Sindromul ovarelor polichistice: simptome, cauze și tratament
Sindromul ovarelor polichistice: simptome, cauze și tratament
Sindromul ovarelor polichistice: simptome, cauze și tratament
Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare care afectează modul în care funcționează ovarele. Din ce cauze apare această afecțiune, ce simptome are o femeie cu ovare polichistice și ce opțiuni de tratament există?
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune de natură endocrină, care apare ca urmare a unui dezechilibru hormonal la nivelul ovarelor. Acest sindrom poate duce la infertilitate, precum și la o serie de probleme serioase de natură cardiacă ori diabet, așa că este foarte important să fie diagnosticat și monitorizat în permanență. Totodată, urmarea unui tratament reduce intensitatea simptomelor cu care vine la pachet sindromul ovarelor polichistice.
Din ce cauze apare sindromul de ovare polichistice, care sunt factorii de risc și prevalența?
Oamenii de știință nu au reușit să identifice cauzele apariției acestei afecțiuni, dar se pare că predispoziția genetică este una dintre cauzele apariției acestui sindrom. Femeile care au în familie cazuri de sindrom de ovare polichistice au un risc mai mare să dezvolte, la rândul lor, această afecțiune endocrină.
Și insulina în exces afectează ovarele și poate declanșa acest sindrom. Insulina este hormonul produs de pancreas, care permite celulelor să folosească glucoza pentru a oferi energie organismului. Insulina în exces crește nivelul producției de androgeni, hormoni care afectează ovulația.
Studiile arată că între 4% și 20% dintre femeile de vârstă reproductivă din întreaga lume suferă de sindromul ovarelor polichistice.
Ce simptome are o femeie cu ovare polichistice?
În primă fază, simptomele în caz de ovare polichistice pot fi blânde, poate chiar insesizabile, însă pe parcurs se accentuează. O femeie care suferă de acest sindrom poate să aibă unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:
- Acnee
- Predispoziție către îngrășare
- Pilozitate excesivă pe față și pe corp (hirsutism)
- Podoabă capilară fragilă
- Ciclu menstrual neregulat
- Sângerare abundentă în timpul ciclului menstrual și dureri puternice
- Probleme de fertilitate
- Depresie
- Chisturi de dimensiuni reduse pe ovare
Cum se stabilește diagnosticul de ovare polichistice?
Pentru diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice intr- o consultatie ginecologica, trebuie ca pacienta să aducă la cunoștința medicului toate simptomele pe care le are și să furnizeze datele corecte cu privire la ciclul menstrual, pe care ar fi cel mai bine să le noteze. Prima și ultima zi sunt importante și pot fi marcate cu un creion pe un calendar sau notate în calendarul telefonului. De asemenea, există și aplicații pentru telefonul mobil destinate menstruației, în care îți poți trece nu doar perioada ciclului în fiecare lună, ci și detalii despre simptomele resimțite, medicamentele pe care le iei etc.
În continuare, la o consultatie ginecologica, examinari clinice si paraclinice pot identifica, de asemenea, problemele de la nivelul ovarelor. O ecografie transvaginală ajută diagnosticarea prin identificarea chisturilor de dimensiuni reduse de pe suprafața ovarelor. Analizele de sânge pot să depisteze nivelul de hormoni din sânge. Medicii în măsură să diagnosticheze această afecțiune sunt: medicul de familie, medicul ginecolog, medicul obstetrician și medicul endocrinolog.
Ce opțiuni de tratament există pentru sindromul de ovare polichistice?
Sindromul ovarelor polichistice nu poate fi vindecat, însă pot fi tratate și gestionate, țintit, simptomele. Principalele scopuri ale tratamentului prescris de medic sunt reglarea ciclului menstrual, prevenirea și tratarea infertilității, tratarea acneei și a pilozității excesive, precum și scăderea rezistenței la insulină. Acest sindrom nu este ameliorat numai prin tratamentul medicamentos, ci și prin anumite modificări ale stilului de viață.
Tratament medicamentos pentru sindromul ovarelor polichistice
Pilula contraceptivă este adesea prescrisă de medici pentru reglarea menstruației, dar și pentru tratarea acneei și a pilozității în exces. Pentru tratarea dereglării hormonale asociate cu sindromul ovarelor polichistice poate fi folosită terapia pe bază de hormoni.
În cazul infertilității generate de ovarul polichistic, medicii pot recomanda clomifen pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate. Clomifenul încurajează eliberarea lunară a unui ovul din ovare (ovulație). Dacă clomifenul nu reușește să stimuleze ovulația, se poate recomanda un alt medicament numit metformină. Unele dovezi arată că inhibitorul de aromatază numit letrozol pare a fi mai eficient decât citratul de clomifen pentru a trata infertilitatea cauzată de sindromul ovarelor polichistice.
