Progresia bolii renale diabetice, încetinită de unele proteine (studiu)

Nivelurile crescute ale unor proteine circulante specifice sunt asociate cu protecția împotriva insuficienței renale în diabet, potrivit cercetărilor de la Centrul american de diabet Joslin.

Când diabetul nu este bine controlat, nivelul zahărului din sânge crește. Hiperglicemia, adică nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca leziuni în multe părți ale corpului, inclusiv la nivelul rinichilor. Diabetul poate afecta rinichii provocând leziuni ale vaselor de sânge din interiorul rinichilor, ale nervilor din organism și ale tractului urinar.

Majoritatea persoanelor cu leziuni renale precoce nu prezintă simptome, cea mai bună modalitate de a le depista fiind un test de urină o dată pe an. Acest test verifică urina de cantități mici de proteine (albuminurie) și ajută la descoperirea leziunilor renale într-un stadiu incipient la persoanele cu diabet. Nu toți cei cu boli de rinichi ajung la insuficiență renală, deoarece, cu tratamentul potrivit, se poate preveni agravarea bolilor renale. 

Trei proteine pot încetini progresia spre stadiul final al bolii renale diabetice

Pe lângă faptul că acționează ca biomarkeri pentru riscul bolilor renale în diabet, proteinele pot servi și ca bază pentru viitoarele terapii împotriva progresiei către cele mai grave tipuri de boli renale, spun cercetătorii de la Joslin Diabetes Center. Acest lucru ar include probabil întârzierea evoluției și împiedicarea bolii renale de a ajunge în stadiul final.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiul¹ apărut în iuni 2021 în Science Translational Medicine marchează o îndreptare spre căutarea markerilor asociați cu protecția mai degrabă decât cu riscul individual crescut de progresie rapidă a bolii renale diabetice. Acest lucru ar trebui să obțină mai direct obiective potențiale pentru încetinirea progresiei, deoarece se bazează pe ideea că pacienții cu progresie lentă au anumiți factori de protecție.

Cercetările de acest tip au devenit posibile abia recent, spun autorii studiului, care au reușit să caute acești markeri datorită dezvoltării unor platforme proteomice cu randament ridicat. La fel de importantă a fost și disponibilitatea specimenelor de biobancă pregătite cu mulți ani în urmă în studiul Joslin Kidney Study.

Potrivit raportului de față, cercetătorii au profilat niveluri de la peste 1000 de proteine în probele de plasmă care au fost prelevate la momentul inițial în studiul original. Toți pacienții aveau diabet și funcția renală afectată moderat. Cercetătorii au folosit două cohorte de indivizi cu diabet de tip 1 sau de tip 2 care au fost urmăriți între 7 și 15 ani. Scopul principal a fost identificarea proteinelor care erau crescute la indivizii cu scădere lentă sau minimă a funcției renale în perioada de urmărire. 

Analizând proteinele care putea fi candidate potențiale, oamenii de știință au găsit trei proteine care păreau să ofere protecție împotriva declinului progresiv și anume: factorul de creștere a fibroblastelor 20 (FGF20), angiopoietina-1 (ANGPT1) și factorul de necroză tumorală ligand membru al superfamiliei 12 (TNFSF12).

În fiecare caz, nivelurile circulante ridicate au redus riscul de scădere renală progresivă și progresie către insuficiența renală. Efectul combinat al nivelurilor crescute ale tuturor celor trei proteine s-a tradus într-un risc foarte scăzut pentru ajungerea în stadiul final al bolii renale.  

Efectele protectoare ale acestor proteine par a fi independente, afirmă autorii studiului, ceea ce sugerează că există mai multe mecanisme implicate. Acestea pot fi cauzal legate de procesul bolii sau pot reprezenta căi încă neidentificate implicate în declinul renal progresiv.

Savanții continuă să analizeze cunoștințele biologice actuale referitoare la proteinele individuale și bolile renale, identificând o serie de mecanisme potențiale care ar putea explica efectele lor de protecție. Potrivit oamenilor de știință, acestea sunt potențiale noi căi de cercetare pe care le vor urma.

