Produse naturale folosite frecvent in cosmetica

La îndemâna oricui, fructele, legumele și unele plante constituie o sursă foarte bogată pentru obținerea de măști, comprese sau exfolianți pentru piele. Aceste produse naturale conțin vitamine și enzime care contribuie la stimularea proceselor vitale ale pielii, dându-i un aspect mai sănătos și mai tânăr.

Secretul unui ten luminos al multor femei frumoase, indiferent de vârstă, constă în aplicarea acestor produse naturale în scopul de a curăța, hidrata sau regenera pielea. Înainte de aplicarea lor se demachiaza tenul și se face o saună facială cu ceai de plante (musețel, albăstrele etc.).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată cele mai frecvent folosite produse naturale în cosmetică: 

Aloe Vera

Are proprietăți calmante și hidratante, motiv pentru care este recomandată tuturor tipurilor de ten. Tăiați un centimetru din plantă, secționați-o pe lungime și masați fața și gâtul. Lăsați-o să acționeze 10 minute, iar după aceea, clătiți fața cu apa călduță din abundență. 

Banana

Pe lângă faptul că este un fruct delicios, bogat în minerale și vitamine, banana are proprietăți hrănitoare, fiind recomandată tenurilor uscate și devitalizate. Zdrobiți miezul unei banane până obțineți o pastă, aplicați pe față și gât, iar după 10 minute clătiți cu apă călduță din abundență. La final, tapotați tenul cu un prosop curat.  

Cartoful

Dacă te confrunți cu ochi umflați, poți apela cu încredere la cartof. Această legumă, care are proprietăți antiinflamatoare, ajută la reducerea edemelor pleoapelor. Tot ce trebuie să faci este să aplici pe ochi felii subțiri de cartofi și să le lași să acționeze câteva minute. 

Castravetele

Pentru un efect hidratant și răcoritor, poți miza și pe castravete. Această legumă este recomandată pentru toate tipurile de ten. Zdrobiți miezul unui castravete la care adăugați 1 linguriță de lapte praf pentru consistență, aplicați pe față și gât. Lăsați amestecul să acționeze zece minute, apoi clătiți cu apa călduță.  

Gălbenușul

Dacă ai tenul uscat și matur, contați pe gălbenuș. Acesta este foarte hrănitor și are un efect de lifting. Ca să beneficiați de beneficiile pe care acesta le are asupra tenului, amestecați gălbenușul cu o linguriță de miere, apoi aplicați pe față și gât. După 10-15 minute, clătiți cu apă călduță. 

 

Iaurtul

Are proprietăți emoliente și este recomandat cu precădere persoanelor care au tenul gras. Însă este bine de știut că este benefic și tenurilor uscate. Se adaugă la două linguri de iaurt o linguriță de miere, se aplică pe față și gât și se îndepărtează după 10 minute cu apă călduță din abundență.  

Laptele

Are proprietăți emoliente și este și un bun exfoliant datorită acidului lactic. Laptele este recomandat pentru toate tipurile de ten și poate fi încorporat în orice mască de fructe. Puteți folosi și lapte praf pe care îl diluați cu ceai de mușețel până obțineți o pastă, aplicați pe față și gât, iar la final, clătiți cu apă călduță după 10 minute. 

Lămâia

Întrucât lămâia are proprietăți astringente și capacitatea de albire a tenului, poate fi folosită de persoanele care au tenurilor grase. Adăugați două-trei picături de lămâie în orice mască. Folosită direct pe piele poate favoriza apariția iritațiilor, de aceea trebuie utilizată cu precauție. Lămâia este contraindicată tenurilor sensibile, așa cum arată un studiu recent 1. Evitați expunerea la soare după folosirea lămâii deoarece există pericolul hiperpigmentarii pielii.  

Piersica

Are proprietăți hidratante, de aceea este recomandată mai ales tenurilor uscate, obosite și mature. O piersică foarte coaptă, curățată de coajă și masată pe față și gât este indicată celor care vor să își revigoreze tenul. Clătiți cu apa călduță. 

