Durerea de cap dimineata: din ce cauze apare dupa trezire?

Orice persoană s-a confruntat, măcar o dată în viață, cu o durere de cap. Frecvența și intensitatea durerilor de cap (numite și cefalee) pot ascunde afecțiuni mai grave, însă ce înseamnă dacă durerea de cap apare după somn? Cercetările în domeniu sugerează că există o legătură între migrene și tulburările de somn.

Care sunt tipurile de dureri de cap

O durere de cap poate provoca o durere surdă și continuă, ascuțită sau pulsantă. Este posibil să te confrunți cu o durere de cap pentru scurtă vreme (o oră sau mai puțin) sau pentru o perioadă lungă de timp, până la câteva zile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Tipurile de dureri de cap care sunt uneori asociate cu durerile de cap matinale (după somn) includ:

  • migrena
  • cefaleea cluster sau "în ciorchine"
  • cefaleea hipnică
  • cefaleea datorată stările de tensiune
  • hemicrania cronică paroxistică (o cefalee localizată)
  • durere de cap cauzată de supradozajul de medicamente

Cauzele durerilor de cap matinale (imediat după somn)

Insomnia

Insomnia afectează tiparele de somn și duce la ceea ce se numește privarea de somn. Această afecțiune este o cauză predominantă a durerilor de cap matinale. Insomnia te poate împiedică să dormi suficient prin faptul că:

  • te ține treaz atunci când încerci să adormi;
  • te trezești în timpul ciclului de somn;
  • îți provoacă un somn neliniștit (agitat).

Lipsa somnului cauzată de insomnie poate cauza și dureri de cap de tipul migrenelor.

Depresia sau anxietatea

Regiunile creierului și neurotransmițătorii legați de somn și durere influențează și starea de spirit. Fiziologia comună este cel puțin o parte din motivul pentru care anxietatea și depresia sunt ambele comune la persoanele cu migrene și tulburări de somn.

De fapt, un studiu din 2020 a confirmat o legătură între durerile de cap și cazurile crescute de anxietate și depresie 1.  Acestea pot duce la episoade de insomnie, ceea ce crește riscul de apariție a durerilor de cap de dimineață.

Sforăitul sau sindromul de apnee în somn (SAS)

Întreruperea somnului normal, provocată de sforăit sau sindromul de apnee în somn pot fi sursa durerilor de cap cu care te confrunți dimineața devreme. Persoanele cu apnee obstructivă în somn se confruntă cu respirație întreruptă sau oprită în timpul somnului. Sindromul de apnee în somn afectează între 2% și 9% dintre adulți, potrivit statisticilor.

Durerile de cap matinale sunt un simptom comun al sindromului de apnee în somn. Aceste dureri de cap, de obicei:

  • Apar de mai mult de 15 ori pe lună
  • Afectează ambele părți ale capului
  • Nu implică simptome de migrenă (greață, amețeli, modificări ale vederii, zgomot și sensibilitate la lumină)
  • Trec în cel mult patru ore de la trezire

Durerea din cauza durerilor de cap de dimineață este descrisă mai degrabă ca dureroasă decât ascuțită. Aceste dureri de cap nu apar în alte momente ale zilei. 

Într-un studiu recent la care au participat persoane cu sindromul de apnee în somn, 29% dintre acestea au raportat că suferă de dureri de cap matinale 2. Deși cauza exactă a acestor dureri de cap induse de apneea în somn este neclară, aceasta este adesea atribuită sforăitului puternic, un alt simptom comun al sindromului de apnee în somn. 

Îți poți trata apneea în somn folosind un aparat CPAP, care poate reduce sau elimina durerile de cap de dimineață.

Scrâșnești din dinți noaptea (bruxismul)

Scrâșnitul din dinți se numește, în limbaj de specialitate, bruxism. Acest lucru se poate întâmplă în timpul nopții ca o încleștare involuntară a dinților în timp ce persoana doarme. Bruxismul îți poate provoca o durere de cap atunci când te trezești dimineața. 

