Profilul hormonal la bărbați și femei

Fie că vă aflați în perioada fertilă și vă doriți un copil, fie că ați înaintat în vârstă și vă confruntați cu o serie de probleme de sănătate, oboseală, pierderea sau creșterea apetitului, scăderea forței musculare, afectarea memoriei și atenției, tulburări de somn, scăderea apetitului sexual sau probleme cu ciclul menstrual la femei, efectuarea unui profil hormonal reprezintă un set de instrumente utile medicului dvs. pentru a depista și gestiona eventualele dezechilibre hormonale.

Regăsiți în continuare informații despre fiecare dintre hormonii principali testați și despre modul de înțelegere a rezultatelor.

FSH

FSH (hormonul foliculostimulant) este un hormon produs de glanda pituitară din creier. 

La femei, FSH ajută la stimularea creșterii și dezvoltării foliculilor ovarieni în timpul fazei foliculare a ciclului menstrual. În momentul menopauzei, ovarele încetează să funcționeze și nivelul FSH crește. În timpul sarcinii, nivelul de estrogen este ridicat, ceea ce face FSH nedetectabil. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

La bărbați, FSH stimulează testiculele pentru a produce spermă matură. Nivelurile de FSH sunt relativ constante la bărbați după pubertate.

Intervalele de referință:

Folicular: 3,5 - 12,5 UI / L
Ciclu mediu: 4,7 - 21,5 UI / L
Luteal: 1,7 - 7,7 UI / L
Postmenopauză: 25,8 - 134,8 UI / L

Nivelurile anormale de FSH sunt adesea cauzate de o boală sau de un defect congenital al hipotalamusului sau glandei pituitare sau axa hipotalamo-hipofizo-ovariană.

Testele FSH sunt uneori efectuate și la bărbați și copii.

TESTE FSH LA BĂRBAȚI ȘI COPII

-    La bărbați: pentru a testa infertilitatea și verifica numărul de spermatozoizi, pentru a diagnostica probleme cu testiculele
-    La fete: pentru a verifica pubertatea timpurie (înainte de vârsta de 9 ani) sau  pubertatea întârziată (după vârsta de 13 ani)
-    La băieți: pentru a verifica pubertatea timpurie (înainte de vârsta de 10 ani) sau  pubertatea întârziată (după vârsta de 14 ani)

Estradiol

Estradiolul (17β-estradiolul sau E2) este cea mai activă formă de estrogen. Este implicat în ovulație, concepție și sarcină și are efecte asupra altor țesuturi, cum ar fi oasele, grăsimile, pielea etc. Este produs în principal de ovar, cu cantități mici produse în testicule și cortexul suprarenal. Producția sa începe să fluctueze și să scadă în anii care duc la menopauză. Menopauza poate fi confirmată de o scădere a nivelului de estradiol din sânge.

Intervalele de referință:

Folicul: 98 - 571 pmol / L
Ciclu mediu: 177 - 1153 pmol / L
Luteal: 122 - 1094 pmol / L
Postmenopauză: <183 pmol / L

Nivelurile scăzute de estrogen pot fi un semn al:

-    Sindromul ovarului polichistic 
-    Scăderea funcției hipofizare (hipopituitarism)
-    Anorexia nervoasă
-    Grăsime corporală scăzută

Anumite medicamente, cum ar fi Clomid (clomifen), pot provoca, de asemenea, o scădere a nivelului de estrogen.

Pot apărea niveluri ridicate de estrogen în condiții precum: 

-    Obezitate
-    Sângerări menstruale ușoare sau abundente
-    Sindromul premenstrual agravat
-    Oboseală
-    Pierderea dorinței sexuale

Anumite medicamente, inclusiv hormoni steroizi, fenotiazine, antibiotice tetraciclinice și ampicilină pot crește nivelul de estrogen.

Progesteron

Progesteronul este un hormon steroid al cărui rol principal este de a ajuta la pregătirea corpului unei femei pentru sarcină și menținerea acesteia. Este produs de corpul galben și funcționează împreună cu alți hormoni feminini pentru a pregăti uterul pentru implantarea unui ovul fertilizat. Nivelurile sunt verificate în jurul zilei 21 a unui ciclu lunar pentru a indica dacă a apărut ovulația. 

Nivelurile scăzute pot indica faptul că ovulația nu a avut loc și nivelurile cresc de obicei în timpul sarcinii. Progesteronul este produs și la bărbați, dar la un nivel mult mai scăzut și este implicat în producția de spermă.

Intervalele de referință

Folicular: 0,2 - 2,8 mol / L
Periovulator: 0,4 - 38,1 nmol / L
Luteal: 5,8 - 75,9 nmol / L
Postmenopauză: 0,2 - 0,4 nmol / L
Testarea progesteronului în ziua 21:
> 30 nmol / L indică de obicei ovulația
<5 nmol / L indică faptul că nu s-a produs ovulație

Nivelurile scăzute de progesteron în timpul sarcinii prefigurează adesea avortul spontan și travaliul prematur. Vi se poate administra o formă sintetică de progesteron pentru a preveni apariția timpurie a travaliului.

Nivelurile ridicate de progesteron nu au neaparat o consecință imediată medicală, cu excepția cazului în care sunt persistente, ceea ce poate indica un risc crescut de cancer de sân.

Testosteron

Testosteronul este un hormon steroid produs de testicule la bărbați. La femei, este produs în cantități mici de ovare și prin conversia de la alți androgeni slabi, iar nivelurile sunt în jur de o zecime din cele la bărbați. Este secretat într-un model diurn, cu cele mai mari valori la 8-9 dimineața la bărbații care lucrează în schimburi de zi. 

