Sindromul picioarelor neliniștite: simptome, cauze și tratament

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune care determină un impuls incontrolabil de a vă mișca picioarele, de obicei din cauza unei senzații extrem de incomode. 

Unii pacienți o compară cu prezența unor “viermișori“ care se mișcă în continuu în musșhii gambei, alții ca pe niște înțepături adânci și continue, furnicături. 

Este o senzație care obligă pacientul să se miste în dorința de a scăpa de senzația extrem de supărătoare. Ceea ce este mai sâcâitor pentru pacienți e că, de obicei, simptomatologia se întâmplă seara sau noaptea când te pregătești să adormi sau în timpul somnului, când  stai întins.

Cauze și manifestări

Sindromul mai este cunoscut și sub numele de boala Willis-Ekbom. Mișcările cauzate de sindromul picioarelor neliniștite se numesc mișcări periodice ale somnului (PLMS). Datorită acestor mișcări, sindromul picioarelor neliniștite poate provoca probleme grave neuropsihice, afectând starea de dispoziție, memoria, atenția, starea cognitivă și chiar sănătatea în ansamblu.

Unii oameni au sindromul picioarelor neliniștite primar, care nu are o cauză cunoscută. Alții au sindromul picioarelor neliniștite secundar, care este de obicei asociat cu probleme psihice dar și cu sarcina, deficitul de fier sau insuficiență renală cronică.

Pentru majoritatea persoanelor cu sindromul picioarelor neliniștite, simptomele sunt relative ușoare. Dar dacă simptomele dvs. sunt moderate până la severe, sindromul picioarelor neliniștite poate avea un impact mare asupra vieții dumneavoastră. Vă poate împiedica să dormiți suficient și, astfel, să vă cauzați probleme cu concentrarea și gândirea în timpul zilei, cu locul de muncă, viața de familie, dar și cu activitățile sociale. Secundar, problemele generate de trezirea dvs sistematică și repetată în timpul nopții îi poate afecta somnul și partenereului de cuplu, cu repercusiuni și asupra stăriia cestuia de sănătate și asupra relației de cuplu.

Ca urmare a acestor probleme, sindromul picioarelor neliniștite poate duce la anxietate și depresie. Și cu cât aveți afecțiunea se întinde mai mult în timp, cu atât se poate agrava. Se poate regăsi chiar și în alte părți ale corpului, cum ar fi brațele. 

Tratamentul picioarelor neliniștite

Din cauza  efectelor pe care le poate avea asupra vieții dumneavoastră, tratamentul acestui sindrom este important. 

Metodele de tratament sunt variate, deoarece cauza principală a sindromul picioarelor neliniștite nu este cunoscută cu adevărat. 

De exemplu, unii cercetători sugerează că sindromul picioarelor neliniștite este cauzat de probleme cu dopamina - un neurotransmitator de la nivelul a creierului, în timp ce alții sugerează că este legată de afectarea circulației.

Cele mai folosite tratamente pentru sindromul picioarelor neliniștite pot fi aplicate în cadrul unor planuri terapeutice stabilite cu medical neurolog, reumatolog sau de familie. Ele vizează:

Identificarea si eliminarea cauzelor potențiale

Primul dvs. pas în abordarea sindromul picioarelor neliniștite ar trebui să identifice dacă ceva anume îl cauzează. În timp ce sindromul picioarelor neliniștite poate fi legat de lucruri care sunt în mare parte scăpate de controlul dvs., cum ar fi genetica sau sarcina, pot fi abordați și alți factori posibili.

Acești factori ar putea fi obiceiurile zilnice, medicamentele pe care le luați, condițiile de sănătate pe care le aveți sau alți factori declanșatori.

Intervenția asupra unor obiceiuri

Utilizarea cofeinei, a alcoolului și a tutunului poate agrava simptomele sindromului picioarelor neliniștite. Limitarea acestor substanțe ar putea ajuta la reducerea simptomelor.

