Examenul lichidului sinovial și biopsia sinovială

Medicii folosesc analiza lichidului sinovial pentru că investigația aceasta îi ajută să diagnosticheze cauza durerii articulare și să elimine din discuție o posibilă infecție. Cauzele frecvente ale durerii articulare sunt poliartrita reumatoidă, artroza și guta, iar examinarea lichidului sinovial poate să ajute medicul să elimine din start unele afecțiuni grave, care pot necesita tratament imediat.

În condiții normale, în fiecare articulație este prezent un volum mic de lichid sinovial, care formează o interfață subțire între suprafețele cartilajului articular și asigură mișcarea fără frecare a acestor suprafețe. La o articulație mare, cum ar fi genunchiul, volumul de lichid sinovial este estimat la mai puțin de 5 ml. În plus, presiunea intraarticulară este de obicei subatmosferică. Din punct de vedere al compoziției, lichidul sinovial normal este un ultrafiltrat de plasmă la care proteinele și proteoglicanii sunt adăugate de sinoviocitele de tip fibroblast din stratul de acoperire. Majoritatea soluților cu greutate moleculară mică, cum ar fi oxigenul, dioxidul de carbon, lactatul, ureea, creatinina și glucoza, difuzează liber prin endoteliul fenestrat al sinovialei și sunt în mod normal prezenți la niveluri comparabile cu cele din plasmă.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Lichidul sinovial și conținutul său sunt eliminate prin limfaticele sinoviale printr-un proces care este ajutat de mișcarea articulației. Excesul de lichid se poate acumula în orice articulație diartrodială ca urmare a unei game largi de procese, inclusiv tulburări neinflamatorii, inflamatorii și septice. În plus, hematoamele evidente pot rezulta atât din afecțiuni traumatice, cât și netraumatice. Cel mai important mecanism care contribuie la acumularea de efuziuni articulare este o creștere a permeabilității microvasculare sinoviale. Aceasta permite o creștere a efluxului de proteine plasmatice, în special a proteinelor mai mari, care la rândul său crește presiunea osmotică și contribuie la apariția efuziunii. Leucocitele se acumulează în lichid după transmigrarea prin endoteliu, stimulată de chemokinele produse în sinovială. Capacitatea limfaticei sinoviale de a elimina proteinele, celulele și resturile este rapid depășită, ceea ce contribuie la rândul său la acumularea acestora în compartimentul sinovial.

Examenul lichidului sinovial

Examenul lichidului sinovial - lichid sero-citrin cu caracter de exsudat (concentrație mare de proteine) și celularitate mare în care polimorfonuclearele (PMN) reprezintă 75%.

Pot fi evidențiate PMN care au fagocitat complexe imune (formate din factorul reumatoid, complement, imunoglobuline Ig G), celule denumite ragocite. În lichidul sinovial, factorul reumatoid este întotdeauna prezent, concentrația glucozei este scăzută, complementul este scăzut, testul cheagului de mucină este negativ.

Biopsia sinovială

Biopsia sinovială - este rareori folosită pentru stabilirea diagnosticului de poliartrită reumatoidă. Investigația poate fi necesară în cazul formelor cu interesarea unui număr mic de articulații pentru diagnosticul diferențial cu alte artropatii inflamatorii.

Modificările histologice

Precoce în evoluția poliartritei reumatoide apare un număr crescut de celule inflamatorii în membrana sinovială cu angiogeneza ulterioară, proliferarea celulelor inflamatorii cronice (mononucleare) și celulelor sinoviale rezidente, modificări histologice marcate - înlocuirea celor 2 straturi de celule care căptușesc membrana cu o membrană îngroșată care adesea trimite prelungiri vilozitare în spațiul articular.

Semnul distinctiv al poliartritei reumatoide este infiltratul de celule mononucleare perivasculare în membrana sinovială.

Nodulii reumatoizi precoce sunt caracterizați prin mici dilatații vasculitice și, mai tarziu, de inflamație granulomatoasă.

În ce constă examenul lichidului sinovial (procedură)

În timpul analizei lichidului sinovial, medicul va extrage și va analiza o mostră de lichid sinovial, luat din articulație. Medicii pot folosi pentru aspirația lichidului sinovial dintr-o articulație și termenul de artrocenteză.

În timpul procedurii în care se aspiră lichidul sinovial, medicul sau specialistul va urma mai mulți pași:

  • se amorțește zona din jurul articulației afectate, folosindu-se un anestezic local injectabil sau un spray care amorțește zona
  • se introduce un ac și o seringă în articulație, între cele două oase
  • se aspiră/ extrage o mostră mică de lichid sinovial, cu ajutorul seringii, și aceasta se păstrează într-un recipient
  • se trimite mostra la un laborator, unde va fi analizată.

