

Diferente intre artrita reumatoida si fibromialgie: simptome, cauze, tratament
Diferente intre artrita reumatoida si fibromialgie: simptome, cauze, tratament
Diferente intre artrita reumatoida si fibromialgie: simptome, cauze, tratament
Artrita reumatoida si fibromialgia sunt doua boli diferite, avand insa unele simptome similare, precum durere (pe care pacientul o poate simti ca o durere surda, continua), tulburari ale somnului, oboseala si stari depresive si momente de anxietate.
Cauzele
Cauzele acestor afectiuni sunt foarte diferite. Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca articulatiile. Fibromialgia, pe de alta parte, este o boala marcata de durere la nivel musculoscheletal si are simptome precum: extenuarea, tulburari ale somnului si probleme care afecteaza memoria si dispozitia.
Cat de diferite sunt simptomele?
Chiar daca ambele afectiuni au unele simptome similare, cauzele care stau la baza fiecarui simptom pot fi diferite. La fel de diferit este si modul in care pacientii cu artrita reumatoida sau cei cu fibromialgie le fac fata simptomelor.
Durerea
Una dintre cele mai mari diferente dintre cele doua este inflamatia. Durerea in cazul fibromialgiei nu este determinata de inflamatie, pe cand la artrita reumatoida, inflamatia de la nivelul articulatiilor este unul dintre simptomele principale.
- La persoanele cu poliartrita, durerea articulara apare simetric, pe ambele parti ale corpului. Daca te doare incheietura de la mana dreapta, vei avea durere si in incheietura stanga.
- Persoanele cu fibromialgie au durere in zona lombara, cat si simptome de tipul: dureri frecvente de cap, dureri articulare, spasme musculare, furnicaturi.
Depresia si anxietatea
Sentimentele depresive si starile anxioase sunt simptome comune ale fibromialgiei si ale poliartritei reumatoide. Aceste stari pot afecta calitatea vietii pacientilor. Un studiu din 2007, insa, a constatat ca aceste stari si sentimente nu sunt diferite, statistic vorbind, daca sunt comparati pacientii cu artrita reumatoida cu cei care sufera de fibromialgie.
Oboseala si afectarea somnului
- Un studiu a aratat ca femeile cu fibromialgie au raportat o senzatie mai pronuntata de somnolenta in timpul zilei si o oboseala mai mare, decat femeile care sufera de poliartrita reumatoida.
- In cazul artritei reumatoide, oboseala poate fi un rezultat al inflamatiei din corp si al anemiei. Cifrele arata ca anemia (un procent mic de globule rosii in sange) afecteaza pana la 70% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida.
Simptome distinctive
Simptomele fibromialgiei pot sa semene cu alte multor afectiuni, insa durerea este extrem de raspandinta si apare, de regula, in anumite puncte sensibile.
La poliartrita reumatoida, simptomele pot sa apara in perioada in care boala este activa si pot sa se reduca, periodic.
Diagnostic
Tratament
In functie de evolutia poliartritei reumatoide si de stadiul in care se afla boala, medicul iti va recomanda un tratament. Din pacate, daca boala este lasata netratata, simptomele pot duce la afectarea pe termen lung a articulatiilor, iar in cazuri grave, poliartrita reumatoida poate cauza daune majore organelor, inclusiv inimii.
Nu exista un leac pentru fibromialgie, iar diagnosticul ei poate fi greu de confirmat. Cele mai bune optiuni de tratament, insa, pot imbunatati calitatea vietii pacientului cu fibromialgie: schimbarea stilului de viata si medicamentele care tin simptomele sub control.
Simptomele pot fi confundate sau asociate semnele altor boli
Durerea articulara, oboseala/extenuarea si durerea musculara pot fi si simptome ale altor afectiuni, cum ar fi: lupusul, sindromul Sjogren, hipotiroidismul, scleroza multipla, sindromul de apnee in somn.
Mergi la medic daca te confrunti cu oricare dintre simptomele asociate fie cu poliartrita reumatoida, fie cu fibromialgia. Discuta cu el despre toate simptomele pe care le ai, pentru ca aceste informatii pretioase il vor ajuta sa determine care este cauza durerii.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Studiul "Nocturnal sleep, daytime sleepiness and fatigue in fibromyalgia patients compared to rheumatoid arthritis patients and healthy controls: A preliminary study", publicat in 2013 in Sleep Medicine, autori: TimothyRoehrs, Christina Diederichsa, Mazy Gillis, Amanda J.Burger, Rebecca A. Stout, Mark A. Lumley, Thomas Roth.
- Studiul "Effects of depression and anxiety on quality of life of patients with rheumatoid arthritis, knee osteoarthritis and fibromyalgia syndrome", publicat in 2007 in West Indian Medical Journal, autori A Ozcetin; S Ataoglu; E Kocer; S Yazycy; O Yildiz; A Ataoglu; C Ycmeli.