Totul despre chisturile sinoviale

Foarte multe persoane remarcă apariția unei formațiuni dureroase, de mărimea unui "ou de bibilică" în vecinătatea încheieturii mâinii sau a labei piciorului, denumită chist sinovial.

Chistul sinovial, cunoscut și sub denumirea de chist ganglionar, este o umflătură plină de lichid care apare de obicei în apropierea unei articulații sau a unui tendon și este, în esență, o hernie a lichidului gros, asemănător cu gelatina, din aceste structuri, ca urmare a slăbirii membranei sinoviale sau a tecii tendoanelor.

Cele mai frecvente localizări ale chistului sinovial

Localizarea chistului sinovial poate fi diferită și este de regulă generată de o suprasolicitare a încheieturii respective, microtraumatisme, iritarea unor componente din articulație sau a a membranelor articulare; pot apărea și anumite boli degenerative.

Iată cele mai frecvente localizări:

  • chist sinovial la mână sau încheietura mâinii: poate apărea la încheietura mâinii, pe fața anterioară sau palmară, sau chiar la nivelul degetelor. Tratamentul poate presupune imobilizare cu bretele de compresie, orteze specifice, aspirarea lichidului, fizioterapie sau în anumite cazuri, intervenție chirurgicală.

Recomandările experților DOC.ro
  • chist sinovial la nivelul labei piciorului: cauzele sale includ tendinita și purtarea de încălțăminte necorespunzătoare, foarte strâmtă în partea de sus a labei piciorului, în special cizme, botine. Tratamentul în acest caz se poate face prin aspirare pentru drenarea chistului sau se poate impune o intervenție chirurgicală, în funcție de gravitate.
  • chist sinovial la genunchi sau chisturi Baker: se localizează mai frecvent în zona poplitee (partea din spate a genunchiului) ca urmare a unor leziuni meniscale, artroze, leziuni cartilaginoase, etc. Tratamentul cel mai adecvat poate fi prin drenaj de aspirație și fizioterapie.

Chisturile sinoviale pot apărea la orice vârstă și diagnosticarea se face prin examinare clinică, ecografie sau RMN.

Ce sunt chisturile sinoviale

Chisturile sinoviale sau chisturile ganglionare apar la nivelul articulațiilor sau tecilor tendonului, rezultând leziuni ferme de 0,5 până la 2 cm, pline cu mucină, cu o capsulă fibroasă. Ele sunt cele mai frecvente pe mână, în special pe dorsul încheieturii mâinii, dar apar și pe gleznă, laba piciorului și fosa poplitee (unde sunt numite chisturi Baker). O pătrime dintre acestea din urmă apar la copiii mai mici de 6 ani.

Textele de patologie clinică separă chisturile sinoviale care au o căptușeală sinovială adevărată (de exemplu, chisturile lui Baker) de cele de tip ganglionar, despre care se consideră că sunt degenerative și nu au căptușeală sinovială. Medicii, totuși, folosesc de obicei ambii termeni în mod interschimbabil.

Simptome de durere și slăbiciune pot apărea, dar la majoritatea copiilor sunt asimptomatice. Rezolvarea spontană a tuturor tipurilor de chisturi sinoviale este frecventă la copii.

Cum se diagnostichează chisturile sinoviale

Diagnosticul corect al unei astfel de formațiuni se poate pune la o consultație la ortoped sau reumatolog, care după ce îl va examina fizic va solicita o examinare imagistică, precum radiografia simplă, ecografia sau rezonanța magnetică.

Radiografiile pot fi efectuate pentru a exclude orice manifestare intraosoasă asociată, dar în general vor fi neremarcabile.

Ecografia poate fi utilizată pentru a diferenția un chist de o malformație vasculară și pentru a evita puncția accidentală a arterei radiale în timpul aspirației cu ac a unui chist.
RMN-ul este de obicei indicat dacă există o preocupare pentru o posibilă tumoră solidă. Ganglionii și chisturile sinoviale au caracteristici imagistice identice la RMN, ambele sunt situate periarticular în locație și sunt frecvent observate în jurul mâinilor și picioarelor.