Această mișcare puternică și excesivă duce, de asemenea, la uzura dinților, dureri musculare și deteriorarea gingiilor. Cauzele bruxismului în somn includ maxilarul cu formă neregulată, stresul și anxietatea, întreruperea somnului, consumul de alcool și cafea.

Durerea este, în general, surdă și poate fi resimțită în apropierea tâmplelor.

Un medic stomatolog poate determina dacă ai bruxism în somn. Tratamentul implică adesea purtarea unei gutiere pe timp de noapte. De asemenea, medicul dentist poate prescrie medicamente pentru gestionarea durerii și poate recomanda terapie cognitiv-comportamentală pentru a gestiona stresul și anxietatea.

STUDII VIITOARE PENTRU MIGRENĂ

Ai mușchii tensionați

Durerile de cap de dimineața, imediat după trezirea din somn, pot fi rezultatul mușchilor tensionați de la nivelul gâtului. Tocmai de aceea, va trebui să evaluezi poziția de somn și pernele pe care le folosești, pentru a spune adio acestei forme de cefalee. Încearcă să găsești pernele potrivite, care îți susțin capul și gâtul într-o poziție optimă în timpul somnului.

Consumul de alcool sau de medicamente

Durerile de cap după somn, ce apar dimineața, pot fi rezultatul consumului de alcool sau utilizării medicamentelor. De exemplu, unele medicamente pot afecta ciclurile de somn, întrerupându-le, iar drept rezultat, dimineața, la prima oră, te trezești cu o durere de cap. 

Mai multe tipuri de medicamente provoacă dureri de cap cu efecte secundare la unele persoane care le iau. Printre acestea se numără:

  • Medicamente hormonale utilizate pentru controlul nașterii și menopauză
  • Medicamente pentru disfuncția erectilă
  • Unele medicamente pentru inimă și hipertensiune, cum ar fi acesta.

Durerile de cap și alte efecte secundare ale medicamentelor se pot diminua în cele din urmă dacă renunți la medicamentul care-ți provoacă dureri de cap matinale. Cu toate acestea, nu înceta să iei un medicament pe bază de rețetă fără sfatul medicului curant. Acest lucru poate provoca efecte secundare, precum și complicații legate de starea ta de sănătate dacă este lăsată netratată.  

Și consumul excesiv de alcool poate duce la un somn agitat, inconsistent, și la o durere de cap care apare dimineața devreme.

Tulburări de ritm circadian

Persoanele cu tulburări de ritm circadian au dureri de cap matinale mai frecvent decât cele fără tulburări de somn. Tulburările de ritm circadian se dezvoltă atunci când corpul este nealiniat cu ritmurile standard de somn-veghe într-un ciclu de 24 de ore. Din cauza acestei nealinieri, este posibil să nu dormi suficient, iar astfel să te confrunți cu o durere de cap când te trezești.

Somnul excesiv

Somnul excesiv poate afecta și durerile de cap de dimineață. Atât somnul de calitate scăzută, cât și somnul mai lung sunt asociate cu dureri de cap mai intense dimineața. 

Deshidratarea

Deshidratarea este o cauză frecventă a durerilor de cap în general. Se întâmplă atunci când pierzi mai multă apă decât consumi. Deshidratarea este adesea cauzată de transpirație excesivă, vărsături, diaree sau febră. 

Durerile de cap dimineața sunt mai ales probabile dacă te deshidratezi peste noapte. Acest lucru se poate datora transpirației în timp ce dormi, fie din cauza unui mediu cald, fie din cauza transpirațiilor nocturne de la menopauză.

Alte simptome ale deshidratării includ:

  • Sete crescută
  • Oboseală și lipsă de energie
  • Amețeli, mai ales când te ridici pentru prima dată
  • Urina întunecată sau debit scăzut de urină
  • Gură uscată
  • Iritabilitate

Dacă durerea de cap este cauzată de deshidratare, probabil că va dispărea atunci când consumi lichide și electroliții.  În cazurile ușoare, poți ameliora deshidratarea cu apă. Deshidratarea severă necesită asistență medicală imediată.

