Retinol (vitamina A): Surse & Beneficii pentru piele

1. Retinol – informatii generale

● Ce este retinolul

● Proprietati retinol

● Tipuri de retinol: retinol vs retinoizi – care e diferenta

2. Rol si beneficii ale retinolului pentru piele

● Tratarea acneei

● Estomparea cicatricelor lasate de acnee

● Estomparea ridurilor

● Tratarea psoriazisului

● Reducerea petelor pigmentare

● Ingrijirea buzelor

● Tratarea negilor

3. Administrare retinol

retinol

Retinol – informatii generale

Retinolul este o forma a vitaminei A, care se regaseste in alimentele de origine animala precum carnea, ouale, produsele lactate sau pestele. Retinolul este forma activa a vitaminei A, cunoscuta si sub denumirea de vitamina A preformata.

Ce este retinolul

Retinolul (vitamina A) este un nutrient esential pentru sanatatea oculara, sanatatea pielii, precum si pentru buna functionare a sistemului imunitar. Forma chimica a retinolului este adesea folosita in produsele cosmetice, pentru ca are o serie de beneficii pentru piele, incepand de la combaterea acneei si pana la estomparea ridurilor si mentinerea tenului tanar.

Vitamina A și derivații săi sunt printre cele mai eficiente substanțe care încetinesc procesul de îmbătrânire. Retinoizii reglează apoptoza, diferențierea și proliferarea celulelor. Proprietățile antirid ale retinoizilor promovează proliferarea keratinocitelor, întăresc funcția de protecție a epidermei, limitează pierderea de apă transepidermică, protejează colagenul împotriva degradării și inhibă activitatea metaloproteinazelor.

Activitatea retinoidului este legată de afinitatea ridicată pentru receptorii nucleari: RAR – receptorii acidului retinoid și RXR – receptorii retinoizi X.

 

Proprietati retinol

Retinolul este o vitamina liposolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in grasimi. Pentru ca pielea sa foloseasca retinolul, acesta este transformat in acid retinoic. Bineinteles, retinolul poate fi administrat si direct sub forma de acid retinoic, insa produsele care contin acid retinoic se elibereaza numai cu prescriptie medicala, intrucat sunt mai agresive cu pielea.

Acizii pot reduce eficienta retinoizilor, asa ca nu asocia retinolul cu acizi AHA si BHA. Derivatii vitaminei A, printre care si retinolul, sunt distrusi de expunerea la aer si soare. De aceea, produsele care contin retinol trebuie sa fie tinute in recipiente opace si consumate in cateva luni de la deschidere.

Tipuri de retinol: retinol vs retinoizi – care e diferenta

Auzim tot mai des de retinol, insa si de retinoizi – care este diferenta dintre aceste doua tipuri de retinol?

Retinoizii sunt o clasa de derivati naturali si sintetici ai vitaminei A, care includ retinolul si acidul retinoic, prezenti oricum in mod natural in organism. Unii retinoizi, cum ar fi acidul retinoic (n.r. tretinoina, cunoscuta sub denumirea farmaceutica de Retin-A) sunt disponibili pe piata numai sub forma de unguente si produse ce se elibereaza cu prescriptie medicala. Pe de alta parte, retinolul se regaseste in special in produse cosmetice. Exista mai multe tipuri de retinol:

  • Prima generație – retinoizi naturali, compuși monoaromatici obținuți prin modificarea grupărilor polare de la capătul și lanțul lateral al vitaminei poliene care nu acționează selectiv – retinolul (vitamina A) și metaboliții săi – retina, tretinoina, izotretinoina,
  • A doua generație – retinoizi monoaromatici, compuși sintetici în care ciclul ciclohexen este înlocuit cu un inel benzenic; analogi sintetici ai vitaminei A (etretinat, acitretin),
  • A treia generație – retinoizi poliaromatici formați ca urmare a ciclizării catenei laterale poliene și caracterizați prin activitate selectivă față de receptor (arotinoid, adapalen, tazaroten) 

Retinolul, retinianul și acidul retinoic au aceleași caracteristici biologice ca și vitamina A.

Retinoizii sunt implicați în procesul de embriogeneză în timpul dezvoltării sistemului nervos, ficatului, inimii, rinichilor, intestinului, ochilor și membrelor. Retinoizii sunt folosiți în tratamentul așa-numitei „orbiri nocturne”, deoarece sunt responsabili pentru buna funcționare a organului vederii. Ele sunt asociate cu formarea rodopsinei. Sunt utilizați în farmacoterapia bolilor precum acneea și rozaceea, psoriazisul, cancerul, inflamația foliculilor de păr cu etiologie bacteriană, piodermie, lupus eritematos și ihtioză.

