

Totul despre chisturile sinoviale
Foarte multe persoane remarca aparitia unei formatiuni dureroase, de marimea unui "ou de bibilica" in vecinatatea incheieturii mainii sau a labei piciorului, denumita chist sinovial. Chistul sinovial, cunoscut și sub denumirea de chist ganglionar, este o umflătură plină de lichid care apare de obicei în apropierea unei articulații sau a unui tendon și este, în esență, o hernie a lichidului gros, asemănător cu gelatina, din aceste structuri, ca urmare a slăbirii membranei sinoviale sau a tecii tendoanelor.
Localizarea chistului sinovial poate fi diferita si este de regula generat de o suprasolicitare a incheieturii respective, microtraumatisme, iritarea unor componente din articulatie sau a a membranelor articulare; poate aparea si anumite boli degenerative.
Iata cele mai frecvente localizari:
- chist sinovial la mana sau incheietura mainii: poate aparea la incheietura mainii, pe fata anterioara sau palmara, sau chiar la nivelul degetelor. Tratamentul poate presupune imobilizare cu bretele de compresie, orteze specifice, aspirarea lichidului, fizioterapie sau in anumite cazuri, interventie chirurgicala.
- chist sinovial la nivelul labei piciorului: cauzele sale includ tendinita si purtarea de incaltaminte necorespunzatoare, foarte stramta in partea de sus a labei piciorului, in special cizme, botine. Tratamentul in acest caz se poate face prin aspirare pentru drenarea chistului sau se poate impune o interventie chirurgicala, in functie de gravitate.
- chist sinovial la genunchi sau chisturi Baker: se localizeaza mai frecvent in zona poplitee(partea din spate a genunchiului) ca urmare a unor leziuni meniscale, artroze, leziuni cartilaginoase, etc. Tratamentul cel mai adecvat poate fi prin drenaj de aspiratie si fizioterapie;
Chisturile sinoviale pot aparea la orice varsta si diagnosticarea se face prin examinare clinica, ecografie sau RMN.
Ce sunt chisturile sinoviale
Chisturile sinoviale sau chisturile ganglionare aparla nivelul articulațiilor sau tecilora tendonului, rezultând leziuni ferme de 0,5 până la 2 cm, pline cu mucină, cu o capsulă fibroasă. Ele sunt cele mai frecvente pe mână, în special pe dorsul încheieturii mâinii, dar apar și pe gleznă, laba piciorului și fosa poplitee (unde sunt numite chisturi Baker. O pătrime dintre acestea din urmă apar la copiii mai mici de 6 ani.
Textele de patologie clinica separă chisturile sinoviale care au o căptușeală sinovială adevărată (de exemplu, chisturile lui Baker) de cele de tip ganglionar, despre care se considera că sunt degenerative și nu au căptușeală sinovială. Medicii, totuși, folosesc de obicei ambii termeni în mod interschimbabil.
Simptome de durere și slăbiciune pot apărea, dar la majoritatea copiilor sunt asimptomatice. Rezolvarea spontană a tuturor tipurilor de chisturi sinoviale este frecventă la copii.
Cum se diagnosticheaza chisturile sinoviale
Diagnosticul corect al unei astfel de formatiuni se poate pune la o consultatie la ortoped sau reumatolog, care dupa ce il va examina va solicita o examinare imagistica, precum radiografia simpla, echografia sau rezonanta magnetica.
Radiografiile pot fi efectuate pentru a exclude orice manifestare intraosoasă asociată, dar în general vor fi neremarcabile.
Ecografia poate fi utilizată pentru a diferenția un chist de o malformație vasculară și pentru a evita puncția accidentală a arterei radiale în timpul aspirației cu ac a unui chist.
RMN-ul este de obicei indicat daca există o preocupare pentru o posibilă tumora solidă. Ganglionii și chisturile sinoviale au caracteristici imagistice identice la RMN, ambele sunt situate periarticular în locație și sunt frecvent observate în jurul mâinilor și picioarelor.
Chisturile sinoviale reprezintă o adevărată hernie a membranei sinoviale prin capsula articulară. Comunicarea cu articulația din apropiere printr-un gât îngust poate fi observate la RMN. Atât ganglionii, cât și chisturile sinoviale apar de obicei ca mase rotunde sau ovoide, uniloculate sau multiloculate, cu suprafețe netede sau ușor lobulate, in apropierea articulației sau tendonului. Atașarea ganglionilor la capsula articulară a fost observată într-o majoritate covârșitoare a 150 de cazuri examinate în timpul intervenției chirurgicale.
Caracteristicile semnalului ganglionilor și chisturilor sinoviale sunt similare cu cele ale fluidului simplu: hipointens până la mușchiul scheletic pe imaginile ponderate în T1 și marcat hiperintens pe imaginile T2 sau STIR sensibile la lichid.
Un semnal ușor hiperintens poate fi observat uneori pe imaginile T1, posibil ca rezultat al hemoragiei intralezionale sau al acumulării de material mucoid. Astfel de cazuri necesită imagistică suplimentară cu contrast pentru a exclude un neoplasm solid, cum ar fi sarcomul sinovial. Deoarece chisturile sinoviale și ganglionii nu apar departe de locațiile periarticulare, o masă intramusculară cu aspect chistic care nu comunică cu o articulație din apropiere ar trebui examinată ca un posibil neoplasm, de obicei o tumoare mixoidă.
Colecțiile burselor (bursita) apar de obicei și în apropierea articulațiilor; unele burse, cum ar fi chisturile poplitee, pot comunica cu articulațiile din apropiere. Colecțiile burselor pot avea patologie asociată a tendonului în anumite locații (de exemplu, bursa subacromial-subdeltoidiană și manșeta rotatorilor, bursa retrocalcaneană și tendonul lui Ahile).