Medicamente

Anumite medicamente pot provoca sau agrava simptomele sindromul picioarelor neliniștite. Exemplele includ: 

-    antihistaminice mai vechi, cum ar fi difenhidramina -Benadryl
-    medicamente antiemetice (împotriva greței și vărsăturilor) precum metoclopramidă sau proclorperazină 
-    medicamente antipsihotice precum haloperidol sau olanzapină 
-    litiu (litobid)
-    inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), cum ar fi fluoxetină (Prozac), sertralină (Zoloft) sau escitalopram (Lexapro)
-    antidepresive triciclice precum amitriptilina (Elavil) sau amoxapina (Asendin)
tramadol (Ultram)
-    levotiroxină (Levoxil)

Asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe despre toate medicamentele pe care le luați, atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă acestea ar putea agrava sindromul picioarelor neliniștite, mai ales dacă luați oricare dintre medicamentele enumerate mai sus.

Condiții de sănătate

Anumite condiții de sănătate s-au dovedit a fi legate de sindromul picioarelor neliniștite. Insuficienta  renală cronică sau  leziunile nervoase cauzate de diabet au fost legate de sindromul picioarelor neliniștite. Anemia cu deficit de fier are, de asemenea, o legătură puternică cu manifestarile din cadrul acestuia sindrom.

Alți factori declanșatori

Unii oameni susțin că consumul de zahăr sau purtarea de haine strâmte le agravează simptomele sindromului de picioare neliniștite. Deși nu există multe cercetări care să dovedească științific aceste conexiuni, ați putea încerca să faceți aceste modificări și să urmăriți dacă se atenuează propriile simptome. Ar trebui să luați în considerare și obiceiuri precum consumul de alcool sau fumatul.

Igiena somnului

Obiceiurile sănătoase de somn sunt recomandabile pentru oricine, dar  mai ales pentru persoanele care se confruntă cu sindromul picioarelor neliniștite pentru a vă  ajuta să compensați pierderea de somn pe care o suferiți din cauza stării dumneavoastră. Încercați următoarele sfaturi pentru a vă face somnul cât mai odihnitor și revigorant posibil.

-    Culcarea si trezirea  la aceleași ore în fiecare zi.
-    Păstrați zona de somn aerisită, la o temperatură placută, liniștită și întunecată.
-    Eliminați televizorul, tableta sau telefonul din  dormitor și evitați ecranele electronice timp de două până la trei ore înainte de a vă culca. Lumina albastră de pe aceste ecrane vă poate perturba  ritmul circadian.

Suplimente și vitamine

Se consideră că deficiența de fier este una dintre principalele cauze ale sindromul picioarelor neliniștite și studiile  au arătat că suplimentele de fier pot ajuta la ameliorarea simptomelor, în cazul în care în urma analizelor a fost consemnată  deficiența de fier.

Suplimente de fier pot fi administrate pe cale orală, în condițiile în care le luăm cu un pahar de apă în care am stors o lămâie sau portocală - pentru o mai bună absorbție a fierului. În unele cazuri, fierul intravenos (IV) ar putea fi necesar.

În plus, deficitul de vitamina D ar putea fi asociat cu sindromul picioarelor neliniștite. Un studiu din 2014 a constatat că suplimentele cu vitamina D au redus simptomele.

Iar pentru persoanele care fac hemodializă, suplimentele de vitamine C și E pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromul picioarelor neliniștite

Mișcarea și sportul

Exercițiile fizice te pot ajuta să te simți mai bine dacă ai sindromul picioarelor neliniștite. Institutul Național de Sănătate afirmă că exercițiile fizice moderate pot ajuta la ameliorarea simptomelor ușoare. 

Un studiu din 2006 efectuat pe 23 de persoane cu sindromul picioarelor neliniștite  a constatat că exercițiile aerobice și antrenamentul de rezistență corporală, efectuat de trei ori pe săptămână timp de 12 săptămâni, au scăzut semnificativ simptomele sindromul picioarelor neliniștite .

O recomandare de la Restless Legs Foundation - PRACTICAȚI exercițiile fizice cu intensitate moderată. Evitați febra musculară, crampele musculare și programele extrem de extenunate, însoțite de durere musculară, deoarece acest lucru ar putea agrava simptomele .

