Foliculita și abcesele cutanate: cauze și tratamente
Foliculita și abcesele cutanate: cauze și tratamente
Foliculita și abcesele cutanate: cauze și tratamente
Foliculita reprezintă un tip de leziuni cutanate asemănătoare unor punguțe, în care se acumulează depozite de dimensiuni variabile de puroi, rezultat din inflamația pielii și folicului pilos, dar și eventuala infecție bacteriană. Ele pot fi superficiale sau profunde, care afectează doar foliculii de păr sau structuri mai adânci ale pielii.
Foliculita reprezintă un tip de abces al pielii care implică foliculul pilos, spre deosebire de abcese, care pot să apară atât pe suprafața pielii, cât și în cadrul structurilor profunde, fără a implica întotdeauna un folicul de păr. Cele mai multe abcese sunt cauzate de bacterii precum Staphylococcus aureus și par a fi pungi pline de puroi pe suprafața pielii. Recent, a devenit o cauză mai frecvent întâlnită o anumită tulpină de Staphylococcus, rezistentă la antibioticele uzuale, numită Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).
Bacteriile pot intra în piele printr-un folicul pilos, mici zgârieturi sau puncție, cu toate că de multe ori nu există nici un punct evident de intrare. Multe persoane fac foliculită după epilarea cu ceară, sau cu anumite aparate de smuls, uneori neigienizate corespunzător sau folosite și de alte persoane.
De asemenea, cei care trăiesc în condiții aglomerate, au o igienă precară sau boli de piele cronice, sau ale căror pasaje nazale conțin Staphylococus sunt mai susceptibile de a avea episoade de foliculită sau abcese cutanate. Un sistem imunitar slăbit, obezitatea, vârsta înaintată și diabetul zaharat sunt, de asemenea, factori de risc.
Unii oameni pot avea episoade recurente de infecție din motive necunoscute.
Eliminarea Staphylococului la persoanele predispuse la infecții recurente se poate face prin spălarea integrală a corpului cu săpun antibacterian, aplicarea de unguent antibiotic în interiorul nasului și tratament antibiotic sistemic, pe cale orală.
Semnele și simptomele foliculitei
Foliculita este o infecție a unui folicul pilos. Arată precum un coș mic, roșu sau alb, la baza unui fir de păr. Poate exista doar un singur folicul infectat sau mai multe. Fiecare folicul infectat este însoțit de senzația de mâncărime sau durere, dar persoana are o stare generală bună.
Unii oameni dezvoltă foliculită după expunerea la o cadă cu hidromasaj slab clorat sau jacuzzi. Această condiție, numită uneori „foliculita de cadă fierbinte“ sau „dermatita de cadă fierbinte“, este cauzată de bacteria Pseudomonas aeruginosa. Această infecție începe în orice moment, de la 6 ore până la 5 zile după expunere. Zonele de piele acoperite de un costum de baie, cum ar fi trunchiul și fesele, sunt cele mai comune localizări. Foliculita "de cadă fierbinte" dispare într-o săptămână, fără niciun tratament.
Cu toate acestea, clorurarea adecvată a căzii cu hidromasaj sau jacuzzi este necesară pentru a preveni recidivele și pentru a proteja alte persoane de la infecție.
Unii oameni care practică sportul pot dezvolta o formă de foliculită ușoară în zonele supuse la umiditate și de frecare, cum ar fi suprafețele de contact cu echipamentele sportive, pe spate și mai ales, pe fese. Firele de păr infectate cad cu ușurință sau sunt eliminate, dar noi coșuri tind să se dezvolte.
Foliculita se tratează cu substanțe antibacteriene sau antibiotice, care sunt aplicate direct pe piele, cum ar fi alcool camforat, alcool boricat, baneocin pulbere etc.
Uneori perii aspri din zonele mai curbate ale bărbiei și firele crescute sub piele generează după ras, foliculită, cu iritație și inflamație. Cu toate acestea, nu există o infecție reală. Acest tip de foliculită se numește Pseudofolliculitis barbae, o afecțiune care apare cel mai des la nivelul bărbii și gâtului la bărbați, în special cu părul mai viguros și ondulat și care se bărbieresc.
Se poate întâmpla, de asemenea, la femeile care se rad, mai ales în zona inghinală, axilară, sau chiar pe membrele inferioare, dacă au un tip de fir negru și gros. Fiecare fir de păr "încarnat" duce la o mică pustulă, ușor dureroasă, cu un fir de păr încrețit, abia vizibil, în centru. Pustula se poate transforma într-un abces dureros sau se poate cicatriza.
Tratament pentru foliculită
Pentru inflamații se recomandă creme cu corticosteroizi, antibiotice, peroxid de benzoil, sau retinoizi ori antibiotice pe cale orală.
Tratamentul coșurilor implică adoptarea unei tehnici corespunzătoare de epilare și aplicarea de comprese calde, de mai multe ori pe zi, pentru a calma zona și focaliza infecția. În cazul în care inflamația este prezentă, dar ușoară, medicii pot recomanda creme cu corticosteroizi sau antibiotice, care trebuie aplicate direct pe zonele inflamate.
În cazul în care inflamația este moderată până la severă, medicii pot recomanda antibiotice, administrate pe cale orală. Cremele cu benzoil peroxid și retinoizi pot fi de ajutor pentru persoanele cu cazuri ușoare sau moderate de foliculită, dar pot irita pielea.
Prevenția foliculitei
Cel mai bun tratament preventiv este de a înceta bărbieritul cu lama de ras și de a lăsa părul să crească. Atunci când firele de păr sunt mai lungi, acestea nu se mai cârlionțează și concentrează sub piele, ci reușesc să străpungă epiderma.
