

Foliculita si abcesul cutanat: cauze si tratamente
Foliculita si abcesul cutanat: cauze si tratamente
Foliculita si abcesul cutanat: cauze si tratamente
Foliculita reprezinta un tip de leziuni cutanate asemanatoare unor pungute, in care se acumuleaza depozite de dimensiuni variabile de puroi, rezultat din inflamatia pielii si folicului pilos, dar si eventuala infectie bacteriana.
Ele pot fi superficiale sau profunde, care afecteaza doar foliculii de par sau structuri mai adanci ale pielii.
Foliculita reprezinta un tip de abces al pielii care implica foliculul pilos, spre deosebire de abcese, care pot sa apara atat pe suprafata pielii, cat si in cadrul structurilor profunde, fara a implica intotdeauna un folicul de par. Cele mai multe abcese sunt cauzate de bacterii precum Staphylococcus aureus si par a fi pungi pline de puroi pe suprafata pielii. Recent, a devenit o cauza mai frecvent intalnita o anumita tulpina de Staphylococcus, rezistenta la antibioticele uzuale, numita Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA).
Bacteriile pot intra in piele printr-un folicul pilos, mici zgarieturi sau punctie, cu toate ca de multe ori nu exista nici un punct evident de intrare. Multe persoane fac foliculita dupa epilarea cu ceara, sau cu anumite aparate de smuls, uneori neigienizate corespunzator sau folosite si de alte persoane.
De asemenea, cei care traiesc in conditii aglomerate, au o igiena precara sau boli de piele cronice, sau ale caror pasaje nazale contin Staphylococus sunt mai susceptibile de a avea episoade de foliculita sau abcese cutanate. Un sistem imunitar slabit, obezitatea, varsta inaintata si diabetul zaharat sunt, de asemenea, factori de risc.
Unii oameni pot avea episoade recurente de infectie din motive necunoscute.
Eliminarea Staphylococului la persoanele predispuse la infectii recurente se poate face prin spalarea integrala a corpului cu sapun antibacterian, aplicarea de unguent antibiotic in interiorul nasului si tratament antibiotic sistemic, pe cale orala.
Foliculita - semne si simptome
Foliculita este o infectie a unui folicul pilos. Arata precum un cos mic, rosu sau alb, la baza unui fir de par. Poate exista doar un singur folicul infectat sau mai multe. Fiecare folicul infectat este insotit de senzatia de mancarime sau durere, dar persoana are o stare generala buna.
Unii oameni dezvolta foliculita dupa expunerea la o cada cu hidromasaj slab clorat sau jacuzzi. Aceasta conditie, numit uneori „foliculita de cada fierbinte“ sau „dermatita de cada fierbinte“, este cauzata de bacteria Pseudomonas aeruginosa. Acesta infectie incepe in orice moment de la 6 ore pana la 5 zile dupa expunere. Zonele de piele acoperite de un costum de baie, cum ar fi trunchiul si fesele, sunt cele mai comune localizari. Foliculita "de cada fierbinte" dispare intr-o saptamana, fara niciun tratament.
Cu toate acestea, clorurarea adecvata a cazii cu hidromasaj sau jacuzzi este necesara pentru a preveni recidivele si pentru a proteja alte persoane de la infectie.
Unii oameni care practica sportul pot dezvolta o forma de foliculita usoara in zonele supuse la umiditate si de frecare, cum ar fi suprafetele de contact cu echipamentele sportive, pe spate si mai ales, pe fese. Firele de par infectate cad cu usurinta sau sunt eliminate, dar noi cosuri tind sa se dezvolte.
Foliculita se trateaza cu substante antibacteriene sau antibiotice, care sunt aplicate direct pe piele, cum ar fi alcool camforat, alcool boricat, baneocin pulbere etc.
Uneori perii aspri din zonele mai curbate ale barbiei si firele crescute sub piele genereaza dupa ras, foliculita, cu iritatie si inflamatie. Cu toate acestea, nu exista o infectie reala. Acest tip de foliculita se numeste Pseudofolliculitis barbae, o afectiune care apaer cel mai des la nivelul barbii si gatului la barbati, in special cu parul mai viguros si ondulat si care se barbieresc.
Se poate intampla, de asemenea, la femeile care se rad, mai ales in zona inghinala axilara, sau chiar pe membrele inferioare, daca au un tip de fir negru si gros. Fiecare fir de par "incarnat" duce la o mica pustula, usor dureroasa, cu un fir de par incretit, abia vizibil, in centru. Pustula se poate transforma intr-un abces dureros sau se poate cicatriza.
Tratament
Pentru inflamatii se recomanda creme cu corticosteroizi, antibiotice, peroxid de benzoil, sau retinoizi ori antibiotice pe cale orala.
Tratamentul cosurilor implica adoptarea unei tehnici corespunzatoare de epilare si aplicarea de comprese calde, de mai multe ori pe zi, pentru a calma zona si focaliza infectia. In cazul in care inflamatia este prezenta, dar usoara, medicii pot recomanda creme cu corticosteroizi sau antibiotice, care trebuie aplicate direct la zona inflamate.
In cazul in care inflamatia este moderata pana la severa, medicii pot recomanda antibiotice, administrate pe cale orala. Cremele cu benzoil peroxid si retinoizi pot fi de ajutor pentru persoanele cu cazuri usoare sau moderate de foliculita, dar pot irita pielea.