La fel ca alte tipuri de exerciții, yoga și exercițiile de stretching s-au dovedit a avea beneficii pentru persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite

Un studiu de opt săptămâni din 2013 realizat pe 10 femei a constatat că yoga a contribuit la reducerea simptomelor. De asemenea, a contribuit la îmbunătățirea stării lor de spirit și la reducerea nivelului de stres, care ar putea îmbunătăți somnul. Și un studiu din 2012 a arătat că yoga a îmbunătățit somnul la 20 de femei cu sindromul picioarelor neliniștite .

Un alt studiu a arătat că exercițiile de întindere au îmbunătățit semnificativ simptomele  persoanelor care fac hemodializă 

Cercetătorii nu sunt pe deplin lămuriți de ce funcționează yoga și stretchingul, dar vă recomandă să le adăugați la rutina zilnică de exerciții.

Masajul

Masarea mușchilor picioarelor vă poate ajuta să vă ușurați simptomele sindromul picioarelor neliniștite.  Deși nu există multe cercetări care susțin masajul ca tratament pentru sindromul picioarelor neliniștite, studiile observaționale consemnează aceste îmbunătățiri. În plus, masajul vă poate ajuta în relaxare, ceea ce vă poate îmbunătățiți somnul.

Oricare ar fi motivul, masajul picioarelor și reflexoterapia reprezintă un tratament plăcut și relaxant care vă poate ajuta să vă ușurați simptomatologia sindromului picioarelor neliniștite.

Medicamente cu prescripție medicală

Medicamentul este un tratament cheie pentru sindromul picioarelor neliniștite în stadii moderate până la severe. Medicamentele dopaminergice sunt de obicei primele medicamente prescrise. Sunt eficiente în ameliorarea simptomelor, dar pot provoca reacții adverse.

Medicamente dopaminergice

Medicamentele dopaminergice cresc eliberarea de dopamină în creier. Dopamina este o substanță chimică care ajută la mișcările normale ale corpului 
Medicamentele dopaminergice ajută probabil la ameliorarea simptomelor sindromul picioarelor neliniștite deoarece starea este asociată cu probleme în producția de dopamină a organismului.

Trei medicamente dopaminergice au fost aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru a trata RLS primar moderat până la sever:

-    pramipexol (Mirapex) 
-    ropinirol (Requip) 
-    rotigotină (Neupro) 

Deși s-a demonstrat că medicamentele dopaminergice contribuie la îmbunătățirea simptomelor sindromului picioarelor neliniștite, utilizarea pe termen lung poate agrava simptomele. Acest fenomen se numește augmentare. Pentru a ajuta la întârzierea acestei probleme, medicii prescriu de obicei cea mai mică doză posibilă de aceste medicamente 

În plus, aceste medicamente pot deveni mai puțin eficiente în timp. Pentru a ajuta la întârzierea sau prevenirea ambelor probleme, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o combinație de medicamente dopaminergice cu alte tipuri de medicamente pentru a trata sindromul picioarelor neliniștite.

Gabapentina

Un al patrulea medicament care a fost aprobat de FDA pentru a trata sindromul picioarelor neliniștite se numește gabapentin, un medicament anti-convulsivant.

Nu se înțelege în întregime cum funcționează gabapentina pentru ameliorarea simptomelor, dar studiile arată că este eficient).

Într-un studiu, 24 de persoane cu RLS au fost tratați cu gabapentina sau un placebo timp de șase săptămâni. Cei tratați cu gabapentina si-au îmbunătățit somnul și au redus mișcările picioarelor, în timp ce cei tratați cu un placebo, nu.

Un alt studiu a comparat utilizarea gabapentinei cu utilizarea ropinirolului (unul dintre medicamentele aprobate de FDA pentru tratarea sindromul picioarelor neliniștite). Opt persoane cu sindromul picioarelor neliniștite au luat fiecare dintre medicamente timp de patru săptămâni și ambele grupuri au atins niveluri similare de ușurare a simptomelor sindromul picioarelor neliniștite.

