Fibromialgia – o afecțiune tot mai frecvent întâlnită

Fibromialgia este o suferință complexă, cronică, frecvent întâlnită în practica medicală, caracterizată prin durere generalizată, oboseală, sensibilitate exagerată la presiune în zone specifice ale corpului, însoțite de alte simptome variate.

Afecțiunea este diagnosticată la persoane tinere, în special femei și simptomele reprezintă un motiv frecvent de prezentare la medic. Cauza nu este complet cunoscută, există ipoteze neuroendocrine, metabolice (perturbări ale glicolizei), poate apărea după traume fizice la persoanele predispuse. Există și o agregare familială pe linie feminină.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Multe persoane care suferă de fibromialgie au, de asemenea, dureri de cap de tensiune, tulburări ale articulației temporomandibulare (ATM), sindromul colonului iritabil, anxietate și depresie.

Care sunt simptomele unui pacient cu fibromialgie?

Un pacient cu fibromialgie are durere cronică generalizată (senzația de durere din cap până în picioare), cu o durată mai mare de 3 luni, însoțită de durere la nivelul coloanei vertebrale (în zona cervicală, toracală și lombară). Pacientul își descrie durerea ca având caracter de înțepătură sau arsură, care-și modifică intensitatea de la o zi la alta dar și localizarea. Uneori durerile sunt intense și pacientul nu-și poate desfășura activitățile cotidiene în mod normal, alteori nu interferează cu activitatea zilnică, ci sunt resimțite de acesta ca un simplu discomfort.

Oboseala este un simptom important, toți pacienții o acuză, are intensități diferite și interferă într-o măsură importantă cu activitatea zilnică a pacienților.

Un pacient va prezenta durere cronică generalizată așa cum este descrisă mai sus și oboseală, la care se adaugă durere la presiune exercitată de examinator, cu degetul (cu o anumită forță), în puncte specifice (precum zona occipitală și cervicală inferioară, zona toracală anterioară, cot, fese, zona trohanteriană, zona internă a genunchilor) îndeplinește criterii pentru fibromialgie. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că pacientul acuză durere și în alte zone decât în punctele amintite mai sus, ceea ce crează confuzie.

În asociere cu criteriile de mai sus (criteriile Colegiului American de Reumatologie 1990) pacienții cu fibromialgie pot prezenta și:

Aproximativ 25% dintre pacienții care deși au simptome de fibromialgie nu sunt diagnosticați cu această afecțiune deoarece nu îndeplinesc criteriile ACR 1990 de mai sus.
În 2010 Colegiul American de Reumatologie (ACR) a introdus alte criterii și scale de evaluare, care se bazează pe durere persistentă în mai multe zone ale corpului (umeri, membre superioare și inferioare, spate, ceafă, abdomen, piept) împreună cu fatigabilitate (slăbiciune), somn neodihnitor, simptome cognitive. Aceste criterii sunt luate în considerare dacă durează mai mult de 3 luni și dacă pacientul nu are o altă boală care să explice altfel durerea.

Nu există analize de sânge sau investigații imagistice care să pună diagnosticul. Pentru fibromialgie diagnosticul este unul clinic și anamnestic, un diagnostic de excludere.


Care sunt factorii de risc pentru fibromialgie

Factorii de risc cunoscuți includ:

  • Vârsta. Fibromialgia poate afecta persoane de toate vârstele, inclusiv copii. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor sunt diagnosticate în timpul vârstei mijlocii și este mai probabil să ai fibromialgie pe măsură ce îmbătrânești.
  • Lupus sau artrită reumatoidă. Dacă ai lupus sau artrită reumatoidă (AR), există mai multe șanse să dezvolți fibromialgie.
  • Sexul. Femeile au de două ori mai multe șanse de a avea fibromialgie decât bărbații.  
  • Evenimente stresante sau traumatice, cum ar fi accidentele de mașină, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).
  • Leziuni repetitive. Leziuni cauzate de stresul repetitiv asupra unei articulații, cum ar fi îndoirea frecventă a genunchiului.
  • Boală (cum ar fi infecțiile virale).
  • Antecedente familiale.
  • Obezitate

Ce afecțiuni trebuie excluse înainte de a pune diagnosticul de fibromialgie?

Multe afecțiuni pot prezenta elemente care se suprapun pe simptomele de fibromialgie: boli endocrine (precum hipotiroidia, hipercorticismul), polimialgia reumatică, infecții virale, multe boli autoimmune au la debut simptome ale fibromialgiei (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă).

Deși este o afecțiune destul de frecvent întâlnită în rândul populației tinere (în special femei) și reprezintă un motiv frecvent de prezentare la medic, fibromialgia rămâne o afecțiune subdiagnosticată.

Soluții și tratament

Un risc major de a lăsa fibromialgia netratată este că simptomele precum durerea cronică, oboseala, durerile de cap și depresia se pot agrava în mod chinuitor în timp. Fibromialgia are, de asemenea, un impact uriaș asupra sănătății mintale, și anxietatea și tulburările de dispoziție se pot agrava de asemenea, dacă nu tratezi fibromialgia. Medicamentele administrate în caz de fibromialgie au rolul de a reduce durerile și de a îmbunătăți calitatea somnului.

Adesea se folosesc medicamente din următoarele categorii:

Sunt de obicei considerate tratamente de primă linie unul dntre următoarele medicamente:

Agenția Europeană a medicamentelor a aprobat utilizarea medicamentului Xyrem (este o soluție orală) care conține substanța activă oxibat de sodiu (500 mg/ml), utilizat în narcolepsie. Efectele Xyrem au fost, de asemenea, studiate la pacienții cu fibromialgie cu simptome moderate până la severe în două studii pe termen scurt (12 săptămâni) pe 1121 de pacienți și un studiu pe termen lung (până la nouă luni) la 560 de pacienți. Principala măsură a eficacității s-a bazat pe reducerea severității durerii și îmbunătățirea funcției.

Remedii naturale pentru fibromialgie

Dacă medicamentele nu îți ameliorează în totalitate simptomele, poți căuta alternative. Multe remedii naturale se concentrează pe scăderea stresului și pe reducerea durerii, iar acestea te pot ajuta să te simțiți mai bine atât mental, cât și fizic. Le poți folosi singure sau împreună cu tratamentele medicale tradiționale.

Remediile naturale pentru fibromialgie includ:

  • terapie ocupațională și fizică, care îți îmbunătățește forța și reduce stresul asupra corpului tău
  • acupunctura
  • terapia prin masaj
  • meditație
  • yoga, pe care ar trebui să o abordezi cu precauție dacă ai hipermobilitate
  • tai chi
  • exerciții fizice
  • tehnici de reducere a stresului
  • dietă echilibrată, bogată în nutrienți
  • 5-hidroxitriptofan (5-HTP), un aminoacid

Terapia poate reduce potențial stresul care declanșează simptomele fibromialgiei. Terapia de grup poate fi cea mai accesibilă opțiune și vă poate oferi șansa de a cunoaște alte persoane care trec prin aceleași probleme. Terapia individuală este, de asemenea, disponibilă dacă preferi un ajutor individual. Terapia cognitiv-comportamentală este o abordare pentru gestionarea situațiilor stresante.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Fibromyalgia - https://www.cdc.gov/arthritis/basics/fibromyalgia.htm#:~:text=Fibromyalgia%20(fi%C2%B7bro%C2%B7my,pain%20than%20people%20without%20fibromyalgia.
Overview-Fibromyalgia - https://www.nhs.uk/conditions/fibromyalgia/
Fibromyalgia - https://www.niams.nih.gov/health-topics/fibromyalgia 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0