Preventia foliculitei
Cel mai bun tratament preventiv este de a inceta barbieritul cu lama de ras si de a lasa parul sa creasca. Atunci cand firele de par sunt mai lungi, acestea nu se mai carlionteaza si concentreaza sub piele, ci reusesc sa strapunga epiderma.
Persoanele care nu doresc barba pot folosi creme depilatoare, cu toate ca de multe ori pot irita pielea. De asemenea, parul poate fi eliminat cu metodele asa zise "permanente" de epilare, sau de lunga durata, cum ar fi electroliza, tratamentele cu laser sau lumina intens pulsata.
Aceste metode sunt recomandate si femeilor care sufera de hirsutism in cadrul sindromului ovarului polichistic, si la care parul de pe fata genereaza Pseudofolliculitis barbae. Pe langa tratamentul hormonal al bolii de baza, epilarea asa zisa "definitiva" reprezinta cea mai eficienta metoda de eliminare a foliculitei de la nivelul fetei sau corpului, zonele axilare, inghinale, umerilor sau feselor.
Barbatii care trebuie sau prefera sa se barbiereasca, ar trebui sa inmoaie pielea si firele de par in primul rand, cu cateva minute inainte de procedura si sa se barbiereasca in aceeasi directie in care creste parul. Aplicarea cremei cu eflornitina care se gaseste si la noi in farmacii sub denumirea de Vaniqua, poate ajuta prin incetinirea si inhibarea cresterii parului, fiind folosita si la femeile cu hirsutism. Aceasta substanta inhiba o enzima responsabila de producerea firului de par de catre folicul si tratamentul dureaza in jur de doua luni.
Pentru probleme severe, recurente, medicii suspecteaza o suprainfecatre a foliculitei si trebuie sa identifice bacteriile implicate prin probe de secretie, in scopul stabilirii unui tratament antibiotic tintit; in aeasta perioada, persoanei i se poate recomanda sa inceteze temporar, barbieritul.
Abcesele cutanate
Abcesele cutanate sunt pungute cutanate calde, dureroase, umplute cu puroiul rezultat din infectie, situate imediat sub suprafata pielii. Pot aparea in orice zona a corpului, iar ca dimensiuni, pot avea in diametru, de la unul pana la cativa centimetri.
Furunculul este un tip de abces mai mic si mai superficial, care, prin definitie, implica un folicul de par si tesutul din jur.
Furunculele sunt comune pe gat, sani, fata si fese. Sunt incomode, inestetice si pot fi dureroase atunci cand sunt strans atasate de structurile subiacente (de exemplu, pe nas, frunte, urechi sau degete).
Carbunculul reprezinta multiple furuncule, conectate unul cu altul, sub suprafata pielii. Daca nu este tratat, abcesul se sparge, pielea se rupe spontan, descarcand un fluid alb sau roz crem.
Aceste leziuni nu trebuie stoarse sau zgandarite, ci tratate local cu betadina, rivanol, apa oxigenata, alcool boricat si alti dezinfectanti, altfel bacteriile se pot raspandi de la abces si pot infecta ganglionii limfatici si tesutul din jur, situatie in care apare febra si este afectata starea generala .
Tratamentul abcesului
Un abces poate fi tratat in prima faza, prin aplicarea de comprese calde, pentru focalizarea infectiei si evitarea imprastierii spre alte structuri. Poate fi eficienta aplicarea la nivelul abcesului a unei comprese de tifon, inmuiata in rivanol, acoperita apoi cu un plasture cat mai mare, eventual din material plastic.
Dupa cateva zeci de minute pana la cateva ore, puroiul "colecteaza" in totalitate, foarte aproape de suprafata pielii, putand drena chiar si spontan, urmat de vindecarea leziunii. Se poate aplica local un unguent cu antibiotic pentru evitarea suprainfectarii (fucidine, altargo, baneocin, etc), iar dezinfectarea si spalarea leziunii se poate face cu betadina. Daca nu dreneaza spontan, medicul poate trata abcesul, prin taiere, cu varful de bisturiu si drenarea puroiului. Dupa drenarea abcesului, medicul se asigura ca tot puroiului a fost indepartat, se spala cu o solutie salina sterila, dupa care este aplicata betadina sau un alt dezinfectant, cu clorhexidina, de exemplu.
Abcesul "golit" poate fi pansat cu tifon, care se indeparteaza 24 pana la 48 de ore mai tarziu. Daca abcesul este complet drenat, de obicei, alte antibiotice nu sunt necesare. Insa, in cazul in care persoana are un sistem imunitar slabit, infectia s-a raspandit in pielea din apropiere, persoana are multe abcese ori abcesul este pe partea de mijloc sau superioara a fetei, se administreaza antibiotice tintite pentru tratarea infectiei cu stafilococ, cum ar fi dicloxacilina si cefalexina.
In cazul in care medicii suspecteaza ca MRSA este cauza (Staphylococcus aureus, rezistent la meticilina) se recomanda tratamentul cu trimetoprim cu sulfametoxazol, clindamicina sau doxiciclina. Persoanele care au abcese recurente ale pielii pot spala pielea cu sapun lichid sau gel de dus care contin antiseptice speciale; de asemenea, medicii pot recomanda tratamente indelungate cu antibiotice specifice (timp de 1 pana la 2 luni), dublate de tratamente cu probiotice si antifungice.
Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.
Sursa foto: Shutterstock