Prevenirea deshidratării este mai bună decât tratarea acesteia, așa că fă tot ce poți ca să înlocuiești lichidele pe care le pierzi în timpul zilei. Acest lucru poate pune capăt durerilor de cap cu care te confrunți dimineața din cauza deshidratării.

Tensiune arterială crescută

Hipertensiunea arterială (tensiune arterială crescută) adesea nu provoacă simptome.

Cercetările sunt împărțite pentru a stabili dacă hipertensiunea cronică ușoară sau moderată este asociată cu dureri de cap și migrene. Numeroase studii au arătat că există o legătură  între durerile de cap și hipertensiunea arterială severă sau o criză hipertensivă. 

O criză hipertensivă sau un puseu de tensiune este o creștere bruscă a tensiunii arteriale. Provoacă dureri de cap care sunt adesea însoțite de o sângerare nazală și tind să fie mai agravate dimineața.

Motivele din spatele durerilor de cap hipertensive pot varia pentru diferite tipuri de dureri de cap. În cazul non-migrenelor, cercetătorii bănuiesc că are de-a face cu o întrerupere a barierei hemato-encefalice. Aceasta este o rețea de celule care împiedică substanțele dăunătoare să ajungă în creier.

În cazul migrenelor, dovezile sugerează că se datorează unor mecanisme de bază comune, inclusiv: 

  • Un tip de boală cardiacă numită disfuncție endotelială
  • Probleme cu reglarea automată a inimii și a circulației sangvine
  • Implicarea hormonilor care reglează tensiunea arterială și volumul sangvin

Durerile de cap recurente de orice severitate merită menționate medicului. Acest lucru este important mai ales dacă ești însărcinată și ai frecvente dureri de cap. Acestea ar putea fi un semn al unei complicații periculoase legate de hipertensiune arterială numită preeclampsie, care poate provoca și vedere încețoșată, umflarea mâinilor și a feței și dureri abdominale în partea dreaptă. 
 
Hipertensiunea arterială crește riscul de boli de inimă. Este important să fie diagnosticată și tratată de un specialist. Mai mult, ar trebui să-ți verifici regulat tensiunea arterială dacă ai antecedente de hipertensiune arterială, criză hipertensivă sau dureri de cap și sângerări nazale care apar împreună.

Mergi la medic dacă nu poți să identifici cauzele durerilor de cap apărute dimineața, iar specialistul poate lucra împreună cu tine pentru a crea un plan de tratament personalizat și pentru a afla din ce motiv apar durerile de cap după somn.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Obstructive Sleep Apnea
https://www.merckmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/sleep-apnea/obstructive-sleep-apnea
Merck Manual - Circadian Rhythm Sleep Disorders
https://www.merckmanuals.com/professional/neurologic-disorders/sleep-and-wakefulness-disorders/circadian-rhythm-sleep-disorders
1 Studiul „Impact of monthly headache days on anxiety, depression and disability in migraine patients: results from the Spanish Atlas”, Sci Rep. 2021; 11: 8286., P. Irimia, M. Garrido-Cumbrera, S. Santos-Lasaosa, M. Aguirre-Vazquez,J. Correa-Fernández, I. Colomina, P. Pozo-Rosich
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8050317/
2 Studiul „Morning Headache as an Obstructive Sleep Apnea-Related Symptom among Sleep Clinic Patients-A Cross-Section Analysis”, Brain Sci. 2020 Jan 19;10(1):57. doi: 10.3390/brainsci10010057., Jakub Spałka, Konrad Kędzia, Wojciech Kuczyński, Aleksandra Kudrycka, Aleksandra Małolepsza, Piotr Białasiewicz, Łukasz Mokros
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31963788/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0