Rădăcina de maca crește libidoul și fertilitatea

Popularitatea rădăcinii de maca a crescut în ultimii ani, deoarece se pare că îmbunătățește nu doar energia, ci are efecte pozitive și asupra libidoului și fertilității, atât la femei cât și la bărbați.

Maca (Lepidium meyenii) este o plantă originară din Peru, de aceea i se mai spune și ginseng peruan. Fiind o legumă cruciferă, maca este înrudită cu varza, conopida și broccoliul, iar în Peru are o istorie lungă de mii de ani  - nu doar culinară, ci și medicinală. Popularitatea ei internațională a început să crească în anii '90 ai secolului al XX-lea.

Principala parte comestibilă este rădăcina, care poate avea mai multe culori, de la alb la negru și care se usucă înainte de a fi utilizată. Gustul nu este unul tocmai apetisant, el fiind asemănător, după unele păreri, cu nuca, alte persoane considerând că are o aromă de… pământ. Disponibilă de obicei sub formă de pudră sau sub formă lichidă, maca este folosită în general ca supliment alimentar - uneori alături de alte elemente precum seleniul, zincul, coenzima Q10 - pentru stimularea fertilității și a libidoului. Pentru unele persoane se pare că îmbunătățește și tonusul general. 

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Pudra de maca poate fi ușor încorporată în alimentație, fie în smoothie-uri, fie în terciuri de ovăz, batoane energizante și diverse deserturi. Doza optimă nu a fost stabilită, cea folosită în studii fiind de obicei între 1.5-5 g pe zi. Maca este considerată în general sigură pentru administrare, dar se recomandă ca femeile însărcinate și cele care alăptează, precum și persoanele care au afecțiuni ale tiroidei să ceară sfatul medicului dacă intenționează să utilizeze pulberea de maca.

Maca este o sursă de carbohidrați buni și de fibre, fiind, în același timp, săracă în grăsimi. De asemenea, conține vitamine și minerale precum vitamina C, fier și cupru. Să trecem în revistă în cele ce urmează beneficiile rădăcinii de maca pentru sănătate.

Maca stimulează libidoul la bărbați și la femei

Dorința sexuală redusă este o problemă frecventă în rândul adulților de ambele sexe. Stresul de la serviciu, diversele obligații, problemele din viața personală sau anumite afecțiuni duc la scăderea libidoului. În consecință, interesul pentru plante și diverse suplimente care stimulează în mod natural libidoul este mare. Rădăcina de maca a fost confirmată de multe ori ca fiind eficientă în stimularea dorinței sexuale, crescând impulsul sexual atât la bărbați, cât și la femei. Această afirmație este susținută de cercetări: o analiză¹ din 2010, care a inclus patru studii clinice randomizate cu un număr total de 131 de participanți, a găsit dovezi cum că maca îmbunătățește dorința sexuală după cel puțin șase săptămâni de administrare. 

Maca poate crește fertilitatea la bărbați

Când vine vorba de fertilitatea masculină, calitatea și cantitatea spermatozoizilor este foarte importantă. Există unele dovezi că rădăcina maca ajută la sporirea fertilității bărbaților. O analiză² recentă a rezumat concluziile a cinci studii mici, arătând că maca a îmbunătățit calitatea materialului seminal atât la bărbații infertili, cât și la cei sănătoși. Unul dintre studiile analizate a inclus nouă bărbați sănătoși. După ce au consumat maca timp de patru luni, cercetătorii au detectat o creștere a volumului, a numărului și a motilității spermatozoizilor, care au sporit astfel fertilitatea.

Maca poate contribui la atenuarea simptomelor menopauzei

Declinul natural al estrogenului care apare la menopauză poate provoca o serie de simptome neplăcute femeilor ajunse în această perioadă a vieții. Acestea includ bufeuri, uscăciune vaginală, modificări ale dispoziției, probleme cu somnul și iritabilitate. O revizuire a patru studii care au inclus femei la menopauză a arătat că maca a ajutat la atenuarea simptomelor menopauzei,  inclusiv a bufeurilor și a somnului cu întreruperi. În plus, o serie de studiil efectuate pe animale sugerează că maca poate ajuta la protejarea sănătății oaselor (femeile au un risc mai mare de osteoporoză după menopauză).

Maca poate îmbunătăți starea de spirit

Mai multe studii³ au arătat că maca poate îmbunătăți starea de spirit, fiind asociată cu reducerea anxietății și a simptomelor de depresie, în special la femeile aflate la menopauză. Maca are anumiți compuși vegetali numiți flavonoide, despre care s-a sugerat că ar putea fi cel puțin parțial responsabili pentru aceste beneficii asupra sănătății psihice.

Maca poate spori energia și performanțele sportive 

Pulberea de rădăcină de maca este un supliment popular printre sportivi, mai ales culturiști. Se pare că această plantă ajută la creșterea masei musculare, a forței și a energiei. În prezent, nu există dovezi științifice care să confirme beneficiile pentru masa musculară sau forță, doar unele studii efectuate pe animale, care indică faptul că maca îmbunătățește performanța în cazul sporturilor de anduranță. 

Maca poate ajuta la protejarea pielii de soare

Razele ultraviolete pot arde și deteriora pielea neprotejată, expusă la soare. În timp, radiațiile duc la apariția ridurilor și pot crește riscul de cancer de piele. Există unele dovezi apărute în urma studiilor efectuate pe șobolani cum că aplicarea extractului de maca, o formă concentrată a plantei, pe piele, contribuie la protejarea împotriva radiațiilor UV. Efectul protector a fost atribuit antioxidanților prezenți în această plantă. Oamenii de știință consideră, însă, în continuare că extractul de maca nu poate înlocui o protecție solară clasică.

Maca poate îmbunătăți învățarea și memoria

Maca a fost folosită în mod tradițional de către nativii din Peru pentru a îmbunătăți performanțele școlare ale copiilor. În studiile efectuate pe animale, maca a dovedit că poate îmbunătăți învățarea și memoria la rozătoarele care aveau deficiențe de memorie.

Maca poate reduce dimensiunea prostatei

Prostata este o glandă întâlnită doar la bărbați, iar mărirea ei, cunoscută și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată, este frecventă la bărbații de vârsta a treia. O prostată mărită poate cauza diverse probleme de urinare, deoarece înconjoară tubul prin care urina este eliminată din corp. Câteva studii efectuate pe rozătoare sugerează că maca roșie reduce dimensiunea prostatei. Oamenii de știință au sugerat că acest efect este legat de cantitatea mare de glucozinolați din maca. Aceste substanțe sunt, de asemenea, asociate cu un risc redus de cancer de prostată.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184420/
1. Analiza „Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review”, apărută în BMC Complement Altern Med, 2010 Aug 6;10:44. doi: 10.1186/1472-6882-10-44, autori: Byung-Cheul Shin et al.
2. Analiza „The use of maca (Lepidium meyenii) to improve semen quality: A systematic review”, apărută în Maturitas, 2016 Oct;92:64-69. doi: 10.1016/j.maturitas.2016.07.013. Epub 2016 Jul 21, autori: Myeong Soo Lee et al.
3. Studiul „Maca reduces blood pressure and depression, in a pilot study in postmenopausal women”, apărut în Climacteric, 2015 Feb;18(1):69-78. doi: 10.3109/13697137.2014.929649, autori: L Stojanovska et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0