Medicamentele anti-diabet pot îmbunătăți ovulația și pot ajuta la regularizarea perioadelor menstruale, dar acest proces poate dura patru până la șase luni. De asemenea, aceste medicamente pot funcționa bine doar pentru unele femei.
Planul terapeutic ar trebui să fie adaptat fiecărei paciente în parte și să se țină cont dacă persoana respectivă este interesată sau nu de obținerea unei sarcini.
Suplimente alimentare pentru ovare polichistice
Utilizarea a 2 × 2000 mg Mio-inozitol + 2 × 200 μg acid folic pe zi ar putea fi un tratament promițător în reducerea eficientă a simptomelor și a infertilității pentru pacientele cu sindrom de ovar polichistic.
Multe studii au demonstrat că la pacientele cu sindrom ovarian polichistic tratamentul cu mio-inozitol a îmbunătățit funcția ovariană și fertilitatea, a scăzut severitatea hiperandrogenismului, inclusiv acneea și hirsutismul, a afectat pozitiv aspectele metabolice, cu accent pe rezistența la insulină și rezultatele metabolice adverse și a modulat diferiți parametri hormonali profund implicați în funcția axei reproductive și ovulația.
Astfel, tratarea cu Mio-inozitol a devenit o metodă nouă pentru a ameliora simptomele sindromului de ovar polichistic, a îmbunătăți ovulația spontană sau a induce ovulația. Datele clinice disponibile sugerează că atat Mio-inozitolul, cat si și D-chiro-inozitol și combinația lor în raport fiziologic 40:1 cu sau fără alt compus ar putea fi benefică pentru îmbunătățirea aspectelor metabolice, hormonale și reproductive ale sindromului de ovar polichistic.
Uleiul de primulă, tinctura de "trei frati patati". precum si tinctura de salvie, zincul și turmericul ar putea fi, de asemenea de ajutor în gestionarea afecțiunii.
Dietă potrivită, mișcare regulată și alte recomandări
Schimbarea stilului de viață poate controla greutatea, dar poate preveni și complicațiile sindromului ovarelor polichistice. Exercițiile fizice efectuate zilnic și o dietă sănătoasă, care evită produsele din făină albă și produsele cu zahăr, sunt elementele-cheie pentru ținerea sindromului ovarelor polichistice sub control.
Dieta potrivită pentru femeile care suferă de acest sindrom este pe bază de alimente bogate în Omega 3, care ajută la controlul perturbării hormonale (macrou, sardine, somon, semințe de in și semințe de chia, nuci românești, ulei de semințe de in și ulei de rapiță) dar și legume, leguminoase, fructe și cereale integrale.
Alimentele bogate în grăsimi trans ori saturate precum carnea procesată (mezeluri, cârnați, burgeri etc.), brânzeturile și alimentele prăjite ar trebui evitate sau consumate extrem de rar.
În ceea ce privește mișcarea, se recomandă ca adulții de orice vârstă să facă măcar două ore și jumătate de mișcare pe săptămână, fie că e vorba de mers pe jos sau pe bicicletă, fie că e vorba de gimnastică în casă ori mers la sală, înot sau diverse sporturi de echipă.
Hirsutismul poate fi puternic influențat de tratamentul hormonal corect, dar femeile trebuie să înțeleagă că părul în exces nu va cădea singur, ci trebuie epilat susținut, fie prin smulgere, cu ceară sau aparate de smuls, fie prin proceduri de lungă durată cu laser sau IPL.
Tratamentele de epilare vor determina rărirea părului de pe corp, iar firul se va subția.
Terapia hormonală dublată de proceduri de epilare de lungă durată cu IPL, electroliză sau laser ajută ca firele de păr de la nivelul feței și corpului să se rărească, să se subțieze și să piardă din pigment, iar pielea din zona respectivă să devină mai catifelată.
Ce complicații poate da sindromul ovarelor polichistice?
Sindromul ovarelor polichistice contribuie la apariția unor afecțiuni precum diabetul de tip 2, tensiune arterială crescută, apnee în somn, depresie și anxietate, infertilitate ori diabet gestațional.
Daca iti doresti sa te programezi chiar acum la un specialist ginecolog, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!
Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME.
Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!S
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Recent advances in the understanding and management of polycystic ovary syndrome
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6489978/
Studiul „Recent advances in the understanding and management of polycystic ovary syndrome”, apărut în F1000Res. 2019; doi: 10.12688/f1000research.15318.1, autori: Ana L. Rocha et al.
Inositols in PCOS, 2020, Zdravko Kamenov, Antoaneta Gateva
MSD Manual - Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/menstrual-abnormalities/polycystic-ovary-syndrome-pcos
Te-ar mai putea interesa și...