Ai cosuri pe scalp? Iata 5 remedii naturiste eficiente
Ai cosuri pe scalp? Iata 5 remedii naturiste eficiente
Ai cosuri pe scalp? Iata 5 remedii naturiste eficiente
Coșurile pe scalp nu numai că sunt inestetice, însă uneori sunt și foarte dureroase. Iată cum poți combate acneea de pe scalp, cu remedii naturiste, pe care sigur le ai la îndemână!
Cauze coșuri pe scalp
Cauza coșurilor de pe scalp este aceeași ca a coșurilor de pe față sau de pe spate: blocarea porilor sau a foliculilor firelor de păr. Un asemenea blocaj se petrece atunci când celulele moarte ale pielii, bacteriile, sebumul sau murdăria pătrund în pori.
Fungii, bacteria propionibacterium acnes, dar și stafilococul sunt microorganisme care determină inflamarea coșurilor. În timp ce coșurile se pot dezvolta pe orice parte a scalpului, aceste umflături apar cel mai frecvent de-a lungul liniei părului. Fără o îngrijire adecvată, acneea scalpului se poate dezvolta foarte adânc în foliculii de păr, determinând pustule dureroase și mai dificil de tratat.
În stadiile incipiente, acneea scalpului poate fi tratată folosind produse fără prescripție medicală, dar în stadiile severe, va trebui să consulți un dermatolog pentru a primi un tratament care să dea rezultate.
Factori de risc
La fel ca și în cazul acneei faciale, există o serie de motive pentru care acneea apare pe scalp: stresul, echilibrele hormonale, anumite alimente. Toate acestea pot contribui la apariția acestei probleme. Adesea, produsele pe bază de ulei pot provoca înfundarea porilor sau a glandelor, ceea ce face ca spălarea (și coafarea) părului cu produsele potrivite să fie și mai importantă.
Acneea scalpului se poate dezvolta și atunci când foliculii de păr sunt înfundați de o acumulare de celule moarte ale pielii sau de exces de sebum, ceea ce poate duce la inflamarea foliculului de păr. Sebumul este uleiul natural produs de glandele sebacee pentru a forma o barieră protectoare asupra pielii.
Asociația Academiei Americane de Dermatologie (AAD) spune că unii pacienți pot dezvolta umflături sau coșuri pe scalp atunci când folosesc anumite șampoane, balsamuri sau fixative pentru păr.
Există câțiva factori care favorizează apariția coșurilor la nivelul pielii capului:
- Folosirea unor șampoane și produse de styling în exces.
- Igiena defectuoasă a scalpului.
- Amânarea spălării părului, implicit a scalpului, după un antrenament intens la sala de fitness.
- Purtarea în mod regulat a unei șepci, pălării sau a unui accesoriu similar, care se freacă de scalp pe parcursul zilei.
Diagnosticarea acneei scalpului și recunoașterea simptomelor
Dacă ai acnee pe față sau pe corp, probabil că vei recunoaște imediat acneea scalpului. Cu toate acestea, alte afecțiuni arată și se manifestă asemănător. Unele dintre celelalte afecțiuni ale scalpului care pot fi identificate greșit ca acnee sunt:
Psoriazisul scalpului
Psoriazisul determină dezvoltarea unor zone roșii, îngroșate de piele. Când psoriazisul se dezvoltă pe scalp, umflăturile îngroșate, roșii și dureroase ale pielii pot fi confundate cu acnee.
Dermatita atopică
Denumită și eczemă, dermatita atopică face ca pielea să se înroșească, să devină iritată, să se usuce, să fie inflamată sau să provoace mâncărimi. Deoarece părul ascunde o mare parte din piele, această afecțiune poate fi confundată cu acneea.
Dermatită seboreică
Apare frecvent la sugari și provoacă cojițe mari și roșeață care este de obicei diagnosticată greșit ca mătreață sau un simptom al acneei pielii.
