Cele mai frecvente greseli legate de ingrijirea tenului

Aproape toate femeile fac greșeli atunci când vine vorba despre îngrijirea tenului, înainte de a învăța cum este corect să procedeze, în funcție de nevoile pe care le are pielea fiecăreia.

Iată câteva greșeli frecvente care se fac în îngrijirea tenului și cum pot fi corectate:

1. Îți speli fața cu săpun

Săpunul solid clasic usucă foarte mult pielea feței; este adevărat că o lasă foarte curată și luminoasă, dar, în timp, efectele sunt negative, chiar dacă hidratezi după aceea tenul. Săpunul stimulează secreția glandelor sebacee, ceea ce înseamnă că după curățare riști, de fapt, să îți apară și mai multe puncte negre decât aveai înainte.

Există și unele produse care poartă denumirea de săpun facial, fiind de fapt sub formă de gel sau loțiune, iar acelea sunt mai indicate pentru ten decât săpunul obișnuit cu care te speli pe mâini. De asemenea, există săpunuri sub formă solidă care conțin și substanțe hidratante, acestea având o acțiune mult mai blândă asupra pielii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În general, când te gândești la îngrijirea tenului, cel mai bine este să îți cureți fața cu produse demachiante destinate acestui scop: de exemplu, pentru tenul normal, gras sau acneic, caută un produs cu acid salicilic, iar pentru tenul uscat sau cu eczeme, un produs de curățare cu acid hialuronic. Evident, curățarea ar trebui să fie urmată de tonifiere și hidratare.

2. Nu te demachiezi seara

Înainte de culcare, mai ales dacă ai stat până târziu, când deja îți este foarte somn, nevoia de demachiere nu mai pare chiar o prioritate. Însă chiar dacă nu ai folosit produse de machiaj în timpul zilei, tenul are nevoie de curățare, pentru că s-a confruntat cu praful din casă ori cu poluarea de afară.

Așadar, chiar dacă nu ai ieșit din casă și nu ți-ai atins prea mult fața în timpul zilei, glandele sebacee și-au făcut treaba în tot acest timp și, deci ai nevoie de o degresare ușoară că să desfunzi porii. În plus, în timpul nopții își fac cel mai bine efectul cremele nutritive și cu efect antirid, pe care nu le poți aplica fără curățare în prealabil. Cum spuneam, produsele demachiante sunt ideale pentru curățare și când nu porți machiaj, indiferent că vorbim despre loțiuni micelare, lapte demachiant, gel sau gel spumant.

3. Nu folosești o cremă specială pentru ochi

Pielea din jurul ochilor e mult mai subțire și sensibilă decât cea de pe restul feței, prin urmare, unii experți spun că îngrijirea ei nu trebuie făcută cu aceeași cremă pe care o folosești în mod obișnuit pentru față, decât dacă acest lucru este clar precizat pe ambalaj.
Zona de piele de sub ochi este foarte delicată și se ridează ușor, iar aplicarea unei creme potrivite e necesară mai ales după ce ai împlinit 25 de ani, chiar dacă ai impresia că încă nu ai nevoie de îngrijire specială. Crema de ochi trebuie aplicată consecvent, atât dimineața, cât și seara.

4. Nu îți protejezi zilnic pielea de radiațiile ultraviolete

Printre greșelile frecvente legate de îngrijirea tenului este și aceea că nu îți protejezi zilnic fața de radiațiile ultraviolete. Dacă ai impresia că loțiunea cu protecție solară pentru ten trebuie aplicată doar atunci când mergi la plajă, e bine de știut că acest lucru nu este adevărat. 

Pielea are nevoie de protecție solară pe tot parcursul anului, indiferent de activitatea pe care o desfășori în aer liber. Așadar, de fiecare dată când ieși din casă, chiar dacă este iarnă sau vară, însorit sau înnorat, e indicat să aplici o cremă cu factor de protecție solară (FPS), care să îți protejeze pielea de efectele negative ale radiațiilor. Dacă ai o nuanță a tenului mai închisă, o cremă cu FPS 20 sau 25 este suficientă, dar dacă ai tenul deschis sau foarte deschis la culoare, este nevoie de un FPS mare, 30 sau 50.

Pe timpul verii, atunci când soarele este foarte puternic, ar trebui să eviți să îți expui tenul la soare, mai ales în intervalul orar 10:00 – 16:00, atunci când radiațiile sunt mai intense decât în restul zilei. Poți purta pălării cu boruri mari, dar și ochelari de soare supradimensionați pentru a-ți feri pielea de razele soarelui.

5. Folosești produse cosmetice expirate

Se întâmplă să folosești mai rar unele produse cosmetice, cum ar fi un anumit blush sau un anumit fard de ochi. Din această cauză, produsele se consumă mai greu și, de multe ori, ies din termenul de valabilitate în timp ce încă le folosești. Atenție, însă, produsele cosmetice care au expirat pot cauza iritații la nivelul pielii. În primul rând, analizează-ți produsele de îngrijire și de machiaj o dată la 3-4 luni și aruncă-le pe cele care au expirat. 

În al doilea rând, pentru a evita să faci risipă de bani și de produse, gândește-te ce anume folosești mai des, ce folosești mai rar și citește cu atenție etichetele atunci când faci cumpărături, pentru a ști când expiră produsele. Dacă știi că folosești zilnic anumite culori pentru fardurile de ochi (să spunem negru, alb și albastru), și la ocazii o altă culoare (cum ar fi movul), poate ar fi o idee bună să îți cumperi o trusă de machiaj care să conțină doar aceste culori. Sau, dacă știi că nu prea folosești crema antirid, ia-ți un produs mai mic (să spunem 30 ml în loc de 50 sau 100), ca să apuci să o folosești înainte de data de expirare.

Orientativ, pe de o parte, fardurile de ochi pot fi valabile mult timp - de obicei, cam trei ani -, dar dacă ai o trusă cu multe culori, iar tu nu utilizezi decât un sfert dintre ele, te vei pomeni la finalul celor trei ani că arunci o trusă aproape nefolosită. Pe de altă parte, rimelul este valabil mult mai puțin (cam trei luni), deci nu are rost să-ți cumperi mai multe în același timp pentru că nu vei apuca să le folosești. La fel, există creme pentru îngrijirea tenului care expiră într-un an, dar și creme care țin doar jumătate de an. Un fond de ten poate fi valabil doi ani, în timp ce o pudră de față poate să expire în doi ani și jumătate.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Livingston – 7 common mistakes people make with their skin
https://www.drchrislivingston.com/7-common-mistakes-people-make-with-their-skin/
AAD – Skin care tips dermatologists use
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/skin-care-tips-dermatologists-use


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0