Yoga poate reduce stresul ocupațional (studiu)
Yoga poate reduce stresul ocupațional (studiu)
Yoga poate reduce stresul ocupațional (studiu)
Relaxarea prin yoga sau alte practici asemănătoare poate ajuta la reducerea stresului ocupațional (legat de muncă), potrivit unei analize a studiilor efectuate asupra personalului medical.
Stresul ocupațional este o problemă majoră de sănătate a muncii, asociată cu efecte adverse asupra sănătății fizice și mentale. Cauzele majore de morbiditate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și depresie, au fost legate de stresul ocupațional în mai multe grupuri demografice și s-a estimat că angajații care se confruntă cu stresul la locul de muncă au în medie un risc cu 50% mai mare de boală coronariană.
Lucrătorii din domeniul sănătății sunt deosebit de vulnerabili, alături de alte categorii profesionale. Programul prelungit, suprasolicitarea, munca în schimburi, cerințele emoționale ale jobului, sarcinile administrative și pericolele fizice la locul de muncă contribuie toate la stres și epuizare. Ambele probleme au fost asociate cu scăderea satisfacției la locul de muncă și performanțe reduse.
În acest context, o revizuire¹ sistematică și meta-analiză apărută în Journal of Occupational Health a avut ca obiectiv de a stabili efectele pe care yoga, terapia prin masaj, relaxarea musculară progresivă și stretching-ul le au asupra atenuării stresului și îmbunătățirii sănătății fizice și mentale a lucrătorilor din domeniul sănătății. Se pare că aceste metode fizice de combatere a stresului, cum ar fi yoga și terapia prin masaj, pot reduce stresul profesional.
Într-un studiu pilot încrucișat, yoga s-a arătat a fi o metodă promițătoare în reducerea stresului profesional la asistentele japoneze, și atât masajul, cât și Pilates-ul au fost încorporate într-un program organizațional recent dezvoltat în Franța pentru lucrătorii din spitale unde se tratează bolnavii de COVID-19.
Aceste intervenții se încadrează sub umbrela „relaxării fizice” și au fost investigate anterior într-o meta-analiză Cochrane din 2015, care a arătat eficacitatea pentru reducerea stresului la lucrătorii din domeniul sănătății, comparativ cu controlul la o lună și între o lună și șase luni.
Yoga, masajul, stretching-ul și relaxarea musculară, metode de combatere eficientă a stresului
Oamenii de știință au identificat 3414 articole pe această temă, iar după eliminarea duplicatelor, au fost verificate 3150 de înregistrări. După eliminarea a 3102 înregistrări irelevante, 48 de articole cu text integral au fost evaluate pentru eligibilitate, iar 33 dintre aceste înregistrări au fost filtrate, motivul cel mai frecvent fiind lipsa unui grup de control. Alte studii au fost excluse din cauza proiectelor nerandomizate sau pentru date inadecvate.
În cele din urmă, 15 studii care au îndeplinit criteriile de includere au fost incluse în această meta-analiză. Un total de 688 de subiecți au fost înrolați în aceste 15 studii, 341 de participanți fiind supuși relaxării fizice, comparativ cu 347 de controale fără intervenție.
Din primul grup, 139 au fost implicați în yoga sau în exerciții de tip yoga (tai chi și qigong), 167 au primit un fel de terapie prin masaj, 15 au fost implicați în relaxare musculară progresivă, iar 20 au efectuat exerciții de întindere. Toate studiile au comparat o intervenție de relaxare fizică cu non-intervenția.
Durata urmăririi a fost de la o zi la un an, studiile rămase desfășurându-se între 2 și 15 săptămâni. În studiile care au raportat genul, majoritatea covârșitoare (78,1%) dintre participanți au fost femei, iar vârsta medie a fost de 30,8 ani. Patru studii au specificat controale pe lista de așteptare, cu alte două care promiteau o formă de intervenție la finalizarea studiului.
Cinci studii au cerut controalelor să ia o pauză, să se relaxeze, să citească sau să se ocupe de afacerile lor obișnuite, trei studii nu au specificat activități de control, altele decât non-intervenția, iar un studiu a făcut intervenții disponibile la sfârșitul studiului fără a promite în mod explicit în prealabil.
Rezultatele grupate arată că, în total, intervențiile care implică yoga, terapie prin masaj, relaxare musculară progresivă și exerciții de întindere au redus semnificativ stresul ocupațional, măsurat în comparație cu al persoanelor din grupurile de control. Astfel, această meta-analiză confirmă eficacitatea intervențiilor fizice ca fiind deosebit de benefice pentru reducerea stresului. Aceste constatări sunt în acord cu revizuirile sistematice legate de alte profesii și de populația generală.
Cum anume ajută yoga la combatarea stresului?
Modularea sistemului nervos autonom pare să joace un rol, iar studiile au documentat reduceri ale frecvenței cardiace, tensiunii arteriale și ale frecvenței respiratorii, sugerând o activitate simpatică redusă și/sau creșterea activității parasimpatice. Aceste efecte periferice sunt cel mai probabil mediate prin stimularea nervului vagal, dar efectele anxiolitice centrale pot fi produse și prin comunicarea vagală cu nucleus tractus solitarii (NTS).
Efectele centrale suplimentare includ eliberarea de beta-endorfine și reducerea nivelurilor de cortizol. Într-adevăr, s-a constatat că yoga duce la reduceri semnificative ale cortizolului salivar imediat după practică, această activitate remarcându-se nu numai prin eficacitate, ci și prin metoda de livrare.
Față de terapia prin masaj, de exemplu, care necesită deplasarea persoanei la o clinică sau un salon, yoga se bucură de avantaje logistice evidente: se poate practica urmărind un program online. Important este ca persoanele care vor să practice yoga la domiciliu să urmărească materiale video realizate de instructori acreditați, care să dea explicațiile necesare și să învețe cursanții să execute corect posturile de yoga.
E bine de știut că yoga este o practică ce implică atât mintea, cât și corpul, care combină poziții fizice, respirația controlată și meditația sau relaxarea, de aceea poate ajuta la reducerea stresului, la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea ritmului cardiac. Posturile de yoga sunt o serie de mișcări menite să crească puterea și flexibilitatea. Controlul respirației contribuie la liniștirea minții. Meditația și relaxarea învață persoana care face yoga să fie mai ancorată în momentul prezent.
Ce riscuri are yoga pentru sănătate?
Yoga este în general considerată sigură pentru majoritatea oamenilor sănătoși atunci când este practicată sub îndrumarea unui instructor instruit, dar există unele situații în care această activitate ar putea prezenta un risc.
Dacă vrei să practici yoga, dar ai o hernie de disc, risc de formare a cheagurilor de sânge, afecțiuni oculare, inclusiv glaucom, probleme severe de echilibru, osteoporoză severă, tensiunea arterială necontrolată sau este prezentă o sarcină, cere mai întâi sfatul medicului. Este posibil să poți practica yoga și în aceste situații dacă iei măsuri de precauție, cum ar fi evitarea anumitor poziții.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Physical relaxation for occupational stress in healthcare workers: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1348-9585.12243
1. Studiul „Physical relaxation for occupational stress in healthcare workers: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials”, apărut în Journal of Occupational Health, iulie 2021, https://doi.org/10.1002/1348-9585.12243, autori: Michael Zhang, Brittany Murphy, Abegail Cabanilla,Christina Yidi
Mayo Clinic - Yoga: Fight stress and find serenity
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/yoga/art-20044733
Te-ar mai putea interesa și...