Retinolul nu exercită un efect biologic semnificativ asupra țesuturilor ci devine activ după transformarea în metaboliți mai activi, cel mai important fiind acidul retinoic caracterizat prin acțiunea sa multilaterală. Retinoizii sunt implicați în diverse activități biologice, inclusiv creșterea celulară, coeziunea celulară, efectele imunomodulatoare și funcțiile antitumorale.

Vitamina A și derivații săi, în special retinolul, sunt substanțe care încetinesc cel mai eficient procesul de îmbătrânire. Retinolul liposolubil pătrunde în stratul cornos și pătrunde ușor în derm. Când retinolul ajunge la cheratinocit, acesta intră în interiorul acestuia și se leagă de un receptor corespunzător.

Retinolul stimulează activitatea celulară a keratinocitelor, fibroblastelor, melanocitelor și celulelor Langerhans. Retinolul, prin interacțiunea cu receptorii din interiorul keratinocitelor, favorizează proliferarea acestora, întărește funcția de protecție epidermică, reduce pierderile transepidermice de apă, protejează colagenul împotriva degradării și inhibă activitatea metaloproteinazelor care sunt responsabile de degradarea matricei extracelulare.

Mai mult, îmbunătățește remodelarea fibrelor reticulare și stimulează angiogeneza în stratul papilar al dermului. Proprietățile iritante ale vitaminei A și derivaților săi, precum și instabilitatea acestora sunt factori care limitează aplicarea acestora în produsele cosmetice și farmaceutice.

Rolul si beneficiile retinolului pentru piele

Vitamina A este benefica atat pentru piele, cat si pentru mentinerea vederii sanatoase ori pentru fortificarea sistemului imunitar. Insa retinolul este cel mai renumit pentru beneficiile pe care le are pentru piele.

Rolul retinolului in tratarea acneei

Retinolul este extrem de eficient mai ales in tratarea punctelor negre ori a punctelor albe. Acesta stimuleaza productia de celule noi ale pielii, impingand astfel uleiurile si celulele moarte afara, deblocand porii si prevenind totodata blocarea acestora pe viitor.

Rolul retinolului in estomparea cicatricelor lasate de acnee

Intrucat stimuleaza procesul de regenerare celulara, retinolul are abilitatea de a “sterge” de pe chip cicatricile lasate de acnee.

Retinolul si estomparea ridurilor

Retinolul, indiferent de forma sub care e folosit, are efecte anti-aging asupra pielii. Acesta stimuleaza productia de colagen, estompand astfel ridurile fine. Folosit in mod regulat timp de minimum 3-6 luni, retinolul poate intineri pielea in mod vizibil.

Tratarea psoriazisului

Retinolul regleaza procesul de regenerare a celulelor pielii, reducand totodata inflamatia de la nivel cutanat. In cazul afectiunilor dermatologice autoimune precum psoriazisul, celulele pielii se multiplica necontrolat, mult prea rapid. Retinoizii sunt folositi atat sub forma de pilule administrate oral, cat si sub forma de unguente aplicate la nivelul pielii.

Retinolul si reducerea petelor pigmentare

Prin stimularea regenerarii celulare, retinolul are abilitatea de a reduce petele pigmentare de la nivelul pielii, aparute fie din cauza expunerii la radiatiile UV, fie din alte cauze.

Rutina de ingrijire a buzelor

Odata cu trecerea anilor si incetinirea productiei de colagen, buzele pot avea de-a face cu ridurile fine, dar si cu pierderea volumului. Produsele de ingrijire a buzelor care contin retinol estompeaza ridurile fine si, totodata, redau volumul buzelor, prin stimularea productiei de colagen.

Tratarea negilor cu retinol

Retinoizii pot fi folositi si pentru tratarea negilor. Cremele care contin derivati de retinol pot opri procesul de multiplicare celulara care a determinat aparitia negului. Pentru ca negul sa dispara complet, e necesar ca tratamentul sa fie urmat pe o perioada mai lunga.

Citeste si Totul despre Betacaroten: Beneficii si Rol in organism

Administrare retinol

Retinolul se gaseste atat in unele alimente, cat si sub forma de medicament care contine derivati de retinol – retinoid. Totodata, retinolul poate fi administrat si sub forma de unguent sau crema.