Studiul a identificat, deci, proteine circulante specifice care s-au epuizat la pacienții cu diabet care aveau și boli de rinichi care au progresat spre insuficiență renală. Rezultatele acestui studiu sugerează că o abordare medicală personalizată ar putea fi posibilă pentru tratarea pacienților cu niveluri scăzute ale proteinelor protectoare. Autorii studiului concluzionează că administrarea mimeticelor terapeutice proteice sau a tratamentelor care sporesc nivelurile circulante ale acestor proteine epuizate ar putea fi de viitor.

Oamenii de știință au început deja să dezvolte protocoale cu privire la modul de măsurare a concentrațiilor de proteine cu efect de protecție în medii clinice, în speranța că aceste proteine pot fi ulterior utilizate pentru a identifica pacienții cu risc de progresie spre stadiul final al bolii renale, care apoi să fie tratați cu terapii actualizate.

Ce poate face un pacient cu diabet care are leziuni renale?

Urmarea anumitor recomandări poate fi de folos în a ajuta rinichii să funcționeze mai bine și să încetinească progresia bolii renale:

Controlul zahărului din sânge

Cel mai bun mod de a preveni sau de a încetini agravarea leziunilor renale este menținerea glicemiei în limitele recomandate. Acest lucru se obține de obicei cu o alimentație potrivită, cu exerciții fizice și, dacă este necesar, cu insulină sau medicamente hipoglicemiante.

Controlul tensiunii arteriale crescute

Tensiunea arterială mare crește riscul pacientului de a ajunge la insuficiență renală, de aceea trebuie urmate instrucțiunile medicului curant legate de menținerea tensiunii la valori normale.

Protejarea funcției rinichilor prin administrarea de IECA sau BRA

Medicul poate prescrie pacientului diabetic medicamente pentru tensiunea arterială crescută - inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sau blocanți ai receptorilor de angiotensină (BRA) - chiar dacă tensiunea arterială este normală. Cercetările sugerează că aceste medicamente pot încetini pierderea funcției renale la toate persoanele cu diabet, chiar și la cele cu tensiune arterială normală.

Raportarea imediată a oricăror probleme urinare

Dacă pacientul diabetic are probleme urinare, acestea trebuie aduse la cunoștința medicului. Tratarea timpurie a infecțiilor tractului urinar este foarte importantă. Unele semne ale infecției urinare ar putea fi: nevoia frecventă de a urina, arsuri sau durere la urinare, urină tulbure, cu miros puternic sau cu sânge.

Limitarea cantității de sare din alimentație

Limitarea sării este necesară pentru a ține tensiunea arterială sub control și pentru a evita umflarea corpului.

Limitarea cantității de proteine din alimentație

Persoanele cu diabet zaharat și boli de rinichi ar trebui să mănânce suficiente proteine pentru o stare bună de sănătate, dar ar trebui să evite consumul excesiv. Cercetările sugerează că un consum mai mic de proteine poate încetini evoluția leziunilor renale. E bine ca pacientul să ceară medicului informații despre alimentația cea mai potrivită.

Evitarea medicamentelor care pot afecta rinichii

Pacientul diabetic trebuie să se adreseze medicului înainte de a lua antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen), precum și înainte de a lua orice suplimente pe bază de plante, deoarece pot dăuna rinichilor.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Translational Medicine - Circulating proteins protect against renal decline and progression to end-stage renal disease in patients with diabetes
https://stm.sciencemag.org/content/13/600/eabd2699
1. Studiul „Circulating proteins protect against renal decline and progression to end-stage renal disease in patients with diabetes" apărut în Science Translational Medicine (2021), DOI: 10.1126/scitranslmed.abd2699, autori: Zaipul Izwan Md Dom et al.
National Kidney Foundation  - Diabetes and Kidney Disease (Stages 1-4) 
https://www.kidney.org/atoz/content/Diabetes-and-Kidney-Disease-Stages1-4


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0