Persoanele care nu doresc barbă pot folosi creme depilatoare, cu toate că de multe ori pot irita pielea. De asemenea, părul poate fi eliminat cu metodele așa zise "permanente" de epilare, sau de lungă durată, cum ar fi electroliza, tratamentele cu laser sau lumină intens pulsată.
Aceste metode sunt recomandate și femeilor care suferă de hirsutism în cadrul sindromului ovarului polichistic, și la care părul de pe față generează Pseudofolliculitis barbae. Pe lângă tratamentul hormonal al bolii de bază, epilarea așa zisă "definitivă" reprezintă cea mai eficientă metodă de eliminare a foliculitei de la nivelul feței sau corpului, zonele axilare, inghinale, umerilor sau feselor.
Bărbații care trebuie sau preferă să se bărbierească, ar trebui să înmoaie pielea și firele de păr în primul rând, cu câteva minute înainte de procedură și să se bărbierească în aceeași direcție în care crește părul. Aplicarea cremei cu eflornitină care se găsește și la noi în farmacii, poate ajuta prin încetinirea și inhibarea creșterii părului, fiind folosită și la femeile cu hirsutism. Această substanță inhibă o enzimă responsabilă de producerea firului de păr de către folicul și tratamentul durează în jur de două luni.
Pentru probleme severe, recurente, medicii suspectează o suprainfectare a foliculitei și trebuie să identifice bacteriile implicate prin probe de secreție, în scopul stabilirii unui tratament antibiotic țintit; în această perioadă, persoanei i se poate recomanda să înceteze temporar, rasul părului.
Abcesele cutanate
Abcesele cutanate sunt punguțe cutanate calde, dureroase, umplute cu puroiul rezultat din infecție, situate imediat sub suprafața pielii. Pot apărea în orice zonă a corpului, iar ca dimensiuni, pot avea în diametru, de la unu până la câțiva centimetri.
Furuncul
Furunculul este un tip de abces mai mic și mai superficial, care, prin definiție, implică un folicul de păr și țesutul din jur.
Furunculele sunt comune pe gât, sâni, față și fese. Sunt incomode, inestetice și pot fi dureroase atunci când sunt strâns atașate de structurile subiacente (de exemplu, pe nas, frunte, urechi sau degete).
Carbuncul
Carbunculul reprezintă multiple furuncule, conectate unul cu altul, sub suprafața pielii. Dacă nu este tratat, abcesul se sparge, pielea se rupe spontan, descărcând un fluid alb sau roz crem.
Aceste leziuni nu trebuie stoarse sau zgândărite, ci tratate local cu iod povidonă, rivanol, apă oxigenată, alcool boricat și alți dezinfectanți, altfel bacteriile se pot răspândi de la abces și pot infecta ganglionii limfatici și țesutul din jur, situație în care apare febra și este afectată starea generală.
Tratamentul abcesului
Un abces poate fi tratat în prima fază, prin aplicarea de comprese calde, pentru focalizarea infecției și evitarea împrăștierii spre alte structuri. Poate fi eficientă aplicarea la nivelul abcesului a unei comprese de tifon, înmuiată în rivanol, acoperită apoi cu un plasture cât mai mare, eventual din material plastic.
După câteva zeci de minute până la câteva ore, puroiul se "colectează" foarte aproape de suprafața pielii, putând drena chiar și spontan, urmat de vindecarea leziunii. Se poate aplica local un unguent cu antibiotic pentru evitarea suprainfectării (acid fusidic, retapamulin, baneocin, etc), iar dezinfectarea și spălarea leziunii se poate face cu betadină. Dacă nu drenează spontan, medicul poate trata abcesul, prin tăiere, cu vârful de bisturiu și drenarea puroiului. După drenarea abcesului, medicul se asigură că tot puroiului a fost îndepărtat, spală cu o soluție salină sterilă, după care este aplicată betadina sau un alt dezinfectant, cu clorhexidină, de exemplu.
Abcesul "golit" poate fi pansat cu tifon, care se îndepărtează 24 până la 48 de ore mai târziu. Dacă abcesul este complet drenat, de obicei, alte antibiotice nu sunt necesare. Însă, în cazul în care persoana are un sistem imunitar slăbit, infecția s-a răspândit în pielea din apropiere, persoana are multe abcese ori abcesul este pe partea de mijloc sau superioară a feței, se administrează antibiotice țintite pentru tratarea infecției cu stafilococ, cum ar fi dicloxacilină și cefalexină.
În cazul în care medicii suspectează că MRSA este cauza, se recomandă tratamentul cu trimetoprim cu sulfametoxazol, clindamicină sau doxiciclină. Persoanele care au abcese recurente ale pielii pot spăla pielea cu săpun lichid sau gel de duș care conțin antiseptice speciale. De asemenea, medicii pot recomanda tratamente îndelungate cu antibiotice specifice (timp de 1 până la 2 luni), dublate de tratamente cu probiotice și antifungice.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Interventions for bacterial folliculitis and boils (furuncles and carbuncles)”, autori: Huang‐Shen Lin, Pei‐Tzu Lin, Yu‐Shiun Tsai, Shu‐Hui Wang, and Ching‐Chi Chi - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513076/
“Folliculitis” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17692-folliculitis
“Common bacterial skin infections”, autori: Daniel L Stulberg, Marc A Penrod, Richard A Blatny - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12126026/
Te-ar mai putea interesa și...