Asemanari si deosebiri intre afectarea mainilor in artroza si in poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoidă și artroza (osteoartrita) cauzează articulații rigide și dureroase. Totuși, ambele afecțiuni au puține în comun. Diferențele lor încep cu ceea ce le provoacă. 

Diferențe între artroză și poliartrita reumatoidă

Au cauze diferite

Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită. Artrita reumatoidă afectează aproximativ o zecime din mai mulți oameni decât osteoartrita. Principala diferență dintre osteoartrita și artrita reumatoidă este cauza din spatele simptomelor articulare. Osteoartrita este cauzată de uzura mecanică a articulațiilor. Artrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat articulațiile corpului.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Factori de risc diferiți

Ambele afecțiuni sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Ai un risc mai mare de a dezvolta poliartrită reumatoidă dacă cineva din familie se confruntă cu această boală.

Este mai probabil să dezvolți osteoartrită dacă te confrunți cu:

  • exces de greutate sau obezitate
  • deformări articulare
  • diabet
  • gută
  • ai suferit leziuni traumatice la nivelul articulațiilor

Artroza este mai frecventă la bărbații sub 45 de ani și la femeile de peste 45 de ani.

Când se dezvoltă artroza și poliartrita reumatoidă

Osteoartrita, cunoscută și sub numele de artroză, apare, de regulă, mai târziu în viață, după ani de uzură mecanică a cartilajului care aliniază și amortizează articulațiile. Spre deosebire de artroză, artrita reumatoidă poate apărea la orice vârstă.

În plus, durerea și rigiditatea specifice poliartritei reumatoide se pot dezvolta și se pot agrava în câteva săptămâni sau câteva luni. În unele cazuri, durerile articulare nu sunt primul semn al poliartritei reumatoide. Ea poate debuta cu simptome „asemănătoare gripei”, cum ar fi oboseală, febră, slăbiciune și dureri articulare minore.

Articulațiile afectate în poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă debutează de obicei în articulațiile mai mici. Este posibil să te confrunți cu durere, rigiditate și umflare în articulațiile degetelor. Pe măsură ce poliartrita reumatoidă progresează, simptomele se pot dezvolta în articulații mai mari, cum ar fi genunchii, umerii și gleznele.

Poliartrita reumatoidă este o boală simetrică. Asta înseamnă că vei experimenta simptome în ambele părți ale corpului în același timp.

Articulațiile afectate în artroză

Spre deosebire de poliartrita reumatoidă, artroza este mai puțin simetrică. S-ar putea să ai dureri doar la genunchiul stâng și nu și la cel drept, de exemplu. Artroza, cât și poliartrita reumatoidă pot afecta atât mâinile, cât și degetele. Totuși, artroza afectează adesea coloana vertebrală și șoldurile în plus față de genunchi.

Debutul durerii articulare în artroză și în poliartrita reumatoidă

Simptomele clinice sunt în general blânde în artroză (dureri de intensitate mică-moderată), deși pot apărea uneori reacții inflamatorii, cu edem și hiperemie, probabil ca urmare a unor stimulări microcristaline.

În poliartrita reumatoidă, durerea are o intensitate variabilă, influențată de pragul individual, de intensitatea fenomenelor inflamatorii și gradul distrucțiilor articulare. Dacă durează mai mult de șase săptămâni, atunci cu siguranță trebuie să consulți medicul. Dacă ai debut brusc de durere, roșeață și umflare, acest lucru trebuie să te trimită la medic de urgență. Adesea, articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor sunt afectate în primul rând și în mod egal pe ambele părți.

Localizarea durerilor în artroză și poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă poate afecta întregul corp sau doar anumite articulații, cel mai frecvent mâinile, încheieturile, degetele, coatele, genunchii, picioarele și șoldurile. Uneori, ceea ce se observă mai întâi este rigiditatea dimineața.  

