Exercitiile fizice pot scadea semnificativ riscul de anxietate (studiu)

Cercetările arată că exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de a dezvolta anxietate cu aproape 60%.

Se estimează că tulburările de anxietate – care se dezvoltă de obicei la începutul vieții unei persoane – afectează aproximativ 10% din populația lumii și s-au dovedit a fi de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați.

Dacă încercăm să aflăm cum ne putem îmbunătăți sănătatea mintală, o să primim tot felul de recomandări diferite. Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente sugestii pentru atingerea stării de bine – și prevenirea problemelor viitoare – este activitatea fizică regulată, fie că este vorba de simple plimbări zilnice sau de un sport efectuat în echipă.

Deși exercițiile fizice par a fi o strategie promițătoare pentru tratamentul anxietății, se știe puțin despre impactul cantității de exerciții, intensității sau nivelului de fitness al unei persoane asupra riscului de a dezvolta tulburări de anxietate.

Crezi că suferi de anxietate?

Schiatul s-a dovedit un instrument util în prevenirea anxietății

Pentru a ajuta cu răspunsul la această întrebare, o echipă de cercetare suedeză a efectuat un studiu¹, apărut ulterior în Frontiers in Psychiatry, care a arătat că persoanele care au participat la cea mai mare cursă de schi fond din lume (Vasaloppet) între 1989 și 2010 au avut un risc semnificativ mai mic de dezvoltare a anxietății în comparație cu oamenii care nu au schiat în aceeași perioadă. Studiul se bazează pe date colectate de la aproape 400 000 de persoane într-unul dintre cele mai mari studii epidemiologice efectuate la nivel de populație și incluzând atât femei cât și bărbați.

Autorii studiului au descoperit că grupul cu un stil de viață mai activ din punct de vedere fizic a avut un risc cu aproape 60% mai mic de a dezvolta tulburări de anxietate pe o perioadă de urmărire de până la 21 de ani. Această asociere între un stil de viață activ din punct de vedere fizic și un risc mai mic de anxietate a fost observată atât la bărbați, cât și la femei.

Cu toate acestea, autorii au descoperit o diferență notabilă în nivelul de performanță și riscul de a dezvolta anxietate între schiorii de sex masculin și feminin. În timp ce performanța fizică a unui schior de gen masculin nu părea să influențeze riscul de a dezvolta anxietate, grupul de schiori cu cea mai mare performanță a avut un risc aproape dublu de a dezvolta tulburări de anxietate în comparație cu grupul care a fost activ fizic la un nivel de performanță mai scăzut.

De asemenea, în rândul femeilor cu performanțe fizice înalte, riscul total de a dezvolta anxietate a fost mai mic în comparație cu femeile mai inactive din punct de vedere fizic din populația generală.

Aceste descoperiri acoperă un teritoriu relativ neexplorat pentru cercetarea științifică, potrivit cercetătorilor, deoarece majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat pe depresie sau boli mintale, spre deosebire de tulburările de anxietate diagnosticate în mod specific. 
În plus, unele dintre cele mai mari studii care au abordat acest subiect au inclus doar bărbați, au fost mult mai mici ca dimensiune a eșantionului și au avut date limitate sau nu au avut date de urmărire pentru a observa efectele pe termen lung ale activității fizice asupra sănătății mintale.

Descoperirea surprinzătoare a unei asocieri între performanța fizică și riscul de tulburări de anxietate la femei a subliniat, de asemenea, importanța științifică a acestor descoperiri pentru cercetările ulterioare, mai spun oamenii de știință. Rezultatele studiului sugerează că relația dintre simptomele de anxietate și exercițiile fizice ar putea să nu fie liniară.

Exercițiile fizice, în general, pot combate anxietatea

Răspunsul la exerciții fizice și simptomele de anxietate sunt susceptibile de a fi afectate de genetică, factori psihologici și trăsături de personalitate, factori de confuzie care nu au putut fi investigați la participanții la studiu. Astfel, sunt necesare cercetări care să investigheze factorii determinanți din spatele acestor diferențe între bărbați și femei atunci când vine vorba de exerciții fizice extreme.

Studiile de intervenție randomizate, precum și măsurătorile obiective pe termen lung ale activității fizice în studii prospective, ar fi, de asemenea, indicate pentru a evalua validitatea și cauzalitatea asocierii raportate în studiul de față. Ar putea fi adevărat că schiul în special poate juca un rol important în ținerea anxietății la distanță, spre deosebire de orice altă formă de exercițiu? Cercetătorii spun că nu este așa, având în vedere că studii anterioare au arătat beneficiile menținerii în formă asupra sănătății mintale prin alte forme de mișcare.

Concluzia investigatorilor este că studiile care se concentrează pe sporturi specifice pot găsi rezultate și magnitudini ușor diferite ale asocierilor dintre exercițiile fizice și anxietate, dar acest lucru se datorează cel mai probabil altor factori importanți care influențează sănătatea mintală și care nu pot fi controlați cu ușurință în analiza cercetării.

Ce exerciții să faci pentru a preveni și a gestiona anxietatea?

Dacă ai deja o rutină care funcționează pentru tine, este bine să o păstrezi. Dacă nu știi cum să îți alcătuiești un plan de mișcare contra anxietății, iată câteva idei:

  • Aleargă, mergi pe jos, mergi cu bicicleta sau dansează de trei până la cinci ori pe săptămână timp de 30 de minute.
  • Stabilește-ți mici obiective zilnice și urmărește să te antrenezi constant, mai degrabă decât să ai antrenamente perfecte. Este mai bine să te plimbi în fiecare zi timp de 15-20 de minute decât să aștepți până în weekend ca să faci un maraton de fitness de trei ore. O mulțime de date științifice sugerează că frecvența este cea mai importantă.  
  • Găsește forme de exerciții care să fie distractive sau plăcute pentru tine. De exemplu, oamenilor extrovertiți le plac adesea activitățile de grup, în timp ce oamenii mai introvertiți preferă adesea activitățile solitare.
  • Dacă nu îți place să faci exerciții fizice sau simți că sunt pierdere de timp, distrage-ți atenția cu muzică, o carte audio sau un podcast. Mulți oameni consideră că este mai distractiv să facă mișcare în timp ce ascultă ceva ce le place.
  • Ai răbdare când începi un nou program de exerciții. Majoritatea persoanelor sedentare au nevoie de aproximativ patru până la opt săptămâni pentru a se simți coordonate și suficient de în formă astfel încât să le vină mai ușor să facă mișcare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Frontier in  Psychiatry - Physical Activity Is Associated With Lower Long-Term Incidence of Anxiety in a Population-Based, Large-Scale Study 
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2021.714014/full
1. Studiul „Physical Activity Is Associated With Lower Long-Term Incidence of Anxiety in a Population-Based, Large-Scale Study”, apărut în Frontiers in Psychiatry (2021). DOI: 10.3389/fpsyt.2021.714014, autori: Martina Svensson et al.
ADAA - Exercise for Stress and Anxiety
https://adaa.org/living-with-anxiety/managing-anxiety/exercise-stress-and-anxiety


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0