Chisturile sinoviale reprezintă o adevărată hernie a membranei sinoviale prin capsula articulară. Comunicarea cu articulația din apropiere printr-un gât îngust poate fi observată la RMN. Atât ganglionii, cât și chisturile sinoviale apar de obicei ca mase rotunde sau ovoide, uniloculate sau multiloculate, cu suprafețe netede sau ușor lobulate, în apropierea articulației sau tendonului. Atașarea ganglionilor la capsula articulară a fost observată într-o majoritate covârșitoare a 150 de cazuri examinate în timpul intervenției chirurgicale.

Caracteristicile semnalului ganglionilor și chisturilor sinoviale sunt similare cu cele ale fluidului simplu: hipointens până la mușchiul scheletic pe imaginile ponderate în T1 și marcat hiperintens pe imaginile T2 sau STIR sensibile la lichid.

Un semnal ușor hiperintens poate fi observat uneori pe imaginile T1, posibil ca rezultat al hemoragiei intralezionale sau al acumulării de material mucoid. Astfel de cazuri necesită imagistică suplimentară cu contrast pentru a exclude un neoplasm solid, cum ar fi sarcomul sinovial. Deoarece chisturile sinoviale și ganglionii nu apar departe de locațiile periarticulare, o masă intramusculară cu aspect chistic care nu comunică cu o articulație din apropiere ar trebui examinată ca un posibil neoplasm, de obicei o tumoare mixoidă.

Colecțiile burselor (bursita) apar de obicei și în apropierea articulațiilor; unele burse, cum ar fi chisturile poplitee, pot comunica cu articulațiile din apropiere. Colecțiile burselor pot avea patologie asociată a tendonului în anumite locații (de exemplu, bursa subacromial-subdeltoidiană și manșeta rotatorilor, bursa retrocalcaneană și tendonul lui Ahile).

Diagnosticul diferențial al chisturilor sinoviale

În cadrul unei consultații la medicul ortoped sau reumatolog care examinează chistul sinovial se pune problema dacă această formațiune nu este confundată cu:

 

 

Tratamentul chistului sinovial

Tratamentul chistului sinovial depinde de dimensiunea acestuia și de simptome, deși multe persoane apelează la terapie și din cauza aspectului estetic deranjant. 
Pacienții asimptomatici pot fi observați și asigurați că chisturile ganglionare sunt benigne și pot regresa spontan dacă se evită traumatizarea zonei, purtarea de încălțăminte lejeră, etc.

Tratamentul nechirurgical poate fi încercat în funcție de localizarea chistului. Chisturile ganglionare ale încheieturii mâinii dorsale pot fi aspirate, dar există o rată de recidivă mult mai mare decât în cazul exciziei chirurgicale. Aspirația chisturilor ganglionare ale încheieturii mâinii nu se realizează în general din cauza proximității lor de artera radială, sau se efectuează cu prudență.

Tratamentul conservator al chistului sinovial

În absența simptomelor și atunci când chistul este mic, nu sunt necesare medicamente sau intervenție chirurgicală, deoarece de multe ori chisturile dispar de la sine, după un timp, mai ales dacă este eliminată cauza generatoare, suprasolicitarea articulației, tratarea bolii de fond.

În cazul în care chisturile au o dimensiune mare și provoacă durere sau limitarea mișcării, se pot recomanda medicamente anti-inflamatorii și aplicarea de gheață, în momentele de durere acută.

Tratamentul chirurgical este rezervat pacienților cu leziuni simptomatice persistente.

Tratamentul clasic include terapia cu unde șoc sau injecțiile cu corticosteroizi. Ambele ar trebui descurajate din cauza riscului ridicat de recurență și a durerii asociate.

