Un tip de durere cronica, asociat cu aparitia dementei

Un tip de durere cronică este asociat cu un risc crescut de apariție a tuturor tipurilor de demență, inclusiv a bolii Alzheimer, precum și a accidentului vascular cerebral, arată o cercetare publicată online în jurnalul Regional Anesthesia & Pain Medicine.

Durerea cronică poate fi un indicator timpuriu al declinului cognitiv, dar cercetările nu au examinat sistematic asocierile la nivel de populație dintre durerea cronică extinsă în mai multe zone ale corpului și efectele cognitive adverse ori apariția unui accident vascular cerebral. 

Un studiu¹ publicat în jurnalul științific Regional Anesthesia & Pain Medicine a fost conceput pentru a stabili asocierea dintre durerea cronică generalizată, un subtip comun de durere cronică și apariția ulterioară a unor tipuri de demență, inclusiv a bolii Alzheimer și a accidentului vascular cerebral.

Durerea cronică extinsă merge mână în mână cu riscul crescut de apariție a demenței

Deși durerea cronică ar putea fi un indicator timpuriu al declinului cognitiv, nu era clar dacă durerea extinsă ar putea fi, de asemenea, corelată cu un risc crescut de demență și accident vascular cerebral. Pentru a încerca să facă lumină în acest subiect, cercetătorii s-au bazat pe date de la 2464 de participanți din a doua generație a studiului Framingham Heart Study, un studiu pe termen lung, multigenerațional, bazat pe comunitate din SUA, cunoscut sub numele de Studiul Offspring.  

Participanții au primit un control medical complet, care a inclus un examen fizic, teste de laborator și evaluări detaliate ale durerii între 1990 și 1994. Persoanele au fost împărțite în trei grupe de durere: durere cronică extinsă - definită conform criteriilor Colegiului American de Reumatologie ca durere deasupra taliei și sub talie, pe ambele părți ale corpului, în zona craniului, coloanei vertebrale și a coastelor (347 persoane; 14%); alte dureri - clasificate ca dureri doar la una sau mai multe articulații sau nicio durere la nicio articulație (2117 persoane în total).

De asemenea, au fost colectate informații despre potențialii factori de influență, inclusiv dovezi de hipertensiune arterială și diabet, informații despre greutatea corporală, stilul de viață (fumat, consum de alcool, dietă, nivel de activitate fizică), statutul legat de muncă, scorurile depresiei, istoricul de medicamente pentru durere, venitul, starea civilă și nivelul de studii. 

Participanții au fost apoi monitorizați continuu pentru începutul declinului cognitiv și al demenței clinice (o medie de 10 ani) sau pentru un prim accident vascular cerebral (o medie de 15 ani). Pe parcursul perioadei de monitorizare, 188 de persoane au fost diagnosticate cu o formă de demență, dintre care 50 (27%) se confruntau cu durerea cronică generalizată și 138 (73%) nu. 139 de persoane au suferit accidente vasculare cerebrale, dintre care 31 (22%) se confruntau cu durerea generalizată și 108 (78%) nu.

După luarea în considerare a potențialilor factorilor de influență, persoanele cu durere cronică extinsă au avut un risc cu 43% mai mare de a face orice tip de demență, un risc cu 47% mai mare de a face boala Alzheimer și un risc cu 29% mai mare de a avea un accident vascular cerebral decât cei fără durere cronică generalizată.

Atunci când au fost analizați doar participanții de peste 65 de ani, aceste riscuri au fost comparabile: risc crescut cu 39% pentru toate tipurile de demență, risc de boala Alzheimer crescut cu 48% și risc de accident vascular cerebral crescut cu 54%. Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza. Numărul real de cazuri de demență și accident vascular cerebral a fost mic, în timp ce relația dintre durere și declinul cognitiv este probabil să fie multifactorială, avertizează cercetătorii. 

Concluzia oamenilor de știință este că aceste descoperiri oferă dovezi convingătoare că durea cronică generalizată poate fi un factor de risc pentru demența de orice cauză, pentru boala Alzheimer și pentru accidentul vascular cerebral. Acest risc crescut este independent de vârstă, gen, factori socio-demografici multipli și starea de sănătate și comportamente. Durerea extinsă ar putea afecta în mod direct funcția cognitivă sau ar putea face parte dintr-o fază timpurie a demenței și a bolii Alzheimer, dar sunt necesare studii mai ample pentru a explora aceste posibilități.

De ce apare durerea cronică extinsă?

Durerea cronică extinsă este caracterizată prin durere de lungă durată în mai multe regiuni ale corpului și este asociată cu alte simptome fizice, cum ar fi oboseala, probleme de concentrare și suferință psihică. Acest tip de durere este frecvent, cu o prevalență punctuală estimată de 10% în populația generală.

În definiția Colegiului American de Reumatologie, durerea cronică extinsă este caracteristica fundamentală a fibromialgiei, adică durere care durează mai mult de 3 luni, situată axial, deasupra și sub talie și pe ambele părți ale corpului. Definiția actualizată subliniază simptomele fizice suplimentare (de exemplu, oboseală, inclusiv cea apărută imediat după odihnă) asociate cu fibromialgia și plasează fibromialgia la o extremă pe un spectru de suferință polisimptomatică care include și durerea extinsă.

Medicamentele pot ajuta la reducerea durerii din fibromialgie și la îmbunătățirea somnului. Alegerile obișnuite includ:

Analgezice

Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul, ibuprofenul sau naproxenul de sodiu pot fi de ajutor. Medicamentele opioide nu sunt recomandate, deoarece pot duce la efecte secundare semnificative și dependență și vor agrava durerea în timp.

Antidepresive

Duloxetina și milnacipranul pot ajuta la reducerea durerii și oboselii asociate cu fibromialgia. Medicul poate prescrie amitriptilină sau relaxantul muscular ciclobenzaprină pentru a ajuta la obținerea unui somn bun.

Medicamente anticonvulsive

Medicamentele concepute pentru a trata epilepsia sunt adesea utile în reducerea anumitor tipuri de durere. Gabapentina este uneori de folos în reducerea simptomelor fibromialgiei, în timp ce pregabalinul a fost primul medicament aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru tratarea fibromialgiei.

De ajutor în gestionarea durerilor din fibromialgie pot fi și fizioterapia (un terapeut învață pacientul să facă exerciții care îi vor îmbunătăți puterea, flexibilitatea și rezistența - de exemplu, exercițiile în apă pot fi foarte utile) și ergoterapia (un terapeut ocupațional ajută pacientul să facă ajustări în zona de lucru sau în modul în care îndeplinește anumite sarcini, prin care să cauzeze mai puțin stres asupra corpului).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Regional Anesthesia & Pain Medicine - Association between widespread pain and dementia, Alzheimer’s disease and stroke: a cohort study from the Framingham Heart Study
https://rapm.bmj.com/content/early/2021/08/02/rapm-2021-102733
1. Studiul „Association between widespread pain and dementia, Alzheimer’s disease and stroke: a cohort study from the Framingham Heart Study”, apărut în Regional Anesthesia & Pain Medicine, 2021. doi: 10.1136/rapm-2021-102733, autori: Wang K., Liu H.
Mayo Clinic - Fibromyalgia
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/diagnosis-treatment/drc-20354785


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0