Infecția cu Pseudomonas aeruginosa (bacilul piocianic): cum se manifestă și ce tratament este eficient?

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie des întâlnită în mediu care poate provoca infecții în sânge, la nivelul plămânilor sau în alte părți ale corpului, mai ales după intervenții chirurgicale.

Pseudomonas aeruginosa este un tip de bacterie care se găsește frecvent în mediul înconjurător, cum ar fi în sol și în apă. Dintre numeroasele tipuri diferite de Pseudomonas, cel care cauzează cel mai adesea infecții bacteriene la om se numește Pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic.

De obicei, această bacterie nu cauzează infecții la persoanele sănătoase sau provoacă doar infecții ușoare, însă persoanele care sunt spitalizate cu o altă boală, precum și cele care au un sistem imunitar slăbit pot dezvolta infecții grave. De altfel, bacilul piocianic este destul de frecvent implicat în infecțiile dobândite în spital (așa-numitele infecții nosocomiale).

Infecțiile cu bacilul piocianic pot apărea în orice parte a corpului, iar ca tratament se utilizează antibioticele. Infecția cu Pseudomonas aeruginosa poate fi fatală la persoanele care sunt deja foarte bolnave din alte cauze.

Cine este la risc să se infecteze cu Pseudomonas aeruginosa?

Oamenii sănătoși prezintă de obicei un risc scăzut de infecție cu această bacterie, riscul mare fiind la persoanele care au deja un sistem imunitar slăbit din cauza unei alte boli, mai ales dacă e vorba de pacienți spitalizați pentru o perioadă lungă de timp. Bacteriile pot fi răspândite în spitale prin mâinile lucrătorilor din domeniul sănătății sau prin echipamente de spital care nu sunt curățate corespunzător.

Riscul de infecție cu bacilul piocianic este mai mare la pacienții spitalizați cu arsuri, la cei care fac chimioterapie pentru cancer, la cei cu fibroză chistică, precum și la pacienții aflați pe ventilator mecanic sau cu cateter, ori la cei supuși unei intervenții chirurgicale. Infecțiile pot fi severe la persoanele al căror sistem imunitar este deja compromis.

La persoanele sănătoase au fost raportate boli în formă ușoară, cum ar fi erupții cutanate și infecții ale urechii. Infecția poate apărea după expunerea la căzi cu hidromasaj și piscine care nu au cantitatea corespunzătoare de clor. Infecțiile oculare pot apărea la persoanele care poartă lentile de contact dacă utilizează o soluție lichidă care a fost infectată cu bacteria. Pseudomonas aeruginosa poate infecta orice parte a corpului, inclusiv ficatul, creierul, oasele și sinusurile. 

Ce simptome prezintă o persoană infectată cu Pseudomonas aeruginosa?

Simptomele specifice depind de locul în care apare infecția cu bacilul piocianic. Infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa pot fi foarte agresive, în special cele la nivelul plămânilor sau al sângelui.

Infecția sângelui

O infecție bacteriană a sângelui se numește bacteriemie și este una dintre cele mai severe infecții cauzate de Pseudomonas aeruginosa. Simptomele persoanei afectate pot include febră, frisoane, oboseală, dureri musculare și articulare. Bacteriemia poate duce, de asemenea, la tensiune arterială foarte scăzută, cunoscută sub numele de șoc hemodinamic, care poate duce la insuficiența organelor (inimă, rinichi, ficat).

Infecția plămânilor

Infecția plămânilor se numește pneumonie, iar persoana afectată se confruntă cu frisoane, febră, tuse cu sau fără producție de spută și respirație îngreunată.

Infecția pielii

Când bacteria Pseudomonas aeruginosa infectează pielea, rezultatul este de obicei foliculita, care vine cu simptome precum o roșeață a pielii, formarea unor abcese în piele și a unor leziuni cutanate.

Infecția urechii

Bacilul piocianic poate cauza uneori infecție a canalului auditiv extern și poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de „urechea înotătorului”. Simptomele pot include o umflătură, durere de ureche, mâncărime și secreții în interiorul urechii, precum și dificultăți de auz.

Infecția oculară

Simptomele unei infecții oculare cauzate de Pseudomonas aeruginosa pot include inflamaţie cu puroi, durere, roşeaţă și tulburări de vedere.

Cum se tratează infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa?

Infecțiile cu Pseudomonas sunt tratate cu antibiotice, însă multe dintre cazuri devin tot mai dificil de tratat, deoarece aceste bacterii au dezvoltat o capacitate de adaptare și au devenit rezistente la antibiotice. Creșterea rezistenței la antibiotice a făcut în general ca tratarea infecțiilor să fie mult mai dificilă. Pseudomonas aeruginosa poate dezvolta adesea rezistență la mai multe tipuri de antibiotice, iar această rezistență se poate dezvolta uneori chiar în timpul tratamentului.

Este important ca medicul curant să aleagă un antibiotic eficient. În acest scop, el poate trimite mai întâi spre testare la un laborator un specimen de la pacient, pentru a fi mai sigur. Laboratorul va testa specimenul pentru a stabili care antibiotic va funcționa cel mai bine în cazul respectiv.

Tratamentul infecției cu bacilul piocianic poate implica unul sau mai multe dintre următoarele tipuri de antibiotice: ceftazidimă, ciprofloxacină sau levofloxacină, gentamicină, cefepimă, aztreonam, carbapenemă, ticarcilină, ureidopenicilină. Infecțiile urechii și cele ale pielii cauzate de Pseudomonas aeruginosa sunt de obicei ușoare, însă infecțiile grave pot fi fatale dacă nu sunt tratate imediat.

Cum se pot preveni infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa?

Spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun și folosirea unui gel dezinfectant, precum și curățarea echipamentelor din spitale pot ajuta la prevenirea infecției în cazul pacienților spitalizați. 

În afara spitalelor, evitarea căzilor de hidromasaj și a piscinelor care nu sunt curățate și dezinfectate corespunzător poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infecțiilor. După ce o persoană înoată într-o piscină alături de alte persoane, e indicat să se spele imediat cu apă curată și săpun. Uscarea urechilor după înot poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infecției în această zonă a corpului. La fel, spălarea costumului de baie după înot este importantă înainte de a fi refolosit.

În ceea ce privește pacienții spitalizați, cei care se recuperează după o operație sau care sunt internați pentru a primi anumite tratamente pe termen lung, aceștia își pot lua o serie de măsuri pentru a scădea riscul de infectare cu Pseudomonas aeruginosa:

  • Să ceară ajutorul asistentei medicale în cazul în care li se desface un pansament sau dacă bandajul se umezește.
  • Să anunțe asistenta dacă li se pare că li s-a desprins vreun tub când li se efectuează perfuzii intravenoase.
  • Să se asigure că au înțeles exact ce presupune tratamentul sau procedura care urmează să li se aplice cât sunt spitalizați.
  • Persoanele cu diabet trebuie să discute cu medicul asupra controlului glicemiei înainte de a se efectua procedura pentru care au fost spitalizate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Pseudomonas aeruginosa in Healthcare Settings 
https://www.cdc.gov/hai/organisms/pseudomonas.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0