Întreaga procedură este rapidă și relativ nedureroasă. 

Ce înseamnă rezultatele obținute în urma examenului lichidului sinovial?

Analiza lichidului sinovial evaluează, de fapt, lichidul acesta aspirat din articulația pacientului, pentru a depista semnele inflamației, tumefacției, sângerării și alte anomalii de la nivelul articulației.

Medicul încearcă să descopere diferite tipuri de modificări în lichidul sinovial, cum ar fi:

  • un aspect anormal al lichidului sinovial - dacă medicul descoperă o cantitate mai mare de lichid decât ar fi normal sau dacă acesta are o grosime redusă, aceste semne pot indica inflamație; lichidul sinovial ar trebui să fie vâscos, ceea ce înseamnă că este gros, consistent și lipicios. Dacă lichidul sinovial are o culoare anormală, acesta poate indica inflamație.
  • modificări microscopice - un tehnician va analiza mostra de lichid sinovial pentru a vedea care sunt proprietățile acestuia la nivel microscopic, care ar putea indica o afecțiune.

Ce modificări pot să apară la microscop:

  • un număr anormal de mare de leucocite (globule albe din sânge), care ar putea indica guta, poliartrita reumatoidă sau artrita septică;
  • un număr anormal de mare de eritrocite (globule roșii sangvine), care ar putea indica boli ale sângelui
  • prezența cristalelor de acid uric, care pot să însemne că pacientul are gută sau pseudogută
  • prezența microorganismelor (bacterii sau fungi), care s-ar putea datora unei infecții.

Foarte important!

Examenul lichidului sinovial poate fi recomandat de medic pentru a-l ajuta să diagnosticheze cauza inflamației dintr-o articulație. Cauza poate fi o boală infecțioasă, sângerarea, bolile inflamatorii (aici intră și bolile autoimune, precum poliartrita reumatoidă și lupusul) sau bolile degenerative, precum artroza.

Biopsia și prelevarea de țesut

În unele situații, pacientul este supus unei alte intervenții: biopsia sinovială. Acest proces nu necesită niciun fel de incizii. Biopsia sinovială este un mod sigur și eficient prin care medicii colectează mostre de țesut.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În acest scop, medicul va injecta un anestezic local în zona afectată, pentru a limita durerea și disconfortul, apoi va introduce un instrument chirurgical numit trocar în articulație. Acesta este un instrument ceva mai mare decât un ac și este, de regulă, folosit pentru aspirație și pentru a elibera spațiul de lichidul din jur. 

Următorul pas: medicul va introduce prin trocar un alt instrument, pentru a tăia o mostră din membrana sinovială. Pentru a privi în interiorul articulației se folosește o cameră mică cu lumină.

Biopsia sinovială ajută la diagnosticarea gutei și a infecțiilor bacteriene sau la excluderea altor infecții. Poate fi utilizată pentru a diagnostica afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, sau infecții mai puțin frecvente, cum ar fi tuberculoza sau infecțiile fungice.

Artroscopia

Artroscopia este utilizată pe scară largă de către specialiștii ortopezi pentru diagnosticarea și tratamentul unei varietăți de afecțiuni articulare, în special a dereglărilor mecanice ale structurilor intraarticulare, cum ar fi ligamentele încrucișate și meniscurile. În ultimele două decenii, procedura artroscopică a fost adaptată pentru achiziționarea de biopsii sinoviale de diagnostic în medii care nu necesită o sală de operație complet echipată și anestezie generală. În cele mai multe cazuri, anestezia locală intraarticulară este suficientă pentru procedură, deși la unele persoane poate fi necesară sedarea conștientă. Procedura este bine tolerată și este asociată cu o morbiditate scăzută, deși riscurile de hemartroză și infecție după procedură sunt ușor mai mari decât cele ale biopsiei percutanate cu ac. Pacientul trebuie să fie instruit să reducă la minimum susținerea greutății timp de 24 până la 48 de ore după procedură.

Principalul avantaj al artroscopiei este capacitatea sa de a ghida vizual procedura de biopsie. Acest lucru permite evaluarea macroscopică a sinovialei și prelevarea de probe din zonele care par a fi deosebit de grav afectate de procesul patologic și permite prelevarea de probe din interfața dintre sinoviala inflamată și cartilajul adiacent, aceasta fiind o zonă de interes deosebit pentru înțelegerea patogenezei artropatiilor distructive, cum ar fi artrita reumatoidă. Ca și în cazul probelor obținute prin biopsie sinovială percutanată, probele individuale sunt alocate pentru studii de laborator specifice, în funcție de întrebarea clinică sau de cercetare abordată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
 American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/synovial-fluid-analysis
Arthroscopic synovial biopsy in definitive diagnosis of joint diseases: An evaluation of efficacy and precision - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678688/  


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0