Lupusul primavara - cum faci fata provocarilor

Lupusul este o afecțiune cronică autoimună, care apare atunci când sistemul imunitar începe să atace țesuturile sănătoase, confundându-le cu agenți externi.

Vorbim mult despre efectele dăunătoare ale razelor ultraviolete (UV) ale soarelui. Și știm să ne protejăm cu pălării cu boruri largi, articole de îmbrăcăminte SPF și folosim protecție solară.

Sosirea primăverii reprezintă prilej de bucurie pentru oricine, însă totodată poate fi și motiv de îngrijorare pentru pacienții care au primit diagnosticul de lupus eritematos sistemic. Asta pentru că timpul petrecut afară, la soare, în bătaia radiațiilor UV, nu este neapărat benefic celor care suferă de lupus. Însă pentru ei și expunerea la UV de la lumina artificială poate fi la fel de dăunătoare și dureroasă ca prea mult timp afară, la soare.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Expunerea pielii la radiațiile UV poate cauza erupții discoide la nivel cutanat, specifice lupusului, însă totodată poate declanșa și un puseu de activitate al bolii, agravând simptomatologia bolii.

O nouă cercetare prezentată la Colegiul American de Reumatologie a găsit dovezi care susțin ceea ce mulți pacienți cu lupus eritematos sistemic au observat de multă vreme: simptomele lor se pot agrava sau se pot îmbunătăți odată cu schimbările de vreme, cum ar fi fluctuațiile de temperatură sau umiditate.

Lupusul eritematos sistemic, cel mai frecvent tip de lupus, poate afecta întregul corp. Simptomele pot include erupții cutanate, artrită, febră, oboseală, dureri de cap și sensibilitate la soare. Severitatea bolii poate diferi mult de la pacient la pacient.

Studiul menționat mai sus a găsit asocieri între schimbările atmosferice și cele de mediu cu 10 zile înainte ca pacienții să viziteze o clinică care caută tratament pentru simptomele lupusului.

Și cercetări anterioare au arătat variații sezoniere semnificative în activitatea bolii lupusului, cum ar fi erupțiile renale care sunt mai frecvente în lunile de iarnă și simptomele de artrită crescute care apar în lunile de primăvară și vară.

De ce pacienții cu lupus sunt atât de sensibili la lumină?

Expunerea la lumina UV provoacă leziuni ale ADN-ului celular al tuturor, susțin dermatologii. Radiațiile UV sunt cele care cauzează deteriorarea celulelor, indiferent dacă provine de la soare sau de la o lampă.

La persoanele cu lupus, celulele sunt mult mai sensibile la daunele cauzate de radiațiile UV. Odată ce celulele sunt deteriorate, sistemul imunitar le curăță, dar persoanele cu lupus au o eliminare mult mai lentă a acestor celule.”

Celulele moarte rămân în corp, declanșând un atac al sistemului imunitar. Avem anticorpi în sistemul nostru imunitar care sunt de obicei folosiți pentru a lupta împotriva infecțiilor. Dar la persoanele cu lupus, anticorpii vizează greșit proteinele din celulele normale și provoacă o reacție imună.

Cât de frecventă este fotosensibilitatea la persoanele cu lupus?

Fotosensibilitatea este frecventă la persoanele cu lupus: 40% până la 70% dintre persoanele cu lupus vor descoperi că boala lor se agravează prin expunerea la razele UV de la lumina soarelui sau lumina artificială. Deși soarele emite cantități mult mai mari de radiații UV decât lumina interioară, majoritatea oamenilor, în special cei cu lupus, tind să petreacă mai mult timp în interior, unde sunt expuși pentru perioade mai lungi de timp.

Ar mai trebui menționat și că razele UV pot activa, de asemenea, crizele de lupus, declanșând simptome precum oboseală, dureri articulare, furnicături și amorțeală.

Cum să te protejezi pe timpul primăverii dacă ai lupus eritematos sistemic

Nu te expune la radiații UV – odată cu venirea primăverii, trebuie să acorzi mai multă atenție soarelui. Chiar dacă afara este încă răcoare, nu trebuie să te lași păcălit întrucât radiațiile sunt deja suficient de intense încât să îți facă rău. Nu ieși niciodată din casa fără să îți acoperi pielea cu un strat generos de lotiune cu factor de protecție 50. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Atât Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA (FDA), cât și Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomandă reaplicarea protecției solare la fiecare două ore și mai des dacă înoți sau transpiri.

