Clorul din piscina – pericol pentru sanatate?
Clorul din piscina – pericol pentru sanatate?
Clorul din piscina – pericol pentru sanatate?
Părinții sunt, în general, îngrijorați cu privire la clorul din piscina în care înoată copiii lor. Este, însă, acesta un real pericol pentru sănătate ori clorul are doar o reputație proastă?
Pentru prevenirea contaminării și multiplicării bacteriene, apa din piscină este adesea tratată cu clor, această metodă fiind mai ieftină decât altele mai puțin toxice. Există, însă, o serie de pericole la care clorul din apa din piscină ne poate expune pe termen lung.
Ce efecte are clorul din piscină asupra sănătății
Agresează pielea și o usucă
Clorul din piscină usucă pielea foarte tare, provocând adesea și iritații. De aceea este atât de important să faci un duș imediat ce ieși din piscină. Deoarece clorul elimină uleiurile naturale din piele care acționează ca o barieră de protecție, petrecerea timpului într-o piscină cu clor poate duce la apariția sau agravarea psoriazisului și a eczemei (dermatită atopică), atrag atenția oamenii de știință. Dar acest lucru diferă de la o persoană la alta.
De fapt, înotul într-o piscină cu clor poate fi benefic pentru unele persoane cu eczeme. Clorul este un înălbitor, iar piscinile cu înălbitor pot diminua simptomele eczemei, deoarece ucid bacteriile de pe piele, reducând mâncărimea, roșeața și descuamarea, atrag atenția oamenii de știință. Mulți oameni cu eczeme au ajuns la concluzia că înotul într-o piscină cu clor are un efect calmant similar, notează Asociația Națională a Eczemei (NEA).
Cu toate acestea, dacă clorul usucă pielea, poate agrava acneea. De altfel, este important să eviți înotul dacă pielea ta este infectată sau dacă ai răni sau răni deschise. După ce înoți în piscină, dacă ai posibilitatea, aplică imediat și o loțiune hidratantă sau un ulei natural, pentru a reda pielii hidratarea pierdută.
Agresează părul
Și podoaba capilară poate avea de suferit de pe urma contactului cu clorul din apa de piscină. Dar nu doar clorul poate avea efecte negative asupra sănătății firelor de păr. Mulți oameni observă că părul lor capătă o culoare verzuie după ce au înotat într-o piscină cu clor. În acest caz vinovatul nu este clorul, ci cuprul oxidat, potrivit specialiștilor. Uneori, în unele bazine se adaugă sulfat de cupru pentru a preveni creșterea algelor.
Poți proteja părul fie cu o cască de protecție, fie prin aplicarea unui balsam care nu necesită clătire, pe lungimea firelor de păr, înainte de intrarea în piscină.
Provoacă iritații la nivelul ochilor
Clorul se poate face vinovat și pentru iritațiile oculare. Când clorul pătrunde în ochi, îndepărtează pelicula lacrimală care acoperă suprafața ochilor și îi menține umezi, netezi și limpezi. Fără aceasta, ochii tăi sunt mai vulnerabili la efectele iritante ale clorului, potrivit specialiștilor de la Academia Americană de Oftalmologie (AAO).
Clorul poate provoca iritații care pot duce la lăcrimare excesivă, roșeață și sensibilitate la lumină timp de câteva ore după ce ieși din piscină. De altfel, ochii tăi pot fi mai susceptibili la conjunctivită, de exemplu, dacă bacteriile din bazin nu sunt distruse de clor.
Acesta este în mod deosebit periculos pentru pacienții care suferă de sindromul ochiului uscat. Ochelarii pentru înot te pot proteja de efectele nedorite pe care clorul le poate avea asupra ochilor.
Un alt lucru important pe care ar trebui să-l faci este să eviți să porți lentile de contact într-o piscină cu clor. Bacteriile pot crește pe lentile după o singură scufundare și, deoarece lentilele de contact stau pe ochi pentru o perioadă mai lungă, ochii tăi sunt expuși continuu la orice substanțe chimice sau bacteriile de pe ele.
Poate declanșa dermatită de contact
Dermatita de contact apare atunci când pielea este expusă la anumite substanțe toxice, printre care se numără și clorul.
Poate provoca o reacție alergică
Clorul din apa din piscină poate provoca o reacție alergică care se poate manifesta prin usturimi ale ochilor, iritație a căilor nazale și erupții cutanate. Dacă organismul dezvoltă reacție alergică la clorul din apa, de fiecare dată când te vei expune acestuia vor apărea simptome precum: înroșirea pielii, sensibilitate cutanată, inflamație, mâncărimi cutanate, leziuni la nivelul pielii, exfolierea scalpului.
Accentuează simptomele astmului/ rinitei alergice
Pacienții care suferă de astm ori de rinită alergică pot experimenta o acutizare a simptomatologiei atunci când se expun clorului din piscină. Aceasta se manifesta prin:
- Tuse
- Probleme respiratorii
- Senzație de apăsare în piept
- Congestie nazală
- Respirație șuierătoare
- Mâncărimi ale pielii
- Strănut
Poate crește riscul de dezvoltare a astmului sau alergiilor
Clorul din piscină nu numai că acutizează simptomele acestor afecțiuni, însă contribuie și la instalarea lor. Studiile făcute în ultimii ani au arătat că cei mici care sunt expuși clorului în mod repetat prezinta risc crescut de astm.