Osteoartrita afectează doar o anumită articulație, iar durerea nu dispare fără terapie fizică sau medicală. Cartilajul articular este cel uzat. Pe măsură ce osteoartrita progresează, poate duce la excrescențe osoase sau pinteni (osteofiți) care pot compromite și mai mult articulațiile (degetele). Uneori poți avea articulații care fac zgomot. De asemenea, este posibil să te confrunți cu  o durere radiantă (la nivelul șoldurilor).

Există trei localizări importante în cazul artrozei: la articulațiile interfalangiene distale (nodulii Heberden), la articulațiile interfalangiene proximale (nodulii Bouchard) și artroză carpometacarpiana a policelui (rizartroză). Rizartroza este frecventă la persoanele ce desfășoară activități manuale.

În poliartrita reumatoidă mâinile reprezintă locul celor mai importante și mai frecvente afectări articulare. Sunt implicate articulațiile carpiene, metacarpo-falangiene și articulațiile interfalangiene proximale. 

Spre deosebire de artroză, niciodată nu sunt afectate articulațiile interfalangiene distale. O altă caracteristică a poliartritei reumatoide este afectarea simetrică a articulațiilor celor două mâini.

Au tratamente medicamentoase diferite

Nu există nici un remediu pentru artroză sau pentru poliartrita reumatoidă și nicio modalitate de a inversa deteriorarea articulațiilor. Tratamentele pentru ambele boli au scopul de a reduce durerea și de a ajuta articulațiile să funcționeze mai bine. Dar în poliartrita reumatoidă scopul principal al tratamentului este de a încetini sau opri progresia bolii.

Medicamente pentru poliartrita reumatoidă

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care reduc durerea și inflamația
  • Corticosteroizii, care sunt antiinflamatorii puternici care pot ajuta, de asemenea, la reglarea sistemului imunitar
  • Medicamente antireumatice modificatoare ale bolii sau DMARD și medicamente biologice, care încetinesc evoluția bolii
  • Acetaminofen, care reduce durerea, dar nu și inflamația

Medicamente pentru artroză

  • Creme sau geluri care reduc durerea
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
  • Medicamente pentru ameliorarea durerii
  • Injecții articulare

Medicamentele opioide, cunoscute și sub denumirea de narcotice, nu sunt prescrise nici pentru poliartrita reumatoidă, nici pentru osteoartrită, din cauza riscului de efecte secundare în timp, cum ar fi oboseală extremă, constipație și dependență.

Asemănări între artroză și poliartrita reumatoidă

Mâinile, afectate în ambele boli

Modificări importante la nivelul mâinilor apar atât în artroză, o afecțiune degenerativă caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articular, cât și în poliartrită reumatoidă, o boală inflamatorie sistemică cronică, caracterizată printr-o afectare articulară cu evoluție deformantă și distructivă și cu manifestări sistemice multiple.

Afectarea articulațiilor mici ale mâinii în artroză este de zece ori mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați și începe să se dezvolte odată cu instalarea menopauzei. În poliartrita reumatoidă femeile sunt de două-trei ori mai des afectate decât bărbații și debutul bolii este la femeile tinere.

Redoarea articulară, prezentă și în artroză, și în poliartrita reumatoidă

Redoarea articulară, dificultatea resimțită la începutul mișcărilor sau procesul de "încălzire" al articulațiilor după un repaus prelungit este apanajul suferințelor articulare de tip inflamator, în cazul de față al poliartritei reumatoide. Durata redorii este considerată un indicator clinic orientativ asupra activității bolii.

Redoarea este resimțită de către bolnavi ca o senzație neplăcută de tensiune și rigiditate la începutul mișcării și care dispare pe măsură ce articulația respectivă este mobilizată. Spre deosebire de poliartrită, unde redoarea este frecvent întâlnită și este de cel puțin 45 minute, poate apărea însă și în artroză, dar nu depășește 5-30 minute.

În osteoartrită, rigiditatea articulară ușoară este frecventă dimineața și după o oră sau mai mult de inactivitate în timpul zilei. Pe măsură ce articulațiile încep să fie folosite și să se miște mai mult, chiar și după doar câteva minute, rigiditatea și durerea se îmbunătățesc.