De asemenea, e recomandat să folosești pălării, ochelari de soare și bluze cu mânecă lungă pentru a-ți acoperi pielea atunci când urmează să stai în aer liber.

Limitează-ți activitățile din exterior

Dacă ești în aer liber, încearcă să-ți limitezi  majoritatea activităților și să stai la umbră după ora 10:00 dimineața până la ora 16:00, când sunt cele mai fierbinți ore ale zilei și când razele ultraviolete ale soarelui sunt cele mai puternice.

Caută umbra copacilor și a umbrelelor ori de câte ori este posibil. Cu toate acestea, nicio cantitate de umbră nu-ți poate proteja pielea de arsurile solare sau de razele UVA și UVB care ar putea declanșa o erupție. Așa că folosește crema de protecție solară. 

Menține-te hidratat 

Hidratarea este esențială în orice anotimp, însă mai ales în sezonul cald, atunci când riscul de deshidratare este mai mare. Consumă apă din belșug, în special atunci când desfășori activități în aer liber. Consumul mare de apă detoxifică organismul și previne apariția problemelor de sănătate, precum deshidratarea.

Fă alegeri alimentare inteligente

Primăvara este sezonul în care se dă startul la grătare. Asta înseamnă că tentația de a mânca alimente nesănătoase precum micii sau carnea grasă făcută pe grătar este mai mare. Poți și tu să te bucuri de această activitate, ținând cont de ceea ce mănânci. Pregătește legume la grătar pentru a nu te simți marginalizat atunci când mergi la grătar și alege, în locul cărnii de porc, carne de pește.

Plănuiește în avans timpul pe care urmează să-l petreci în aer liber 

Fă-ți programul în funcție de intensitatea radiațiilor UV. De exemplu, ar trebui să alegi activitățile în aer liber dimineața și seara, iar între orele 10:00 și 16:00 să stai în interior, departe de razele soarelui.

Nu îți depăși limitele 

E posibil că vremea buna să te entuziasmeze atât de tare încât să iți dorești să faci cât mai multe într-o zi și să petreci mai mult timp în aer liber. Ascultă-ți însă organismul și nu îți depăși limitele pentru a nu rișca să declanșezi un puseu de activitate al bolii.

Nu consuma băuturi răcoritoare din comerț 

Sucurile, fie ele carbogazoase sau fără acid, sunt extrem de dăunătoare pentru sănătate. În cazul pacienților cu lupus, consumul de zahăr în exces poate declanșa un episod de activitate al bolii, determinând apariția în lanț a simptomelor specifice.

Evită alergenii 

Atât alergiile, cât și lupusul eritematos sistemic sunt afecțiuni cauzate de un sistem imunitar hiperactiv. Așadar, pacienții care suferă de lupus eritematos sistemic sunt predispuși alergiilor. De aceea, e recomandat să evite expunerea la polen, care este principala cauză a declanșării alergiilor în timpul primăverii. 

Ia vitamina D

Având în vedere că nu este recomandat să faci băi de soare fără protecție solară timp de 10-20 de minute pe zi, astfel încât corpul tău să producă vitamina D de care ai nevoie pentru a rămâne sănătoși și pentru a construi un sistem imunitar puternic, este indicat să iei vitamina D. Discută cu medicul acest aspect.

Ia-ți măsuri de precauție dacă iei medicamente

Unele medicamente te pot face mai sensibil la soare, cum ar fi antibioticele, medicamentele antiinflamatoare sau medicamentele pentru tensiunea arterială. Prin urmare, ține cont de asta, ca să eviți eventualele probleme.

De asemenea, metotrexatul îi poate face pe unii oameni mai sensibili la razele ultraviolete. Dacă acest medicament te ajută în gestionarea lupusului, discută cu medicul specialist.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://acrabstracts.org/abstract/environmental-and-atmospheric-factors-in-systemic-lupus-erythematosus-a-regression-analysis/
https://www.lupus.org/resources/uv-exposure-what-you-need-to-know

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0