Utilizarea agenților antiinflamatori nesteroidieni, cuplată cu repaus sau atelarea încheieturii mâinii, pot fi suficiente dacă chistul provoacă disconfort tranzitoriu.

Tratamentul invaziv al chistului sinovial

Aspirația de lichid existent în chist se face de către medicul ortoped, sub anestezie locală, cu ajutorul unui ac de dimensiuni mai mari și astfel se realizează îndepărtarea fluidului acumulat în regiune. După aspirație, se pot injecta corticosteroizi pentru a ajuta la reducerea inflamației și vindecarea chistului.

Tratamentul chirurgical se realizează sub anestezie generală și constă în îndepărtarea completă a chistului. Pacientul poate merge acasă în aceeași zi. Pentru o perioadă mai lungă de timp, zona afectată ar trebui protejată prin repaus, pentru a se evita regenerarea chistului.

Chisturile ganglionare ale încheieturii mâinii dorsale sunt abordate printr-o incizie transversală făcută direct peste chist. Se efectuează disecția atentă pentru a expune pediculul chistului și pentru a evita ruperea acestuia, ceea ce ar îngreuna excizia anexelor capsulare. Pediculul și atașamentele capsulare trebuie detașate cât mai aproape de ligamentul scafolunar, fără a perturba integritatea ligamentului. Eșecul rezecției pediculului chistului ganglionar, a atașamentelor sale capsulare și a unei părți a capsulei a fost asociată cu o rată ridicată de recurență. Chisturile ganglionare ale încheieturii mâinii sunt adesea aproape de artera radială sau uneori pot înconjura vasul. Disecția contonată trebuie utilizată pentru a mobiliza artera din chist cu grijă pentru a evita rănirea vasului. Ramura cutanată palmară a nervului median apare la 5 cm proximal de articulația încheieturii mâinii și este, de asemenea, expusă riscului de excizie a chistului ganglionar al încheieturii mâinii.

Cea mai frecventă complicație a exciziei chirurgicale este recurența, iar chisturile ganglionare ale încheieturii mâinii au o rată de recurență mai mare decât chisturile ganglionare ale încheieturii dorsale. Chisturile ganglionare au o rată de recurență de aproximativ 15% până la 20%.

După puncție sau operație se aplică de obicei o orteză sau o atelă timp de 14 – 21 zile și se recomandă fiziokinetoterapie. Recuperarea după intervenția chirurgicală poate varia de la două până la patru luni.

Fizioterapia pentru tratarea chisturilor sinoviale presupune tehnici cu ultrasunete, stretching, compresie sau exerciții de rezistență, pentru a reduce inflamația și a facilita drenajul natural al chistului. Terapia fizică este individualizată și este foarte importantă pentru recuperarea pacientului după o intervenție chirurgicală.

Acupunctura poate fi utilizată pentru a atenua durerea locală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, ortoped sau reumatolog, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“The diagnosis and management of synovial cysts: Efficacy of surgery versus cyst aspiration”, autori: Nancy E Epstein, Jamie Baisden - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22905322/
“Synovial cysts of the lumbar spine--pathological considerations and surgical strategy”, autori: Mario Ganau, Franco Ennas, Giulia Bellisano, Laura Ganau, Rossano Ambu, Gavino Faa, Alberto Maleci - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23438660/#:~:text=Symptomatic%20lumbar%20synovial%20cysts%20(LSCs,numerous%20histiocytes%2C%20and%20giant%20cells.
“Spinal synovial cysts: pathogenesis, diagnosis and surgical treatment in a series of seven cases and literature review”, autori: Efstathios J Boviatsis, Lampis C Stavrinou, Andreas T Kouyialis, Maria M Gavra, Pantelis C Stavrinou, Marios Themistokleous, Panayiotis Selviaridis, Damianos E Sakas - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18389295/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1