Benzodiazepine

Benzodiazepinele sunt medicamente utilizate pentru tratarea anxietății și a problemelor de somn. Clonazepam (Klonopin) și alte tipuri de aceste medicamente sunt adesea prescrise pentru persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite .în combinație cu alte medicamente.

Chiar dacă aceste medicamente nu pot ameliora simptomele sindromului picioarelor neliniștite în sine, beneficiul lor de a îmbunătăți somnul poate fi foarte util pentru persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite 

Opioidele

Opioidele sunt de obicei utilizate pentru a trata durerea. În unele cazuri, de obicei, atunci când alte medicamente nu sunt de ajutor sau cauzează accentuarea simptomelor, opioidele pot fi utilizate cu atenție și în doze mici pentru a ajuta la tratarea sindromului picioarelor neliniștite. 

Opioidele sunt de obicei utilizate pentru a trata durerea. În unele cazuri, de obicei, atunci când alte medicamente nu sunt de ajutor sau cauzează creșterea, opioidele pot fi utilizate cu atenție în doze mici.

Oxicodona / naloxona cu eliberare prelungită (Targinact) este un opioid care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor  sindromului picioarelor neliniștite și la îmbunătățirea somnului. Cu toate acestea, din cauza noilor linii directoare elaborate pentru utilizarea opioidelor, aceasta ar trebui să fie o ultimă soluție.

La fel ca în cazul tuturor opioidelor, utilizarea acestor medicamente trebuie supravegheată cu atenție de către un medic, din cauza riscului de utilizare abuzivă și dependență.

Înfășurarea piciorului (restiffic)

S-a demonstrat că procedura de invelire a picioarelor poate să ajute la ameliorarea simptomelor sindromului picioarelor neliniștite.

Prin această modalitate, înfășurarea piciorului pune presiune pe anumite puncte și trimite mesaje către creier, care răspunde comandând  mușchilor afectați să se relaxeze. Acest lucru poate să ajute și să amelioreze simptomele.

Un studiu din 2013 efectuat pe 30 de persoane care au folosit metoda învelirii stranse a piciorului timp de opt săptămâni a constatat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor sindromului picioarelor neliniștite și ale calității somnului.

Drenajul limfatic sau compresia pneumatică a sistemului limfatic

Acest tratament folosește un fel de salopetă care se închide prin mai multe sisteme gen “arici’, și cuprinde în general membrele inferioare și abdomenul. Costumul se umflă și se dezumflă, strângând gradual și ușor membrele. 

Dispozitivele de compresie pneumatică (PCD) sunt de obicei utilizate pentru a îmbunătăți circulația, a preveni formarea cheagurilor de sânge. Circulația îmbunătățită ar putea fi, de asemenea, motivul pentru care s-a demonstrat că compresia pneumatică ajută la ameliorarea simptomelor.

Unii cercetători cred că o cauză a sindromului picioarelor neliniștite este nivelul scăzut de oxigen la nivelul membrelor. Ei cred că organismul răspunde la această problemă prin creșterea circulației prin contracțiile musculare care apar atunci când persoana își mișcă membrul.

Oricare ar fi motivul, unele cercetări au arătat că drenajul limfatic poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Spectroscopie în infraroșu

Un tratament neinvaziv care nu este încă utilizat pe scară largă în acest scop ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului picioarelor neliniștite. Acest tratament nedureros se numește spectroscopie în infraroșu, prin care fasciculele de lumină cu anumite lungimi de undă sunt folosite pentru a pătrunde în piele. Lumina determină dilatarea vaselor de sânge, stimuland circulația si generand cresteri ale nivelului de oxigenare al zonelor afectate.

Tratamente mai puțin validate știintific

Tratamente termice

Deși nu există cercetări care susțin expunerea alternativă la căldură și frig pentru ameliorarea simptomelor sindromului picioarelor neliniștite, multe organizații din domeniul sănătății o recomandă. Acestea includ Fundația pentru sindromul picioarelor neliniștite.