În schimb, poate dura o oră sau mai mult pentru ca rigiditatea matinală a artritei reumatoide să dispară. În unele cazuri, rigiditatea prelungită a articulațiilor matinale este primul simptom al poliartritei reumatoide.

Deformările articulare

Deformările articulare sunt frecvente în artroză, falangele putând fi deviate în direcții diferite, generând așa-numitele "degete șerpuitoare". În cazurile de artroză severă a mâinilor, afectarea funcțională poate fi importantă, cu pierderea capacității de prehensiune. În majoritatea cazurilor debutul bolii este insidios, iar evoluția este lent progresivă, cu limitarea mișcărilor active și pasive, deformări articulare, anchiloze.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

În poliartrita reumatoidă, tumefacția articulațiilor interfalangiene proximale și lipsa afectării articulațiilor interfalangiene distale duc la apariția „degetelor fusiforme”. La nivelul degetelor pot apărea și alte modificări denumite sugestiv: „deget în gât de lebădă”, deviația ulnară a degetelor „ca spicele în bătaia vântului”. 

Suplimentar, pacienții cu poliartrită reumatoidă pot prezenta și noduli reumatoizi cu localizare la nivelul mâinii. Nodulii reumatoizi reprezintă cea mai frecventă manifestare extraarticulară a poliartritei.

Modificări radiologice

În artroză modificările radiologice sunt mai frecvente decât manifestările clinice, jumătate dintre cei care prezintă astfel de modificări neavând simptome clinice. În stadiile inițiale, examenul radiologic este normal.

În momentul în care acestea apar, boala este deja constituită. Din punct de vedere radiologic, artroza interfalangiană proximală și distală se caracterizează prin îngustare neuniformă până la dispariție a spațiului articular, scleroza osoasă subcondrală, prezentă de osteofite și subluxații.

În poliartrita reumatoidă, în primele luni de boală examenul radiologic al articulațiilor afectate poate fi normal. Ulterior, se pot evidenția tumefacția de părți moi periarticulare, osteoporoza juxta-articulară, îngustarea spațiilor articulare, eroziunile marginale, geodele și microgeodele apar în stadiile mai avansate, odată cu progresia leziunilor distructive ale bolii.

Artroză versus poliartrita reumatoidă: Obținerea unui diagnostic corect

Obiectivele tratamentului atât pentru artroză, cât și pentru poliartrita reumatoidă sunt similare - menținerea funcției articulare, reducerea durerii și minimizarea potențialului de afectare a articulațiilor. Dar aceste afecțiuni trebuie tratate și gestionate diferit, ceea ce face ca diagnosticul corect să fie crucial.

În poliartrita reumatoidă, diagnosticul implică un istoric medical, un examen fizic, analize de sânge și studii imagistice. 

Diagnosticul de osteoartrită implică de obicei un istoric medical, un examen fizic și studii imagistice. Ar putea fi efectuate analize de sânge pentru a exclude poliartrita reumatoidă și alte tipuri de artrită autoimună.

Cu această suprapunere în diagnostic, poliartrita reumatoidă este uneori confundată cu osteoartrita, mai ales pe măsură ce pacienții îmbătrânesc. Acest lucru este deosebit de comun în osteoartrita erozivă, atrag atenția specialiștii. Osteoartrita erozivă este un tip mai rar și mai sever de artroză care implică eroziunea osoasă și deteriorarea cartilajului degetelor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Arthritis
https://www.niams.nih.gov/health-topics/arthritis
Centers for Disease Control and Prevention - Arthritis Types
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/types.html
Rheumatoid Arthritis - RA vs. OA: Which is Worse – Rheumatoid Arthritis or Osteoarthritis?
https://www.rheumatoidarthritis.org/ra/ra-vs-oa/
Arthritis Foundation - Osteoarthritis
https://www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis
Centers for Disease Control and Prevention - Osteoarthritis (OA)
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0