Alergiile: 10 metode naturale de a le combate

Înainte de a te îndrepta spre medicamente, poți încerca o serie de metode naturale pentru a lupta împotriva alergiilor, precum purtarea unei măști, folosirea unui spray cu apă de mare și o alimentație care să includă multe crudități.

O alergie este o reacție pe care corpul o are la un anumit aliment sau o anumită substanță. Alergiile sunt foarte frecvente, mai ales la copii; unele dispar odată cu creșterea copilului, deși multe rămân pe tot parcursul vieții. De asemenea, adulții pot dezvolta la un moment dat alergii la lucruri la care nu erau alergici până atunci.

A avea o alergie poate fi o adevărată pacoste, deoarece interferează cu activitățile de zi cu zi, dar majoritatea reacțiilor alergice sunt ușoare și pot fi ținute în mare măsură sub control. Ocazional pot apărea reacții severe, dar acestea sunt mai puțin frecvente. În general, o alergie se manifestă prin strănut, nas înfundat și secreții nazale, ochi roșii, mâncărimi nazale, tuse, o erupție de culoare roșie, agravarea simptomelor de astm sau a eczemelor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Alergiile cele mai frecvente sunt cele la:

  • iarba și polenul copacilor - o alergie la aceste elemente este cunoscută sub numele de febra fânului (rinită alergică)
  • acarieni
  • păr de animale
  • unele alimente - în special nuci, anumite fructe, crustacee, ouă și lapte de vacă
  • mușcături și înțepături de insecte
  • medicamente - inclusiv  ibuprofen, aspirină și anumite antibiotice
  • latex - folosit la fabricarea unor mănuși și la fabricarea prezervativelor
  • mucegai - acesta poate elibera în aer particule mici, pe care le poți inhala
  • produse chimice de uz casnic - inclusiv ingrediente din detergenți și din vopsele de păr.

Majoritatea acestor alergeni sunt în general inofensivi pentru persoanele care nu au sensibilități la ei.

Ce poți face pentru a ține la distanță alergiile prin metode naturale?

Nu deschide fereastra când afară sunt mulți alergeni

Poate că te uiți pe fereastră și vezi că afară este o zi superbă. Dar dacă numărul alergenilor este mare (particule de polen sau praful ridicat în zonele unde există șantiere), păstrează ferestrele și ușile închise pentru a proteja aerul care există în interior. De asemenea, poți instala un filtru HEPA pe sistemul de aer condiționat sau poți investi într-un purificator de aer.

Ia în considerare tratamente alternative

Unele remedii din plante pot fi utile împotriva alergiilor. Brusturele este unul dintre cele mai promițătoare și mai bine cercetate remedii naturale pentru alergii. Unele studii¹ sugerează că extractul de brusture poate funcționa la fel de bine în cazul alergiilor precum medicamentele antihistaminice. 

Spală-te imediat ce intri în casă

De fiecare dată când intri în casă, aduci cu tine bucăți mici din lumea de afară. După ce ai umblat prin aer liber, hainele, pantofii, părul și pielea sunt acoperite cu particule minuscule din locurile prin care ai trecut. Dacă știi că te confrunți des cu alergiile, imediat ce ajungi acasă e bine să pui hainele în coșul de rufe și să faci un duș. De asemenea, e indicat să-ți lași pantofii imediat în zona intrării.

Poartă o mască atunci când aspiri sau când lucrezi în grădină

Purtarea unei măști împiedică alergenii să pătrundă în căile respiratorii atunci când nu poți evita anumite declanșatoare de alergii, cum ar fi atunci când grădinărești sau când dai cu aspiratorul. O mască respirator N95, disponibilă în majoritatea farmaciilor și a magazinelor de produse medicale, va bloca 95% dintre particulele mici, cum ar fi polenul și alți alergeni.

Mănâncă mai sănătos

Într-un studiu, copiii care au mâncat multe legume proaspete și fructe - în special struguri, mere, portocale și roșii - au avut mai puține simptome de alergie. Cercetătorii încă încearcă să descopere care este dintre toate acestea legătura. Ce se poate spune cu siguranță este că o dietă sănătoasă, bazată pe legume și fructe, este bună pentru întregul corp. Mai ales dacă te confrunți cu alergiile, adaugă în meniul tău zilnic un fruct proaspăt ca gustare și cel puțin o legumă la fiecare masă.  

Curăță nasul cu un spray cu apă de mare

O clătire nazală curăță mucusul din nas și poate ușura simptomele alergice. De asemenea, poate îndepărta bacteriile și poate reduce picurarea postnazală. Poți să apelezi la un spray nazal cu apă de mare, care desfundă și hidratează nasul. Sau îți poți face acasă un amestec din 3 lingurițe de sare fără iod cu 1 linguriță de bicarbonat de sodiu pe care să îl păstrezi într-un recipient etanș. Pentru utilizare, pune 1 linguriță din acest amestec în 200 ml de apă distilată sau fiartă și răcită și curăță nasul cu acest lichid.

Bea mai multe lichide non-alcoolice

Dacă simți că ai nasul înfundat sau că mucusul ți se adună în gât din cauza alergiilor, bea mai multă apă, suc natural de fructe sau legume sau ceaiuri de plante. Aportul suplimentar de lichid poate subția mucusul din pasajele nazale. Și supele fierbinți desfundă nasul cu ajutorul aburilor.

Inhalează aburi

Acest truc simplu poate ușura nasul înfundat și te poate ajuta să respiri mai ușor. Ține capul aplecat peste un bol în care ai pus apă fierbinte și un ulei esențial de eucalipt sau de mentă. Acoperă capul cu un prosop și inspiră ușor aburii care se ridică.

Ia în considerare acupunctura

Această practică antică le poate fi de folos persoanelor alergice. Deși modul în care acupunctura influențează alergiile nazale este încă neclar, câteva studii arată că te poate ajuta să gestionezi simptomele.

Curăță casa cu produse naturale

Când ești alergic, e și mai important să păstrezi casa mereu curată, aceasta fiind una dintre cele mai bune modalități de a evita alergenii din interior. Dar substanțele chimice dure din produsele pentru curățarea podelelor sau a chiuvetelor îți pot irita pasajele nazale și pot agrava simptomele. Încearcă fie să cumperi produse cu ingrediente cât mai puțin nocive (soluții de curățat bio, detergenți de vase bio etc.) sau să ți le prepari tu din oțet și bicarbonat de sodiu, de exemplu. De asemenea, folosește un aspirator care are un filtru HEPA pentru a prinde alergenii. 

Evită fumul de țigară

Fumul de țigară poate agrava secrețiile nazale și mâncărimile, așa că stai departe de zone în care se fumează. De asemenea, evită și alți factori care îți pot agrava simptomele, cum ar fi spray-urile cu aerosoli și fumul de la șemineele cu lemne.

Asigură-te că știi ce îți declașează alergiile

Poate bănuiești ce anume îți dă simptome de alergie, dar ești într-adevăr sigur? E recomandat să mergi la alergolog pentru a-ți face un test cutanat și a-ți identifica declanșatorii.

 

 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Randomised controlled trial of butterbur and cetirizine for treating seasonal allergic rhinitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC64514/
1. Studiul „Randomised controlled trial of butterbur and cetirizine for treating seasonal allergic rhinitis”, apărut în BMJ. 2002 Jan 19; 324(7330): 144. doi: 10.1136/bmj.324.7330.144, autori: Andreas Schapowal
NIH - Nasal irrigation as an adjunctive treatment in allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23168142/
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0