Ce să faci dacă ai coșuri pe scalp
Mergi la medic
În primul rând, e recomandat să mergi la medicul dermatolog pentru stabilirea unui diagnostic și pentru recomandarea unui tratament. Administrează tratamentul recomandat de medic, respectând întocmai indicațiile acestuia.
Antibioticele sub formă de unguent, cremele cu steroizi, injecțiile cu steroizi, antibioticele, antihistaminicele sunt câteva dintre medicamentele prescrise de medic pentru tratarea acneei severe, indiferent de localizarea acesteia.
Folosește produse de îngrijire a părului speciale pentru scalpul cu asemenea probleme
Fără îngrijire adecvată, acneea scalpului poate duce la complicații, cum ar fi infecții, cicatrici și căderea părului, așa că este important să consulți medicul dermatolog pentru un plan de tratament. Cea mai bună metodă de a elimina acneea scalpului va depinde de severitatea acesteia. În cazul acneei ușoare a scalpului, utilizarea șampoanelor fără prescripție medicală sau a tratamentelor topice este eficientă. Pentru cazurile severe de acnee a scalpului care nu vindecă cu tratamente fără prescripție medicală, ține cont de recomandările medicului dermatolog.
Ce conțin șampoanele și tratamentele topice pentru acneea scalpului
În cazul acneei ușoare ale scalpului, dermatologul poate recomanda probabil să utilizezi un șampon sau un tratament medicamentos pentru scalp pentru a îndepărta orice exces de sebum și pentru curățarea scalpului.
Șampoanele și tratamentele topice pentru acneea scalpului includ de obicei ingrediente active precum acidul salicilic, acidul glicolic, antifungice precum ketoconazolul sau ciclopiroxul, peroxidul de benzoil sau uleiul de arbore de ceai.
Acidul salicilic este un ingredient comun utilizat în produsele de îngrijire a pielii pentru a combate acneea. Acidul salicilic ajută la curățarea celulelor moarte ale pielii prin ruperea legăturilor dintre ele.
Acidul glicolic poate ajuta la exfolierea scalpului și la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, bacteriilor și sebumului.
Ketoconazolul este un agent antifungic. Acesta este utilizat pentru a trata pielea roșie sau solzoasă 1.
Ciclopiroxul este un agent antifungic utilizat pentru a trata infecțiile pielii și este adesea adăugat în șampoanele pentru mătreață.
Peroxidul de benzoil este un ingredient antibacterian, care ajută la eliminarea bacteriilor Propionibacterium acnes, care pot fi prezente în acneea scalpului.
De obicei, se recomandă să utilizezi aceste șampoane sau tratamente medicamentoase o dată pe zi în timpul unei erupții active de acnee a scalpului și periodic pentru a preveni viitoarele erupții.
În cazul unor erupții mai severe de acnee a scalpului, dermatologul poate recomanda câteva proceduri mai avansate, în cabinet sau tratamente bazate pe prescripție medicală, inclusiv:
- Antibiotice topice
- Steroizi topici
- Antibiotice orale
- Terapia cu lumină
Folosește remedii naturiste
În cazul în care acneea de pe scalp nu este severă, o poți combate cu câteva remedii 100% naturale.
Iată ce remedii naturiste poți încerca dacă ai coșuri pe scalp!
Ulei din arbore de ceai
Proprietățile antiinflamatoare, dar și antimicrobiene ale acestuia fac din el un aliat de preț împotrivă coșurilor. După ce te speli pe cap așa cum o faci de obicei, pune în palmă balsamul de păr, peste care picură 6-7 picături de ulei din arbore de ceai. Masează-ți apoi părul și scalpul cu acest balsam și lasă-l câteva minute înainte de a-l clăti. Dacă repeți această operațiune de 3-4 ori pe săptămână, rezultatele nu vor întârzia să apară.