Portocala

Ca și în cazul lămâii, portocala exfoliază și albește tenul. Este recomandată tuturor tenurilor. Pentru a da o strălucire instantanee feței, masați miezul unei felii de portocală pe față, iar apoi clătiți cu apă călduță. 

Roșia

Bogată în complexul de vitamina B, roșia are proprietăți anti-aging, având capacitatea de a reduce liniile fine și ridurile2. Pentru că are proprietăți astringente, roșia este recomandată persoanelor care au tenul gras. Se masează fața cu o felie de roșie, după care se clătește cu apă călduță. 

Atenție! Unele produse naturale pot fi pentru unele persoane surse de alergie. Alegeți–le cu grijă ! 

Ceaiurile din plante  

Pot fi folosite oricând și de către toate tipurile de ten pentru a hidrata sau calma pielea. Nu mai e un secret pentru nimeni acțiunea calmantă a ceaiului de musețel de pildă sau a ceaiului de albăstrele în combaterea ochilor obosiți și încercănați. 

Ceaiul verde este o licoare recomandată datorită antioxidanților pe care îi conține. Extractul de ceai verde sau EGCG, atunci când este aplicat pe piele, are efecte antioxidante, protectoare împotriva radiațiilor ultraviolete, anti-îmbătrânire, antiinflamatoare și imunomodulatoare. De asemenea, accelerează vindecarea rănilor și repararea mai rapidă a pielii. Însă beneficiile pe care acest tip de ceai le are nu se opresc aici, întrucât ceaiul verde poate fi folosit și ca loțiune tonică pentru față. Se recomandă utilizarea înainte de aplicarea cremei hidratante. Aceste ceaiuri se pot folosi și sub formă de comprese aplicate direct pe piele sau peste o mască. 

Uleiurile esențiale 

Aromaterapia înseamnă terapia care folosește arome. Aceste arome provin din procesarea prin distilare a florilor sau diverse alte plante prin care se captează substanța volatilă cunoscută și sub numele de ulei esențial. Uleiurile esențiale pot fi folosite în multe feluri: câteva picături pe un șervețel pentru inhalarea mirosului, câteva picături amestecate cu un ulei vegetal pentru masaj, câteva picături într-o cadă plină cu apă pentru o baie aromatică sau, pur și simplu, ca parfum. 

Datorită volatilității lor, uleiurile esențiale au capacitatea de a pătrunde în piele și pot îmbunătăți semnificativ diferite afecțiuni. De asemenea datorită legăturii strânse dintre miros și emoții, ele au un puternic efect asupra stării noastre psihice, inducând, în funcție de aroma folosită, fie o stare de relaxare, de energizare, fie una care te binedispune. 

Aceste produse sunt foarte concentrate și nu se folosesc niciodată singure direct pe piele, ci în amestec cu un ulei vegetal (nu folosiți niciodată un ulei mineral) cu rol de “ transportor” (ulei de migdale de exemplu). Cel mai des folosit și recomandat în toate tipurile de ten este uleiul esențial de lavandă, cu rol în hidratare și calmare a pielii. 

Iată o metodă foarte simplă de pregătire a acestui ulei, valabilă de altfel pentru toate uleiurile esențiale: 30 ml ulei de migdale + 10 picături de ulei esențial (lavandă, busuioc etc.). Trebuie păstrat într-un recipient din sticlă, (nu din plastic) închis la culoare. 

Uleiul de lavandă astfel pregătit se  folosește seara și dimineața în locul cremei hidratante. Veți fi surprinse de cât de repede intră în piele fără a lăsa nici o urmă de grăsime, și cât de bine o catifelează.  

Iată alte câteva rețete de ulei esențial pentru îngrijirea pielii: 

Pentru ten normal sau uscat: 
 10 picături ulei esențial de lavandă 
 7 picături ulei esențial de geranium 
 3 picături ulei esențial de trandafir 
 5 picături ulei esențial de ylang-ylang 

Aceste picături se amestecă cu 50 ml de ulei vegetal (uleiul de migdale e preferatul meu) 
  
 Pentru ten gras sau acneic: 
 12 picături ulei esențial de cipres 
 13 picături ulei esențial de lămâie. 

