Exercițiul fizic în sarcină ar putea reduce riscul copilului de boli metabolice la maturitate [studiu]

Exercițiul fizic în timpul sarcinii reduce semnificativ riscul copiilor de a dezvolta diabet, obezitate și alte boli metabolice mai târziu în viață, sugerează un studiu apărut în martie 2021.

Oamenii de știință spun că majoritatea bolilor cronice despre care vorbim astăzi sunt cunoscute ca având o origine fetală, ceea ce înseamnă că sănătatea precară a părinților înainte și în timpul sarcinii poate avea consecințe negative asupra copilului, posibil prin modificarea chimică a genelor.

Un studiu¹ pe șoareci de laborator a constatat că exercițiile fizice efectuate de femelele gravide au împiedicat transmiterea bolilor metabolice de la un părinte obez - fie mama, fie tatăl - la copil. În cazul în care descoperirea este valabilă și la oameni, aceasta va avea implicații uriașe. Femeile însărcinate ar putea astfel să se asigure că, printr-o acțiune care depinde direct de ele, viitorii lor copii vor avea șansa la o viață mai sănătoasă.

Ce tip de metabolism ai?

Inspirați de cercetări anterioare efectuate tot pe șoareci, care sugerau că exercițiile aerobice regulate efectuate de o mamă obeză înainte și în timpul sarcinii pot proteja copilul de debutul precoce al diabetului, autorii studiului au vrut să afle în lucrarea de față ce se întâmplă dacă o mamă obeză face exerciții doar în timpul sarcinii și dacă tatăl este și el obez.

Exercițiul fizic în sarcină poate anula riscul de obezitate al viitorului copil

Se cunoaște faptul că exercițiile fizice în timpul sarcinii pot contribui la o mai bună sănătate a copiilor, reducând riscul apariției complicațiilor în sarcină și al nașterii premature. Savanții au încercat să afle dacă beneficiile pot continua pe tot parcursul vieții copiilor, având în vedere că unele lucrări anterioare sugerau un răspuns pozitiv.

Astfel, echipa de cercetare de la Universitatea Virginia a studiat șoareci de laborator și descendenții lor. Unii dintre șoarecii adulți au fost hrăniți cu mâncare tipică pentru aceste animale înainte și în timpul sarcinii, în timp ce alții au fost hrăniți cu alimente bogate în grăsimi și bogate în calorii, pentru a simula instalarea obezității. Unii dintre șoarecii care au urmat dieta bogată în grăsimi înainte de împerechere au avut acces și la o roată de alergare numai în timpul sarcinii, unde puteau alerga de câte ori voiau, în timp ce alții nu au avut acces la roată, deci au rămas sedentari.

Rezultatele au fost izbitoare: atât mamele, cât și tații din grupul cu conținut ridicat de grăsimi le-ar putea transmite descendenților riscul de tulburări metabolice. Acest lucru s-a dovedit adevărat în special pentru descendenții de gen masculin ai mamelor sedentare care au avut o dietă bogată în grăsimi: ei au fost mult mai predispuși să se confrunte cu o glicemie ridicată și cu alte probleme metabolice la vârsta adultă.

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă, cercetătorii au analizat metabolismul descendenților adulți și modificarea chimică (epigenetică) a ADN-ului. Ei au descoperit astfel că există diferențe semnificative în ceea ce privește sănătatea metabolică și cât de active erau anumite gene printre diferitele grupuri de descendenți, sugerând că efectele negative ale obezității parentale, deși diferite între tată și mamă, durează de-a lungul vieții descendenților.

Vestea bună este că exercițiile fizice efectuate de femele numai în timpul sarcinii au împiedicat o serie de modificări epigenetice care afectează funcționarea genelor descendenților. Savanții au observat că exercițiile fizice efectuate de mame au blocat complet efectele negative ale obezității mamei sau a tatălui asupra descendenților.

Rezultatele, spun ei, oferă primele dovezi că dacă o femeie face sport fie și numai în timpul sarcinii ea ar putea preveni transmiterea bolilor metabolice de la părinte la copil. Cu alte cuvinte, spun cercetătorii, nu este prea târziu pentru o femeie să înceapă să facă sport în timpul perioadei de sarcină, deoarece exercițiile fizice regulate nu vor aduce beneficii doar pentru sarcină și travaliu, ci și pentru sănătatea copilului pe termen lung.

Această lucrare este încă o dovadă că exercițiile fizice regulate sunt probabil cea mai promițătoare intervenție care contribuie la scăderea impactului bolilor cronice de-a lungul vieții și mai ales la vârsta a treia, deoarece poate împiedica transmiterea moștenirii acestor boli de la părinți la copii.

Ce exerciții fizice se pot face și ce exerciții fizice trebuie evitate în timpul sarcinii?

În primul rând, înainte de a începe un program de exerciții în sarcină, gravida trebuie să ceară sfatul medicului. Acesta poate interzice mișcarea dacă gravida are unele forme de boli cardiace și pulmonare, preeclampsie (hipertensiune arterială care se dezvoltă pentru prima dată în timpul sarcinii), probleme de col uterin, sângerări vaginale persistente în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină sau probleme cu placenta.

De asemenea, este posibil ca exercițiul fizic să nu fie sigur de efectuat în timpul sarcinii dacă gravida a avut un travaliu prematur în timpul sarcinii curente, dacă are o sarcină multiplă la risc de travaliu prematur, ruptură prematură a membranelor sau anemie severă. În al doilea rând, e bine ca femeia însărcinată să țină cont de ce fel de exrciții fizice poate face. Pentru majoritatea femeilor însărcinate, cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate moderată sunt recomandate în majoritatea sau chiar în toate zilele săptămânii.

Mersul pe jos este un exercițiu foarte bun, mai ales dacă gravida nu obișnuia să facă sport înainte de a sarcină. Alte alegeri bune includ înotul, aerobicul cu impact redus și ciclismul pe bicicleta staționară. Antrenamentul de forță este, de asemenea, o alegere potrivită, dacă se efectuează cu greutăți mici.

În principiu, e bine să fie evitate orice exerciții care obligă gravida la a sta întinsă pe spate după primul trimestru, surfingul, scufundările, care ar putea pune copilul în pericol de boală de decompresie, sporturile de contact, cum ar fi hochei pe gheață, fotbal, baschet și volei și sporturile care prezintă un risc ridicat de cădere, cum ar fi schi alpin sau călărie. Alte activități fizice care ar trebui evitate în sarcină sunt cele prin care crește riscul de traume directe la nivelul abdomenului, cum ar fi kickbox-ul.

Dacă femeia însărcinată nu este sigură ce fel de mișcare ar trebui să facă, e indicat să ceară sfatul medicului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Journal of Aplied Physiology - Exercise during pregnancy mitigates negative effects of parental obesity on metabolic function in adult mouse offspring
https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/japplphysiol.00641.2020
1. Studiul „Exercise during pregnancy mitigates negative effects of parental obesity on metabolic function in adult mouse offspring”, apărut în Journal of Applied Physiology, 2021; 130 (3): 605 DOI: 10.1152/japplphysiol.00641.2020, autori: Rhianna C. Laker et al.
Mayo Clinic - Pregnancy and exercise: Baby, let's move!
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-exercise/art-20046896


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0