Surse alimentare de retinol (vitamina A1)

Aceasta forma a vitaminei A se regaseste numai in alimentele de origine animala. In alimentele de origine vegetala se regaseste betacarotenul, care se transforma in vitamina A dupa ce ajunge in organism.

Retinolul se regaseste in concentratii mari in urmatoarele alimente:

• Ficatul de vita

• Ficatul de miel

• Uleiul de peste

• Macrou

• Somon

• Branza de capra

• Unt

• Branza cheddar

• Branza camembert

• Ouale fierte tare

• Branza cu mucegai

• Branza feta

• Caviar

Doza zilnica recomandata de retinol

Doza zilnica recomandata de vitamina A (n.r. retinol) este de 900 mcg (micrograme) pentru barbati si 700 mcg pentru femei. Copiii si adolescentii nu au nevoie de o doza mai mare de 300-600 mcg.

Manifestari ale carentei de retinol

Carenta de vitamina A este principala responsabila pentru pierderea vederii. Insa exista si alte simptome mai blande ale deficitului de retinol, printre care si: uscarea excesiva a pielii, slabirea sistemului imunitar, gingivita, uscaciunea oculara, vedere slaba pe timpul noptii, vindecarea greoaie a ranilor, precum si acneea.

Cauze ale deficitului de retinol

Printre factorii care pot contribui la deficitul de retinol se numara sarcina, alaptatul, fibroza chistica sau diareea cronica. Deficitul este diagnosticat corect prin teste de sange si nu trebuie sa fie pus doar pe seama simptomelor.

Absorbtia, metabolizarea si eliminarea retinolului

Retinolul ingerat este absorbit dupa ce ajunge in intestine. Celulele ficatului sunt cele care stocheaza vitamina A si permit apoi folosirea acesteia la nevoie. In mod normal, retinolul in exces acumulat din alimentatie este eliminat de organism si nu reprezinta in pericol. Insa in cazul administrarii suplimentelor de vitamina A, retinolul in exces poate fi stocat de ficat, cauzand astfel hepatotoxicitate.

Retinolul in produse cosmetice

Retinolul se regaseste in produse cosmetice diverse, incepand de la creme anti-aging si pana la tratamente pentru acnee. Acesta se poate regasi pe eticheta produselor sub mai multe denumiri: vitamina A, retinol, retinol palmitat, acetat de retinol ori tretinoin.

In produsele cosmetice se folosesc atat forme naturale, cat si forme sintetice de retinol, in vederea tratarii acneei, dar si pentru estomparea ridurilor ori mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii.

Reactii adverse la administrarea de retinol

Intrucat retinolul este sensibil la radiatiile ultraviolete, se recomanda folosirea acestuia numai seara, atunci cand stim sigur ca daca aplicam pe piele o crema cu retinol nu exista sanse ca apoi pielea sa fie expusa radiatiilor UV.

Retinolul este eficient in tratarea multor afectiuni si probleme ale pielii, insa exista si riscul de reactii adverse precum:

• Uscaciunea pielii

• Iritatiile cutanate

• Sensibilitate crescuta la lumina naturala

• Inflamatie, umflare, exfoliere ori aparitia unor basici la nivel cutanat.

Pentru a reduce riscurile la care iti expui pielea cand folosesti unguente si creme cu retinol, respecta indicatiile medicului ori cele de pe eticheta produsului cu privire la folosirea acestora. De asemenea, se recomanda folosirea cremelor cu retinol seara, inainte de culcare. A doua zi dimineata, pielea trebuie hidratata cu o crema, iar apoi protejata cu un strat de lotiune cu factor de protectie solara.

Supradozajul de retinol

Supradozajul de vitamina A apare in urma administrarii acesteia pe cale orala pe perioade indelungate. Hepatotoxicitatea este principalul risc al supradozei de retinol.

Contraindicatii retinol

Retinolul nu ar trebui folosit, sub nicio forma, de catre femeile insarcinate ori de catre cele care alapteaza, intrucat poate afecta sanatatea copilului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Retinolul și metaboliții lui activi, cum ar fi retina, tretinoina, izotretinoina și alitretinoina aparțin unui grup de retinoizi de prima generație. Retinolul are capacitatea de a pătrunde eficient în stratul cornos data fiind natura lipofilă a retinoizilor.

Vârsta, metabolismul celular, funcția cardiovasculară, grosimea stratului cornos, nivelul de hidratare și tipul de ten si afectiunile asociate  sunt factori importanți în succesul terapiilor antiaging pentru pielea matură cu retinol si metabolitii lui activi.

Sursa foto: Shutterstock

Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments, 2019, Malwina Zasada

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0