Dacă ai de-a face cu simptome specifice unei reacții alergice după ce te expui clorului din piscină, ia legătură cu medicul tău și descrie în amănunt simptomele cu care te confrunți. Medicii atrag atenția că deși aceste efecte negative ale clorului sunt reale, adevăratul pericol pentru sănătate nu-l reprezintă clorul, ci modul în care clorul se amestecă cu alte substanțe chimice pe care oamenii le aduc în apă. Urina, împreună cu produsele de îngrijire corporală, cum ar fi șampoanele, loțiunile și balsamurile, interacționează cu clorul formând astfel compuși organici volatili care sunt iritanți pentru ochi și sistemul respirator.
Cealaltă problemă a clorului este că, deși poate fi extrem de eficient în uciderea germenilor, nu ucide fiecare germen imediat. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC0 au anunțat că focarele cauzate de parazitul care induce diareea Cryptosporidium s-au dublat între 2014 și 2016, cu 32 de piscine sau parcuri acvatice afectate în Statele Unite ale Americii.
Poate provoca simptome respiratorii precum tuse
Când clorul se amestecă cu transpirația, murdăria și celulele pielii ale înotătorilor, creează iritanți chimici cunoscuți sub numele de cloramine. Cloraminele din apă se transformă apoi în gaz în aerul înconjurător, ceea ce poate provoca simptome respiratorii precum tusea și respirația șuierătoare atunci când sunt inhalate, potrivit CDC.
Aceste efecte le pot resimți cel mai mult persoanele cu astm bronșic, deoarece căile lor respiratorii sunt hipersensibile la iritanți. Inhalarea de cloramine poate cauza spasme plamanilor, ceea ce duce la senzație de presiune în piept sau tuse.
Deși această problemă poate să apară în orice piscină, tinde să fie mai problematică în piscinele interioare care nu sunt bine ventilate. În piscinele în aer liber, cloraminele tind să se disipeze rapid. Mirosul puternic de clor sugerează că există cloramine în aer.
Cum te poți proteja de clorul din piscină și cum poți reduce daunele la care acesta te expune
- Alege piscinele în aer liber. Astfel, toxinele sunt eliminate în aer, nu sunt păstrate într-o încăpere pentru ca tu să le inspiri.
- Încearcă să eviți expunerea frecventă la apa cu clor din piscină.
- Fă-ți dus imediat ce ieși din piscină, de preferat folosind un gel de duș sau un săpun cât mai natural, mai ales dacă ai pielea sensibilă.
- Asigură-te că te hidratezi corespunzător, bând apă din belșug.
- Folosește ochelari și cască pentru înot.
- Dacă ai piscină în propria curte, încearcă să folosești alternative mai sigure pentru sănătatea ta, evitând clorul chiar dacă este mai ieftin și mai la îndemână. Pericolele sunt mai mari în cazul înotătorilor profesioniști, aceștia fiind expuși mai mult la clorul din piscină decât înotătorii amatori.
Cu ce boli te poți alege după ce înoți în piscină
Te poți îmbolnăvi dacă înghiți, intri în contact cu apa din piscină sau dacă respiri aerosoli din apa contaminată cu germeni. Diareea este cea mai frecventă boală cu care te poți alege dacă înoți în piscină. Persoanele care sunt deja bolnave de diaree o pot răspândi altora atunci când intră în bazin. Oamenii au de obicei aproximativ 0,14 grame de scaun (similar cu câteva boabe de nisip) pe corp la un moment dat. Când o persoană care se confruntă cu diareea intră în apă, acea cantitate mică de scaun de pe corp poate să ajungă în apă și o poate contamina cu germeni. Dacă altcineva înghite apa contaminată, se poate infecta.
Alte boli care au legătură cu apa din piscină pot fi cauzate de germeni care trăiesc în mod natural în apă și sol. Dacă substanțele chimice folosite pentru a ucide germenii (clor sau brom) din piscine, căzi cu hidromasaj și locuri de joacă cu apă nu sunt menținute la nivelul potrivit, acești microbi se pot multiplica și îmbolnăvi astfel persoanele care înoată.
Copiii, femeile însărcinate și persoanele care au probleme de sănătate sau iau medicamente care scad capacitatea organismului de a lupta împotriva germenilor și a bolilor - cum ar fi persoanele al căror sistem imunitar este slăbit din cauza cancerului, a unui transplant de organe sau HIV - sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi dacă înoată în piscină.
Persoanele cu sistem imunitar slăbit ar trebui să fie conștiente de faptul că apa de agrement ar putea fi contaminată cu Cryptosporidium, o bacterie care poate provoca simptome care pun viața în pericol, atrag atenția specialiștii de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Swimming-related Illnesses
https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/rwi.html
American College of Allergy, Asthma, and Immunology (ACAAI) - Chlorine “Allergy”
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/chlorine-allergy/
Te-ar mai putea interesa și...