Aceste organizații sugerează să faceți o baie fierbinte sau rece înainte de culcare sau să aplicați pachete calde sau reci pe picioare.

Unele simptome ale sindromului picioarelor neliniștite sunt agravate de frig, în timp ce altele au probleme cu căldura. Acest lucru ar putea explica beneficiile acestor tratamente la cald sau la rece. Doar încercând aceste variante puteți identifica dacă și care anume opțiune este eficientă și pentru suferința dvs.

Stimulare magnetică transcraniană repetitivă (rTMS)

O procedură neinvazivă care este de obicei utilizată pentru tratarea depresiei ar putea fi utilă în ameliorarea simptomelor sindromul picioarelor neliniștite. Până în prezent, studiile au fost limitate și sunt necesare mai multe cercetări, dar rezultatele sunt promițătoare 

Stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS) trimite impulsuri magnetice către anumite zone ale creierului.

Nu este deloc clar de ce rTMS ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor. O teorie ar fi că impulsurile cresc eliberarea de dopamină în creier. Un altul sugerează că rTMS ar putea ajuta la anihilarea excitației în anumite părți ale hipocampusului care sunt asociate sindromului picioarelor neliniștite.

Într-un studiu din 2015, 14 persoane au primit 14 sesiuni de rTMS pe parcursul a 18 zile. Pacientii și-au îmbunătățit semnificativ simptomele sindromului picioarelor neliniștite și și-au îmbunătățit somnul. Rezultatele au durat cel puțin două luni după încheierea tratamentului 

Stimularea nervului electric transcutanat (TENS)

Cu stimularea nervului electric transcutanat (TENS), un dispozitiv trimite mici curenți electrici către părți ale corpului pentru a ajuta la ameliorarea durerii.

Nu există o mulțime de cercetări privind utilizarea TENS pentru a trata sindromul picioarelor neliniștite, dar studii observaționale arată că la anumiți pacienți ar putea funcționa.

Acupunctura

Acupunctura poate fi utilă în tratamentul multor afecțiuni de sănătate, iar sindromul picioarelor neliniștite ar putea fi una dintre ele.

Un studiu din 2015 efectuat pe 38 de persoane cu sindromul picioarelor neliniștite, care au fost tratați cu acupunctură timp de șase săptămâni, a arătat că activitatea lor anormală a piciorului a fost redusă foarte mult.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acupunctura ca tratament fiabil pentru sindromul picioarelor neliniștite

Chirurgie pentru varice

Pentru persoanele cu anumite probleme circulatorii, intervenția chirurgicală ar putea fi cel mai eficient tratament pentru sindromul picioarelor neliniștite.

Varicele sunt vase de sânge mărite, adesea la nivelul picioarelor, care se umplu excesiv de sânge, ce nu mai este trimis înapoi în circulație. Această cantitate crescută de sânge poate duce la insuficiență venoasă superficială, ceea ce înseamnă că corpul dumneavoastră nu poate gestiona circulația sângelui în mod  adecvat. Drept urmare, sângele se acumulează în picioare.

Într-un studiu din 2008, 35 de persoane cu insuficiență venoasă cronică și sindromul picioarelor neliniștite au beneficiat de o procedură numită ablație cu laser endovenos pentru tratarea varicelor. Dintre cele 35 de persoane, 84% dintre acestea aveau simptomele sindromul picioarelor neliniștite îmbunătățite semnificativ sau eliminate complet prin intervenția chirurgicală!


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=4c486fc7-c8c4-4c6c-b30c-366dabaeaadd
2. Benzodiazepines for restless legs syndrome
•    Karla Carlos
•    Gilmar F Prado
•    Camila DM Teixeira
•    Cristiane Conti
•    Marcio M de Oliveira
•    Lucila BF Prado
•    Luciane BC Carvalho
Authors' declarations of interest
Version published: 20 March 2017
3. https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/restless-legs-syndrome/what-is-rls/treatment.html
4. Actigraph evaluation of acupuncture for treating restless legs syndrome
Weidong Pan 1, Mingzhe Wang 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0