take-to-get-pregnant/
  • ASRM, American Society for Reproductive Medicine - https://www.asrm.org/topics/topics-index/infertility/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3