Diagnosticul diferential al chisturilor sinoviale
In cadrul unei consultatii la medicul ortoped sau reumatolog care examineaza chistul sinovial se pune problema daca aceasta formatiune nu este confundata cu;
- Chist osos anevrismal
- Condroblastom
- Fibrom condromixoid
- Encondrom
- Tumora cu celule gigantice
- Fibrom neosificant
- Osteom
- Osteoblastom
- Chist osos simplu
Tratamentul chistului sinovial
Tratamentul chistului sinovial depinde de dimensiunea acestuia si de simptome, desi multe persoane apeleaza la terapie si din cauza aspectului estetic deranjant.
Pacienții asimptomatici pot fi observați și asigurați că chisturile ganglionare sunt benigne și pot regresa spontan daca se evita traumatizarea zonei, purtarea de incaltaminte lejera etc.
Tratamentul nechirurgical poate fi încercat în funcție de localizarea chistului. Chisturile ganglionare ale încheieturii mâinii dorsale pot fi aspirate, dar există o rată de recidivă mult mai mare decât în cazul exciziei chirurgicale. Aspirația chisturilor ganglionare ale încheieturii mâinii nu se realizează în general din cauza proximității lor de artera radială, sau se efectueaza cu prudenta.
Tratamentul conservator al chistului sinovial
In absenta simptomelor si atunci cand chistul este mic, nu sunt necesare medicamente sau interventie chirurgicala, deoarece de multe ori chisturile dispar de la sine, dupa un timp, mai ales daca este eliminata cauza generatoare, suprasolicitarea articulatiei, tratarea bolii de fond.
In cazul in care chisturile au o dimensiune mare si provoaca durere sau limitarea miscarii, se pot recomanda medicamente anti-inflamatorii si aplicarea de gheata, in momentele de durere acuta.
Tratamentul chirurgical este rezervat pacienților cu leziuni simptomatice persistente.
Tratamentul clasic include terapia cu unde soc sau injecțiile cu corticosteroizi. Ambele ar trebui descurajate din cauza riscului ridicat de recurență și a durerii asociate.
Utilizarea agenților antiinflamatori nesteroidieni, cuplată cu repaus sau atelala încheieturii mâinii, pot fi suficiente dacă chistul provoacă disconfort tranzitoriu.
Tratamentul invaziv al chistului sinovial
Aspiratia de lichid existent in chist se face de catre medicul ortoped, sub anestezie locala, cu ajutorul unui ac de dimensiuni mai mari si astfel se realizeaza indepartarea fluidului acumulat in regiune. Dupa aspiratie, se pot injecta corticosteroizi pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si vindecarea chistului.
Tratamentul chirurgical se realizeaza sub anestezie generala si consta in indepartarea completa a chistului. Pacientul poate merge acasa in aceeasi zi. Pentru o perioada mai lunga de timp, zona afectata ar trebui protejata prin repaus, pentru a se evita regenerarea chistului.
Chisturile ganglionare ale încheieturii mâinii dorsale sunt abordate printr-o incizie transversală făcută direct peste chist. Se efectuează disecția atentă pentru a expune pediculul chistului și pentru a evita ruperea acestuia, ceea ce ar îngreuna excizia anexelor capsulare. Pediculul și atașamentele capsulare trebuie detașate cât mai aproape de ligamentul scafolunar, fără a perturba integritatea ligamentului. Eșecul rezecției pediculului chistului ganglionar, a atașamentelor sale capsulare și a unei părți a capsulei a fost asociată cu o rată ridicată de recurență. Chisturile ganglionare ale încheieturii mâinii sunt adesea aproape de artera radială sau uneori pot înconjura vasul. Disecția contonată trebuie utilizată pentru a mobiliza artera din chist cu grijă pentru a evita rănirea vasului. Ramura cutanată palmară a nervului median apare la 5 cm proximal de articulația încheieturii mâinii și este, de asemenea, expusă riscului de excizie a chistului ganglionar al încheieturii mâinii.
Cea mai frecventă complicație a exciziei chirurgicale este recurența, iar chisturile ganglionare ale încheieturii mâinii au o rată de recurență mai mare decât chisturile ganglionare ale încheieturii dorsale. Chisturile ganglionare au o rată de recurență de aproximativ 15% până la 20%.
Dupa punctie sau operatie se aplica de obicei o orteza sau o atela timp de 14 – 21 zile si se recomanda fiziokinetoterapie. Recuperarea dupa interventia chirurgicala poate varia de la doua pana la patru luni.
Fizioterapia pentru tratarea chisturilor sinoviale presupune tehnici cu ultrasunete, stretching, compresie sau exercitii de rezistenta, pentru a reduce inflamatia si a facilita drenajul natural al chistului. Terapia fizica este individualizata si este foarte importanta pentru recuperarea pacientului dupa o interventie chirurgicala.
Acupunctura poate fi utilizata pentru a atenua durerea locala.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, ortoped sau reumatolog, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici.
Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.
Sursa foto: Shutterstock
Surse bibliografie:
Podiatric Sports Medicine, 2020, Nat Padhiar Dawn Thompson Ciaran, Padhiar Heinz Lohrer, Neale's Disorders of the Foot and Ankle (Ninth Edition)
Radiologic Evaluation of Soft Tissue Tumors, 2020, John R. Goldblum MD, in Enzinger and Weiss's Soft Tissue Tumors
Ganglion Cyst 2022, Roger E. Gregush; Steven F. Habusta.