Fenicul
Și semințele de fenicul au proprietăți antiinflamatoare. Acestea combat inflamația, dar și roșeața specifice coșurilor. Fierbe ½ cană de semințe de fenicul în două cești de apă. Aplică-ți această infuzie pe păr și pe scalp și las-o să acționeze până dimineața. Clătește-ți părul cu apă călduță din belșug a doua zi. Pentru rezultate vizibile și de durată, trebuie să folosești această metodă de 2-3 ori pe săptămână.
Zeamă de ceapă
Seleniul și sulful din ceapă pot combate infecția bacteriană care a cauzat apariția coșurilor pe pielea capului. Dă o ceapă prin răzătoare, apoi masează-ți scalpul cu pasta obținută. Las-o să acționeze cel puțin 20 de minute, apoi spală-ți părul cu șampon, așa cum o faci de obicei. Pentru a fi eficientă această metodă, trebuie să o folosești o dată la două zile.
Iaurt
Zincul din iaurt combate acneea și orice alt tip de inflamație de la nivelul pielii. Înmoaie un bețișor de ureche în iaurt și aplică apoi iaurtul pe fiecare coș. Lasă să se usuce iaurtul și abia apoi îți vei spăla părul, cu un șampon cu acțiune delicată. Dacă faci asta de 2-3 ori pe săptămână, ai șanse mari să scapi de coșurile de pe pielea capului.
Oțetul de mere
Aciditatea oțetului de mere echilibrează pH-ul scalpului. Totodată, oțetul de mere dezinfectează pielea capului, accelerând vindecarea coșurilor și împiedicând apariția altora. Dizolvă ½ cană de oțet de mere în 1 ½ cană de apă și clătește-ți părul cu acest amestec după fiecare spălare, asigurându-te că începi de la scalp către vârfuri. Dacă faci asta după fiecare spălare a părului, coșurile de pe pielea capului pot deveni o amintire.
Gelul de aloe vera
Gelul de aloe vera are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene care pot ajuta la gestionarea acneei și ameliorează roșeața și durerea 2. În plus, are efecte răcoritoare și liniștitoare asupra pielii.
Aplică gel proaspăt de aloe vera pe scalp. Spală-ți scalpul cu apă călduță după 40 de minute. Repetă procedeul în fiecare zi pentru rezultate eficiente.
Cum previi apariția coșurilor pe scalp?
Rutina ta de îngrijire a părului pentru acneea scalpului ar trebui să includă următoarele:
- Evită orice produse sau comportamente care ar fi putut declanșa erupții pe scalp.
- Alege produse de îngrijire a părului care sunt mai puțin susceptibile de a înfunda porii. Optează pentru produsele care sunt enumerate ca noncomedogenice sau discută cu dermatologul despre cele mai bune produse pe care le-ai putea folosi pentru acneea scalpului.
- Spală-ți zilnic părul și asigură-te că ai părul curat imediat după antrenamentele de la sală sau dacă transpiri foarte mult.
- Exfoliază-ți scalpul o dată pe săptămână, utilizând exfolianți chimici precum acidul salicilic sau glicolic, pentru a îndepărta pielea uscată și pentru a minimiza riscul de înfundare a porilor.
- Asigură-te că obții niveluri adecvate de vitamina A, D și E fie prin dietă, fie prin suplimente. Aceste vitamine sunt esențiale pentru sănătatea pielii și a părului.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Therapy of Skin, Hair and Nail Fungal Infections”, J Fungi (Basel). 2018 Sep; 4(3): 99., Roderick Hay
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162762/
2 Studiul „Antiacne and antiblotch activities of a formulated combination of Aloe barbadensis leaf powder, Garcinia mangostana peel extract, and Camellia sinensis leaf extract”, Clin Cosmet Investig Dermatol. 2019; 12: 383–391., Neti Waranuch, Preeyawass Phimnuan, Swanya Yakaew, Wongnapa Nakyai, Francois Grandmottet, Churanya Onlom, Jukkarin Srivilai, Jarupa Viyoch
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6553945/
Te-ar mai putea interesa și...