Ca și mai sus, totul se amestecă cu 50 ml de ulei vegetal. 
  
 Pentru ten matur: 
 8 picături ulei esențial de trandafir 
 14 picături ulei esențial de lavandă 
 3 picături ulei esențial de lavandă

Totul se amestecă în 50 ml de ulei vegetal. 

ATENȚIE! Este foarte important să fiți siguri de calitatea uleiurilor esențiale, deoarece există mulți imitatori care folosesc de fapt uleiuri sintetice al căror efect terapeutic este nul. De fapt mirosul lor e foarte înțepător, pentru un “nas” educat fiind foarte ușor de identificat uleiurile esențiale false. De aceea recomandarea mea este să cumpărați uleiuri esențiale doar de la magazinele de specialitate. 

Cum să vă răsfățați ușor și rapid acasă 

Dacă din diverse motive nu puteți ajunge la un cabinet de cosmetică, puteți să vă oferiți un tratament acasă, pentru că noi vă vom pune la dispoziție  cele mai bune soluții naturale de înfrumusețare. Rețetele de frumusețe, despre care povestesc mai jos, folosesc ingrediente naturale și necesită foarte puțin timp pentru preparare. Fie că aplicați doar o masca, fie că urmați întreg ritualul de înfrumusețare, aceste momente sunt o bună ocazie nu doar de a va înfrumuseța, dar și de a vă relaxa, de a va da o stare de bine și de armonie. Ne datorăm nouă însene aceste momente pentru a putea fi mai departe mama, soția, fiica, sora sau iubita cea mai grozavă. 

Ingrediente ce ar trebui să fie nelipsite din casă pentru un tratament facial: 
- ceai de mușețel (calmant, hidratant), albăstrele (calmant și anticearcăn) sau ceai verde (conține antioxidanți) 
- miere 
- mălai fin 
- lapte praf 
- ulei esențial de lavandă, trandafir, busuioc 

La aceste ingrediente, puteți adăuga oricând fructe, cele mai folosite și la îndemână sunt: portocala, banana, avocado. Primul pas este să demachiați foarte bine tenul. Adăugați două-trei picături de ulei esențial de lavandă în demachiantul pe care îl folosiți. Înlăturați apoi demachiantul folosind ceai de mușețel în care ați stors o felie de lămâie. Ceaiul va fi folosit foarte des în aceste tratamente, întrucât este de preferat în locul apei pentru calitățile amintite mai sus. De asemenea, dacă vreți, puteți să combinați ceaiurile.

Pentru gomajul tenului, aveți 2 opțiuni:  

Pentru tenurile sensibile sau când aveți puțin timp la dispoziție, folosiți o felie de portocală ruptă în două și masați-o pe față, gât și decolteu (felia de portocală este cel mai simplu truc de a revitaliza o piele obosită și, partea cea mai importantă, este că o puteți folosi oricând). 

Dacă aveți tenul uscat sau mixt, amestecați o linguriță de mălai fin cu lapte până obțineți o pastă pe care o masați ușor pe față, gât și decolteu. Îndepărtați gomajul cu ceai de mușețel. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „A spotlight on lime: A review about adverse reactions and clinical manifestations due to Citrus aurantiifolia”, Clin Mol Allergy. 2021, Clara Alessandrello, Luca Gammeri, Serena Sanfilippo, Raffaele Cordiano, Silvia Brunetto, Marco Casciaro, Sebastiano Gangemi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8310597/
2 Studiul „Effects of Vitamin B Complex and Vitamin C on Human Skin Cells: Is the Perceived Effect Measurable?”, Advances in Skin & Wound Care, 2018, Rembe, Julian-Dario MD; Fromm-Dornieden, Carolin PhD; Stuermer, Ewa Klara Univ Prof Dr Med
https://journals.lww.com/aswcjournal/Abstract/2018/05000/Effects_of_Vitamin_B_Complex_and_Vitamin_C_on.7.aspx


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1