Concentrațiile scăzute sunt observate în mod normal la femeile cu valori ușor mai mari în timpul fazei luteale a ciclului menstrual.

Intervalele de referință

Testosteron normal total: 0 - 1,8 nmol / L
Testosteron liber normal: 0,4 - 7,1 pg / ml

DHEA-S

DHEA-S (dehidroepiandrosteron sulfat) este forma sulfatată a slabului androgen DHEA. Este un hormon sexual masculin prezent în sângele bărbaților și al femeilor, produs de glandele suprarenale, cantități mai mici fiind produse de ovare. Poate fi transformat în androgeni mai puternici, cum ar fi testosteronul și androstendiona, sau transformat în hormonul feminin estrogen.

Intervalele de referință

Normal: 0,26 - 11,0

La femei, consecințele nivelurilor de testosteron și DHEA ridicat sunt: 

-    Absența ciclurilor sau cicluri  neregulate 
-    Posibile tulburări ovariene
-    Creștere în greutate
-    Acnee
-    Dezvoltarea trăsăturilor masculine (exces de creștere a părului pe față și corp, căderea părului capilar, îngroșarea vocii)
-    Infertilitatea
-    Scăderea dorinței sexuale.

Sindromul ovarelor polichistice este o cauză comună a nivelurilor ridicate de testosteron. Alte cauze includ cancerul ovarian și abuzul de steroizi anabolizanți.

Testosteronul în menopauză

Testosteronul scade în mod natural în timpul menopauzei, provocând nenumărate simptome, inclusiv:

-    Scăderea dorinței sexuale, plăcerea sexuală și răspunsul orgasmic
-    Energie slaba
-    Depresie

Scăderea testosteronului la bărbați se însoțește de scăderea apetitului sexual, oboseală, tulburări de memorie, concentrare și atenție.

Vitamina D

Două forme de vitamina D pot fi măsurate în sânge: 25-hidroxivitamina D și 1,25-dihidroxivitamina D. 25-hidroxivitamina D este forma majoră a vitaminei D și se transformă în hormonul mai activ, 1,25-dihidroxivitamina D. Rolul principal al vitaminei D este de a ajuta la reglarea absorbției de calciu, fosfat și magneziu. Este vital pentru creșterea și sănătatea oaselor și joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea musculo-scheletală.

Intervalele de referință

25-hidroxivitamina D
Deficitar: <25 nmol / L
Insuficient: 25 - 49 nmol / L
Normal: 50 - 200 nmol / L

Hormonii tiroidieni

Funcția tiroidiană este măsurată și caracterizată printr-un grup de hormoni produși de glanda pituitară sau chiar de glanda tiroidă

Cei trei hormoni principali sunt:

1. Hormonul stimulator al tiroidei (TSH): Un hormon hipofizar care semnalează glanda tiroidă să producă mai mult sau mai puțin hormon
2. Tiroxina (T4): Un hormon de „stocare” care trebuie transformat într-o stare activă
3. Triiodotironină (T3): hormonul tiroidian „activ” creat din conversia tiroxinei

Funcția tiroidiană este adesea inclusă într-un panou hormonal feminin, deoarece bolile tiroidiene sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Poate fi inclus și pentru a evalua impactul funcției tiroidiene asupra fertilității și sarcinii.

Valorile normale ale TSH sunt de la 0,5 la 5,0 mIU / L. Sarcina, antecedente de cancer tiroidian, antecedente de boli ale glandei hipofize și vârsta mai înaintată sunt unele situații în care TSH este menținut în mod optim în diferite domenii, în conformitate cu indicațiile unui endocrinolog.

Valorile normale FT4 sunt de la 0,7 la 1,9ng / dL. Persoanele care iau medicamente care modifică metabolismul hormonilor tiroidieni și cei cu antecedente de cancer tiroidian sau boli hipofizare pot fi gestionate în mod optim cu un interval FT4 normal diferit.

Nivelurile totale de T4 și T3 total măsoară hormonul tiroidian legat și liber în sânge. Aceste niveluri sunt influențate de mulți factori care afectează nivelul proteinelor din organism, inclusiv medicamente, hormoni sexuali și boli hepatice.

- Un nivel normal T4 total la adulți variază de la 5,0 la 12,0 μg / dL.
- Un nivel total T3 normal la adulți variază între 80-220 ng / dL.

Valorile hormonilor tiroidieni trebuie cunoscute atunci când există simptome ale hipertiroidismului sau hipotiroidismului. 

Simptomele hipertiroidismului includ:

-    Anxietate
-    Pierdere în greutate
-    Tremurături
-    Ritm cardiac rapid
-    Ochii exoftalmici
-    Guşă
-    Hiperactivitate
-    Senzație de fierbințeală, valuri de caldură
-    Cicluri menstruale neregulate la femei

Simptomele hipotiroidismului includ:

-    Oboseală
-    Creștere în greutate
-    Senzație de frig
-    Pierderea părului
-    Cicluri menstruale neregulate

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. William N, Burns WN. Patient information: Polycystic ovary syndrome - Disease process and treatment, 2015 
2. Ponzi D, Zilioli S, Mehta PH, Maslov A, Watson NV (2016) Social network centrality and hormones: The interaction of testosterone and cortisol. Psychoneuroendocrinology 68:6–13. 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0